Dusené šampiňóny portobello a biele shimeji s nivou fotorecept
Foto: sracz
Huby bársakého druhu i počtu, ale hlavne čerstvé a z okolia mojich rodných Košíc vlastnoručne nazbierané, boli a už asi aj navždy ostanú moja Zobraziť celý popisHuby bársakého druhu i počtu, ale hlavne čerstvé a z okolia mojich rodných Košíc vlastnoručne nazbierané, boli a už asi aj navždy ostanú moja vášeň a záľuba! V tunajších podmienkach, napriek tomu, že sa Des Moines nachádza na asi rovnakej zemepisnej úrovni ako Slovenská republika, sa však ku „krásavcom nášho typu“ nedostanem. V kuchyni si pomáham s ľahko a lacnejšie dosažiteľnými produktami čínskeho obchodu. Chute domova dočarujem sušeným „dubákovým darčekom“ mojej dcérky Angeliky a zaťka Ďurka.
porcie
tepelná úprava
Suroviny
3-4 PL (alebo olivový) |
|
2-3 PL |
|
7-8 ks (zväzok) |
|
150-200 ml pokrájaná zelenobiela časť (asi 120 mm) |
|
3-4 strúčiky |
|
250-280 g (alebo šampiňóny lesné) |
|
120-150 g |
|
240-250 ml |
|
1 KL |
|
1 ČL |
|
200-220 ml ( petržlenová a zelerová) |
|
2-3 KL |
|
1 ČL |
|
2-3 PL |
|
podľa chuti (alebo domáca vegeta) |
|
120-150 g (napr. Niva) |
|
3-4 PL |
|
Postup
-
1
Večer pred prípravou raňajok som sušené huby na dobrú hodinku namočil do vlažnej vody. Následne som ich scedil (nálev odložil) a uvaril vo vriacej vode (bez soli a korenín). Nechal som ich ponorené vo vývare až do nasledujúceho rána, kedy som ich opäť scedil (aj tento vývar som ponechal pre prípadné použitie pri dusení hubového základu). Do rajnice som vlial slnečnicový olej, pridal väčší „orech“ masla a pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s jej „pierkami“, pór a cesnak, premiešal a podusil.
-
2
Zatiaľ som pokrájal huby portobello, biele shimeji i predvarené hríby a lístočky petržlenovej a zelerovej vňate.
-
3
Po premiešaní som pokrájané huby vložil do cibuľkového základu, zo 10-12 minút podusil a podlial nálevom zo sušených hríbov.
-
4
Po odparení tekutiny okorenil - mletá borievka (jalovec), drvená rasca z mažiara, mletá sladká paprika, kurkuma a pikantná salsa a polovica pokrájaných lístočkov petržlenovej a zelerovej vňate (druhú polovicu použijem pri servírovaní).
-
5
Po premiešaní som základ dochutil soľou a
-
6
roztrúsil trojuholník plesňového syra.
-
7
Po asi 20-minútovom spoločnom podusení, nasledoval kontrolný test chutí a kvality s „kromkou“ domáceho chlebíka.
-
8
Teraz sa už podávala porcia posypaná strúhaným parmezánom a s maslovou bruschettou.
-
9
Ale aj s domácim chlebíkom (už som Vám ho „krát“ predstavil) chutilo.
-
10
Upiekol som ho z talianskej „dvojnulky“ tohoto typu; vrelo odporúčam!
-
11
Farba a vôňa karafiátov v kytičke vždy poteší svojim čarom, dnes aj počas raňajok.
Diskusia k receptu