Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Hovädzie z pivnej marinády fotorecept

sracz - fotkasracz, 21. júna 2024
Hovädzie z pivnej marinády (fotorecept)
Foto: sracz

Doma v našich kuchyniach sa často používal tmavý 16 ° Zlatý bažant z Hurbanovského pivovaru. Tu som rád, ak natrafím na tretinkovú 12° Zobraziť celý popisDoma v našich kuchyniach sa často používal tmavý 16 ° Zlatý bažant z Hurbanovského pivovaru. Tu som rád, ak natrafím na tretinkovú 12° svetlú „zes Plzně“, ten ale Hostinec na Parkáně videl len asi z „TATRAN“ expresného rýchlika, či zo Slovenskej strely. Nuž čo!? „Jakaši Takaši Tuši“ – predstaviteľka najstaršieho remesla po japonsky. Hovädzie mäso som marinoval s použitím tejto náhrady. Pochutili sme si na ňom s talianskym orzom, ale aj variant so slovenskou ryžou či so zemiakovou kašou je fajn!

4-6
porcie
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

800-1 000 g (alebo z krku)
podľa chuti
podľa chuti (alebo štvorfarebné)
2-3 PL
2-3 KL
2-3 KL (Liptov)
1 KL čerstvo mletá (jalovec)
1 PL domáce
100-120 g
100-120 g (alebo čerstvé)
200 g
6-7 ks
2-3 ks
1 ks
2-3 ks (Roma)
3-4 strúčiky
330-500 ml
3-4 PL (rastlinný)
2 KL (Nahrin)
1 ML
1 PL
podľa chuti (Harissa alebo Salsa)




Postup

  1. 1

    Hovädzie mäso som pokrájal na 12-15 mm plátky (mne ich vyšlo 10 ks), obojstranne naklepal na polovičnú hrúbku, osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením a odložil na kuchynský pult, než som si vymiešal marinádu - sojová omáčka, worcester, horčica, čerstvo mletá borievka, domáce talianske korenie (2 PL oregano * à 1,5 PL majorán a bazalka * à PL tymian, rozmarín a šalvia, všetko sušené a drvené), 300 ml 12° plzeňské pivo, vyšľahané v „kyske”.

    Hovädzie z pivnej marinády (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom sa na dno rozložil asi 5 mm hrubé plátky čerstvého citróna,

    Hovädzie z pivnej marinády (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na ne rozložil plátky pripraveného mäsa, ak je ich viac, tak plátky citróna aj medzi jednotlivé vrstvy, následne prikryl celofánovou fóliou a uložil na noc „hajať_búvať” do chladničky.

    Hovädzie z pivnej marinády (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V deň „D” som si pripravil sušené hríby (2 hrste) namočené v teplej vode, malú konzervu sterilizovaných šampoňónov, pokrájanú červenú cibuľu, zväzok jarnej cibuľky pokrájanej aj s „pierkami”, stonky zeleru, zelenú hrubostennú papriku a paradajky „Roma”, pretlačené strúčiky cesnaku a konzervu mäsového vývaru (ak by som ho nemal, postačila by aj horúca voda).

    Hovädzie z pivnej marinády (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vo veľkej panvici som rozohrial olej (tentoraz som použil lisovaný zo semienok hrozna, zvlášť vhodného na vyprážanie, ale dobrý je aj rastlinný, či slnečnicový) a na ňom, po 2-3 minúty obojstranne, opiekol hovädzie plátky z pivovej marinády (zvyšok som vylial do odpadu aj s plátkami citróna).

    Hovädzie z pivnej marinády (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom ich vybral do pomocnej misky a uložil do tepla.

    Hovädzie z pivnej marinády (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vo výpeku som orestoval komplet zostavu pokrájanej zeleniny, „korunovanú” pretlačenými strúčikmi cesnaku a

    Hovädzie z pivnej marinády (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    po asi 7 minútovom dusení ich posypal čerstvo mletým čiernym korením, korením „Nahrin”, drvenou rascou a mletou sladkou paprikou.

    Hovädzie z pivnej marinády (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nasledovali namočené huby posypané čerstvo mletou borievkou (jalovcom), do ktorých som po premiešaní a 7-8-minútovom podusení

    Hovädzie z pivnej marinády (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    vložil odložené plátky opečeného hovädzieho mäsa, odkvapkané šampiňóny, podlial mäsovým vývarom premiešal a 96 minút dusil na tretinovom ohreve, potom podľa potreby dochutil a dusil, podľa potreby podlieval vývarom, až bolo mäso mäkké (asi 33 minút).

    Hovädzie z pivnej marinády (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ... my sme si na ňom pochutnali s orzom alias slovenskou ryžou, ale „šmakuje” s bársčím!

    Hovädzie z pivnej marinády (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

javod
Recept vyzerá zaujímavo, zajtra ho skúšam, ale v zozname surovín nemáš žiadne pivo a máš tam horčicu, ktorú nikde v recepte nespomínaš.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia