Pošírovaná bravčová panenka
Pošírovaná bravčová panenka

Bravčová panenka pošírovaná v červenom víne

siuuu - fotkasiuuu, včera 13:18
Bravčová panenka pošírovaná v červenom víne
Foto: siuuu

Tento recept som už veeeľmi dávno nerobila napriek tomu, že je výborný a až dnes mi tak prišiel na chuť. Je to azda Zobraziť celý popisTento recept som už veeeľmi dávno nerobila napriek tomu, že je výborný a až dnes mi tak prišiel na chuť. Je to azda najjemnejšia panenka, aká sa dá pripraviť. Alkohol sa z vína vyvarí, takže sa nemusíte báť, že by ste po zjedení tejto fajnovej panenky boli pod vplyvom alkoholu :-D

2
porcie
15 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks menšia
3/4 litra
1 ks
1 ks
1/4 ks
4-6 ks
2-3 ks
1-2 ks
1/2 ČL
1 ks
Pyré:
3-4 ks
1-2 ks
30-40 g
0,5 - 1 dl (alebo varenie)
20-30 g (alebo syr Grana padano)
podľa chuti
podľa chuti
Na glazovanie zeleniny:
Na ozdobu:
 čerstvá




Postup

  1. 1

    Panenku umyjeme, osušíme, odstránime prípadné blany. Víno dáme do hrnca, pridáme očistenú koreňovú zeleninu, šalotku prekrojenú na polovicu, celé čierne a nové korenie, bobkový list a soľ - ja som dnes pridala aj jednu mini červenú očistenú repu, ktorá bola zabudnutá v chladničke. Prikryjeme a privedieme k varu. Varíme cca 5-8 minút. Potom vypneme plameň pod hrncom, vyberieme von zeleninu a do horúceho vína vložíme očistenú panenku vcelku tak, aby podľa možnosti bola úplne ponorená. Hrniec prikryjeme a panenku necháme kúpať vo vínnom kúpeli 20 až 25 minút, podľa veľkosti panenky. Po uplynutí času panenku vyberieme von z kúpeľa, zabalíme ju do alobalu a necháme 10 minút odpočívať.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme prílohu - mne sa najviac osvedčila práve batatovo-zemiaková kaša. Očistené zemiaky a bataty pokrájame na menšie kusy a v osolenej vode uvaríme do mäkka. Uvarené zemiaky a bataty scedíme, vrátime do hrnca, pridáme maslo, smotanu, trocha syra a urobíme kašu / pyré. Dochutíme soľou a korením. Ten syr dodá kaši naozaj lahodnú chuť.

  3. 3

    Zeleninu z vínneho kúpeľa môžete tak ako ja opiecť na troche vína z varenia, ku ktorému som pridala kúsok masla, soľ, čerstvo mleté korenie, nechala som sčasti zredukovať a v redukcii som glazovala červenú repu a šalotku, na mrkvu som dnes akosi nemala chuť.

  4. 4

    Oddýchnutú panenku pokrájame na plátky a podávame s kašou a zeleninou, preliatu zvyšným výpekom z glazovania zeleniny. Veľká dobrota ;-)

Diskusia k receptu

siuuu
@babidka (25.3.2025 10:45)

Áno, dobre si to pochopila - mäsko iba vložíme do horúceho vína, prikryjeme a panenka vo vínku a následne ešte aj v alobale "dôjde" a je fantasticky jemnučká.