Domáci chlieb
Domáci chlieb

Domáci chlieb fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 22. novembra 2023
Domáci chlieb (fotorecept)
Foto: olinecka

Aj vy si môžete upiecť túto dobrotu, ktorú zvládnu aj začiatočníci bez námahy.

20 (+ kysnutie) minút
príprava
20+30 minút
na 250/200 °C

Suroviny

800 g
1 kocka (čerstvé)
2 ČL
2 ČL
podľa chuti
1 hrsť
450-500 ml vlažná
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku preosejeme, v strede urobíme jamku nalejeme 250 ml vody, rozmrvíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Po nakysnutí kvásku pridáme zvyšnú vlažnú vodu, ktorú počas miesenia prilievame a zbytok surovín. Vymiesime hladké cesto. Vrch cesta pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a zľahka premiesime. Boky menšieho plechu vymastíme, vyložíme papierom na pečenie.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vypracujeme bochník chleba.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Preložíme na plech a necháme krátko 15-20 minút nakysnúť. Pred vložením do rúry potrieme chlieb slanou vodou, urobíme zárezy a pečieme vo vyhriatej rúre na 250 stupňov 20 minút na spodnej mriežke rúry. Po 20 minútach pečenia preložíme plech s chlebom do strednej časti rúry, znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme ďalších 30 minút.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení chlieb za horúca potrieme slanou vodou, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

havla
Olinka, Ty si neskutočne šikovná! Pridávaš sem super koláčiky, zákusky a teraz takýto krásny chlebík. Pochybujem, že taký upečie aj začiatočník, ale beriem Ťa za slovo a vyskúšam. Doteraz čo som od Teba piekla, všetko vyšlo a bolo dobré. Mam to uložené v KK. Ďakujem za všetky recepty, ktoré pridávaš.
havla
@havla (22.11.2023 19:21)
Ešte a chcem spýtať, či nie je moc slaný, keď sa pred aj po pečení potiera slanou vodou?

1x sracz
smejkad
Toto ma zaujalo - dáš do múky droždie a ono sa rozbehne aj bez tekutiny?
Ja som celý čas v tom, že bez vody, mlieka a podobne sa nerozbehne.
olinecka
@smejkad (23.11.2023 05:37)

Mám v 2 bode napísané že rozmrvíme droždie, ale som zabudla dopísať do250 ml vlažnej vody... Jaj... Stala sa chyba, ale opravím... Ďakujem za nahliadnutie môjho receptu a prečítanie, krásny dník.
olinecka
@havla (22.11.2023 19:24)

Ďakujem za reakciu na recept som rada že sa recepty páčia veľmi má potešil Tvoj komentár... Chlebík nie je slaný aj po potreti soľ si môžeš pridať podľa seba. Pozdravujem.
olinecka
@terinka55 (22.11.2023 18:39)
Aspoň vieš, aká dobrota.!!!! . Varechači ďakujem za nahliadnutie môjho receptu a čas prečítať recept všetkým.... Ďakujem.
chatarka
Milá Olinečka, tak som si povedala že idem upiecť chlebík a ako som zbadala ten váš hneď bolo rozhodnuté. Nachystala som si ingrediencie a pustila sa do pečenia. Celý byt prevoňal vôňou chrumkaveho chleba. Krásne sa upiekol a neskutočne nám chutil. Aj dnes som si zamiesila na chlieb, práve kysne a tak vám zatiaľ píšem. Ďakujem vám za úžasný recept na (vážne) dobrý chlieb. Vždy keď zamiesim na chlieb spomeniem si na Olinečku😊🙏🏼 (prepáčte ak sa vám bude štikútať)🍀




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia