Tymián

tymián

Tymian je dlho známym a používaným korením,
najmä v stredomorskej kuchyni. Hodí sa
na pizzu, k mäsám či do omáčok. Uľahčuje trávenie,
preto sa pridáva do horšie stráviteľných
strukovinových či tučnejších jedál. Tymian je
základná zložka provensalského korenia a pri
varení ho kombinujeme s bobkovým listom,
bazalkou, oreganom a cesnakom. Vo Francúzsku
mu hovoria penicilín chudobných – je to
jedno z najsilnejších rastlinných antibiotík a má
antiseptické a dezinfekčné účinky. Je výborný
pri chorobách z prechladnutia, pri zápaloch
dýchacích ciest a na tráviace ústrojenstvo.

Tymián ako ingrediencia v receptoch:

  • Sviečkovica s hubovými taštičkami
  • Losos s pak choi
  • Kuřecí stehýnka po myslivecku

    Kuřecí stehýnka po myslivecku

    Kuřecí stehýnka osolíme a opepříme, obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme na oleji. Pak stehýnka vyjmeme, do výpeku dáme nakrájenou slaninu, česnek, cibuli, vše orestujeme.

  • Cibuľový muffin s mliečnou penou

    Cibuľový muffin s mliečnou penou

    Cibule olúpeme, nakrájame na plátky a urestujeme s tymianom na oleji dozlata. Potom ich rozmixujeme.

  • Krvavnička s kyslou kapustou a plneným zemiakom

    Krvavnička s kyslou kapustou a plneným zemiakom

    Cibuľu upražíme na masti, pridáme koreniny, med a domácu kyslú kapustu, posolíme a asi 10 minút restujeme. Potom pridáme horčicové semená, na plátky nakrájané hrušky a podlejeme bielym vínom. Dusíme do polomäkka, aby kapusta zostala chrumkavá....

  • Bôčik s medovou kôrkou so šošovicovým šalátom

    Bôčik s medovou kôrkou so šošovicovým šalátom

    Bravčový bôčik dobre umyjeme pod studenou vodou a osušíme, cez kožu spravíme nožom hlboké zárezy a votrieme do nich soľ a korenie. Fenikel rozkrájame na menšie kúsky a opražíme spolu s cesnakom na masti, pridáme koreniny, biele víno...

  • Paštéta s oškvarkami a cibuľovo-cviklovým džemom

    Paštéta s oškvarkami a cibuľovo-cviklovým džemom

    Paštéta: Nakrájanú cibuľu speníme na masti, pridáme bravčové mäso, pečeň, osolíme a okoreníme, pridáme cesnak, tymian, podlejeme bielym vínom a necháme dusiť úplne domäkka. Nakoniec pridáme maslo a smotanu, dobre prevaríme a odstavíme.

  • Súťaž s TV Varecha
  • Pečené pliecko so špenátom a s trhanými plackami

    Pečené pliecko so špenátom a s trhanými plackami

    Bravčové pliecko osolíme, okoreníme, obalíme nasekaným rozmarínom a uložíme na noc do chladu. Potom mäso opečieme na masti, vložíme do pekáča, pridáme nakrájanú cibuľu a po vrch mäsa zalejeme masťou, prikryjeme a pečieme v...

  • Bravčová pečeň s cibuľovým pyré a karamelizovanými jablkami

    Bravčová pečeň s cibuľovým pyré a karamelizovanými jablkami

    Zabíjačka patrí k pokladom slovenskej gastronómie. Nie je len o hodovaní, ale aj o tradíciách a osobitej atmosfére. Pri tlačenke, jaternici, laloku či klobáske sa to však nekončí. Zo zakáľačkových surovín sa totiž dajú pripraviť desiatky nápaditejších jedál.

  • Bravčová panenka na zelenom korení s tymianom (fotorecept)

    Bravčová panenka na zelenom korení s tymianom (fotorecept)

    Jednoduchý recept na chutnú a šťavnatú bravčovú panenku

  • Buchtičky z karfiolu

    Buchtičky z karfiolu

    Slané pečivo, ktoré môžete použiť ako alternatívu k pagáčikom, ale aj ako prílohu.

  • Vajíčkové muffinky so zeleninou

    Vajíčkové muffinky so zeleninou

    Najlepšie na vajíčkach je, že sa dajú pripraviť na neskutočne veľa spôsobov a krásne sa kombinujú s čímkoľvek, či na sladko, či na slano...

  • Kotlíkový guláš s tofu

    Kotlíkový guláš s tofu

    Pokrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme korenie (paprika, zmes na guláš, rasca, chilli) a zemiaky nakrájané na kocky, ktoré orestujeme. Jeden menší zemiak si môžeme odložiť na zahustenie. Podlejeme vodou alebo zeleninovým vývarom...

  • Rýchle cestoviny

    Rýchle cestoviny

    Určite to poznáte, keď potrebujete pripraviť rýchly obed alebo večeru a v chladničke máte len základné suroviny. Ja mám rada práve takúto kombináciu.

  • Hokkaido polievka s kozím syrom

    Hokkaido polievka s kozím syrom

    Obľúbená polievka s tekvicou hokkaido, ktorá je pôvodom z Japonska

  • Zubáč na masle s batatovým pyré a so špenátom (videorecept)

    Zubáč na masle s batatovým pyré a so špenátom (videorecept)

    Zubáč na masle, kaša zo sladkých zemiakov a omáčka so špenátom. Toto všetko dokopy tvorí chutné slávnostné jedlo. Pozrite si videorecept!

  • Kuřecí křídla po indicku

    Kuřecí křídla po indicku

    Křidýlka dáme na plech s pečícím papírem (nesolíme) a vložíme na 20 minut do rozpálené trouby.

  • Karé s hríbovou kôrkou a kvakovým pyré

    Karé s hríbovou kôrkou a kvakovým pyré

    Bravčové karé spolu s koreninami zavákuujeme a pripravujeme spôsobom sous-vide na 67 °C 35 minút. (Pozn. red. : Metóda sous-vide spočíva v tom, že sa čerstvé suroviny uložia do vákuových vreciek, z ktorých je pomocou prístroja...

  • Zimný teplý šalát

    Zimný teplý šalát

    Tekvicu, surovú cviklu a tofu nakrájame na kocky. Z olivového oleja, javorového sirupu, citrónovej šťavy, korenia a byliniek pripravíme marinádu.

  • Bylinkový chlebíček s česnekem a sýrem

    Bylinkový chlebíček s česnekem a sýrem

    Část vlahého mléka vlijeme do hrnku, vsypeme droždí s cukrem a necháme pár minut vzejít.



Kategórie surovín



Inšpirácie z nových receptov
TOPlist