Starostove rezy fotorecept
Vyhľadávaný zákusok plný rôznych chutí. Tentoraz som piekla k meninám, ale je vhodný aj na svadby, rôzne oslavy, posedenia...
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
10 ks |
|
300 g |
|
15 PL horúca |
|
350 g preosiata |
|
1/2 bal. |
|
Na poliatie korpusu: | |
(alebo sirup) |
|
Stredný korpus z bielkov: | |
300 g |
|
10 ks |
|
100 g nasekaná |
|
100 g mleté |
|
200 g preosiata |
|
100 g (pokrájané na malé kúsky) |
|
Krém: | |
650-700 ml |
|
2 bal. (v prášku) |
|
5-6 PL |
|
300 g čerstvé zmäknuté |
|
Poleva čokoládová: | |
200 g (mliečna, horká) |
|
200 ml (16-18 %) |
|
Postup
-
1
Suroviny na bielkový korpus.
-
2
Žĺtky vymiešame s cukrom do hustej peny. Postupne po lyžiciach pridávame horúcu vodu, nakoniec vmiešame preosiatu múku a prášok do pečiva.
-
3
Plech (30x40 cm), boky vymastíme maslom, vysypeme múkou, spodnú časť plechu vyložíme papierom na pečenie. Rovnomerne rozotrieme pripravené cesto, ktoré pečieme na 180 stupňov 30 minút (kontrola korpusu špajľou). Po upečení necháme vychladnúť na plechu.
-
4
Korpus z bielkov: Bielky, cukor práškový vymiešame do tuha, pridáme nasekanú čokoládu, mleté vlašské orechy, preosiatu múku, nakoniec pokrájané želé cukríky (sú lepivé, preto nakoniec).
-
5
Plech 30x40 cm, opäť boky vymastíme maslom, vysypeme múkou a spodnú časť vyložíme papierom na pečenie. Rozotrieme cesto a pečieme na 180 stupňov do svetlo-hneda (kontrola korpusu špajľou).
-
6
Suroviny na krém.
-
7
V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok, zbytok mlieka s cukrom dáme variť po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a uvaríme hustý puding, ktorý prelejeme do sklenenej misy, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť. Po vychladnutí mixérom zašľaháme maslo pokrájané na malé kúsky.
-
8
Bielkový korpus upravíme, piškótový korpus prekrojíme pomôckou na polovicu, boky upravíme a polejeme sirupom alebo džúsom. Odstránime papier na pečenie a piškótový korpus preložíme na podnos. Rozotrieme polovicu krému, položíme bielkový korpus, stiahneme papier na pečenie. Opäť potriem krémom (trocha odložíme na potretie vrchu pod čokoládovú polevu).
-
9
Zľahka pritlačíme, zaťažíme a dáme do chladničky stuhnúť.Po stuhnutí vrch potrieme zvyšným krémom polejeme čokoládovou polevou.
-
10
Poleva: Nasekanú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli stiahneme z plameňa, pridáme po častiach kyslú smotanu a miešame do hladka.
-
11
Zákusok polejeme čokoládovou polevou, pred podávaním nakrájame horúcim nožom. Dobrota pripravená k meninám. Dobrú chuť.
-
12
Po odovzdaní a ochutnávke...
Dievčatá z celého srdca ďakujem za nahliadnutie receptu a príjemné komentáre, ktoré vždy potešia...