Tymián

tymián

Tymian je dlho známym a používaným korením,
najmä v stredomorskej kuchyni. Hodí sa
na pizzu, k mäsám či do omáčok. Uľahčuje trávenie,
preto sa pridáva do horšie stráviteľných
strukovinových či tučnejších jedál. Tymian je
základná zložka provensalského korenia a pri
varení ho kombinujeme s bobkovým listom,
bazalkou, oreganom a cesnakom. Vo Francúzsku
mu hovoria penicilín chudobných – je to
jedno z najsilnejších rastlinných antibiotík a má
antiseptické a dezinfekčné účinky. Je výborný
pri chorobách z prechladnutia, pri zápaloch
dýchacích ciest a na tráviace ústrojenstvo.

Tymián ako ingrediencia v receptoch:

  • Pečené rebierka s kukuričnými kôpkami

    Pečené rebierka s kukuričnými kôpkami

    Rebrá narežeme na 12 kúskov, osolíme, okoreníme, pridáme cesnak, cibuľu, bylinky a pečieme v rúre dozlatista.

  • Zajačie stehno na slaninke a zelenine
  • Polvo a lagareiro (fotorecept)

    Polvo a lagareiro (fotorecept)

    Milujem prímorskú kuchyňu a keď som v Portugalsku, nikdy si nenechám ujsť ich úžasnú chobotničku. Konečne som sa odhodlala kúpiť ju u nás na Slovensku a podla originál portuguese receptu pripraviť. Je úplne božská, mäkučká,...

  • Hubové velouté s kuracím mäsom

    Hubové velouté s kuracím mäsom

    Najskôr pripravíme cesto tak, že všetky suroviny dáme do misky alebo do robota a všetko spolu pomaličky a dôkladne vymiešame. Cesto necháme odstáť približne hodinu pri izbovej teplote.

  • Prepelička na šampiňónovom ragú a zelenine

    Prepelička na šampiňónovom ragú a zelenine

    Prepeličku osolíme, okoreníme a opečieme sprudka na rozpálenej panvici s olejom z jednej aj druhej strany, dáme na plech a dopečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 12 minút.

  • Tatarák z húb s domácimi hriankami

    Tatarák z húb s domácimi hriankami

    Na olivovom oleji a masle speníme nadrobno posekanú šalotku a cesnak. Urestujeme dozlatista, pridáme pokrájané huby, podusíme asi 12 minút, dochutíme soľou, korením, pridáme nasekaný tymian a necháme vychladnúť.

  • Pikantné hubové ragú so zemiakovými plackami

    Pikantné hubové ragú so zemiakovými plackami

    Nikdy nezabudnem na bedľu v trojobale – jedno z najmilovanejších jedál od mojej mamy. Dodnes sa toho neviem dojesť. Dubák a kozák v kapustnici, kuriatka do praženice, hubové omáčky k rybám a k mäsu, hliva v guláši, masliak...

  • Šošovicový šalát s mangoldom, artičokmi a halibutom

    Šošovicový šalát s mangoldom, artičokmi a halibutom

    Šošovicu uvaríme v osolenej vode s tymianom. Zlejeme, pridáme maslo a premiešame. Na panvici orestujeme na plátky nakrájaný cesnak na olivovom oleji, pridáme mangold nakrájaný na 3 cm rezance, osolíme a okoreníme.

  • Valeriánový šalát s údeným mäsom, cviklou a smotanovým chrenom

    Valeriánový šalát s údeným mäsom, cviklou a smotanovým chrenom

    Pred prípravou mäso opláchneme a osušíme. Vložíme do pekáča, pridáme na polmesiačiky nakrájanú cibuľu, strúčiky cesnaku, nové korenie a bobkový list. Podlejeme vodou a v zakrytom pekáči pečieme pri 150 °C aspoň 1, 5 hodiny.

  • Marinované kačacie prsia s pomarančom

    Marinované kačacie prsia s pomarančom

    Marináda: Kačacie prsia očistíme, kožu nakrojíme, postupne k nim pridávame všetky ostatné suroviny. Nakoniec všetko spolu poriadne premiešame a necháme odležať.

  • Jahňací chrbát v bylinkovej kôrke s baby zeleninou

    Jahňací chrbát v bylinkovej kôrke s baby zeleninou

    Pripravíme marinádu: Cesnak, horčicu, bylinky a olej spolu zmiešame a rozmixujeme ponorným mixérom. Jahňací chrbát okoreníme, vložíme do marinády a necháme odstáť.

  • Roštenka s grilovanou kukuricou a barbecue omáčkou

    Roštenka s grilovanou kukuricou a barbecue omáčkou

    Rozpálime gril, (musí byť poriadne horúci, aby sa mäso uzatvorilo a nevytiekla šťava). Mäso grilujeme z každej strany 4–5 minút, dochutíme soľou a korením, počas grilovania môžeme pridať aj bylinky a nakoniec kúsok masla. Hrúbka roštenky...

  • Bravčová kotleta so zeleninou a s madeirovou omáčkou

    Bravčová kotleta so zeleninou a s madeirovou omáčkou

    Grilovanie patrí k najpríjemnejším letným činnostiam. Vďaka zvláštnej atmosfére plnej dráždivých vôní dostávajú jedlá pod holým nebom nový rozmer. Zrazu nejde len o zasýtenie, ale aj o zábavu, zážitok, posedenie s priateľmi. A je celkom jedno, či...

  • Špaldové šatôčky s jahňacinou v smotanovej omáčke

    Špaldové šatôčky s jahňacinou v smotanovej omáčke

    Rozšľahané vajcia so soľou a s trochou vody zmiešame s preosiatou múkou na hladké cesto, ktoré necháme aspoň hodinu oddýchnuť v chlade.

  • Ihly s kuracinkou a so zeleninou

    Ihly s kuracinkou a so zeleninou

    Kuracie mäso nakrájame na kocky, potrieme olivovým olejom, pridáme soľ, korenie a čerstvý tymian. Cuketu a papriku umyjeme, očistíme a nakrá- jame na plátky.

  • Bylinková marináda

    Bylinková marináda

    Všetky suroviny dobre premiešame a použijeme ako marinádu predovšetkým na hovädzie mäso a zeleninu.

  • Kuracie prsia so slivkami na fazuľovom pyré

    Kuracie prsia so slivkami na fazuľovom pyré

    Sušené slivky posekáme, namočíme do sherry a necháme nasiaknuť. Na panvici orestujeme pokrájanú slaninu spolu s cibuľou. Pridáme nasiaknuté slivky. Kuracie prsia narežeme a naplníme slivkovou náplňou. Osolíme, okoreníme, opečieme na panvici s olejom, prihodíme tymian a...

  • Kuracie stehná na bielom víne na spôsob Coq au Riesling (fotorecept)

    Kuracie stehná na bielom víne na spôsob Coq au Riesling (fotorecept)

    Ešte jedna francúzska lahôdka ako tip na víkendový obed. Je to alsaský variant kohúta na víne, ktorý sa pripravuje na rozdiel od burgundského na bielom víne Riesling. Príprava vôbec nie je náročná ale výsledok je...

  • Bryndzový krém s cibuľovým koláčikom

    Bryndzový krém s cibuľovým koláčikom

    Očistenú červenú cibuľu nakrájame na 1 cm hrubé kolieska. Z cukru vytvoríme svetlý karamel, zalejeme červeným vínom a pridáme balzamikový ocot. Osolíme podľa chuti a pridáme lístky tymianu. Necháme zovrieť a vložíme kolieska cibule. Stíšime plameň na minimum a...

  • Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál (fotorecept)

    Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál (fotorecept)

    Prečo univerzál? Nuž predsa vzhľadom na možnosť voľby variantu prílohy, s ktorou ju budete jesť. Alebo naopak, či ju budete jesť, iba tak bez ničoho, či načisto, len s dobrým voňavým domácim slovenským...



Kategórie surovín



Inšpirácie z nových receptov
TOPlist