Hamburger s trhaným bravčovým mäsom

Martina Pavleje
recept z filmu Keď život chutí, 8. marca 2025
Hamburger s trhaným bravčovým mäsom
Foto: Martina Pavleje

Naplňte hamburgerové žemle tým najjemnejším trhaným bravčovým mäsom. Recept je z kuchárskej knihy hlavného hrdinu slovenského animovaného filmu Keď život chutí.

6
porcií
30 minút
príprava
480 minút
na 100 °C

Suroviny

1 kg
2 PL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 PL
1 ČL
Na servírovanie:
6 ks malé
6 listov (alebo rímsky)
 (čerstvá alebo nakladaná)
6 ks




Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 100 °C na funkcii teplovzdušného pečenia. Pripravíme si väčší liatinový hrniec s pokrievkou. Omyté a osušené mäso prudko opečieme na oleji zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.

  2. 2

    V miske zmiešame všetky koreniny, soľ, cukor a korenie a rovnomerne ich nasypeme na mäso. Podlejeme vodou tak, aby bolo v hrnci aspoň 1,5 cm tekutiny. Vložíme do rúry a pečieme 8 hodín.

  3. 3

    Po uplynutí tohto času by sa malo mäso krásne rozpadať. Vyberieme ho na tanier, prikryjeme alobalom a necháme odpočinúť a čiastočne vychladnúť. Potom ho pomocou vidličky natrháme na jemné vlákna a vrátime späť do výpeku, aby nasalo jeho chuť.

  4. 4

    Teraz už zostáva len poskladať hamburger. Žemľu rozrežeme na polovicu a opečieme rezom nadol na panvici dozlatista. Spodnú časť natrieme horčicou, položíme na ňu list šalátu, pridáme trhané mäso, cibuľu a kyslú uhorku. Vrchnú časť žemle potrieme majonézou, priklopíme a môžeme servírovať.

Diskusia k receptu