Tymián

Tymian je dlho známym a používaným korením,
najmä v stredomorskej kuchyni. Hodí sa
na pizzu, k mäsám či do omáčok. Uľahčuje trávenie,
preto sa pridáva do horšie stráviteľných
strukovinových či tučnejších jedál. Tymian je
základná zložka provensalského korenia a pri
varení ho kombinujeme s bobkovým listom,
bazalkou, oreganom a cesnakom. Vo Francúzsku
mu hovoria penicilín chudobných – je to
jedno z najsilnejších rastlinných antibiotík a má
antiseptické a dezinfekčné účinky. Je výborný
pri chorobách z prechladnutia, pri zápaloch
dýchacích ciest a na tráviace ústrojenstvo.

Recepty, kde je tymián

prazdny

Paštéta z husacej pečene s nakladanými hubami

Nátierky

Kuracie prsia a husaciu pečeň očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Najemno nakrájanú šalotku restujeme na...

prazdny

Zubáč na hráškovom pyré s hubami a konfitované zemiaky

Hlavné jedlá

Osolené a okorenené filety zo zubáča restujeme na olivovom oleji približne 2 minúty z každej strany podľa...

prazdny

Kuracie na tymiane so zemiakmi v multifunkčnom hrnci

Kuracie mäso

Tento recept je, ako napovedá názov, pre tých, ktorí buď už vlastnia alebo sa rozhodujú či vlastniť tento druh kuchárskeho pomocníka....

prazdny

Hubové rizoto na taliansky spôsob s grilovanou panenkou

Bravčové mäso

Veľmi chutné rizoto na taliansky spôsob pripravené v spolupráci so šéfkuchárom Jánom Vnenčákom.

prazdny

Mäsové guľky bez lepku

Bravčové mäso

Raz vyskúšate tieto skvelé zemiakové guľky s mäsom a bez lepku a už si ich zamilujete....

prazdny

Šampiňóny plnené rastlinnou jaternicou

Bezmäsité jedlá

Máme pre vás tip na rýchlu a nenáročnú večeru, plnú proteínov. Vyskúšajte nové LUNTER Hotové...

prazdny

Otvorená raviola s lesnými hubami a so sušenými paradajkami

Cestoviny

Ak nemáte čas na dlhé varenie, ale chuť na ravioly tu je, túto rýchlu verziu...

prazdny

Panenka v slaninke s dubákovou omáčkou

Bravčové mäso

Mäso lesa. Napriek tomu, že huby obsahujú najmä vodu, dajú sa z nich pripraviť jedlá ako z najjemnejšieho a najdrahšieho mäska. Ale aj ako príloha či korenina dodajú jedlu osobitú vôňu aj chuť....

prazdny

Kačacie stehno s červenou kapustou, lokšou a knedľou

Hlavné jedlá

Kačacie stehná umyjeme, osušíme a očistíme. Preložíme do hlbšieho plechu, osolíme, okoreníme, ...

prazdny

Husacie rillettes s karamelizovanou cibuľou

Nátierky

Z konfitovaných husacích stehien odstránime kožu. Mäso zo stehien oberieme od kostí, pridáme k nemu trochu...

prazdny

Husacie stehno s batatovým pyré a višňovou omáčkou

Hlavné jedlá

Husacie stehná dočistíme, umyjeme, osušíme. Stehná poriadne nasolíme, prikryjeme a odložíme na pár hodín do chladničky...

prazdny

Paštéta z kačacej pečene s višňovým čatní

Nátierky

Slovenská jeseň bez husaciny a kačaciny – rodinného striebra gastronómie? To jednoducho nejde....

prazdny

Guláš z bielej fazule

Bezmäsité jedlá

Tento recept nie je môj, ale je vyskúšaný a výborný....

prazdny

Tekvicovo-bryndzová nátierka

Bezmäsité jedlá

Zvýšilo mi pyré z hokkaido tekvice, tak som ho sfúzovala s bryndzou, ovoňala korením a...

prazdny

Lahodné cestoviny s hokkaido omáčkou, nivou a tymianom

Cestoviny

Jednoduché, chutné jedlo. Naše hokkaido tekvice nás toho roku sklamali na celej čiare - neurodila sa ani jedna. Ale od susedov sa k nám do záhrady preplazila jedna tekvička...

prazdny

Holubacia paštéta s králičou pečeňou

Nátierky

Umyté holuby rozkrojíme na polovicu, položíme na plech, pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu, šalotky, osolíme,...

prazdny

Roládky z perličky s tekvicovou omáčkou

Hlavné jedlá

Známa a neznáma. Slovenská, a predsa akoby exotická. Všedná a zároveň vzácna. Prepelice, perličky, bažanty, jarabice, holuby......

prazdny

Hovädzí guláš s tmavým pivom (Guinness Stew)

Hovädzie mäso

Jednoduchý a výborný guláš. Vyskúšajte :)

prazdny

Bruschetta z kváskového cesta s hubovým ragú

Bezmäsité jedlá

Bruschetty: Je lepšie, ak si ich pripravíme deň vopred. Ráno pripravíme rozkvas, a to...

prazdny

Tyčinky grisiny s bylinkami a parmezánom

Slané chuťovky

Voľné chvíle sa nezvyknú spájať len s dobrým jedlom a nápojmi, ale najmä s atmosférou, ktorú vykúzlite pre svojich najbližších....

prazdny

Tartaletky s karamelizovanou šalotkou

Slané chuťovky

Cesto: V mise rozmiešame múku so soľou a pridáme na malé kocky pokrájané maslo. Pomocou vidličky ho roztláčame a...

prazdny

Hovädzie lasagne

Hovädzie mäso

MILUJEM cestoviny. A toto je môj recept na lasagne. Vyskúšajte.