Pečené zemiaky
Pečené zemiaky

Pečené zemiaky so sušenou slaninou a šalátom

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 24. júna 2025
Pečené zemiaky so sušenou slaninou a šalátom
Foto: Kulinární studio MAFRA

Pečené zemiaky, to je dobrota vždy. Vyskúšajte skvelú kombináciu so sušenou šunkou. A v teplých dňoch podávajte so šalátom.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

1000 g (väčšie)
200 g (plátky)
4 strúčiky
1 vetvička
2 PL
1 ks
200 g hrudkovitý
1 ČL
Dresing:
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Zemiaky dôkladne umyjeme. Vložíme ich do vriacej osolenej vody a varíme do polomäkka asi 15 minút. Potom ich zlejeme a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Rúru predhrejeme na 220 °C. Uvarené zemiaky pozdĺžne prekrojíme na štvrtiny. Osolíme ich a okoreníme. Plátky šunky pozdĺžne prepolíme, aby sme dostali dlhé prúžky. Štvrtky zemiakov nimi obalíme. Obalené zemiaky poukladáme do pekáča. Cesnak nakrájame na plátky a pridáme k zemiakom. Natrháme k nim aj lístky rozmarínu a pokvapkáme ich olejom. Zemiaky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 220 °C asi 20 minút dozlatista.

  3. 3

    Šalát little gem rozoberieme a použijeme krehké stredové listy. Umyjeme ich a natrháme do misy. Kozí syr rozmrvíme a premiešame s provensalským korením.

  4. 4

    Zmiešame prísady na dresing. Pečené zemiaky pridáme do misy k šalátu. Posypeme ich ochuteným syrom a pokvapkáme dresingom.

Diskusia k receptu

evanaaa
Neviem si predstaviť obaľovať do slaniny kilo zemiakov pokrájaných na štvrťky, koľko toho asi je? Odhliadnuc od toho, že je to piplačka, zaberie to aj dosť času.....a výsledok?
mamec
@evanaaa (25.6.2025 18:49)
Asi nie veľa. Píšu väčšie zemiaky. Koľko môže ísť na kilo, 4-5? To máš 20 štvrtiek, to sa dá zvládnuť. Ale chápem čo chceš povedať, ja by som sa s tým tiež takto nebabrala:)