Rasca drvená

rasca drvená

Všestranné korenie – používa sa pri príprave
mäsitých jedál, do polievok, šalátov, varených
zemiakov či do zeleniny. Svoju nezastupiteľnú
úlohu má v pečive, ktorému dodáva svojou prítomnosťou
výraznú a nenahraditeľnú chuť.
V kuchyni sa používa celá, drvená i mletá.
Zlepšuje trávenie, účinkuje proti plynatosti,
zmierňuje kŕče, pôsobí dezinfekčne, vyháňa
črevné parazity, podporuje chuť do jedla, je
močopudná a dokáže zastaviť hnačku. Rascový
čaj je vynikajúci pre dojčiace mamičky, pretože
podporuje a zlepšuje tvorbu a kvalitu materského
mlieka.

Rasca drvená ako ingrediencia v receptoch:

  • Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept)

    Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept)

    Klasický recept, vylepšený o marinované mäso. Koreniny v marináde si môžete upraviť alebo pridať podľa chuti a vytvoriť tak vlastnú variáciu.

  • Hummus - cícerová nátierka za 10 minút (fotorecept)

    Hummus - cícerová nátierka za 10 minút (fotorecept)

    Veľa krát nemám dosť času, aby som čakala, kým sa cícer namočí - uvarí - vychladne. Preto často robím túto zjednodušenú verziu a je rovnako výborná.

  • Cesnakovo-cibuľové lepníky z kysnutého cesta

    Cesnakovo-cibuľové lepníky z kysnutého cesta

    Najskôr urobíme kvások z 1/3 teplého mlieka, droždia, cukru a lyžice múky. Asi 10 minút necháme postáť na teplom mieste. Ostatné suroviny na cesto zmiešame a pridáme aj kvások. Vymiesime jemné cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť...

  • Cibuľa s mäsovo-paprikovou plnkou

    Cibuľa s mäsovo-paprikovou plnkou

    Maslový chlieb s cibuľkou alebo pažítkou a čaj. Na tejto dobrote od deda som "fičal" celé detstvo. A stará mama zase krájala cibuľu na plátky, preliala medom a nechala postáť. Raz–dva som bol zdravý... Naučili ma, že...

  • Dusený kel s klobásou

    Dusený kel s klobásou

    Toto je moja úprava kelového prívarku, ktorou som sa snažila prelomiť nechuť manžela voči kelu (navarené ako obed do práce - ak nezje, bude hladný... ). Zároveň som minula pár klobás z mrazáku, ktoré sa...

  • Drožďová nátierka (fotorecept)

    Drožďová nátierka (fotorecept)

    . kedysi som droždie nemohol ani cítiť, dnes ho dokážem jesť samotné . no ako...

  • Šľahaná kuracia sekaná

    Šľahaná kuracia sekaná

    Zvonku chrumkavá, zvnútra šťavnatá a jemná.

  • Karfiolové placky (fotorecept)

    Karfiolové placky (fotorecept)

    Ľahký jednoduchý obedík.

  • Kváskový cibuľový koláč (fotorecept)

    Kváskový cibuľový koláč (fotorecept)

    Dnes som skúsila prerobiť kvasnicový recept na kváskový. A ono to vyšlo ;-) Tak sa chcem s vami podeliť o tento recept. Cibuľa je u nás najčastejšie tepelne upravovaná zelenina, ktorá je obľúbená v celej rodine....

  • Sumček africký so zeleninou a šampiňónmi (fotorecept)

    Sumček africký so zeleninou a šampiňónmi (fotorecept)

    Ja osobne rybu veľmi nemusím, okrem Vianoc, tak dva krát do roka. Jednoducho mi vadí rybacia vôňa. Odkedy som spoznal uvedenú rybu, tak sa ryba na našom stole objavuje častejšie. Dnes som...

  • Držková z hlivy ustricovej (fotorecept)

    Držková z hlivy ustricovej (fotorecept)

    Nie všetci ľúbia hovädzie držky, z ktorých sa varí držková polievka, ja som bol jeden z nich, nemohol som to ani cítiť a moja mama ju , , milovala, , ... Dnes...

  • Kolieska zo slaného rascového lineckého cesta plnené rybacou nátierkou (fotorecept)

    Kolieska zo slaného rascového lineckého cesta plnené rybacou nátierkou (fotorecept)

    Recept od Ivana Rusinu (www. ivanoveminutky. com), ktorý si vyskúšali výhercovia novembrového kola našej súťaže Varíme s Varechou v škole varenia - Radosť variť v bratislavskom Poluse.

  • Kapustnica s bravčovinou

    Kapustnica s bravčovinou

    Cibuľu opražíme na oleji dozlatista, vložíme drvenú rascu, poprášime cukrom a necháme skaramelizovať, pridáme pretlak a pokrájané pliecko, klobásu, opražíme, poprášime paprikou, vložíme vyžmýkanú a prekrájanú kapustu, rebro, bobkový list, zopár guľôčok čierneho...

  • Pečené morčacie stehno a plnka na pare (fotorecept)

    Pečené morčacie stehno a plnka na pare (fotorecept)

    Väčšinou takéto jednoduché jedlá robím na jednom plechu, plnka naspodu a na nej kurča alebo iná hydina. Určite to poznáte pod názvom Kurča na perine alebo pod perinou, podľa toho či je plnka naspodu alebo navrchu....

  • Bravčové plátky na karí

    Bravčové plátky na karí

    Mäsko na šťave nám veľmi chutí, preto ho rada pripravujem:)) Teraz to bolo pre zmenu na karí korení a veru len sa tak po ňom zaprášilo:))

  • Ipeľská kapusta aj pre bezlepkáčov (fotorecept)

    Ipeľská kapusta aj pre bezlepkáčov (fotorecept)

    Tento rcp. mám v zošite asi 20 rokov, varila ho kedysi v tv nejaká herečka, už si nepamätám jej meno ani názov relácie. Ja som trochu zmenila postup a pridala saturejku a chilli. V...

  • Zapekaný guláš

    Zapekaný guláš

    Čikóšom, pastierom, ktorí niekedy pásli stáda po panónskej puste môžeme poďakovať za guláš – “gulyás-hús” – čiže pastierske mäso. Z mnohých variácií tohto polievkového pokrmu je táto najneobyčajnejšia – guláš pripravený v rúre.

  • Jágerek zo srnca (fotorecept)

    Jágerek zo srnca (fotorecept)

    Potrebné suroviny. Ľadvinky, srdce a pľúcka sa už varili.

  • Morčacie stehno v sudovej kapuste na ružovom víne (fotorecept)

    Morčacie stehno v sudovej kapuste na ružovom víne (fotorecept)

    Dnešný nedeľný obed z vykosteného morčacieho stehna na kyslej kapuste s vínom.

  • Hubové fašírky bez rožkov a múky (fotorecept)

    Hubové fašírky bez rožkov a múky (fotorecept)

    Keďže rastú ako divé, skúsila som zas niečo iné. Jedlo by mohlo byť aj vegetariánske, ak by sa masť vymenila za olej a aj bezlepkové, ak by sa fašírky obalili napr. v semienkach, ...



Kategórie surovín



Inšpirácie z nových receptov
TOPlist