Pistáciová torta
Pistáciová torta

Torta v štýle dubajskej čokolády

Dominika Onofrejová
cukrárka, 6. júla 2025
Torta v štýle dubajskej čokolády
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
12
porcií
50 (+ chladenie) minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
4 ks
80 g
3 PL
1 PL
1 ČL
1 ČL
 štipka
Chrumkavá vrstva (rezance kadayif):
95 g
80 g
1 ČL
0,5 ČL
1 PL
240 ml
podľa chuti (100 %)
1 PL
Krém:
170 g
300 g
100 g
60 g
2 PL (100 %)
Ganáž:
100 g
100 g
 (na ozdobenie)




Postup

  1. 1

    Na korpus vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh. Sypké zložky spojíme a striedavo so snehom zľahka primiešame k vaječnej pene. Korpus nalejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20-25 minút. Korpus necháme vychladnúť a potom vyberieme z formy.

  2. 2

    Na chrumkavú vrstvu (kadayif rezance) zmiešame všetky suroviny okrem pistáciovej pasty a medu. Hmotu dáme do cukrárskeho vrecka a spravíme na ňom malú dierku. Rozohrejeme panvicu a hmotu na ňu striekame v dlhých rezančekoch, opečieme ako palacinky dozlatista.

  3. 3

    Hotové kadayif rezance necháme vychladnúť a nožom nakrájame na menšie kúsky, ktoré zmiešame s pistáciovou pastou. Podľa chuti osladíme lyžicou medu.

  4. 4

    Na krém roztopíme bielu čokoládu (nad parou alebo v mikrovlnnej rúre, ale pozor, aby sa nepripálila) a všetky ostatné suroviny spolu zmiešame.

  5. 5

    Roztopenú čokoládu primiešame k ostatným surovinám na krém.

  6. 6

    Ideme vrstviť. Do formy vložíme dookola fóliu a naspodok položíme narovno zrezaný korpus. Naň rozotrieme chrumkavú vrstvu a dáme na chvíľu stuhnúť do chladu. Následne rozotrieme krém a opäť dáme stuhnúť do chladu.

  7. 7

    Na záver polejeme ganážou, ktorú pripravíme tak, že čokoládu so smotanou spolu roztopíme a premiešame, pre lesk môžeme pridať kvapku rastlinného oleja. Tortu dáme stuhnúť do chladničky.

  8. 8

    Stuhnutú tortu vyberieme z obruče, odstránime fóliu a nakrájame. Dozdobíme pistáciami a jedlým zlatom.

Diskusia k receptu

gretka70
Vyzerá to veľmi zaujímavo a podľa surovín veľmi chutne.Chýba mi priemer tortovej formy.Ďakujem za info.
1x haji