Torta v štýle dubajskej čokolády
cukrárka, 6. júla 2025

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Korpus: | |
| 4 ks |
|
| 80 g |
|
| 3 PL |
|
| 1 PL |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ČL |
|
| štipka |
|
| Chrumkavá vrstva (rezance kadayif): | |
| 95 g |
|
| 80 g |
|
| 1 ČL |
|
| 0,5 ČL |
|
| 1 PL |
|
| 240 ml |
|
| podľa chuti (100 %) |
|
| 1 PL |
|
| Krém: | |
| 170 g |
|
| 300 g |
|
| 100 g |
|
| 60 g |
|
| 2 PL (100 %) |
|
| Ganáž: | |
| 100 g |
|
| 100 g |
|
| (na ozdobenie) |
|
Postup
-
1
Na korpus vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh. Sypké zložky spojíme a striedavo so snehom zľahka primiešame k vaječnej pene. Korpus nalejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20-25 minút. Korpus necháme vychladnúť a potom vyberieme z formy.
- 2
Na chrumkavú vrstvu (kadayif rezance) zmiešame všetky suroviny okrem pistáciovej pasty a medu. Hmotu dáme do cukrárskeho vrecka a spravíme na ňom malú dierku. Rozohrejeme panvicu a hmotu na ňu striekame v dlhých rezančekoch, opečieme ako palacinky dozlatista.
- 3
Hotové kadayif rezance necháme vychladnúť a nožom nakrájame na menšie kúsky, ktoré zmiešame s pistáciovou pastou. Podľa chuti osladíme lyžicou medu.
- 4
Na krém roztopíme bielu čokoládu (nad parou alebo v mikrovlnnej rúre, ale pozor, aby sa nepripálila) a všetky ostatné suroviny spolu zmiešame.
- 5
Roztopenú čokoládu primiešame k ostatným surovinám na krém.
- 6
Ideme vrstviť. Do formy vložíme dookola fóliu a naspodok položíme narovno zrezaný korpus. Naň rozotrieme chrumkavú vrstvu a dáme na chvíľu stuhnúť do chladu. Následne rozotrieme krém a opäť dáme stuhnúť do chladu.
- 7
Na záver polejeme ganážou, ktorú pripravíme tak, že čokoládu so smotanou spolu roztopíme a premiešame, pre lesk môžeme pridať kvapku rastlinného oleja. Tortu dáme stuhnúť do chladničky.
- 8
Stuhnutú tortu vyberieme z obruče, odstránime fóliu a nakrájame. Dozdobíme pistáciami a jedlým zlatom.
Tiež pistáciová torta:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Dobrý deň, priemer formy je 26 cm. Prajeme pekný zvyšok dňa.