Rasca drvená

rasca drvená

Všestranné korenie – používa sa pri príprave
mäsitých jedál, do polievok, šalátov, varených
zemiakov či do zeleniny. Svoju nezastupiteľnú
úlohu má v pečive, ktorému dodáva svojou prítomnosťou
výraznú a nenahraditeľnú chuť.
V kuchyni sa používa celá, drvená i mletá.
Zlepšuje trávenie, účinkuje proti plynatosti,
zmierňuje kŕče, pôsobí dezinfekčne, vyháňa
črevné parazity, podporuje chuť do jedla, je
močopudná a dokáže zastaviť hnačku. Rascový
čaj je vynikajúci pre dojčiace mamičky, pretože
podporuje a zlepšuje tvorbu a kvalitu materského
mlieka.

Rasca drvená ako ingrediencia v receptoch:

  • Bryndzová nátierka

    Bryndzová nátierka

    Bryndzu necháme v hlbšej miske na chvíľu zmäknúť pri izbovej teplote, ľahšie ju vymiešame. Pažítku nadrobno posekáme.

  • Kváskový knäckebrot (fotorecept)

    Kváskový knäckebrot (fotorecept)

    Ak sa vám nedarí upiecť kváskový chlebík, alebo nemáte momentálne čas na jeho zdĺhavú prípravu, ponúkam Vám túto alternatívu. Môže sa pri jeho výrobe použiť odložený kvások z chladničky, ale aj rozkvas. Jednoducho to,...

  • Tekvicový guláš so zemiakovou knedľou

    Tekvicový guláš so zemiakovou knedľou

    Cibuľu pokrájame nadrobno a opražíme na oleji. Pridáme drvenú rascu, korenie, nastrúhaný muškátový oriešok a premiešame. Pridáme ocot a zalejeme vodou.

  • Kváskový pšenično-špaldový chlieb (fotorecept)

    Kváskový pšenično-špaldový chlieb (fotorecept)

    Momentálne u nás najobľúbenejší chlebík. Čo sa týka pomeru ingrediencií, tak tá špalda ma trochu potrápila, kým som našla ten správny pomer, ale nakoniec z toho vznikol tento recept. Chcem sa oň s Vami...

  • Bravčový bôčik s kelom

    Bravčový bôčik s kelom

    Z bôčika nakrájame 8 kociek, kožu nakrájame do kríža, dobre osolíme, votrieme pretlačený cesnak s rascou a odložíme.

  • Žinčicová polievka (fotorecept)

    Žinčicová polievka (fotorecept)

    Dostal som na ňu link pri komentároch. Nedalo mi tak som ju vyskúšal, fakt je veľmi dobrá. Recept pochádza od p. Žídeka. Niečo som si upravil podľa seba.

  • Pečené rebierka marinované v čiernom pive

    Pečené rebierka marinované v čiernom pive

    Rebierka nakrájame na porcie a pridáme všetky ingrediencie, premiešame a dáme piecť na 160 °C domäkka.

  • Zemiaky s opečenou cibuľou a jarnou cibuľkou

    Zemiaky s opečenou cibuľou a jarnou cibuľkou

    Tieto zemiaky som jedla cez víkend v Košiciach na Gurmánfeste ako prílohu ku morčaciemu steaku. Veľmi mi chutili, preto som vymámila od kuchára recept a dnes som ho vyskúšala na obed - mne stačili aj samotné, ...

  • Kuracie toliare s cviklovým čatní

    Kuracie toliare s cviklovým čatní

    Kuracina je zázračné mäsko. Ľahko stráviteľné, cenovo dostupné a „bleskové". Dá sa doplniť storakými prílohami, dochutiť vždy inými bylinkami a spracovať akoukoľvek kuchynskou technológiou. S minimálnou námahou vie aj začiatočník dosiahnuť maximálny výsledok. Len nech nezabudne uprednostniť kvalitu pred nízkou...

  • Sírovcové ragú s karí madras

    Sírovcové ragú s karí madras

    Po vychádzke do lesa za cieľom nájsť sírovce som dlho váhal, ako ho spraviť, keďže som nemal s ním ešte skúsenosti. No po viacerých prečítaných tipoch a receptoch som spravil túto kombináciu a výsledok bol veľmi dobrý....

  • Krkovička na víne s hubami (fotorecept)

    Krkovička na víne s hubami (fotorecept)

    Nedeľný obed. Jedlo pomerne jednoduché a myslím, že výborne.

  • Mrkvovo-šošovicový šalát s cesnakovou zálievkou

    Mrkvovo-šošovicový šalát s cesnakovou zálievkou

    Najprv si pripravíme cesnakovú zálievku. Cesnak ošúpeme a rozpučíme. Do mixéra (ja som použila mixér na smoothie) pridáme smotanu, strúhaný syr, cesnak a podľa chuti soľ, bazalku a kôpor. Mixujeme, kým zmes...

  • Teľací kebab

    Teľací kebab

    Telacie maso nakrajame na mensie kusky. Okorenime a osolime. V miske spolu zmiesame olej s cesnakom, rascou, paprikou a oreganom. Do zmesi vlozime maso a poriadne premiesame. Nechame odstat v chladnicke, najlepsie...

  • Cviklová nátierka (fotorecept)

    Cviklová nátierka (fotorecept)

    Pre tých, ktorý majú radi cviklu.

  • Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept)

    Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept)

    Klasický recept, vylepšený o marinované mäso. Koreniny v marináde si môžete upraviť alebo pridať podľa chuti a vytvoriť tak vlastnú variáciu.

  • Hummus - cícerová nátierka za 10 minút (fotorecept)

    Hummus - cícerová nátierka za 10 minút (fotorecept)

    Veľa krát nemám dosť času, aby som čakala, kým sa cícer namočí - uvarí - vychladne. Preto často robím túto zjednodušenú verziu a je rovnako výborná.

  • Cesnakovo-cibuľové lepníky z kysnutého cesta

    Cesnakovo-cibuľové lepníky z kysnutého cesta

    Najskôr urobíme kvások z 1/3 teplého mlieka, droždia, cukru a lyžice múky. Asi 10 minút necháme postáť na teplom mieste. Ostatné suroviny na cesto zmiešame a pridáme aj kvások. Vymiesime jemné cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť...

  • Cibuľa s mäsovo-paprikovou plnkou

    Cibuľa s mäsovo-paprikovou plnkou

    Maslový chlieb s cibuľkou alebo pažítkou a čaj. Na tejto dobrote od deda som "fičal" celé detstvo. A stará mama zase krájala cibuľu na plátky, preliala medom a nechala postáť. Raz–dva som bol zdravý... Naučili ma, že...

  • Dusený kel s klobásou

    Dusený kel s klobásou

    Toto je moja úprava kelového prívarku, ktorou som sa snažila prelomiť nechuť manžela voči kelu (navarené ako obed do práce - ak nezje, bude hladný... ). Zároveň som minula pár klobás z mrazáku, ktoré sa...

  • Drožďová nátierka (fotorecept)

    Drožďová nátierka (fotorecept)

    . kedysi som droždie nemohol ani cítiť, dnes ho dokážem jesť samotné . no ako...



Kategórie surovín



Inšpirácie z nových receptov
TOPlist