Pudingový zákusok
Pudingový zákusok

Starostove rezy fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 2. júla 2025
Starostove rezy (fotorecept)
Foto: olinecka

Vyhľadávaný zákusok plný rôznych chutí. Tentoraz som piekla k meninám, ale je vhodný aj na svadby, rôzne oslavy, posedenia...

36-38
porcií
110 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
10 ks
300 g
15 PL horúca
350 g preosiata
1/2 bal.
Na poliatie korpusu:
 (alebo sirup)
Stredný korpus z bielkov:
300 g
10 ks
100 g nasekaná
100 g mleté
200 g preosiata
100 g (pokrájané na malé kúsky)
Krém:
650-700 ml
2 bal. (v prášku)
5-6 PL
300 g čerstvé zmäknuté
Poleva čokoládová:
200 g (mliečna, horká)
200 ml (16-18 %)




Postup

  1. 1

    Suroviny na bielkový korpus.

    Starostove rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žĺtky vymiešame s cukrom do hustej peny. Postupne po lyžiciach pridávame horúcu vodu, nakoniec vmiešame preosiatu múku a prášok do pečiva.

    Starostove rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech (30x40 cm), boky vymastíme maslom, vysypeme múkou, spodnú časť plechu vyložíme papierom na pečenie. Rovnomerne rozotrieme pripravené cesto, ktoré pečieme na 180 stupňov 30 minút (kontrola korpusu špajľou). Po upečení necháme vychladnúť na plechu.

    Starostove rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Korpus z bielkov: Bielky, cukor práškový vymiešame do tuha, pridáme nasekanú čokoládu, mleté vlašské orechy, preosiatu múku, nakoniec pokrájané želé cukríky (sú lepivé, preto nakoniec).

    Starostove rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plech 30x40 cm, opäť boky vymastíme maslom, vysypeme múkou a spodnú časť vyložíme papierom na pečenie. Rozotrieme cesto a pečieme na 180 stupňov do svetlo-hneda (kontrola korpusu špajľou).

    Starostove rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Suroviny na krém.

    Starostove rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok, zbytok mlieka s cukrom dáme variť po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a uvaríme hustý puding, ktorý prelejeme do sklenenej misy, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť. Po vychladnutí mixérom zašľaháme maslo pokrájané na malé kúsky.

    Starostove rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bielkový korpus upravíme, piškótový korpus prekrojíme pomôckou na polovicu, boky upravíme a polejeme sirupom alebo džúsom. Odstránime papier na pečenie a piškótový korpus preložíme na podnos. Rozotrieme polovicu krému, položíme bielkový korpus, stiahneme papier na pečenie. Opäť potriem krémom (trocha odložíme na potretie vrchu pod čokoládovú polevu).

    Starostove rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zľahka pritlačíme, zaťažíme a dáme do chladničky stuhnúť.Po stuhnutí vrch potrieme zvyšným krémom polejeme čokoládovou polevou.

    Starostove rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Poleva: Nasekanú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli stiahneme z plameňa, pridáme po častiach kyslú smotanu a miešame do hladka.

    Starostove rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zákusok polejeme čokoládovou polevou, pred podávaním nakrájame horúcim nožom. Dobrota pripravená k meninám. Dobrú chuť.

    Starostove rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po odovzdaní a ochutnávke...

    Starostove rezy (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Pěkné celé, suroviny, postup i finální řezy. Maminka dávala do sněhového těsta trochu oleje, je pak vláčnější. Je to jenom postřeh. Vychlazených pár kousků ke kafíčku hmmm to by byla fajnotka. Jsi šikulka!
helena10
Vyzerajú parádne - aj koláč, aj foto. O fajnovej chuti pri Tvojich koláčoch nepochybujem. 😋