Šamrole s vanilkovým snehom podľa Josefa Maršálka
mesačník Varecha, dnes 13:30

Foto: Archív J. Maršálka
Krehké trubičky plnené bielkovým snehom s vanilkou, to je lákavé pokušenie od známeho českého cukrára.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na cesto: | |
270 g |
|
150 g studené |
|
170 g studená |
|
2 g |
|
Na náplň: | |
120 g |
|
240 g |
|
20 g |
|
20 g |
|
1 ks |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Do múky dáme soľ, na väčšie kúsky nakrájané studené maslo a vypracujeme mrveničku. Až potom pridáme studenú kyslú smotanu a rýchlo a krátko vypracujeme hladké cesto. To necháme v chladničke prikryté asi pol hodiny odpočívať.
- 2
Potom cesto vyvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 30x48 cm, potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a nakrájame na 16 rovnakých pásikov širokých asi 3 cm. Pásiky jeden po druhom namotávame na kovové trubičky, začíname na širšej strane a jednotlivé závity vždy asi o 0,5 cm prekryjeme, aby sa šamrole pri pečení neuvoľňovali, nepraskali a tiež aby v nich nevznikali diery.
- 3
Šamrole umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 20 až 25 minút. Ešte vlažné upečené šamrole zložíme z plechových trubičiek, na ktorých sa piekli a necháme ich vychladnúť.
- 4
Medzitým si v čistej miske zmiešame bielky, cukor, citrónovú šťavu, vodu a semienka, ktoré sme vyškrabali z rozrezaného vanilkového struku. Túto zmes zahrejeme vo vodnom kúpeli, kým nebude horúca a kryštáliky cukru úplne rozpustené. Zahrievame asi na 60 °C. To spoznáme tak, že trošku tekutej hmoty dáme medzi dva prsty, medzi ktorými nesmieme cítiť kryštáliky cukru.
- 5
Túto zmes ihneď vyšľaháme do pevna. Vyšľahaným snehom naplníme cukrárske vrecko s veľkou kovovou špičkou a jednotlivé šamrole naplníme. Začíname opäť na hrubšej strane a dávame pozor, aby v šamrolkách nezostali vzduchové bubliny.
Tiež Šamrole:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu