Pečená tekvica špikovaná zázvorom a cesnakom fotorecept
mesačník Varecha, 19. februára 2025

Foto: Kulinární studio MAFRA
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
| 1 ks (malá) |
|
| 3-4 strúčiky |
|
| (asi 5 cm) |
|
| 1 PL |
|
| 20 g |
|
| 4 lístky |
|
| 4 stonky |
|
|
|
|
| Na prílohu: | |
| 400 g |
|
| 1 ks |
|
| 1 PL |
|
| 20 g |
|
| 2 PL |
|
| 1 PL |
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Tekvicu rozkrojíme. Ošúpaný cesnak a zázvor nakrájame do tvaru klinov a tekvicu nimi prešpikujeme. Pri špikovaní používame tenký nôž na vytvorenie hlbokých otvorov. Tekvicu potrieme medom (môžeme ho zahriať, aby sa s ním lepšie pracovalo), osolíme a obložíme plátkami masla, lístkami šalvie a tymianom (môžeme nahradiť rozmarínom alebo oreganom). Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 30 minút.
-
2
Medzitým pripravíme prílohu. Listy špenátu opláchneme a dôkladne osušíme. Na oleji s maslom krátko orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku. Potom pridáme špenát a necháme ho zvädnúť. Prilejeme jablkový mušt a dusíme, kým sa tekutina neodparí. Špenát osolíme a posypeme nasucho opraženými píniovými orieškami. Píniové oriešky môžeme nahradiť nasekanými mandľami alebo slnečnicovými semienkami.
- 3
Pečenú tekvicu nakrájame na plátky a servírujeme na špenáte, pokvapkáme maslom z pečenej tekvice.
- 3








Diskusia k receptu