Polievka z červenej šošovice s citrónom
mesačník Varecha, 4. júna 2025

Foto: Kulinární studio MAFRA
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 a 1/2 šálky |
|
2/3 šálky (mrazená) |
|
1 ks (stredne veľká) |
|
2 ks (stredne veľké) |
|
5 strúčikov |
|
6 šálok (alebo kurací) |
|
1 PL |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
štipka |
|
|
|
|
|
1 ks malý |
|
Postup
-
1
V hrnci na miernom ohni zohrejeme olej. Pridáme očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu, očistenú a nadrobno nakrájanú mrkvu a restujeme 5 minút, občas premiešame, kým cibuľa nezmäkne a nezosklovatie. Pridáme očistený a nasekaný cesnak a restujeme ešte 1 minútu, kým sa nerozvonia.
- 2
Pridáme zeleninový vývar, prepláchnutú a pretriedenú šošovicu, rozmrazenú kukuricu, rascu, korenie karí aj šafran a kajenské korenie, premiešame. Počkáme, kým začne vrieť, potom prikryjeme a varíme 15 minút, občas premiešame, kým šošovica nezmäkne.
- 3
Polievku rozmixujeme ponorným mixérom alebo klasickým mixérom na požadovanú konzistenciu.
- 4
Primiešame citrónovú kôru a šťavu. Ochutíme soľou a čiernym korením podľa potreby.
- 5
Polievku pred podávaním môžeme ozdobiť koriandrovou vňaťou, čili vločkami a posypať krutónmi.
Tiež Šošovicová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu