Marhuľový koláč
Marhuľový koláč

Kysnutý marhuľový koláč s tvarohom a mrveničkou fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, dnes 17:42
Kysnutý marhuľový koláč s tvarohom a mrveničkou (fotorecept)
Foto: olinecka

Milovníkov kysnutých koláčov poteší tentoraz dobrota s ovocím a tvarohom.

30
porcií
30-40 minút
príprava
25-30 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
500-550 g
2 ČL
150 ml vlažné
1/2 kocky (čerstvé)
80 ml
2 ks
1,5 ČL
Navrch:
podľa potreby (najlepšie čerstvé)
250 g
z 1 citróna
1 bal. (Bourbon)
2 PL
1 ks
Na mrveničku:
50-60 g čerstvé
podľa potreby
3-4 PL
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukru, 1 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misky, pridáme zvyšok cukru, soľ, kvások a zvyšok surovín. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste nakysnúť.

    Kysnutý marhuľový koláč s tvarohom a mrveničkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakysnutý bochník cesta preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Pripravíme zvyšok surovín.

    Kysnutý marhuľový koláč s tvarohom a mrveničkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto na pomúčenej doske premiesime, rozvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech (30x35 cm). Marhule odkôstkujeme, prekrojíme ukladáme na cesto. Tvaroh zmiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom, vajíčkom a nastrúhanou kôrou z citróna. Tvarohovú plnku lyžicou dávame do medzier medzi marhuľami. Pripravíme mrveničku - maslo, múku a cukor zmiešame spolu prstami a namrvíme navrch koláča. Voľné kraje cesta potrieme olejom.

    Kysnutý marhuľový koláč s tvarohom a mrveničkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov 25-30 minút. Dobrú chuť.

    Kysnutý marhuľový koláč s tvarohom a mrveničkou (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu