sracz nemá fotku

Sracz

«1 2 ...22 »

Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) Vaše

S variantami dobrej fazuľovice je to na našom Slovensku ako s kapustnicami, hovädzími polievkami, či s guľášami. „Co chyžka, to inakša vareška“, platí spod Tatier až k Dunaju. Mamkina na „štarte“, prvá „zahraničná“, originál Záhorácka, nezabudnuteľnej Elenky Kleisovej, pamätná Šarišská „nežná“ Paľka Mikulíka a dnes „Tuscany´s Fagioli all ´Uccelletto“. Objavili sme ho v novom časopise pre domáce kuchyne „MILK STREET“ na 6. str. Zaujala ma staccato_m taliančiny, prispôsobil, uvaril som a chutila.

Kuracia polievka – do plaviek (fotorecept) Kuracia polievka – do plaviek (fotorecept) Vaše

Inšpiroval som sa receptom na linke zdravia „Health Wire“ pre dôchodcov, športovcov, rekonvalenscentov, ale aj „dobrovoľných zoštíhľovačov“, na odporúčanie kardiológov, gastroenterológov a lekárov z oblasti zdravej výživy. Originálna zostava začína kosťami z moriek, my sme v čínskom veľkoobchode „Lee-Lee“ objavili aj kuracie hrudné „koše“. Výsledné dielo, so špeci-chuťou kokosového oleja, turmeric-u a octa, sa tak stalo ešte viac „diétnym“. Bolo ho naozaj „Háďa-Bej“, voňalo a chutilo úžasne!

Leporelo sendvič s hovädzími hoblinkami (fotorecept) Leporelo sendvič s hovädzími hoblinkami (fotorecept) Vaše

K stolu, aj do prírody! Pre gazdiniaka, no týmto variantom „obloženého chlebíka“ sa zavďačíte aj deťom; dokonca aj tým, ktoré do jedenia musíte „prosiť“. Druh mäsa a finálnu úpravu si môžete voliť podľa vlastných chutí, obsahu komory, či špajze, ktorý Vám práve zavadzia vo voľnom pohybe po kuchyni. Jeden z množstva technologických krokov je však podmienkou obmedzujúcou a zároveň nutnou: použitý druh mäsa je potrebné, pred jeho následnou úpravou, trpezlivo dôkladne pokrájať na jemné „slížiky“!

Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept) Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept) Vaše

Nana, milovaná babička mojej vzácnej pani a jej brata Lacka, ktorú nazývali Nanáčka, ale aj žoviálne Eržika, varila výborne, ale nerada. Varenie ju totiž okrádalo o čas, ktorý potrebovala pre svojeho celoživotného koníčka, ktorým bolo krajčírstvo. Neuverili by ste, že táto šťúpla osôbka, vždy odetá do šatovej zástery, bola „dvornou šičkou” dám košickej smotánky, herečiek divadla a v posledných rokoch aj televízneho štábu. Bankov, vrch pod ktorým bývali, je jeden z dominánt našich rodných Košíc.

Celozelerová zoštíhľovacia polievka (fotorecept) Celozelerová zoštíhľovacia polievka (fotorecept) Vaše

… alias „komplet zelerová“, pretože na jej prípravu som použil ako buľvu, tak aj stonky zeleru. Variant Steven R. Gundry, MD. (The Plant Paradox, str. 335) v našej kuchyni. Okrem toho, že je chutná má aj iné prednosti. Je ľahkostráviteľná, pomáha pri bolestiach s kĺbmi-artritídou a aj v „pasovaní“ sa s nadváhou. Recept venujem jednej z mojich „kamalások“, ktorej nechutí avocado, so svojou neutrálnou chuťou, ale bohaté na Ω3. Môžete si ju prispôsobiť, tak ako aj mascarpone, podľa vlastných chutí.

Domáci jogurt z kozieho mlieka (fotorecept) Domáci jogurt z kozieho mlieka (fotorecept) Vaše

Čierno-biela Maňa a škoricovo-hnedo-biela Ica. Dve kozy babky „Poľky“, v kolorite vachtárne, na lúke medzi „škarpou“ a majestátne tečúcou Torysou. V časoch, bezstarostného detstva, nanútená to povinnosť pre bratov Fiňu a Čiňu, strážiť ich na paši, lebo súčasťou lúky bola aj zeleninová záhradka našich starých rodičov. Potvory rohaté priviazať ku kolíkom a poďme ho do osviežujúcej rieky. Keď sme boli hladní, pojazdná mliekáreň sa pásla na lúke a stačilo jeden druhému, nadojiť mlieko primo do úst.

Zeleninová polievka s liatymi haluškami à la Nušta (fotorecept) Zeleninová polievka s liatymi haluškami à la Nušta (fotorecept) Vaše

Variant jednej zo slovenských zeleninových polievok. Kombináciu koreňovej zeleniny si môžete voliť podľa vlastných chutí. Mňa zaujal netradičnou, teda aspoň pre mňa, „liatou“ technológiou vpúšťania riedkeho cesta do hotovej, ešte variacej sa polievky. Rcp je dedičstvo mojej nežnej pani a vládkyne, po jej mamke Nušte, B. P. Vodu som tentoraz nahradil „kúpenským“ slepačím vývarom. Bol som príjemne prekvapený vôňou a chuťou výsledného „diela“, vhodného pre „majiteľov“ maškrtných jazýčkov od 3-103.

Raňajkové bravčovinky s caesar šalátom (fotorecept) Raňajkové bravčovinky s caesar šalátom (fotorecept) Vaše

Výborné domáce fašírky vedeli vyčarovať u nás doma v Košiciach pod Šibenou horou aj naše dobré múdre víly presladké, mamka i babička. Nevedeli sme sa ich s bratom Imim a s kamarátom Ďusi od susedov Kováčovcov dojesť. Ďuskovi rodičia družne nažívali a spoločne sa podieľali aj na domácich prácach, ale odkedy Ďulabáči pomlel s mäsom aj kúsok prsta Margitnéni, ich syn jedol fašírky zásadne len u nás. Ja som ich inovoval do podoby sendviča v kukuričnej mafine s majonézou a s mojim obľúbeným šalátom.

Cestovinový teplý šalát s bazalkovým pestom (fotorecept) Cestovinový teplý šalát s bazalkovým pestom (fotorecept) Vaše

Vo väčšine mojich receptgov a nie je tomu inak ani v tomto, Vám predstavujem chute a zvyky, vládnuce v našej kuchyni, ako aj pri našom jedálenskom stole. Na rozdiel od mojej „veliacej kontraadmirálky“, teda pôvobnejšej a milšej ½, som radšej na cestoviny, chlieb, pečivo a sladkosti! Okrem „šmakov“ zdedených po praslici, ma navigovali aj šikovné kolegyne z čias mojeho „kvestorovania“ košickej VLA. Úprimná vďaka za to patrí pani Blaženiakovej i Jánošíkovej, ....., Jarke Novickej, Norike, Soničke.

Pečená koreňová zelenina a zemiaky (fotorecept) Pečená koreňová zelenina a zemiaky (fotorecept) Vaše

… rady, návody, skúsenosti?! Pravdepodobne do niektorej z týchto troch „podskupín”, nie medzi rcp, patrí tento príspevok. Nikoho nechcem obmedzovať, nedaj Bože „znásilňovať“, no nedá mi pochváliť sa, ako som si zvykol na prílohy z koreňovej a listovej zeleniny, ktorými som nahradil cestoviny, zemiakové kaše, klasickú i slovenskú ryžu, aj orzo a knedlíky. Nehovorím, že mi nechýbajú, ale po pečenej zelenine sa môj organizmus cíti akosi lepšie. Pochúťkou sa mi stal pečený ružičkový kel a petržlen.

Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept) Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept) Vaše

Viem! Dobre viem, že každá rodinka na našom Slovensku má svoj osvedčený recept na túto chuťovo úžasnú prílohu k mäsám. Na minuloročný „sviatok vďaky vzdania“ po slovensky a „thanksgiving“ rečou „domorodcov“, sme boli pozvaní k rozvetvenej rodinke švagra Lacka. Pripravil som plný „weindlig“ našeho zemiakového šalátu, ale hlavne môj variant dusenej červenej kapusty, vylepšenú domácim džemom z čerstvých brusníc. Vydarila sa mi a aj na moju radosť, zo stola zmizla skôr, než tradičný upečený „vták“!

Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) Vaše

Aj Vám sa pre dvoch varí s takými ťažkosťami ako aj mne? No na druhej strane to umožňuje experimentovať so surovinami podľa ľubovôle. Tentoraz som to skúsil s čerstvo mletým čiernym korením, drvenou dutou byľou ~ 70 mm ligurčeka lekárskeho, ale aj čerstvo mletá borievka, alias jalovec, tam vytvorili voňavý základ. Po krátkom „odležaní“ mäsa, stačí ešte čerstvá zelenina a môžeme začať. Ak máte podobné poznatky z Vašich kuchýň aj Vy, neváhajte a sem s nimi! Milerád sa priučím niečomu novému aj ja.

Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) Vaše

Vo svojej kuchyne experientujem s viacerými druhmi marinády. Klasickú predstavuje kombinácia „ČDD“ (napr. kečup, cesnak, horčica, sójovka, Worchester, soľ a čMČK), potom tzv „suchá“ iba soľ a čMČK, či hočicová, alebo voda + 2:1 cukor a soľ. V tomto rcp Vám predstavujem nový variant, v ktorom som použil iba kyslé mlieko. Novú chuť vyprážaného kuracieho mäsa získate aj jeho dvojnásobnou tepelnou úpravou. Znásobite ju, ak po klasickom vyprážaní, dopečiete mäso asi 33´ v rúre. Príloha je už na Vás!

Paprikáš z kuracích srdiečok (fotorecept) Paprikáš z kuracích srdiečok (fotorecept) Vaše

V časoch mojeho detstva na Barčianskej č. 32 v mojich milovaných rodných Košiciach bolo kuracie srdce pre nás formou odmeny. Spravidla bolo uvarené v polievke a striedavo nás, s bratom Čiňum, ním počastovávala naša sladká mamka. Aj keď pernatej „hávede“ bolo na našom dvore neúrekom, nikdy sa ale do kuchyne naraz neodsťahovali viac, ako dva kusy. Zmena nastala po naštartovaní veľkochovu hydiny v našom bývalom spoločnom štáte a vtedy aj u nás v kuchyni, keď vzrástla aj „sláva“ kuracích paprikášov!

Hliva kotúčová na slanine (fotorecept) Hliva kotúčová na slanine (fotorecept) Vaše

Mám rád čerstvé huby vo všetkých ich variantoch v našom domácom „jedálničku”. Samozrejme najradšej mám tie naše, zo slovenských lesov, lúk a strání. Gurmánskou „rozprávkou” sú aj halušky so zmesou húb z okolia mojich rodných Košíc, korunované 2÷3 hríbmi „pravákmi“. V tunajších podmienkach však môžem o nich iba snívať. „Kupenských” je tu „haďabej”, i kráľovských trúb. Priateľka @Mariamka ma poučila, že u nás je to chránená hliva kotúčová „Pleurotus eryngii”. Urobil som z nej praženicu na slanine.

Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept) Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept) Vaše

Variabilita s rcp „Dedkova miLilliová polievka“, obľuby mojej vnučky, princezničky Lillinky, už od útleho detstva, spoločne s bratom Samkom. Dnes som využil zvyšok z „karfiolového steaku“ a stonkový zeler. Postupne som pridával, na čo som „natrafil“ v chladničke. Výsledok bol „superprudko jedlý“, tak ako ho má rada aj naša spoločná priateľka @Sovka62, lebo vo finálnom predvedení „stojí“ lyžica. He-he, aká bude zajtrajšia konzistencia tejto „polievky“, keď v nej napuchnú ňočky z hrubej SVK múky.

Cestoviny s hubovou omáčkou z kuriatok (fotorecept) Cestoviny s hubovou omáčkou z kuriatok (fotorecept) Vaše

Variant s tzv. „angel hair = anjelskými vlasmi“, čo sú vlastne niťovky, ale môžete použiť aj iné cestoviny podľa vlastného výberu, obľúbenosti, či chutí! Podobne je to aj s druhom húb. Ja som sa „ako slepé kura k zrnu“, dostal ku kuriatkám, tak som tú náhodu využil ku našej všeobecnej spokojnosti. Výsledné dielo predstavuje jednoduchý, veľmi chutný, časovo nenáročný a na počet ingrediencií optimálny obsah i objem pochúťky pre širokú laickú obec, ale aj gurmáni či „feinschmekri“ prídu na svoje.

Kuracie prsia na avokádovom oleji a citrónovej šťave (fotorecept) Kuracie prsia na avokádovom oleji a citrónovej šťave (fotorecept) Vaše

Už som Vám spomenul meno novodobého „fanatika“ na zdravú výživu Dr. Steven R. Gundry-ho, MD. v spojitosti s jeho novou knihou „The Plant Paradox – Paradox rastlín”. Komu sa páči zdravie v jeho črevnom trakte, túži po dokonalom „diétovaní”, či štíhlej línii a ľúbi jedlo plné vitamínov, nech sa ráči pridať k nám. Tí, ktorí rozšírili obec „žĺčnikárov” môžu nasledovať moju maličkosť. Rcp „prepožičaný” zo str. 315 uvedenej knihy, je na množstvo ingrediencií až asketicky jednoduchý, rýchly a chutný!

Rýchla diétna zeleninová polievka – LG – s tortellini (fotorecept) Rýchla diétna zeleninová polievka – LG – s tortellini (fotorecept) Vaše

Variant s mladými strúčikami hrášku, červenou i žltou karotkou, vodnými čínskymi „gaštanami“, šampiňónami a cibuľou. Ja som sa teraz na dlho stal „LG“ t. j. „Lenivým Gazdiniakom“ a tak som varil s mrazenou zeleninou a s tortelliny pirôžkami vo forme polotovaru. Uznávam! Čerstvé je čerstvé, ale v mojom predvedení je to pohodlnejšie a hlavne rýchlejšie. Ak servírujete plnené tortellini samostatne, môžete ich posypať na drobno pokrájanou „zucchini“, „mozzarella_ou“ a opraženými kúskami mandlí!

Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) Vaše

„Prišiel na psa mráz, doskákal junáčik“! Sedemdesiat rokov som odolával chirurgickým zákrokom pri plnej anastézii na mojej „chabej“ telesnej stránke. … ale už došlo aj na mňa. 30. novembra a 1. decembra t. r. som s dôverou, na „rozrezávacom“ oddelení tunajšej nemocnice, na dva razy odovzdal tri svoje žlčníkové kamene s Ø 20 mm až do veľkosti golfovej loptičky. Bez následného násilia som prišiel na to, že človek bez jedla vydrží aj týždeň. Aj potom však je potrebné jesť s mierou, ľahko a pomenej.


«1 2 ...22 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist