Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Cibuľový kváskový chlieb z liatinového hrnca

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, včera 08:30
Cibuľový kváskový chlieb z liatinového hrnca
Foto: Kulinární studio MAFRA

Ražný kvások a pomalé kysnutie rozvinú v chlebe úžasné vône aj chute. Chlieb spracovaný týmto spôsobom chutí omnoho lepšie ako ostatné druhy. Na Zobraziť celý popisRažný kvások a pomalé kysnutie rozvinú v chlebe úžasné vône aj chute. Chlieb spracovaný týmto spôsobom chutí omnoho lepšie ako ostatné druhy. Na jeho kysnutie a tvarovanie nepotrebujete ani ošatku, len misu s ľanovou utierkou a na pečenie liatinový hrniec.

2 bochníky
porcie
30 (+ kysnutie) minút
príprava
40 minút
na 250 °C

Suroviny

Na kvások:
150 g
1/2 ČL
200 ml
Na cesto:
250 g
2 g
400+30 ml vlažná
500 g
10 g
1 ks
1 PL
Na poprášenie:




Postup

  1. 1

    Kvások: V pohári zmiešame hrubú ražnú múku, vlažnú vodu a med. Prikryjeme tak, aby sa dovnútra dostal aj vzduch. Kvások necháme pri izbovej teplote stáť tri až štyri dni. Keď začne bublať a voňať, je pripravený na použitie.

  2. 2

    Cesto: Odvážime 250 g kvásku z pohára a vložíme ho do veľkej plastovej misy. Zmiešame ho s droždím, 400 ml vlažnej vody a hladkou múkou. Prikryjeme pokrievkou tak, aby cesto mohlo dýchať, a necháme ho pri izbovej teplote kysnúť jednu hodinu.

  3. 3

    Do cesta opatrne zapracujeme soľ rozmiešanú v 30 ml vlažnej vody a necháme ho ďalej kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Počas tejto doby cesto štyrikrát preložíme. Cibuľu nakrájame nadrobno, na oleji opražíme dozlatista a necháme vychladnúť.

  4. 4

    Dve misy vyložíme ľanovými utierkami a poprášime zmesou ryžovej a hladkej múky. Cesto rozdelíme na 2 časti a oba kusy cesta tiež poprášime múkou. Každý zvlášť spracujeme na bochník. Cesto na pracovnej ploche trochu roztiahneme do štvorca. Posypeme ho opečenou cibuľkou a konce preložíme do stredu. Cesto príliš nespracovávame, nepotrebuje miesenie. Bochníky vložíme do pripravených mís a spolu s misami ich vložíme do veľkého mikroténového vrecka. Necháme v ňom miesto, aby mali bochníky kam vykysnúť. Otvorenú časť vrecka zasunieme pod misu a necháme malý otvor, aby sa dnu dostal vzduch. Vložíme do chladničky na 12 hodín.

  5. 5

    Hodinu pred pečením cesto vyberieme. Rúru predhrejeme na 250 °C a 30 minút v nej necháme nahrievať liatinový hrniec alebo pekáč.

  6. 6

    Jeden bochník cesta poprášime ryžovou múkou a vyklopíme do nahriateho hrnca. Ostrým nožom urobíme na povrchu plytké zárezy. Prikryjeme pokrievkou a dáme piecť do rúry na 20 minút. Potom pokrievku zložíme a odkryté pečieme ďalších 20 minút. Upečený chlieb vyklopíme na drôtenú mriežku a necháme vychladnúť. V horúcom hrnci rovnako upečieme aj druhý bochník.

Diskusia k receptu