Kuracie stehná s gaštanovou plnkou fotorecept
Foto: sracz
Veľa ľudí sa domnieva, že s mojou „prišahanou“ máme alergickú reakciu na morčacie (po vihodňarski puľkové) mäso. Opak je pravda. Milujeme Zobraziť celý popisVeľa ľudí sa domnieva, že s mojou „prišahanou“ máme alergickú reakciu na morčacie (po vihodňarski puľkové) mäso. Opak je pravda. Milujeme ho, ale tu ťažko kúpim morku s veľkosťou pre manželský pár dôchodcov. Tak sme vstúpili do spoločnosti ochrancov domácich i divých moriek i moriakov a už 20. rok im darúvame život. V tunajší deň „vďakyvzdania“ zvykneme obedovať kuracinu na bársaký spôsob a posledný novembrový štvrtok som ju pripravil s gaštanovou plnkou. A chutila aj s ryžou so šampiňónmi.
porcie
príprava
na 210/190 °C
Suroviny
2 ks väčšie |
|
100-120 g prerastená |
|
1 ks väčšia |
|
150 g varené |
|
1 ks staršia |
|
250 ml vlažné |
|
3 vetvičky |
|
1 vetvička |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
3-4 PL (petržlenová a zelerová) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
4-5 PL čerstvé |
|
3 PL (alebo slnečnicový) |
|
3 ks (mrkva) |
|
2-3 ks menšia |
|
1 KL |
|
Príloha: | |
250 ml |
|
500 ml vriaca |
|
120 g |
|
Postup
-
1
Podarilo sa mi kúpiť pár pekných kuracích stehien, ktorým som, po dočistení, umytí a osušení, uvoľnil kožu (išlo to ľahko pomocou nechtov pravej dlane), stiahol ju a natiahol späť na pôvodné miesto.
-
2
Všetky ingrediencie som si rozložil, zo zelerových stoniek a petržlenovej vňate použijem iba lístočky a vrecúško jedlých predvarených gaštanov (už bez kôry) pretlačím lisom na cesnak.
-
3
Na panvici som vyškvaril pokrájanú slaninu a potom na nej do sklovita
-
4
orestoval aj na drobno pokrájanú šalotku a
-
5
pretlačil gaštany.
-
6
Do pomocného „vajndlingu“ som postupne vložil na kocky pokrájanú dvojdňovú žemľu, šalotku orestovanú na slanine, z lístočkov vetvičiek na drobno pokrájaného rozmarínu i tymianu, pretlačené jedlé gaštany, pokrájanú zelenú papriku; všetko posypal mletým čiernym korením, soľou, 1/3 strúhaného muškátového orieška a sladkou mletou paprikou, zalial asi 150 ml vlažného mlieka,
-
7
zľahka premiešal, podľa potreby dolieval ďalšie vlažné mlieko, až do požadovanej hustoty.
-
8
Následne naplnil pod uvoľnenú kožu kuracích stehien a
-
9
uložil na pekáč s papierom na pečenie, vymastený hroznovým olejom (ktorý je, podľa odborníkov, najvhodnejší na pečenie mäsa), pridal pokrájané kúsky karotiek, paradajok i zvyškov zelenej „mäsitej“ papriky, po vetvičke čerstvého rozmarínu, „hoblinky masla“, posypal sladkou mletou paprikou, celou rascou. Zakryté alobalom nechal 12 minút pri 205 °C „zatiahnuť“, potom bez odokrytia stlmil ohrev na 185 °C a 44 minút nechal piecť.
-
10
Medzičas som využil na uvarenie prílohy. PL oleja na vymastenie hrnca, 250 ml ryža – asi 3-4 minúty popražiť, 500 ml vriaca voda, KL soli a PL masla, premiešať a variť, do odparenia vody. Vsypať sterilizované šampiňóny bez nálevu, hrsť lístkov petržlenovej vňate, premiešať a hotovo!
-
11
Upečené kuracie stehná so zeleninou som už odokryté nechal asi 18 minút zapiecť a
-
12
podával aj s pečenou zeleninou, kto má chuť, dostane aj ryžu.
-
13
Vážení a milí priatelia i priaznivci Varecha.sk, na okná nám mráz už kreslí, Vianoce k nám pokoj vniesli, žiara stromčeka darčeky halí, nech Vám srdce šťastím žiari! Fujavicu šťastia, víchricu pohody, závej radosti, len vločku malú všedných starostí a hlavne lavínu zdravia a lásky v Novom roku praje Šrác Ferry s manželkou!
Děkuji za krásné, verošvané přání, jsi všestranný. Přeji Požehnané Vánoce, plné lásky a radosti, do nového roku 2025 pevné zdraví a pohodu!