Domáci chlieb
Domáci chlieb

Domáci chlieb fotorecept

tatianka2008 - fotkatatianka2008, 9. októbra 2024
60 minút
príprava
30 minút
na 250 °C

Suroviny

500 g
250 ml
1/2
1 ČL
1 ČL
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si múku, ktorú preosejeme. V miske s múkou urobíme dolinku a podrvíme do nej polovicu kocky droždia. My väčšinou pečieme rovno dva chleby, preto využijeme celú kocku čerstvého droždia.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Droždie zalejeme vlažnou vodou a počkáme pár minút. Následne keď vidíme, že sa vytvoril kvások zo zaliateho droždia pridáme soľ, drvenú rascu a ocot v množstve, ktoré som uviedla v surovinách.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiesime cesto, ktoré je potrebné nechať vykysnúť. Ja ho nechávam pri správnej teplote kysnúť cca 30 minút, kým sa nezväčší dostatočne objem.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si pracovnú dosku, posypeme ju múkou a vyklopíme si na ňu vykysnuté cesto, ktoré sformujeme do tvaru bochníka (alebo aj do iného tvaru).

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Sformovaný bochník preložíme na pekáč a necháme ho kysnúť opäť cca 30 minút.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Predtým, ako ho vložíme do rúry, potrieme bochník slanou vodou. Rúru vyhrejeme na 250°C a necháme piecť na 20 minút. Čas je orientačný, je potrebné si to odsledovať a keď bude kôrka už hnedá, tak chlieb vyberieme, potrieme ho opäť slanou vodou a necháme piecť cca 10 minút na 180°C, kým nie je kôrka tvrdšia a chrumkavá. Každá rúra pečie inak (my pečieme v elektrickej), tak tie časy je ozaj potrebné odsledovať pri prvom pečení.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chlebík máme hotový. Môžeme ho podávať, keď nám vychladne. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

farbuska
Chlebík vyzerá dobre. Možno pohľad na rozkrojený by napovedal ešte viac.
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia