Paradajkový koláč z bezlepkového kysnutého cesta
Foto: novalim
Letná sezóna je v plnom prúde a my grilujeme a vypekáme o stošesť. Naposledy sme si ku grilovačke upiekli tento úžasný
paradajkový koláč s Zobraziť celý popisLetná sezóna je v plnom prúde a my grilujeme a vypekáme o stošesť. Naposledy sme si ku grilovačke upiekli tento úžasný
paradajkový koláč s mozzarellou a bylinkami. Rozvoniaval po celej ulici a zo stola zmizol ako prvý. Nemusíte sa báť kysnutého
cesta bez lepku - s našimi múkami Promix Alfa a Promix Beta, ktoré sú určené na kysnuté cestá, sa vám to podarí ako
profesionálovi. Tak ohúrte svojich priateľov na letnej párty aj vy!
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
350 g (+ na pomúčenie dosky) |
|
330 ml vlažné |
|
2 ČL (alebo 1/4 kocky čerstvého) |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
Na náplň: | |
1 ks |
|
(červené a žlté) |
|
|
|
(sušené alebo čerstvé) |
|
(sušený alebo čerstvý) |
|
|
|
čerstvo pomleté |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na ozdobu: | |
lístky |
|
Postup
-
1
V malej miske zmiešame vlažné mlieko, cukor a droždie a necháme postáť, kým nevznikne kvások (na povrchu sa objavia bublinky). Z múky, soli, oleja a hotového kvásku vypracujeme hladké cesto. Hnetačom to trvá minimálne 5 minút. Ak by sa cesto lepilo, môžeme pridať ešte trochu múky. Vypracované cesto v mise prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, až zdvojnásobí svoj objem (trvá to asi 45 minút).
- 2
Potom cesto opäť trochu ručne premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme do oválu na hrúbku asi 2 cm. Vyvaľkané cesto prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, prstami ho poroztláčame až ku okrajom plechu a potrieme olivovým olejom. Na cesto poukladáme umyté a osušené paradajky - môžeme vcelku ale aj prekrojené na polovicu a pokojne aj so stopkami. Pomedzi paradajky dáme plátky mozzarelly.
- 3
Posypeme oreganom a tymianom, osolíme a okoreníme podľa chuti. Okraje cesta môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút. Okraje cesta by sa mali sfarbiť do zlatista. Koláč podávame ešte teplý ozdobený lístkami bazalky.
- 4
Tip: Zdvojnásobením dávky surovín nám vyjde veľký koláč na veľký plech.
Tiež slaný koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu