Šamrole s vanilkovým snehom podľa Josefa Maršálka

Josef Maršálek
mesačník Varecha, dnes 13:30
Šamrole s vanilkovým snehom podľa Josefa Maršálka
Foto: Archív J. Maršálka

Krehké trubičky plnené bielkovým snehom s vanilkou, to je lákavé pokušenie od známeho českého cukrára.

16 ks
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
270 g
150 g studené
170 g studená
2 g
Na náplň:
120 g
240 g
20 g
20 g
1 ks
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Do múky dáme soľ, na väčšie kúsky nakrájané studené maslo a vypracujeme mrveničku. Až potom pridáme studenú kyslú smotanu a rýchlo a krátko vypracujeme hladké cesto. To necháme v chladničke prikryté asi pol hodiny odpočívať.

  2. 2

    Potom cesto vyvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 30x48 cm, potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a nakrájame na 16 rovnakých pásikov širokých asi 3 cm. Pásiky jeden po druhom namotávame na kovové trubičky, začíname na širšej strane a jednotlivé závity vždy asi o 0,5 cm prekryjeme, aby sa šamrole pri pečení neuvoľňovali, nepraskali a tiež aby v nich nevznikali diery.

  3. 3

    Šamrole umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 20 až 25 minút. Ešte vlažné upečené šamrole zložíme z plechových trubičiek, na ktorých sa piekli a necháme ich vychladnúť.

  4. 4

    Medzitým si v čistej miske zmiešame bielky, cukor, citrónovú šťavu, vodu a semienka, ktoré sme vyškrabali z rozrezaného vanilkového struku. Túto zmes zahrejeme vo vodnom kúpeli, kým nebude horúca a kryštáliky cukru úplne rozpustené. Zahrievame asi na 60 °C. To spoznáme tak, že trošku tekutej hmoty dáme medzi dva prsty, medzi ktorými nesmieme cítiť kryštáliky cukru.

  5. 5

    Túto zmes ihneď vyšľaháme do pevna. Vyšľahaným snehom naplníme cukrárske vrecko s veľkou kovovou špičkou a jednotlivé šamrole naplníme. Začíname opäť na hrubšej strane a dávame pozor, aby v šamrolkách nezostali vzduchové bubliny.

Diskusia k receptu