Bravčová panenka pošírovaná v červenom víne
Tento recept som už veeeľmi dávno nerobila napriek tomu, že je výborný a až dnes mi tak prišiel na chuť. Je to azda Zobraziť celý popisTento recept som už veeeľmi dávno nerobila napriek tomu, že je výborný a až dnes mi tak prišiel na chuť. Je to azda najjemnejšia panenka, aká sa dá pripraviť. Alkohol sa z vína vyvarí, takže sa nemusíte báť, že by ste po zjedení tejto fajnovej panenky boli pod vplyvom alkoholu :-D
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ks menšia |
|
3/4 litra |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1/4 ks |
|
4-6 ks |
|
2-3 ks |
|
1-2 ks |
|
1/2 ČL |
|
1 ks |
|
Pyré: | |
3-4 ks |
|
1-2 ks |
|
30-40 g |
|
0,5 - 1 dl (alebo varenie) |
|
20-30 g (alebo syr Grana padano) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Na glazovanie zeleniny: | |
|
|
|
|
|
|
Na ozdobu: | |
čerstvá |
|
|
Postup
-
1
Panenku umyjeme, osušíme, odstránime prípadné blany. Víno dáme do hrnca, pridáme očistenú koreňovú zeleninu, šalotku prekrojenú na polovicu, celé čierne a nové korenie, bobkový list a soľ - ja som dnes pridala aj jednu mini červenú očistenú repu, ktorá bola zabudnutá v chladničke. Prikryjeme a privedieme k varu. Varíme cca 5-8 minút. Potom vypneme plameň pod hrncom, vyberieme von zeleninu a do horúceho vína vložíme očistenú panenku vcelku tak, aby podľa možnosti bola úplne ponorená. Hrniec prikryjeme a panenku necháme kúpať vo vínnom kúpeli 20 až 25 minút, podľa veľkosti panenky. Po uplynutí času panenku vyberieme von z kúpeľa, zabalíme ju do alobalu a necháme 10 minút odpočívať.
- 2
Medzitým si pripravíme prílohu - mne sa najviac osvedčila práve batatovo-zemiaková kaša. Očistené zemiaky a bataty pokrájame na menšie kusy a v osolenej vode uvaríme do mäkka. Uvarené zemiaky a bataty scedíme, vrátime do hrnca, pridáme maslo, smotanu, trocha syra a urobíme kašu / pyré. Dochutíme soľou a korením. Ten syr dodá kaši naozaj lahodnú chuť.
- 3
Zeleninu z vínneho kúpeľa môžete tak ako ja opiecť na troche vína z varenia, ku ktorému som pridala kúsok masla, soľ, čerstvo mleté korenie, nechala som sčasti zredukovať a v redukcii som glazovala červenú repu a šalotku, na mrkvu som dnes akosi nemala chuť.
- 4
Oddýchnutú panenku pokrájame na plátky a podávame s kašou a zeleninou, preliatu zvyšným výpekom z glazovania zeleniny. Veľká dobrota ;-)
Tiež bravčová panenka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Áno, dobre si to pochopila - mäsko iba vložíme do horúceho vína, prikryjeme a panenka vo vínku a následne ešte aj v alobale "dôjde" a je fantasticky jemnučká.