Dusené huby
Dusené huby

Dusené šampiňóny portobello a biele shimeji s nivou fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. novembra 2023
Dusené šampiňóny portobello a biele shimeji s nivou (fotorecept)
Foto: sracz

Huby bársakého druhu i počtu, ale hlavne čerstvé a z okolia mojich rodných Košíc vlastnoručne nazbierané, boli a už asi aj navždy ostanú moja Zobraziť celý popisHuby bársakého druhu i počtu, ale hlavne čerstvé a z okolia mojich rodných Košíc vlastnoručne nazbierané, boli a už asi aj navždy ostanú moja vášeň a záľuba! V tunajších podmienkach, napriek tomu, že sa Des Moines nachádza na asi rovnakej zemepisnej úrovni ako Slovenská republika, sa však ku „krásavcom nášho typu“ nedostanem. V kuchyni si pomáham s ľahko a lacnejšie dosažiteľnými produktami čínskeho obchodu. Chute domova dočarujem sušeným „dubákovým darčekom“ mojej dcérky Angeliky a zaťka Ďurka.

4-6
porcie
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 PL (alebo olivový)
2-3 PL
7-8 ks (zväzok)
150-200 ml pokrájaná zelenobiela časť (asi 120 mm)
3-4 strúčiky
250-280 g (alebo šampiňóny lesné)
120-150 g
240-250 ml
1 KL
1 ČL
200-220 ml ( petržlenová a zelerová)
2-3 KL
1 ČL
2-3 PL
podľa chuti (alebo domáca vegeta)
120-150 g (napr. Niva)
3-4 PL

Online leták

Postup

  1. 1

    Večer pred prípravou raňajok som sušené huby na dobrú hodinku namočil do vlažnej vody. Následne som ich scedil (nálev odložil) a uvaril vo vriacej vode (bez soli a korenín). Nechal som ich ponorené vo vývare až do nasledujúceho rána, kedy som ich opäť scedil (aj tento vývar som ponechal pre prípadné použitie pri dusení hubového základu). Do rajnice som vlial slnečnicový olej, pridal väčší „orech“ masla a pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s jej „pierkami“, pór a cesnak, premiešal a podusil.

    Dusené šampiňóny portobello a biele shimeji s nivou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ som pokrájal huby portobello, biele shimeji i predvarené hríby a lístočky petržlenovej a zelerovej vňate.

    Dusené šampiňóny portobello a biele shimeji s nivou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po premiešaní som pokrájané huby vložil do cibuľkového základu, zo 10-12 minút podusil a podlial nálevom zo sušených hríbov.

    Dusené šampiňóny portobello a biele shimeji s nivou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po odparení tekutiny okorenil - mletá borievka (jalovec), drvená rasca z mažiara, mletá sladká paprika, kurkuma a pikantná salsa a polovica pokrájaných lístočkov petržlenovej a zelerovej vňate (druhú polovicu použijem pri servírovaní).

    Dusené šampiňóny portobello a biele shimeji s nivou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po premiešaní som základ dochutil soľou a

    Dusené šampiňóny portobello a biele shimeji s nivou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    roztrúsil trojuholník plesňového syra.

    Dusené šampiňóny portobello a biele shimeji s nivou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po asi 20-minútovom spoločnom podusení, nasledoval kontrolný test chutí a kvality s „kromkou“ domáceho chlebíka.

    Dusené šampiňóny portobello a biele shimeji s nivou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Teraz sa už podávala porcia posypaná strúhaným parmezánom a s maslovou bruschettou.

    Dusené šampiňóny portobello a biele shimeji s nivou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ale aj s domácim chlebíkom (už som Vám ho „krát“ predstavil) chutilo.

    Dusené šampiňóny portobello a biele shimeji s nivou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upiekol som ho z talianskej „dvojnulky“ tohoto typu; vrelo odporúčam!

    Dusené šampiňóny portobello a biele shimeji s nivou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Farba a vôňa karafiátov v kytičke vždy poteší svojim čarom, dnes aj počas raňajok.

    Dusené šampiňóny portobello a biele shimeji s nivou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu