Tymián

Tymian je dlho známym a používaným korením,
najmä v stredomorskej kuchyni. Hodí sa
na pizzu, k mäsám či do omáčok. Uľahčuje trávenie,
preto sa pridáva do horšie stráviteľných
strukovinových či tučnejších jedál. Tymian je
základná zložka provensalského korenia a pri
varení ho kombinujeme s bobkovým listom,
bazalkou, oreganom a cesnakom. Vo Francúzsku
mu hovoria penicilín chudobných – je to
jedno z najsilnejších rastlinných antibiotík a má
antiseptické a dezinfekčné účinky. Je výborný
pri chorobách z prechladnutia, pri zápaloch
dýchacích ciest a na tráviace ústrojenstvo.

Recepty, kde je tymián

prazdny

Cuketové lasagne

Hovädzie mäso

V tomto recepte nahrádzam lasagne cuketami, najlepšie je využiť ešte mladé cuketky...

prazdny

Cuketové placky s bravčovými kúskami

Bravčové mäso

Mäso nakrájame na rezance alebo kocky. Dáme ho na rozohriaty olej a sprudka opečieme. Keď...

prazdny

Cuketový prívarok so sušenou šunkou

Hlavné jedlá

Rýchle a chutné jedlo. Ja nepatrím k priaznivcom prívarkov, ale v lete mám chuť práve na takéto ľahšie zeleninové jedlá....

prazdny

Kuracie ragú Bianco

Kuracie mäso

... teda biele. Inšpiroval ma Gennaro Contaldo, môj obľúbený Talian. Dôvod prečo biele je...

prazdny

Žihľavové rizoto so sušenými žĺtkami

Bezmäsité jedlá

V tomto recepte sa stretnete s talianskym výrazom pangrattato. Nejde o nič zložité, je to nahrubo pomletý vysušený chlieb alebo pečivo, ktoré sú niečím ochutené....

prazdny

Hovädzie po burgundsky

Hovädzie mäso

Pôvodne tento recept pochádza od p. Petra Eliáša, vedúceho penziónu a reštaurácie U námořníka v Hukvaldoch. Robil ho naživo v jednom z videoreceptov od Brepty, a keďže postupne skúšam jeho recepty, vnukol mi myšlienku aj na túto pochúťku...

prazdny

Bravčové kotlety s jablkovým pyré

Bravčové mäso

Bravčové kotlety z plemena prasiat Duroc, ktoré bolo pôvodne vyšľachtené v USA.

prazdny

Špenátová roláda podľa Marcelly Molnárovej

Bezmäsité jedlá

Známa speváčka a spisovateľka Marcella Molnárová nám v tomto videu pripraví vynikajúcu slanú roládu zo špenátu plnenú...

prazdny

Zemiaková polievka s cuketkou a so špargľou

Bezmäsité jedlá

Zemiaková polievka bola odjakživa neodlúčiteľným sprievodcom nášho rodinného života už od mojej mladosti, detských i „šrácovských“...

prazdny

Tuniak so špargľovým pyré a s citrónovo-smotanovou omáčkou

Hlavné jedlá

Zemiaky očistíme a uvaríme v osolenej vode domäkka. Očistenú bielu špargľu a uvaríme domäkka. Zemiaky...

prazdny

Bravčová panenka so zemiakmi s bryndzou

Bravčové mäso

Mäso odblaníme, narežeme na pekné valčeky. Osolíme, okoreníme nahrubo mletým korením, jemne natrieme roztlačeným...

prazdny

Opekaná zelenina s kuracím mäsom a rezancami

Kuracie mäso

Marináda: Zmiešame mletú papriku, čierne korenie, tymian, majorán, kurkumu, škoricu, rascu....