Pečená tekvica
Pečená tekvica

Pečená tekvica špikovaná zázvorom a cesnakom fotorecept

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 19. februára 2025
Pečená tekvica špikovaná zázvorom a cesnakom (fotorecept)
Foto: Kulinární studio MAFRA
4
porcie
25 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks (malá)
3-4 strúčiky
 (asi 5 cm)
1 PL
20 g
4 lístky
4 stonky
Na prílohu:
400 g
1 ks
1 PL
20 g
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Tekvicu rozkrojíme. Ošúpaný cesnak a zázvor nakrájame do tvaru klinov a tekvicu nimi prešpikujeme. Pri špikovaní používame tenký nôž na vytvorenie hlbokých otvorov. Tekvicu potrieme medom (môžeme ho zahriať, aby sa s ním lepšie pracovalo), osolíme a obložíme plátkami masla, lístkami šalvie a tymianom (môžeme nahradiť rozmarínom alebo oreganom). Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 30 minút.

    Pečená tekvica špikovaná zázvorom a cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým pripravíme prílohu. Listy špenátu opláchneme a dôkladne osušíme. Na oleji s maslom krátko orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku. Potom pridáme špenát a necháme ho zvädnúť. Prilejeme jablkový mušt a dusíme, kým sa tekutina neodparí. Špenát osolíme a posypeme nasucho opraženými píniovými orieškami. Píniové oriešky môžeme nahradiť nasekanými mandľami alebo slnečnicovými semienkami.

  3. 3

    Pečenú tekvicu nakrájame na plátky a servírujeme na špenáte, pokvapkáme maslom z pečenej tekvice.

    Pečená tekvica špikovaná zázvorom a cesnakom (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu