Kysnutý marhuľový koláč s tvarohom a mrveničkou fotorecept
Milovníkov kysnutých koláčov poteší tentoraz dobrota s ovocím a tvarohom.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
500-550 g |
|
2 ČL |
|
150 ml vlažné |
|
1/2 kocky (čerstvé) |
|
80 ml |
|
2 ks |
|
|
|
1,5 ČL |
|
Navrch: | |
podľa potreby (najlepšie čerstvé) |
|
250 g |
|
z 1 citróna |
|
1 bal. (Bourbon) |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
Na mrveničku: | |
50-60 g čerstvé |
|
podľa potreby |
|
3-4 PL |
|
Na potretie: | |
|
Postup
-
1
Do vlažného mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukru, 1 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misky, pridáme zvyšok cukru, soľ, kvások a zvyšok surovín. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste nakysnúť.
-
2
Nakysnutý bochník cesta preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Pripravíme zvyšok surovín.
-
3
Cesto na pomúčenej doske premiesime, rozvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech (30x35 cm). Marhule odkôstkujeme, prekrojíme ukladáme na cesto. Tvaroh zmiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom, vajíčkom a nastrúhanou kôrou z citróna. Tvarohovú plnku lyžicou dávame do medzier medzi marhuľami. Pripravíme mrveničku - maslo, múku a cukor zmiešame spolu prstami a namrvíme navrch koláča. Voľné kraje cesta potrieme olejom.
-
4
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov 25-30 minút. Dobrú chuť.
Diskusia k receptu