Tymian je dlho známym a používaným korením,
najmä v stredomorskej kuchyni. Hodí sa
na pizzu, k mäsám či do omáčok. Uľahčuje trávenie,
preto sa pridáva do horšie stráviteľných
strukovinových či tučnejších jedál. Tymian je
základná zložka provensalského korenia a pri
varení ho kombinujeme s bobkovým listom,
bazalkou, oreganom a cesnakom. Vo Francúzsku
mu hovoria penicilín chudobných – je to
jedno z najsilnejších rastlinných antibiotík a má
antiseptické a dezinfekčné účinky. Je výborný
pri chorobách z prechladnutia, pri zápaloch
dýchacích ciest a na tráviace ústrojenstvo.
Recepty, kde je tymián
Paštéta z husacej pečene s nakladanými hubami
Kuracie prsia a husaciu pečeň očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Najemno nakrájanú šalotku restujeme na...
Zubáč na hráškovom pyré s hubami a konfitované zemiaky
Osolené a okorenené filety zo zubáča restujeme na olivovom oleji približne 2 minúty z každej strany podľa...
Kuracie na tymiane so zemiakmi v multifunkčnom hrnci
Tento recept je, ako napovedá názov, pre tých, ktorí buď už vlastnia alebo sa rozhodujú či vlastniť tento druh kuchárskeho
pomocníka....
Hubové rizoto na taliansky spôsob s grilovanou panenkou
Veľmi chutné rizoto na taliansky spôsob pripravené v spolupráci so šéfkuchárom Jánom Vnenčákom.
Mäsové guľky bez lepku
Raz vyskúšate tieto skvelé zemiakové guľky s mäsom a bez lepku a už si ich zamilujete....
Šampiňóny plnené rastlinnou jaternicou
Máme pre vás tip na rýchlu a nenáročnú večeru, plnú proteínov. Vyskúšajte nové LUNTER Hotové...
Otvorená raviola s lesnými hubami a so sušenými paradajkami
Ak nemáte čas na dlhé varenie, ale chuť na ravioly tu je, túto rýchlu verziu...
Panenka v slaninke s dubákovou omáčkou
Mäso lesa. Napriek tomu, že huby
obsahujú najmä vodu, dajú sa z nich pripraviť
jedlá ako z najjemnejšieho a najdrahšieho
mäska. Ale aj ako príloha či korenina dodajú
jedlu osobitú vôňu aj chuť....
Kačacie stehno s červenou kapustou, lokšou a knedľou
Kačacie stehná umyjeme, osušíme a očistíme. Preložíme do hlbšieho plechu, osolíme, okoreníme, ...
Husacie rillettes s karamelizovanou cibuľou
Z konfitovaných husacích stehien odstránime kožu. Mäso zo
stehien oberieme od kostí, pridáme k nemu trochu...
Husacie stehno s batatovým pyré a višňovou omáčkou
Husacie stehná dočistíme,
umyjeme, osušíme. Stehná
poriadne nasolíme, prikryjeme
a odložíme na pár hodín do
chladničky...
Paštéta z kačacej pečene s višňovým čatní
Slovenská jeseň bez husaciny a kačaciny – rodinného striebra gastronómie? To jednoducho nejde....
Tekvicovo-bryndzová nátierka
Zvýšilo mi pyré z hokkaido tekvice, tak som ho sfúzovala s bryndzou, ovoňala korením a...
Lahodné cestoviny s hokkaido omáčkou, nivou a tymianom
Jednoduché, chutné jedlo. Naše hokkaido tekvice nás toho roku sklamali na celej čiare - neurodila sa ani jedna. Ale od susedov
sa k nám do záhrady preplazila jedna tekvička...
Holubacia paštéta s králičou pečeňou
Umyté holuby rozkrojíme na polovicu, položíme
na plech, pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu,
šalotky, osolíme,...
Roládky z perličky s tekvicovou omáčkou
Známa a neznáma. Slovenská, a predsa akoby
exotická. Všedná a zároveň vzácna. Prepelice, perličky,
bažanty, jarabice, holuby......
Hovädzí guláš s tmavým pivom (Guinness Stew)
Jednoduchý a výborný guláš.
Vyskúšajte :)
Bruschetta z kváskového cesta s hubovým ragú
Bruschetty: Je lepšie, ak si ich pripravíme deň vopred. Ráno pripravíme rozkvas, a to...
Tyčinky grisiny s bylinkami a parmezánom
Voľné chvíle sa nezvyknú spájať len s dobrým jedlom
a nápojmi, ale najmä s atmosférou, ktorú vykúzlite
pre svojich najbližších....
Tartaletky s karamelizovanou šalotkou
Cesto: V mise rozmiešame múku
so soľou a pridáme na malé kocky
pokrájané maslo. Pomocou vidličky
ho roztláčame a...

Paštéta z husacej pečene s nakladanými hubami
Kuracie prsia a husaciu pečeň očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Najemno nakrájanú šalotku restujeme na...

Zubáč na hráškovom pyré s hubami a konfitované zemiaky
Osolené a okorenené filety zo zubáča restujeme na olivovom oleji približne 2 minúty z každej strany podľa...

Kuracie na tymiane so zemiakmi v multifunkčnom hrnci
Tento recept je, ako napovedá názov, pre tých, ktorí buď už vlastnia alebo sa rozhodujú či vlastniť tento druh kuchárskeho pomocníka....

Hubové rizoto na taliansky spôsob s grilovanou panenkou
Veľmi chutné rizoto na taliansky spôsob pripravené v spolupráci so šéfkuchárom Jánom Vnenčákom.

Mäsové guľky bez lepku
Raz vyskúšate tieto skvelé zemiakové guľky s mäsom a bez lepku a už si ich zamilujete....

Šampiňóny plnené rastlinnou jaternicou
Máme pre vás tip na rýchlu a nenáročnú večeru, plnú proteínov. Vyskúšajte nové LUNTER Hotové...

Otvorená raviola s lesnými hubami a so sušenými paradajkami
Ak nemáte čas na dlhé varenie, ale chuť na ravioly tu je, túto rýchlu verziu...

Panenka v slaninke s dubákovou omáčkou
Mäso lesa. Napriek tomu, že huby obsahujú najmä vodu, dajú sa z nich pripraviť jedlá ako z najjemnejšieho a najdrahšieho mäska. Ale aj ako príloha či korenina dodajú jedlu osobitú vôňu aj chuť....

Kačacie stehno s červenou kapustou, lokšou a knedľou
Kačacie stehná umyjeme, osušíme a očistíme. Preložíme do hlbšieho plechu, osolíme, okoreníme, ...

Husacie rillettes s karamelizovanou cibuľou
Z konfitovaných husacích stehien odstránime kožu. Mäso zo stehien oberieme od kostí, pridáme k nemu trochu...

Husacie stehno s batatovým pyré a višňovou omáčkou
Husacie stehná dočistíme, umyjeme, osušíme. Stehná poriadne nasolíme, prikryjeme a odložíme na pár hodín do chladničky...

Paštéta z kačacej pečene s višňovým čatní
Slovenská jeseň bez husaciny a kačaciny – rodinného striebra gastronómie? To jednoducho nejde....

Tekvicovo-bryndzová nátierka
Zvýšilo mi pyré z hokkaido tekvice, tak som ho sfúzovala s bryndzou, ovoňala korením a...

Lahodné cestoviny s hokkaido omáčkou, nivou a tymianom
Jednoduché, chutné jedlo. Naše hokkaido tekvice nás toho roku sklamali na celej čiare - neurodila sa ani jedna. Ale od susedov sa k nám do záhrady preplazila jedna tekvička...

Holubacia paštéta s králičou pečeňou
Umyté holuby rozkrojíme na polovicu, položíme na plech, pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu, šalotky, osolíme,...

Roládky z perličky s tekvicovou omáčkou
Známa a neznáma. Slovenská, a predsa akoby exotická. Všedná a zároveň vzácna. Prepelice, perličky, bažanty, jarabice, holuby......

Hovädzí guláš s tmavým pivom (Guinness Stew)
Jednoduchý a výborný guláš. Vyskúšajte :)

Bruschetta z kváskového cesta s hubovým ragú
Bruschetty: Je lepšie, ak si ich pripravíme deň vopred. Ráno pripravíme rozkvas, a to...

Tyčinky grisiny s bylinkami a parmezánom
Voľné chvíle sa nezvyknú spájať len s dobrým jedlom a nápojmi, ale najmä s atmosférou, ktorú vykúzlite pre svojich najbližších....

Tartaletky s karamelizovanou šalotkou
Cesto: V mise rozmiešame múku so soľou a pridáme na malé kocky pokrájané maslo. Pomocou vidličky ho roztláčame a...