Dusená zelenina
Dusená zelenina

Sicílska caponata

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, včera 14:30
Sicílska caponata
Foto: Shutterstock

Caponata sa na talianskom ostrove Sicília podáva ako zeleninové predjedlo alebo ako príloha k mäsu aj rybám.

4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

1-2 ks (cca 400 g)
3 stonky
1 ks
2 strúčiky
300 g
2 PL (alebo zelené)
2 PL solené
1/2 hrnčeka
2-3 PL
1/2 PL
2 PL
6 PL




Postup

  1. 1

    Zeler umyjeme, odrežeme horné a dolné konce a nakrájame na jemné pásiky. Olúpanú cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Baklažán umyjeme, nakrájame na tenké plátky a rozrežeme na osminky. Paradajky nakrájame na malé kocky.

  2. 2

    Baklažány opečieme vo dvoch dávkach vždy na 2 PL olivového oleja. Vyberieme ich z panvice, rozohrejeme zvyšné 2 PL oleja, krátko opečieme cibuľu a cesnak, pridáme zeler, paradajky a baklažány, osolíme a okoreníme a na miernom ohni budeme dusiť 5 minút zakryté pokrievkou.

  3. 3

    Tento čas využijeme na rozpolenie olív, nasekanie bazalky a opláchnutie kapár. Pridáme tieto prísady, ako aj ocot a cukor a budeme variť ďalších 15 minút, občas premiešame. Na malej panvici nasucho opražíme píniové oriešky a pred podávaním nimi jedlo posypeme. Podávame s bielym chlebom.

Diskusia k receptu