Tymián

Tymian je dlho známym a používaným korením,
najmä v stredomorskej kuchyni. Hodí sa
na pizzu, k mäsám či do omáčok. Uľahčuje trávenie,
preto sa pridáva do horšie stráviteľných
strukovinových či tučnejších jedál. Tymian je
základná zložka provensalského korenia a pri
varení ho kombinujeme s bobkovým listom,
bazalkou, oreganom a cesnakom. Vo Francúzsku
mu hovoria penicilín chudobných – je to
jedno z najsilnejších rastlinných antibiotík a má
antiseptické a dezinfekčné účinky. Je výborný
pri chorobách z prechladnutia, pri zápaloch
dýchacích ciest a na tráviace ústrojenstvo.

Recepty, kde je tymián

Treska na paradajkách - Bacalao con tomate

Hlavné jedlá

Recept zo Stredozemia... jednoduchý a chutný.

Plnená panenka podľa Karin Majtánovej

Bravčové mäso

V tomto videu nám Miss Slovensko 1993, Karin Majtánová, pripravila rolády z bravčovej panenky s...

Krémová polievka z čerstvých paradajok s bylinkami

Bezmäsité jedlá

Vynikajúca krémová polievka z čerstvých paradajok s cesnakom a so syrom. Rýchla, jednoduchá a chutná....

Kapustové krokety s fialovými zemiakmi

Bezmäsité jedlá

Kaleráb nakrájame na rovnaké kocky a vložíme do osolenej vody, kde ich uvaríme. Potom pridáme nakrájaný mladý...

Zubáč so šafranovým feniklom a s estragónovou penou

Hlavné jedlá

Zubáča osolíme, okoreníme a opečieme na oleji s tymianom tak, aby koža bola chrumkavá, dĺžka pečenia záleží...

Hubový „tatarák“ so zeleninovým ragú

Bezmäsité jedlá

Quinou namočíme na hodinu do studenej vody a uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, dochutíme soľou, ...

Králik na citrusoch a olivách

Hlavné jedlá

„Furt králíka, každej den máme králíka! Ani Pinďa to už nežere. Viď, Pinďo, že už taky nechceš králíka?“ ...

Zmes korenín Chmeli Suneli

Je to zmes korenín používaná v gruzínskej a arménskej kuchyni. Používa sa do mäsa, zeleniny,...

Hovädzí krk so špenátom a na kukuričnej kaši

Hovädzie mäso

Na hovädzí krk spravíme najprv marinádu. V miske zmiešame tymian, rozmarín, soľ, korenie,...

Teľacie ragú s viedenskou knedľou podľa Karin Haydu

Hlavné jedlá

Teľacie ragú s viedenskou knedľou od Karin Haydu je zdravé, výživné a ľahké jedlo, ktoré...

Krémový prívarok z tekvice

Bezmäsité jedlá

Pôvodne som sa chcel o tomto prívarku zmieniť iba v zážitkoch. No spomenul som si, že to bolo najobľúbenejšie jedlo mojej presladkej Mamky....

Jelení gulášik s knedľou z ovsených vločiek

Hlavné jedlá

Občas manžel dostane od kamarátov poľovníkov zverinu - tak potom býva aj tento fajnový gulášik s kúsok...

Hrášková polievka s tekvicovými haluškami

Bezmäsité jedlá

Toto je najobľúbenejšia polievka našich vnúčat :-)

Dusená zelenina so šampiňónmi

Bezmäsité jedlá

Milovníci húb majú neobmedzené možnosti na chutné recepty. Do zbierky si môžu pridať aj tento...

Husacie krokety s mandľami a rakytníkovým želé

Hlavné jedlá

Husacie stehná nasolíme, nakoreníme, pridáme nasekaný tymian a necháme odležať do rána. Potom umyjeme, ...

Údené kačacie prsia na šošovicovom šaláte

Hlavné jedlá

Kačacie prsia opracujeme, nasolíme, okoreníme, pridáme nasekaný tymian a opečieme z oboch strán...

Kačacie „rillettes“ s figovým čatní a nakladanou šalotkou

Nátierky

Kačacie stehná nasolíme, posypeme korením a bylinkami podľa chuti, pridáme bobkový list, nové korenie, cibuľu...

Jesenné toasty s červenou repou, slaným syrom, medom a tymianom

Bezmäsité jedlá

Inšpirovala som sa receptom z Varechy od @Kukulienka71 na nátierku z červenej repy, ktorý som jemnučko doťukla podľa seba....

Srnčí chrbát s batatovým gratinom

Hlavné jedlá

Na vyhriatej panvici s olejom osmažíme srnčí chrbát zo všetkých strán. Do panvice pridáme tymian, strúčik...

Králik so smrčkovou omáčkou s vínom

Hlavné jedlá

Umyté králičie stehná vložíme do hrnca spolu s ošúpanou koreňovou zeleninou, tymianom, jedným bobkovým listom, osolíme,...

Španielska gaštanová polievka podľa Nory Beňačkovej

Bezmäsité jedlá

Populárna slovenská hlásateľka Nora Beňačková uvarí gaštanovú polievku.

Kuracie prsia s hruškou, sušenou šunkou a tymianom

Kuracie mäso

Dnes na mňa nejako doľahla prichádzajúca jeseň a bola som dosť unavená, tak som rozmýšľala nad...

Focaccia s paradajkami

Bezmäsité jedlá

Recept na klasické talianske pečivo.

Nátierka z opečenej cukety a papriky

Bezmäsité jedlá

Aktuálne je sezóna cukety, tak prečo z nej neurobiť aj jedlo vhodné na raňajky? Čo tak...

Šúľance s tekvicovou omáčkou

Cestoviny

Šúlance nemusia byť len sladké makové, pozrite tieto...

Jemná krémová paštrnáková polievka dvoch chutí

Večera

Krémové zeleninové polievky mám rada a rovnako rada skúšam nové varianty. Tentoraz som zvolila paštrnák, ...

Cuketa plnená fetou

Večera

Jedli ste už plnenú cuketu? Vyskúšajte tento recept od nášho televízneho kuchára.

Kačacia bresaola na mangovom čatní

Slané chuťovky

Kačacie prsia odblaníme, očistíme a osušíme.

Kuracie stehno s hubovou plnkou

Kuracie mäso

Kuracie stehná očistíme a vykostíme hornú časť. Použijeme koreniny a stehná namarinujeme.