Pasta alla Norma (cestoviny s paradajkovou omáčkou a baklažánom)

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, dnes 14:00
Pasta alla Norma (cestoviny s paradajkovou omáčkou a baklažánom)
Foto: Shutterstock

Jedna zo sicílskych kulinárskych klasík. Názov dostala po rodákovi z Catanie, Vinzenzovi Bellinim, ktorý zložil operu Norma.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
2 strúčiky
2-3 vetvičky
3 PL
700 g (konzervované paradajky)
 štipka
 štipka
1/2 zväzku
500 g krátke (rigatoni alebo penne)
150 g (Ricotta Salata alebo pecorino)




Postup

  1. 1

    Baklažány umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame na hrubé kocky. Kocky baklažánu dáme do sitka, bohato posypeme soľou a necháme asi 20 minút pustiť šťavu. Sitko položíme na tanier alebo vhodnú podložku, pretože soľ z baklažánov odstraňuje tekutinu.

  2. 2

    Cesnak ošúpeme a jemne nasekáme. Umyjeme tymian, osušíme a otrháme lístky zo stoniek. Rozohrejeme olivový olej v hrnci a cesnak spolu s tymianovými lístkami v ňom restujeme asi 2 minúty na nízkom až strednom ohni.

  3. 3

    Zalejeme paradajkovou passatou a opatrne dochutíme štipkou soli, korenia a cukru. Prípadne pridáme čili. Umyjeme bazalku, osušíme, asi polovicu z nej aj so stonkami pridáme do paradajkovej zmesi a varíme v otvorenom hrnci asi 20–25 minút za občasného miešania.

  4. 4

    Kocky baklažánu krátko opláchneme a osušíme kuchynskou utierkou. V panvici rozohrejeme dostatok olivového oleja na vyprážanie a baklažán v ňom po častiach 5–7 minút opekáme do chrumkava. Dochutíme štipkou soli a opekáme ďalšie 2–3 minúty. Opečené kocky baklažánu vyberieme z panvice a necháme odkvapkať na kuchynskom papieri.

  5. 5

    Keď paradajková omáčka zhustne, pridáme do nej kocky baklažánu, všetko premiešame a ešte raz dochutíme soľou, korením a podľa chuti cukrom. Všetko spolu povaríme ďalších 5 minút.

  6. 6

    Medzitým uvaríme cestoviny v osolenej vode al dente. Zvyšnú bazalku nasekáme na ozdobu a ricottu nahrubo nastrúhame. Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich, dáme priamo do baklažánovo-paradajkovej omáčky a všetko premiešame. Rozdelíme na taniere, ozdobíme strúhaným syrom ricotta a bazalkou a podávame.

Diskusia k receptu