Olivový chlieb
Olivový chlieb

Provensalský olivový chlieb

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, dnes 13:00
Provensalský olivový chlieb
Foto: Kulinární studio MAFRA

Tento bochník vám bude pripomínať taliansky chlebík focacciu. Aj francúzska verzia je nadýchaná a jemná. Dodržte množstvo soli a bude vám chutiť aj Zobraziť celý popisTento bochník vám bude pripomínať taliansky chlebík focacciu. Aj francúzska verzia je nadýchaná a jemná. Dodržte množstvo soli a bude vám chutiť aj bez nátierky, namočený v kvapke kvalitného olivového oleja, najlepší je, samozrejme, čerstvý.

20 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

350 g
3 g
6 g
150 ml
70 ml
100 g (bez kôstok)
50 ml
2 vetvičky




Postup

  1. 1

    V mise premiešame múku so sušeným droždím a soľou. Pridáme 150 ml vlažnej vody a spracujeme. Pridáme olej, vypracujeme vláčne cesto a necháme ho asi dve hodiny kysnúť pri izbovej teplote.

  2. 2

    Po vykysnutí pridáme do cesta na kúsky nakrájané olivy a zapracujeme ich. Bochník cesta preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dlaňami ho roztiahneme a roztlačíme na hrubšiu placku. Necháme ešte 20 minút kysnúť. Pri práci s cestom si ruky navlhčite vodou, nebude sa lepiť.

  3. 3

    Po vykysnutí ostrým nožom jemne narežeme povrch cesta. Potrieme ho mliekom a posypeme soľou a lístkami tymianu. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi 20 minút.

Diskusia k receptu

chemik
Na nesladké těsto si troufnu, chuť citím na jazyku už teď, černé provensálské olivy jsou načaté v chladničce a Marselan mám ve sklepě, takže....