Kuracie lýtka na zelenine fotorecept
Kuracie mäso patrí medzi najobľúbenejšie a najčastejšie používané i v našej domácej kuchyni. Táto skutočnosť súvisí s jeho dostatočným množstvom a variantami na Zobraziť celý popisKuracie mäso patrí medzi najobľúbenejšie a najčastejšie používané i v našej domácej kuchyni. Táto skutočnosť súvisí s jeho dostatočným množstvom a variantami na trhu, s vhodnosťou chutí od detských krokov až po SU3V (Stravníkov Univerzity 3_Tretieho Veku), ľahkou prípravou i stráviteľnosťou. Mäsko s „rúčkou“, paprikáše, perkelty, guláše, kuracie kúsky z jedného hrnca, či pekáča, domáca kuracia šunka, či kurča v papierovom vrecúšku, až po servírovanie s rôznymi prílohami. Záleží iba a len na Vás.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
5 ks |
|
2-3 PL (alebo rastlinný) |
|
220-250 g |
|
5-6 strúčikov |
|
200-225 g |
|
220-250 g mladá |
|
2-3 ks |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 PL (Nahrin) |
|
2-3 KL |
|
250 ml |
|
500÷600 ml (vývar) |
|
Príloha: | |
250 g (Orzo) |
|
500 ml |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
250 g |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Kuracie „lýtka“ som po dočistení, umytí a osušení, osolil a posypal čerstvo mletým korením štyroch farieb a po 7 minút opiekol na každej strane a odložil na pomocný tanier.
-
2
Vo výpeku som podusil postrúhanú červenú cibuľu a na plátky pokrájané strúčiky cesnaku,
-
3
následne pridal pokrájanú veľkú mäsitú papriku (dnes som mal oranžovú, ale na farbe nezáleží), mladú cuketu a zeler stonkový (ten v mojej kuchyni používam často a úspešne), po zmiešaní a asi 5 minutovom dusení som základ okorenil
-
4
pikantným krémom „Harissa“, soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb (ale postačuje aj iba čierne), korením na kuracie mäso „Nahrin“ a mletou sladkou paprikou; napokon pridal aj pokrájané petržlenové a zelerové lístočky a po zmiešaní zo 5 minút podusil a
-
5
vložil odložené opečené „lýtka“,
-
6
zalial horúcou vodou, kto chce použije bársaký horúci vývar; po necelej hodine varenia a dochutenia som mal dovarené.
-
7
Ako prílohu som priebežne pripravil slovenskú ryžu resp. talianske „Orzo“; 250 ml hrnček jemne opražiť v rajnici s PL oleja, zaliať 2 hrnčekmi horúcej vody (alebo vývaru), KL soli a PL masla, zmiešať a zakryté variť na strednom ohreve do odparenia, až sa v „ryži“ objavia dierky; vložiť pokrájanú petržlenovo zelerovú vňať a sterilizovaný hrášok (alebo fazuľku, či inšô), zľahka premiešať, pod pokrievkou, s vypnutým ohrevom, nechať na platni až do servírovania.
-
8
Konečný komplet na tanieri.
-
9
Kytica karafiátov, lahodiac oku i duši, vždy poteší!
Diskusia k receptu