Kuracie stehná
Kuracie stehná

Kuracie lýtka na zelenine fotorecept

sracz - fotkasracz, dnes 09:36
Kuracie lýtka na zelenine (fotorecept)
Foto: sracz

Kuracie mäso patrí medzi najobľúbenejšie a najčastejšie používané i v našej domácej kuchyni. Táto skutočnosť súvisí s jeho dostatočným množstvom a variantami na Zobraziť celý popisKuracie mäso patrí medzi najobľúbenejšie a najčastejšie používané i v našej domácej kuchyni. Táto skutočnosť súvisí s jeho dostatočným množstvom a variantami na trhu, s vhodnosťou chutí od detských krokov až po SU3V (Stravníkov Univerzity 3_Tretieho Veku), ľahkou prípravou i stráviteľnosťou. Mäsko s „rúčkou“, paprikáše, perkelty, guláše, kuracie kúsky z jedného hrnca, či pekáča, domáca kuracia šunka, či kurča v papierovom vrecúšku, až po servírovanie s rôznymi prílohami. Záleží iba a len na Vás.

2
porcie
12-15 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks
2-3 PL (alebo rastlinný)
220-250 g
5-6 strúčikov
200-225 g
220-250 g mladá
2-3 ks
2 PL
podľa chuti
podľa chuti
2 PL (Nahrin)
2-3 KL
250 ml
500÷600 ml (vývar)
Príloha:
250 g (Orzo)
500 ml
1 KL
1 PL
250 g
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Kuracie „lýtka“ som po dočistení, umytí a osušení, osolil a posypal čerstvo mletým korením štyroch farieb a po 7 minút opiekol na každej strane a odložil na pomocný tanier.

    Kuracie lýtka na zelenine (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vo výpeku som podusil postrúhanú červenú cibuľu a na plátky pokrájané strúčiky cesnaku,

    Kuracie lýtka na zelenine (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    následne pridal pokrájanú veľkú mäsitú papriku (dnes som mal oranžovú, ale na farbe nezáleží), mladú cuketu a zeler stonkový (ten v mojej kuchyni používam často a úspešne), po zmiešaní a asi 5 minutovom dusení som základ okorenil

    Kuracie lýtka na zelenine (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pikantným krémom „Harissa“, soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb (ale postačuje aj iba čierne), korením na kuracie mäso „Nahrin“ a mletou sladkou paprikou; napokon pridal aj pokrájané petržlenové a zelerové lístočky a po zmiešaní zo 5 minút podusil a

    Kuracie lýtka na zelenine (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vložil odložené opečené „lýtka“,

    Kuracie lýtka na zelenine (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zalial horúcou vodou, kto chce použije bársaký horúci vývar; po necelej hodine varenia a dochutenia som mal dovarené.

    Kuracie lýtka na zelenine (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ako prílohu som priebežne pripravil slovenskú ryžu resp. talianske „Orzo“; 250 ml hrnček jemne opražiť v rajnici s PL oleja, zaliať 2 hrnčekmi horúcej vody (alebo vývaru), KL soli a PL masla, zmiešať a zakryté variť na strednom ohreve do odparenia, až sa v „ryži“ objavia dierky; vložiť pokrájanú petržlenovo zelerovú vňať a sterilizovaný hrášok (alebo fazuľku, či inšô), zľahka premiešať, pod pokrievkou, s vypnutým ohrevom, nechať na platni až do servírovania.

    Kuracie lýtka na zelenine (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Konečný komplet na tanieri.

    Kuracie lýtka na zelenine (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kytica karafiátov, lahodiac oku i duši, vždy poteší!

    Kuracie lýtka na zelenine (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

farbuska
Do voza, aj do koča! Fajn si navaril, či sa to zje v stredu alebo v nedeľu. A bez prílišného trápenia kuchára aj surovín.