Tymián

tymián

Tymian je dlho známym a používaným korením,
najmä v stredomorskej kuchyni. Hodí sa
na pizzu, k mäsám či do omáčok. Uľahčuje trávenie,
preto sa pridáva do horšie stráviteľných
strukovinových či tučnejších jedál. Tymian je
základná zložka provensalského korenia a pri
varení ho kombinujeme s bobkovým listom,
bazalkou, oreganom a cesnakom. Vo Francúzsku
mu hovoria penicilín chudobných – je to
jedno z najsilnejších rastlinných antibiotík a má
antiseptické a dezinfekčné účinky. Je výborný
pri chorobách z prechladnutia, pri zápaloch
dýchacích ciest a na tráviace ústrojenstvo.

Tymián ako ingrediencia v receptoch:

  • Kačacie stehno v bylinkách na glazovanej mrkve

    Kačacie stehno v bylinkách na glazovanej mrkve

    Očistené a osušené kačacie stehná opečieme z oboch strán na prepustenej kačacej masti. Pridáme nakrájanú mrkvu, bylinky, šalotku, cesnak a očistený nakrájaný pomaranč.

  • Morčacia roláda plnená kyslou kapustou

    Morčacia roláda plnená kyslou kapustou

    <b>Morčacia roláda:</b> Nakrájanú cibuľu s kyslou kapustou opražíme, osolíme, okoreníme a podusíme. Morčacie prsia upravíme na plát, naplníme kyslou kapustou a zrolujeme. Obalíme v slanine, opečieme na panvici, potom vložíme do rúry rozohriatej na 180 °C a pečieme...

  • Marinované kačacie prsia v brusnicovej omáčke

    Marinované kačacie prsia v brusnicovej omáčke

    Hydinu mám veľmi rád, veď sa dá pripraviť na desiatky spôsobov. Mojou hlavnou inšpiráciou sú skúsenosti starých mám, ale rád vymýšľam aj kulinárske prekvapenia, lákavé pre oko i chuťové poháriky.

  • Divinová terina s marinovanými feferónkami

    Divinová terina s marinovanými feferónkami

    Jelenie stehno umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kocky. Pokrájanú šalotku, cesnak a slaninu opražíme, pridáme nakrájané mäso, soľ, korenie, tymian, bobkový list a zalejeme červeným vínom. Dusíme 60 minút...

  • Ropa vieja z Gran Canarie

    Ropa vieja z Gran Canarie

    Ropa vieja (čítaj vijecha) alebo "staré prádlo" sú niečo podobné ako guláš alebo prívarok/Eintopf s vareným, duseným a natrhaným mäsom. Ja som použila tentoraz kuracie mäso, ale môžete dať aj hovädzie či bravčové. Pôvodne to...

  • Kuracie supreme v tandoori masala s kuskusom

    Kuracie supreme v tandoori masala s kuskusom

    Nemusí to byť len cudzokrajné korenie a papričky, aj chren, žerucha, reďkovka či zázvor dávajú jedlu nový rozmer. Podporujú apetít – v trávení aj vo vášni. Preto ich máme radi z oboch strán stola...

  • Liate smotanové rizoto s dubákmi
  • Morčacie prsia naložené v pikantnej marináde (fotorecept)

    Morčacie prsia naložené v pikantnej marináde (fotorecept)

    Druhú časť morčacích pŕs som tiež naložila do marinády, ktorá pochádza zo stránky Toprecepty. cz. Na žiadosť @Dandika1 uverejňujem tento recept.

  • Guľky z údeného tofu na zelenine
  • Pstruh na špenátovej pohánke

    Pstruh na špenátovej pohánke

    Zo pstruhov pripravíme filety. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme cesnak a tymian. Filety osolíme a dole kožou upečieme.

  • Quinoa s červenou repou pečenou na víne a bylinkách (fotorecept)

    Quinoa s červenou repou pečenou na víne a bylinkách (fotorecept)

    Toto je recept vyslovene pre vašu inšpiráciu :) Chuťovo vyvážený, veď víno, bylinky, cesnak, s takými ingredienciami je radosť kuchtiť. Ja som kombinovala s quinoou, ale zmena je samozrejme možná, a hneď...

  • Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept)

    Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept)

    Máme veľmi radi krémové polievky. Táto bude jedna z našich obľúbených. Tekvicu som upiekla, čo polievke dodalo zaujímavú chuť. Je chutná a výdatná, ako stvorená na zimné dni.

  • Kuracie stehná s tymianom, valeriánkovým šalátom a ryžou (fotorecept)

    Kuracie stehná s tymianom, valeriánkovým šalátom a ryžou (fotorecept)

    Dnes na obed sme mali kuracie mäso, radšej mám stehná, sú šťavnatejšie, vykostené sú rýchlo hotové, k tomu ryža a niečo zdravé, v obchode mali valeriánkový šalát, tak som vyskúšala niečo nové.

  • Pstruh s cviklovým pyré
  • Zajačí chrbát v hubovom fáši s tekvicou

    Zajačí chrbát v hubovom fáši s tekvicou

    Umytý a osušený chrbát odblaníme, odrežeme konce tak, aby vznikli štyri rovnako hrubé časti. Mäso osolíme, okoreníme, zvinieme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky. Na fáš osmažíme na masle nasekanú šalotku spolu s cesnakom. Pridáme nakrájané huby...

  • Zajac na slivkách so zemiakovou roládou

    Zajac na slivkách so zemiakovou roládou

    Stehná umyjeme a osušíme, koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Sušené slivky namočíme do rumu. V kastróle zohrejeme olej, opečieme osolené a okorenené mäso. Mäso vyberieme a opečieme zeleninu. Pridáme koreniny, tymian, slivkový lekvár...

  • Diviačia krkovička s kyslou kapustou
  • Diviačia roláda s hubovou plnkou

    Diviačia roláda s hubovou plnkou

    Na placky uvaríme zemiaky v šupke deň vopred. Šalotku a polovičku cesnaku nakrájame na drobné kocky, speníme na masle s tymianom. Pridáme nakrájané huby a necháme ich pražiť, kým sa z nich neodparí voda. Osolíme a okoreníme. Necháme vychladnúť...

  • Srnčie karé na zemiakových lievancoch

    Srnčie karé na zemiakových lievancoch

    Čo divina, to iná chuť. Podpisuje sa pod ňu nielen konkrétny živočíšny druh, ale aj prostredie, v akom žila a čím sa kŕmila. Cítiť v nej celý les či lúku, preto ju labužníci tak milujú.



Kategórie surovín



Inšpirácie z nových receptov
TOPlist