Šošovicová polievka
Šošovicová polievka

Polievka z červenej šošovice s citrónom

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 4. júna 2025
Polievka z červenej šošovice s citrónom
Foto: Kulinární studio MAFRA
6
porcií
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 a 1/2 šálky
2/3 šálky (mrazená)
1 ks (stredne veľká)
2 ks (stredne veľké)
5 strúčikov
6 šálok (alebo kurací)
1 PL
2 ČL
1 ČL
 štipka
 štipka
1 ks malý




Postup

  1. 1

    V hrnci na miernom ohni zohrejeme olej. Pridáme očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu, očistenú a nadrobno nakrájanú mrkvu a restujeme 5 minút, občas premiešame, kým cibuľa nezmäkne a nezosklovatie. Pridáme očistený a nasekaný cesnak a restujeme ešte 1 minútu, kým sa nerozvonia.

  2. 2

    Pridáme zeleninový vývar, prepláchnutú a pretriedenú šošovicu, rozmrazenú kukuricu, rascu, korenie karí aj šafran a kajenské korenie, premiešame. Počkáme, kým zač­ne vrieť, potom prikryjeme a varíme 15 minút, občas premiešame, kým šošovica nezmäkne.

  3. 3

    Polievku rozmixujeme ponorným mixérom alebo klasickým mixérom na požadovanú konzistenciu.

  4. 4

    Primiešame citrónovú kôru a šťavu. Ochutíme soľou a čiernym korením podľa potreby.

  5. 5

    Polievku pred podávaním môžeme ozdobiť koriandrovou vňaťou, čili vločkami a posypať krutónmi.

Diskusia k receptu