Škoricové koláče
Škoricové koláče

Škoricové rolky na štýl cinnabon fotorecept

mista - bez fotkymista, 9. júla 2025
Škoricové rolky na štýl cinnabon (fotorecept)
Foto: mista

Tento recept je moja nová závislosť. Sú úžasné mäkké, voňavé, maslové... Proste mňam.
Zdroj: Cooking with Karli

30
porcií
120 minút
príprava
12-15 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
325 ml
85 g roztopené
1 ČL
80 ml vlažná
3,5 PL
2 ks
600 g
štipka
Plnka:
57 g roztopené
125 g jemný
1 PL
80 ml
Poleva:
114 g zmäknuté
360 g
60 g
2 ČL




Postup

  1. 1

    Cesto: Do misy mixéra dáme roztopené maslo s teplým mliekom. Droždie rozdrobíme v teplej vode a pridáme 0,5 PL cukru. Necháme napučať.

  2. 2

    Keď je droždie pekné spenené, pridáme ho do misy s maslom a mliekom. Pridáme zvyšný cukor, vajíčka, soľ a asi 1/3 múky. Premiešame do spojenia všetkých surovín, postupne pridávame zbytok múky. Ja som ešte musela prisypávať, kvôli väčším vajíčkam. Cesto musí byť pekné hladké, keď do neho pichneme prstom, nelepí sa.

  3. 3

    Takto pripravené cesto prikryjeme a necháme kysnúť asi hodinu.

  4. 4

    Nachystáme si plochu, kde budeme cesto vaľkať, povrch jemne pomúčime. Cesto vyklopíme na plochu a vyvaľkáme do obdĺžnika.

    Škoricové rolky na štýl cinnabon (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Vyvaľkané cesto natrieme maslom. POZOR: necháme voľné asi 1-2 cm z obidvoch strán na dlhšej časti cesta. Rovnomerne posypeme trstinovým cukrom a škoricou. Cesto teraz v strede pozdĺžne prekrojíme. A krájame asi 3 cm pásiky.

    Škoricové rolky na štýl cinnabon (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Pásiky cesta od stredu zatočíme, čistú časť cesta potrieme troškou vody, aby sa rolky nerozpojili. Ukladáme na plech. Kým sa rozohreje rúra zakryjeme a necháme podkysnúť.

    Škoricové rolky na štýl cinnabon (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Keď sa rúra zohreje na 190 °C, rolky ešte polejeme teplou smotanou. Vďaka tomu budú krásne vláčne a neobschnú. Pečieme v rúre 12-15 minút. Upečenie si môžeme skontrolovať teplomerom, v strede musí byť teplota aspoň 93 °C.

    Škoricové rolky na štýl cinnabon (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    Kým sa škoricové rolky pečú, pripravíme "frosting" alebo polevu. Suroviny na polevu rozšľaháme, výsledkom je celkom tuhá poleva. Konzistenciu môžeme zriediť smotanou. Upečené rolky necháme vychladnúť a potrieme ich polevou. Môžeme potrieť rovno na celý plech alebo aj individuálne, ako komu vyhovuje :). Vôňa čerstvých škoricových roliek je neodolateľná. Prajem dobrú chuť

    Škoricové rolky na štýl cinnabon (fotorecept)  - obrázok 8

Diskusia k receptu