Rasca drvená

rasca drvená

Všestranné korenie – používa sa pri príprave
mäsitých jedál, do polievok, šalátov, varených
zemiakov či do zeleniny. Svoju nezastupiteľnú
úlohu má v pečive, ktorému dodáva svojou prítomnosťou
výraznú a nenahraditeľnú chuť.
V kuchyni sa používa celá, drvená i mletá.
Zlepšuje trávenie, účinkuje proti plynatosti,
zmierňuje kŕče, pôsobí dezinfekčne, vyháňa
črevné parazity, podporuje chuť do jedla, je
močopudná a dokáže zastaviť hnačku. Rascový
čaj je vynikajúci pre dojčiace mamičky, pretože
podporuje a zlepšuje tvorbu a kvalitu materského
mlieka.

Rasca drvená ako ingrediencia v receptoch:

  • Candát (zubáč) s holandskou omáčkou

    Candát (zubáč) s holandskou omáčkou

    Candáta pokapeme citronem, osolíme, opepříme a trochu posypeme drceným kmínem. Opečeme na másle nejdříve kůží dolů. Pak obrátíme.

  • Pšeničný chlieb

    Pšeničný chlieb

    Jednoduchy domaci chlieb

  • Jelení guláš a žemlové knedle (fotorecept)

    Jelení guláš a žemlové knedle (fotorecept)

    Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nasekaný česnek, maso a zpudka opečeme. Pak přidáme papriku a ostatní koření a chvilku restujeme za stálého míchání, ale pozor, aby se paprika nepřichytila a nezhořkla.

  • Kvasený bezlepkový chlieb

    Kvasený bezlepkový chlieb

    Nie je to preklep v názve, nejde o chlieb, na prípravu ktorého potrebujete kvások, takže nie je kváskový. Skúšala som už piecť aj kváskové chleby (bezlepkové aj klasické), ale akosi nezvládam ten časový menežment...

  • Domáce lokše plnené restovanou kuracou pečeňou (fotorecept)
  • Fazuľka so šunkou a s pečenou pablano paprikou (fotorecept)

    Fazuľka so šunkou a s pečenou pablano paprikou (fotorecept)

    V obchode som „narazil“ na menej ako „šesťtýždňovú“ jemnú zelenú fazuľku a ponuku troch druhov pablano paprík (sladké, pikantné a štípľavé). Bolo rozhodnuté. Pripravím kombináciu a pochutíme si. Novinka je iba opečené, olúpané a...

  • Bryndzová nátierka

    Bryndzová nátierka

    Bryndzu necháme v hlbšej miske na chvíľu zmäknúť pri izbovej teplote, ľahšie ju vymiešame. Pažítku nadrobno posekáme.

  • Kváskový knäckebrot (fotorecept)

    Kváskový knäckebrot (fotorecept)

    Ak sa vám nedarí upiecť kváskový chlebík, alebo nemáte momentálne čas na jeho zdĺhavú prípravu, ponúkam Vám túto alternatívu. Môže sa pri jeho výrobe použiť odložený kvások z chladničky, ale aj rozkvas. Jednoducho to,...

  • Tekvicový guláš so zemiakovou knedľou

    Tekvicový guláš so zemiakovou knedľou

    Cibuľu pokrájame nadrobno a opražíme na oleji. Pridáme drvenú rascu, korenie, nastrúhaný muškátový oriešok a premiešame. Pridáme ocot a zalejeme vodou.

  • Kváskový pšenično-špaldový chlieb (fotorecept)

    Kváskový pšenično-špaldový chlieb (fotorecept)

    Momentálne u nás najobľúbenejší chlebík. Čo sa týka pomeru ingrediencií, tak tá špalda ma trochu potrápila, kým som našla ten správny pomer, ale nakoniec z toho vznikol tento recept. Chcem sa oň s Vami...

  • Bravčový bôčik s kelom

    Bravčový bôčik s kelom

    Z bôčika nakrájame 8 kociek, kožu nakrájame do kríža, dobre osolíme, votrieme pretlačený cesnak s rascou a odložíme.

  • Žinčicová polievka (fotorecept)

    Žinčicová polievka (fotorecept)

    Dostal som na ňu link pri komentároch. Nedalo mi tak som ju vyskúšal, fakt je veľmi dobrá. Recept pochádza od p. Žídeka. Niečo som si upravil podľa seba.

  • Pečené rebierka marinované v čiernom pive

    Pečené rebierka marinované v čiernom pive

    Rebierka nakrájame na porcie a pridáme všetky ingrediencie, premiešame a dáme piecť na 160 °C domäkka.

  • Zemiaky s opečenou cibuľou a jarnou cibuľkou

    Zemiaky s opečenou cibuľou a jarnou cibuľkou

    Tieto zemiaky som jedla cez víkend v Košiciach na Gurmánfeste ako prílohu ku morčaciemu steaku. Veľmi mi chutili, preto som vymámila od kuchára recept a dnes som ho vyskúšala na obed - mne stačili aj samotné, ...

  • Kuracie toliare s cviklovým čatní

    Kuracie toliare s cviklovým čatní

    Kuracina je zázračné mäsko. Ľahko stráviteľné, cenovo dostupné a „bleskové". Dá sa doplniť storakými prílohami, dochutiť vždy inými bylinkami a spracovať akoukoľvek kuchynskou technológiou. S minimálnou námahou vie aj začiatočník dosiahnuť maximálny výsledok. Len nech nezabudne uprednostniť kvalitu pred nízkou...

  • Sírovcové ragú s karí madras

    Sírovcové ragú s karí madras

    Po vychádzke do lesa za cieľom nájsť sírovce som dlho váhal, ako ho spraviť, keďže som nemal s ním ešte skúsenosti. No po viacerých prečítaných tipoch a receptoch som spravil túto kombináciu a výsledok bol veľmi dobrý....

  • Krkovička na víne s hubami (fotorecept)

    Krkovička na víne s hubami (fotorecept)

    Nedeľný obed. Jedlo pomerne jednoduché a myslím, že výborne.

  • Mrkvovo-šošovicový šalát s cesnakovou zálievkou

    Mrkvovo-šošovicový šalát s cesnakovou zálievkou

    Najprv si pripravíme cesnakovú zálievku. Cesnak ošúpeme a rozpučíme. Do mixéra (ja som použila mixér na smoothie) pridáme smotanu, strúhaný syr, cesnak a podľa chuti soľ, bazalku a kôpor. Mixujeme, kým zmes...

  • Teľací kebab

    Teľací kebab

    Telacie maso nakrajame na mensie kusky. Okorenime a osolime. V miske spolu zmiesame olej s cesnakom, rascou, paprikou a oreganom. Do zmesi vlozime maso a poriadne premiesame. Nechame odstat v chladnicke, najlepsie...

  • Cviklová nátierka (fotorecept)

    Cviklová nátierka (fotorecept)

    Pre tých, ktorý majú radi cviklu.



Kategórie surovín



Inšpirácie z nových receptov
TOPlist