Cibuľový kváskový chlieb z liatinového hrnca
mesačník Varecha, včera 08:30

Foto: Kulinární studio MAFRA
Ražný kvások a pomalé kysnutie rozvinú v chlebe úžasné vône aj chute. Chlieb spracovaný týmto spôsobom chutí omnoho lepšie ako ostatné druhy. Na Zobraziť celý popisRažný kvások a pomalé kysnutie rozvinú v chlebe úžasné vône aj chute. Chlieb spracovaný týmto spôsobom chutí omnoho lepšie ako ostatné druhy. Na jeho kysnutie a tvarovanie nepotrebujete ani ošatku, len misu s ľanovou utierkou a na pečenie liatinový hrniec.
porcie
príprava
na 250 °C
Suroviny
Na kvások: | |
150 g |
|
1/2 ČL |
|
200 ml |
|
Na cesto: | |
250 g |
|
2 g |
|
400+30 ml vlažná |
|
500 g |
|
10 g |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
Na poprášenie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Kvások: V pohári zmiešame hrubú ražnú múku, vlažnú vodu a med. Prikryjeme tak, aby sa dovnútra dostal aj vzduch. Kvások necháme pri izbovej teplote stáť tri až štyri dni. Keď začne bublať a voňať, je pripravený na použitie.
- 2
Cesto: Odvážime 250 g kvásku z pohára a vložíme ho do veľkej plastovej misy. Zmiešame ho s droždím, 400 ml vlažnej vody a hladkou múkou. Prikryjeme pokrievkou tak, aby cesto mohlo dýchať, a necháme ho pri izbovej teplote kysnúť jednu hodinu.
- 3
Do cesta opatrne zapracujeme soľ rozmiešanú v 30 ml vlažnej vody a necháme ho ďalej kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Počas tejto doby cesto štyrikrát preložíme. Cibuľu nakrájame nadrobno, na oleji opražíme dozlatista a necháme vychladnúť.
- 4
Dve misy vyložíme ľanovými utierkami a poprášime zmesou ryžovej a hladkej múky. Cesto rozdelíme na 2 časti a oba kusy cesta tiež poprášime múkou. Každý zvlášť spracujeme na bochník. Cesto na pracovnej ploche trochu roztiahneme do štvorca. Posypeme ho opečenou cibuľkou a konce preložíme do stredu. Cesto príliš nespracovávame, nepotrebuje miesenie. Bochníky vložíme do pripravených mís a spolu s misami ich vložíme do veľkého mikroténového vrecka. Necháme v ňom miesto, aby mali bochníky kam vykysnúť. Otvorenú časť vrecka zasunieme pod misu a necháme malý otvor, aby sa dnu dostal vzduch. Vložíme do chladničky na 12 hodín.
- 5
Hodinu pred pečením cesto vyberieme. Rúru predhrejeme na 250 °C a 30 minút v nej necháme nahrievať liatinový hrniec alebo pekáč.
- 6
Jeden bochník cesta poprášime ryžovou múkou a vyklopíme do nahriateho hrnca. Ostrým nožom urobíme na povrchu plytké zárezy. Prikryjeme pokrievkou a dáme piecť do rúry na 20 minút. Potom pokrievku zložíme a odkryté pečieme ďalších 20 minút. Upečený chlieb vyklopíme na drôtenú mriežku a necháme vychladnúť. V horúcom hrnci rovnako upečieme aj druhý bochník.
Tiež kváskový chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu