Hovädzie z pivnej marinády fotorecept
Foto: sracz
Doma v našich kuchyniach sa často používal tmavý 16 ° Zlatý bažant z Hurbanovského pivovaru. Tu som rád, ak natrafím na tretinkovú 12° Zobraziť celý popisDoma v našich kuchyniach sa často používal tmavý 16 ° Zlatý bažant z Hurbanovského pivovaru. Tu som rád, ak natrafím na tretinkovú 12° svetlú „zes Plzně“, ten ale Hostinec na Parkáně videl len asi z „TATRAN“ expresného rýchlika, či zo Slovenskej strely. Nuž čo!? „Jakaši Takaši Tuši“ – predstaviteľka najstaršieho remesla po japonsky. Hovädzie mäso som marinoval s použitím tejto náhrady. Pochutili sme si na ňom s talianskym orzom, ale aj variant so slovenskou ryžou či so zemiakovou kašou je fajn!
porcie
tepelná úprava
Suroviny
800-1 000 g (alebo z krku) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (alebo štvorfarebné) |
|
2-3 PL |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL (Liptov) |
|
1 KL čerstvo mletá (jalovec) |
|
1 PL domáce |
|
|
|
100-120 g |
|
100-120 g (alebo čerstvé) |
|
200 g |
|
6-7 ks |
|
2-3 ks |
|
1 ks |
|
2-3 ks (Roma) |
|
3-4 strúčiky |
|
330-500 ml |
|
3-4 PL (rastlinný) |
|
2 KL (Nahrin) |
|
1 ML |
|
1 PL |
|
podľa chuti (Harissa alebo Salsa) |
|
Postup
-
1
Hovädzie mäso som pokrájal na 12-15 mm plátky (mne ich vyšlo 10 ks), obojstranne naklepal na polovičnú hrúbku, osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením a odložil na kuchynský pult, než som si vymiešal marinádu - sojová omáčka, worcester, horčica, čerstvo mletá borievka, domáce talianske korenie (2 PL oregano * à 1,5 PL majorán a bazalka * à PL tymian, rozmarín a šalvia, všetko sušené a drvené), 300 ml 12° plzeňské pivo, vyšľahané v „kyske”.
-
2
Potom sa na dno rozložil asi 5 mm hrubé plátky čerstvého citróna,
-
3
na ne rozložil plátky pripraveného mäsa, ak je ich viac, tak plátky citróna aj medzi jednotlivé vrstvy, následne prikryl celofánovou fóliou a uložil na noc „hajať_búvať” do chladničky.
-
4
V deň „D” som si pripravil sušené hríby (2 hrste) namočené v teplej vode, malú konzervu sterilizovaných šampoňónov, pokrájanú červenú cibuľu, zväzok jarnej cibuľky pokrájanej aj s „pierkami”, stonky zeleru, zelenú hrubostennú papriku a paradajky „Roma”, pretlačené strúčiky cesnaku a konzervu mäsového vývaru (ak by som ho nemal, postačila by aj horúca voda).
-
5
Vo veľkej panvici som rozohrial olej (tentoraz som použil lisovaný zo semienok hrozna, zvlášť vhodného na vyprážanie, ale dobrý je aj rastlinný, či slnečnicový) a na ňom, po 2-3 minúty obojstranne, opiekol hovädzie plátky z pivovej marinády (zvyšok som vylial do odpadu aj s plátkami citróna).
-
6
Potom ich vybral do pomocnej misky a uložil do tepla.
-
7
Vo výpeku som orestoval komplet zostavu pokrájanej zeleniny, „korunovanú” pretlačenými strúčikmi cesnaku a
-
8
po asi 7 minútovom dusení ich posypal čerstvo mletým čiernym korením, korením „Nahrin”, drvenou rascou a mletou sladkou paprikou.
-
9
Nasledovali namočené huby posypané čerstvo mletou borievkou (jalovcom), do ktorých som po premiešaní a 7-8-minútovom podusení
-
10
vložil odložené plátky opečeného hovädzieho mäsa, odkvapkané šampiňóny, podlial mäsovým vývarom premiešal a 96 minút dusil na tretinovom ohreve, potom podľa potreby dochutil a dusil, podľa potreby podlieval vývarom, až bolo mäso mäkké (asi 33 minút).
-
11
... my sme si na ňom pochutnali s orzom alias slovenskou ryžou, ale „šmakuje” s bársčím!
Diskusia k receptu