Zajačie mäso
Zajačie mäso

Zajačie stehná so sušenými slivkami

siuuu - fotkasiuuu, 2. novembra 2024
Zajačie stehná so sušenými slivkami
Foto: siuuu

Opäť sme mali k dispozícii zajačie mäsko a keďže ja nerada robím dookola tie isté recepty, rozmýšľala som na aký spôsob stehná pripravím. Zobraziť celý popisOpäť sme mali k dispozícii zajačie mäsko a keďže ja nerada robím dookola tie isté recepty, rozmýšľala som na aký spôsob stehná pripravím. Nakoniec som zvolila tento recept a bolo to naozaj veľmi chutné papaníčko.

2
porcie
20 minút
príprava
45-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
2 PL
1 kus
4 strúčiky
1,5 - 2 dl
1,5 - 2 dl
1 hrsť
1 PL
50 g
podľa chuti
podľa chuti
 (na obaľovanie)
 čerstvý




Postup

  1. 1

    Cibuľu a polovicu cesnaku očistíme, pokrájame nadrobno, opekáme v hrnci na troche olivového oleja. Stehná osolíme, okoreníme, obalíme v hladkej múke a keď sú cibuľa a cesnak opečené, pridáme k nim stehná a opečieme ich z oboch strán do zlatista.

  2. 2

    Následne pridáme sušené slivky pokrájané na menšie kusy, čerstvý tymian, slivkový lekvár, červené víno a premiešame. Keď sa z vína odparí alkohol, podlejeme teplým vývarom alebo vodou (odporúčam vývar) tak, aby bolo mäso zaliate do 2/3. Prikryjeme a dusíme na miernom ohni do mäkka. Podľa potreby podlievame vývarom alebo vodou, tesne pred dokončením pridáme kúsok masla.

  3. 3

    Podávame s prílohou podľa chuti - ja som tentoraz zvolila batatovo-zemiakovú kašu a pečenú mladú mrkvu. Na kašu som uvarila v osolenej vode očistené a pokrájané bataty a zemiaky domäkka (zemiaky dodajú konzistenciu, samotný batat je veľmi riedky), pridala som maslo, ochutila som soľou a korením. Mladú mrkvu som prekrojila na polovice a opekala na panvici na masle a olivovom oleji do polomäkka, ku koncu som pridala trocha hnedého cukru a nechala skaramelizovať, ochutila som soľou a korením. Na tanieri som ozdobila a dochutila čerstvými bylinkami (oregano, tymian).

Diskusia k receptu

sashan
Úžasný recept.Úplne si viem predstaviť tú skvelú chuť jednotlivých ingrediencií, čo sa usmievajú z taniera.
1x siuuu
siuuu
@sashan (2.11.2024 21:57)

Ďakujem ... naozaj to chutilo výborne ;-)
chemik
U tohoto svůdného receptu bych asi v současné době netrval na jeho italském charakteru. Z cenových důvodů bych racionálně nahradil o 100% zdražený olivový olej olejem řepkovým resp. slunečnicovým.
1x siuuu
siuuu
@chemik (4.11.2024 13:47)

Každý môže použiť olej podľa svojich preferencií ;-)

chemik
@siuuu (4.11.2024 15:03)

Dnes opravdu preferuji kvůli ceně na vaření olej řepkový ( 29 Kč/l ) před panenským olivovým ( 330 Kč/0,75 l ), který teď už jen za studena na saláty :-((
1x siuuu