Knedlo, vepřo, zelo fotorecept
Foto: gordonko
Knedlo, vepřo, zelo... České národné jedlo.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Kapusta: Hlávkovú kapustu si nakrájame deň vopred, premiešame ju spolu s rascou a soľou. Necháme v zakrytej miske do druhého dňa zmäknúť a pustiť šťavu.
-
2
Na druhý deň cibule ošúpeme, pokrájame na mesiačiky a na masti či oleji osmahneme do sklovita. Prisypeme pokrájanú kapustu aj s vodou, čo pustila a podľa potreby ešte podlejeme vodou. Premiešame a pod pokrievkou dusíme za občasného premiešania do zmäknutia. Podľa potreby podlievame ešte vodou. Pred dokončením kapustu dochutíme octom. Doba dusenia je cca 40 minút.
-
3
Mäso: Rozohrejeme si olej alebo masť a jednotlivé kúsky mäsa osmahneme zo všetkych strán (necháme ho "zatiahnuť"). Potom mäso preložíme do pekáča, zalejeme výpekom, osolíme, pridáme trochu čierneho korenia a drvenej rasce. Mäso podlejeme trochou vody a pekáč zakryjeme druhým pekáčom alebo alobalom. Dáme piecť do rúry na 200 °C. Po hodinke som pekáč vybral, mäso pootáčal, dolial trochou vody a zasa dal na hodinku do rúry. Pritom som ho niekoľkokrát popolieval výpekom. Potom som ho ešte raz popretáčal, popolieval a nechal ho piecť ešte 30 minút - zakryté.
-
4
Mäso je upečené a pri ňom výpek, ktorý mi chutí.
-
5
Podávame s knedľou. DOBRÚ CHUŤ!
Dobre si navaril.
Miláčik, kapustu som mal zakryť od večera do rána, keď som ju dusil už bola odokryta.... Cesnak ????.... zabudol som...
K tomuto receptu se v Cechach zeli pripravuje zasadne "na sladkokyselo"