Pšenično-ražný chlieb so sušenými hubami fotorecept
Foto: tejaja
Recept na tento chlebík som dostala od svojej kamarátky Airan, rodilej Bulharky, už pred rokmi. Jej recept som obohatila iba o slnečnicové semienka, ktoré Zobraziť celý popisRecept na tento chlebík som dostala od svojej kamarátky Airan, rodilej Bulharky, už pred rokmi. Jej recept som obohatila iba o slnečnicové semienka, ktoré mám v chlebe veľmi rada.
porcia
príprava
na 180 °C
Suroviny
120 g |
|
380 g |
|
300 ml |
|
1 ks (stredný, nastrúhaný najemno) |
|
3 PL rozdrvené |
|
1 ks |
|
1 strúčik |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
2 PL zarovnané |
|
1 PL |
|
1/2 KL |
|
1/2 kocky (alebo 1 bal. sušeného) |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny dáme do misy a vypracujeme cesto. Zemiak najemno nastrúhame, cesnak prelisujeme, huby nadrobno rozmrvíme alebo rozmixujeme. Ak používame čerstvé droždie, rozmrvíme ho, ak sušené, len ho vysypeme. Môžeme použiť robot alebo ručný hnetač, samozrejme aj domácu pekáreň. V každom prípade dáme najprv tekuté suroviny, až potom sypké.
-
2
Cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Čím pomalšie kysne, tým lepšie. Niekedy si cesto na akýkoľvek chlieb "predpripravím" deň vopred a dám ho zakryté do chladničky. Tam kysne pomaly. Na druhý deň sa už nezdržiavam s prípravou cesta a kysnutím, ale rovno pečiem.
-
3
Vykysnuté cesto ešte raz premiesime. Dáme do olejom vymastenej teriny a necháme ešte cca 30 minút kysnúť. Chlieb ale môžeme vytvarovať aj do klasického tvaru.
-
4
Rúru vyhrejeme a 200 °C a na spodok dáme hrnček s vodou. Do takto vyhriatej rúry dáme piecť chlieb, pričom teplotu hneď znížime na 180 °C. Pečieme asi 40 minút, závisí to od rúry. Upečenosť chleba skontrolujeme špilkou.
- 5
Chlieb vyberieme z rúry, necháme trocha vychladnúť a vyklopíme. Necháme vychladnúť na mriežke.
Tiež domáci chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 5
K tomuto chlebu: Používam doma urobenú drť. Na jeseň zbieram podpňovky (václavky), rastú mi priamo na záhrade a blízko nej. Nožičky majú pevnejšie, takže klobúky použijem klasicky, a nožičky vysuším. Potom ich rozmixujem a dám do sklenenej fľaše. Toto používam nielen v tomto chlebe, ale aj do jedál, kde potrebujem hubovú príchuť.
V chlebe je ich cítiť veľmi jemne, samozrejme chlieb nenatriem marmeládou, ale maslom to ide v pohode, používam ho k "slaným" jedlám. Huby cítiť, ale jemne.
Děkuji za upřesnění, že ta houbová chuť v chlebu po upečení zůstane. Pochybnost mi vyvolávají václavky obsahující termolabilní jed ( proto se václavky předvařovat musí ), který se při pečení rozloží. Já houbový prach také dělám z nekonzumovatelných nožiček - nejraději z bedel, kterých letos bylo "neúrekom!", které jsou výrazně aromatické.