Pečené zemiaky so sušenou slaninou a šalátom
mesačník Varecha, 24. júna 2025

Foto: Kulinární studio MAFRA
Pečené zemiaky, to je dobrota vždy. Vyskúšajte skvelú kombináciu so sušenou šunkou. A v teplých dňoch podávajte so šalátom.
porcie
príprava
na 220 °C
Suroviny
| 1000 g (väčšie) |  | 
|  | |
|  | |
| 200 g (plátky) |  | 
| 4 strúčiky |  | 
| 1 vetvička |  | 
| 2 PL |  | 
| 1 ks |  | 
| 200 g hrudkovitý |  | 
| 1 ČL |  | 
| Dresing: | |
| 2 PL |  | 
| 2 PL |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    Zemiaky dôkladne umyjeme. Vložíme ich do vriacej osolenej vody a varíme do polomäkka asi 15 minút. Potom ich zlejeme a necháme vychladnúť. 
- 2
Rúru predhrejeme na 220 °C. Uvarené zemiaky pozdĺžne prekrojíme na štvrtiny. Osolíme ich a okoreníme. Plátky šunky pozdĺžne prepolíme, aby sme dostali dlhé prúžky. Štvrtky zemiakov nimi obalíme. Obalené zemiaky poukladáme do pekáča. Cesnak nakrájame na plátky a pridáme k zemiakom. Natrháme k nim aj lístky rozmarínu a pokvapkáme ich olejom. Zemiaky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 220 °C asi 20 minút dozlatista. 
- 3
Šalát little gem rozoberieme a použijeme krehké stredové listy. Umyjeme ich a natrháme do misy. Kozí syr rozmrvíme a premiešame s provensalským korením. 
- 4
Zmiešame prísady na dresing. Pečené zemiaky pridáme do misy k šalátu. Posypeme ich ochuteným syrom a pokvapkáme dresingom. Tiež pečené zemiaky:
 Tipy na recepty z VarechyTipy na články z Varechy
 
- 2





 
                                                        
                                                     
 


Asi nie veľa. Píšu väčšie zemiaky. Koľko môže ísť na kilo, 4-5? To máš 20 štvrtiek, to sa dá zvládnuť. Ale chápem čo chceš povedať, ja by som sa s tým tiež takto nebabrala:)