Tymián

Tymian je dlho známym a používaným korením,
najmä v stredomorskej kuchyni. Hodí sa
na pizzu, k mäsám či do omáčok. Uľahčuje trávenie,
preto sa pridáva do horšie stráviteľných
strukovinových či tučnejších jedál. Tymian je
základná zložka provensalského korenia a pri
varení ho kombinujeme s bobkovým listom,
bazalkou, oreganom a cesnakom. Vo Francúzsku
mu hovoria penicilín chudobných – je to
jedno z najsilnejších rastlinných antibiotík a má
antiseptické a dezinfekčné účinky. Je výborný
pri chorobách z prechladnutia, pri zápaloch
dýchacích ciest a na tráviace ústrojenstvo.

Recepty, kde je tymián

prazdny

Provensalský olivový chlieb

Chlieb

Tento bochník vám bude pripomínať taliansky chlebík focacciu. Aj francúzska verzia je nadýchaná a jemná....

prazdny

Letný zeleninový guláš bez lepku so šampiňónmi portobello

Bezmäsité jedlá

Leto je azda najpríjemnejšie obdobie na stretnutia s rodinou a priateľmi....

prazdny

Tofu krídelká

Bezmäsité jedlá

Chrumkavé na povrchu, šťavnaté vo vnútri!...

prazdny

Kurací rezeň s paradajkami a čakankou

Kuracie mäso

Lombardským variantom nášho rezňa je milanesa – tenký plátok mäsa vypražený v trojobale....

prazdny

Kuracie stehná na zelenine a zemiakoch

Kuracie mäso

Jedlá pripravované v jednom hrnci alebo pekáči sú stále obľúbené. Obyčajne s nimi nie je veľa...

prazdny

Omáčka mojo verde (zelená omáčka)

Bezmäsité jedlá

Omáčka mojo verde sa na ostrove večnej jari - Tenerife, servíruje k zemiakom vareným v šupke...

prazdny

Americká a kanadská slanina

Bravčové mäso

Údenie je jedným z najstarších a najvychutnávanejších spôsobov prípravy jedla, ktorý dodáva unikátne arómy a chuť, a to najmä v prípade slaniny....

prazdny

Králik vo vínovej omáčke

Hlavné jedlá

Králičie mäso v kombinácii s výborným slovenským bielym vínom je aromatické a je to skutočná lahôdka pre...

prazdny

Rump steak ako ho mám rád ja

Hovädzie mäso

Rump steak si necháme zohriať na izbovú teplotu. Okorením ho a polejem troškou oleja. Necháme...

prazdny

Bravčová panenka pošírovaná v červenom víne

Bravčové mäso

Tento recept som už veeeľmi dávno nerobila napriek tomu, že je výborný a až dnes mi tak prišiel na chuť....

prazdny

Šalát z pečenej cvikly s fetou a kúskami hovädzieho mäsa

Hovädzie mäso

Surová cvikla je pomerne tvrdá a chuťovo nevýrazná, po upečení bude však fantasticky sladká....

prazdny

Bravčová krkovička špikovaná pomarančovou kôrou a sušenými slivkami

Bravčové mäso

Tuk na povrchu mäsa narežeme do mriežky na malé kocky až po samotné mäso. Slivky a...

prazdny

Hokkaido polievočka s pomarančovou šťavou a so zázvorom

Bezmäsité jedlá

Tento recept mi posunula kamarátka Majka práve keď som bola chorá a veru s tým zázvorom a pomarančovou šťavou to bol skvelý liek na moju virózu....

prazdny

Jelenie ragú

Hlavné jedlá

Robil som jelenie ragú podľa Boise. Odložil som si 200 g jelenieho stehna, aby som mohol vyskúšať jelenie ragú aj podľa Taponapo...

prazdny

Pečená tekvica špikovaná zázvorom a cesnakom

Bezmäsité jedlá

Tekvicu rozkrojíme. Ošúpaný cesnak a zázvor nakrájame do tvaru klinov a tekvicu nimi prešpikujeme. Pri...

prazdny

KFC kuracie kúsky

Kuracie mäso

Kuracie kúsky s vraj (podľa internetov) originálnym postupom ako v KFC.

prazdny

Mätovo-hráškove pyré à la Východ

Hlavné jedlá

Mätu, kapary, mandle, cesnak, strúhaný parmezán a olej zmixujeme do pesta.

prazdny

Kuracie stehná s gaštanovou plnkou

Kuracie mäso

Veľa ľudí sa domnieva, že s mojou „prišahanou“ máme alergickú reakciu na morčacie (po vihodňarski puľkové) mäso. Opak je pravda....

prazdny

Kura s ryžou z jednej panvice

Kuracie mäso

Ak hľadáte chutné jedlo, ktoré nielen zasýti, ale aj šetrí váš čas v kuchyni, tento recept na kuracie mäso s ryžou SOS je ideálnou voľbou!...

prazdny

Pečená krkovička so zeleninou a s fazuľou

Bravčové mäso

Je šťavnatá, jej príprava je jednoduchá a dá sa urobiť na veľa spôsobov. V našej...

prazdny

Zajačie stehná so sušenými slivkami

Hlavné jedlá

Opäť sme mali k dispozícii zajačie mäsko a keďže ja nerada robím dookola tie isté recepty, rozmýšľala som na aký spôsob stehná pripravím....

prazdny

Pečená bravčová panenka v slanine

Bravčové mäso

Ak použijete kvalitnú bravčovú panenku, výsledok bude dokonalý.

prazdny

Krkovička à la Východ

Bravčové mäso

Krkovičku nakrájame na hrubé pláty a prepolíme, potom každý kus zviažeme niťou.

prazdny

Nakladaný hermelín

Bezmäsité jedlá

Vynikajúca syrová pochúťka, ktorá sa skvelo hodí ako malé pohostenie najmä k pivu, ale výborná...

prazdny

Baklažán s kozím syrom

Bezmäsité jedlá

Výborná kombinácia surovín pre chutnú a zdravú večeru.

prazdny

Cviklové vafle

Bezmäsité jedlá

Sladké vafle pozná každý. Ale čo tak spojiť príjemné s užitočným a vyskúšať zeleninové vafle? Napríklad...

prazdny

Ryža s rebierkami a artičokmi

Bravčové mäso

Máte chuť na tradičné jedlo plné chuti? Ryža s rebierkami a artičokmi je lahodný pokrm jednoduchý na prípravu a vhodný na každú príležitosť....

prazdny

Paradajkový koláč z bezlepkového kysnutého cesta

Bezmäsité jedlá

Letná sezóna je v plnom prúde a my grilujeme a vypekáme o stošesť. Naposledy sme si ku grilovačke upiekli tento úžasný paradajkový koláč s mozzarellou a bylinkami....

prazdny

Bravčové rezne s bylinkami

Bravčové mäso

Ak sa chcem zavďačiť starším členom našej rodiny, na nedeľný obed musím pripraviť rezne....

prazdny

Francúzsky quiche s paradajkami

Bezmäsité jedlá

Výborná variácia obľúbeného francúzskeho slaného koláča s paradajkami a čerstvou bazalkou. Ak máte radi plesňový syr,...

prazdny

Králik na víne a cesnaku

Hlavné jedlá

Králičie mäso, voľakedy podceňované, keďže králiky sa chovali v každom dvore, je v súčasnosti...