sracz fotka

@sracz

sraczPeoria, Arizona, USA3915 dní na Vareche
Žena je najdokonalejšie zo všetkých stvorení a zároveň je najkrajší drahokam, ktorý príroda vybrala zo všetkých svojich pokladov pre šťastie mužov! ........ Viac »

Moje recepty

Pridaj recept


prazdny

Praženica s chorizom a jadrovníkmi paprík

Večera

Už dávno som nepridal svoj recept na využitie jadrovníkov „srdiečok“ paprík, špeciality mojej kuchyne. Tentoraz...

prazdny

Jablkový koláč s višňami v želatíne - zoslepkový

Koláče

Verím, že väčšine z Vás prívlastok v názve receptu za pomlčkou vyčaruje otáznik v očiach....

prazdny

Teplý zeleninový šalát s baby brokolicou a so zemiakmi

Bezmäsité jedlá

Výhodou tohto zeleninového šalátu je to, že je vhodný na servírovanie v teplom, aj v...

prazdny

Kuracina vyprážaná v cestíčku po mojom

Kuracie mäso

Tentoraz niečo ľahšie, aj keď vyprážané. Čítal som a dokonca aj použil niekoľko druhov...

prazdny

Lahôdkový zapečený baklažán

Bezmäsité jedlá

Som srdcom i dušou patriot slovenskej kuchyne, no aj ja mám svoje slabôstky. Jedna z nich je francúzska kuchyňa....

prazdny

Medailóniky z bravčovej panenky s parmezánom

Bravčové mäso

S týmto jemným druhom bravčového mäsa pracujem zásadne v „rukavičkách“. Spravidla ho používam, keď „hádžem ramená“ pred vzácnejšími návštevami a chcem im pripraviť rýchlu „minútku“, než sa usadia a vypijú uvítací slovenský mok....

prazdny

Zemiakové placky - nalešniky - so škvarkami a šunkou

Hlavné jedlá

Moje domáce abovské škvarky, spolu s údenou slaninou a päťmäsovými klobásami, mi nemilosrdne skonfiškovali „colňáci“...

prazdny

Cestoviny fettuccine s hustou hubovou omáčkou

Cestoviny

Milujeme jedlá s hubami všetkého druhu. Obdivujem a rešpektujem pozitívny vplyv jednotlivých zložiek aj týchto darov...

prazdny

Tzatziki podľa našich chutí

Bezmäsité jedlá

Podobné kombinácie sme zostavovali už v 50. rokoch, keď sme ešte netušili, že výsledné dielo sa nazýva „tzatziki“....

prazdny

Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky

Hovädzie mäso

Prečo „perkelt po flotsky”? Nuž z „kosťovice” mi ostali dva taniere mäsa....

prazdny

Pečeňové guľky a halušky do kosťovej polievky i mäsového vývaru

Večera

Mám veľmi rád recepty s príbehom a v tomto mojom sa ich „snúbi” hneď niekoľko. Začať...

prazdny

Čarovná panvica s pečeňou, šalotkou a paprikou

Kuracie mäso

Veľmi rád „labužírujem“ s pečeňou pripravovanou na rôzne spôsoby, ale kuracia má, aspoň u mňa,...

prazdny

Hovädzia pravá sviečková s chrenovým krémom

Hovädzie mäso

Dlho som „špekuloval“, či tento rcp predstaviť, ale zvíťazila chuť a pôžitok z konzumácie...

prazdny

Kurča - Kornish Hen - pečené v papierovom vrecúšku

Kuracie mäso

Variant mojeho klasického kurčaťa pečeného v „sáčku“....

prazdny

Uhorková omáčka s chrenom k varenému mäsu

Prílohy

Nápad na túto kombináciu sa zrodil v okamihu, keď som v chladničke objavil zabudnutý „disk“ chrenu....

prazdny

Kapustové holúbky spod Urbanovej veže

Hovädzie mäso

Mohol by som ich nazvať aj ako spod Šibenej hory, či košickej turni, aj to...

prazdny

Zemiaky pečené na kukuričnom škrobe

Hlavné jedlá

Jednoduchý variant prípravy zemiakov, aj v slovenských regiónoch mimoriadne obľúbených. Inšpirovala ma mladá čínska kuchárka...

prazdny

Zeleninová príloha na odľahčenie

Hlavné jedlá

Mimoriadne rád asistujem svojej pani, pri jej nárazových „výletoch“ za vidinou každoročného „bikini obdobia“. Veď...

prazdny

Ružový ryžový nákyp s datľami a čerešňami

Bezmäsité jedlá

Objednávka vnučiek našich susedov, ktorí o takej ryži nemajú ani „šajn“. Nemal som sušené slivky, tak som si pomohol sušenými datľami bez kôstok....

prazdny

Voňavá nátierka z čerstvých húb

Bezmäsité jedlá

Ak mi tu niečo chýba, tak to sú „výpady“ z mojich rodných Košíc, do ich...

prazdny

Vajíčkový šalát po našom

Bezmäsité jedlá

Variant všeobecne známej lahôdky, tentoraz doplnenej aj mojimi obľúbenými stonkami zeleru. Vo všetkých slovenských regiónoch,...

prazdny

Pečené vrstvené zemiaky

Bezmäsité jedlá

Jednoduchý recept na vynikajúcu prílohu k bársčomu, či na lahodnú pochúťku i bez ničoho....

prazdny

Nátierka zo sardiniek s avokádom a zelinkami

Nátierky

Avokádo (Persea americana), hruškovec americký ale aj Persea gratissima, Laurus persea, neformálne krokodília či...

prazdny

Hovädzia podbrušina pečená so zeleninou

Hovädzie mäso

Slabina, podbrušina, sukňa, tzv. „tunajší našinci” flank skirt, to sú pomenovania pre druh hovädzieho mäsa....

prazdny

Rybacia polievka z Kunčiny na Vysočine

Večera

Čas letí! Je to presne desať rokov čo som „nasadol do rozbiehajúceho sa expresu Varecha.sk”....

prazdny

Dvojmäsová sekaná s hubami po našom

Hovädzie mäso

Našťastie mám od mojich agentov, čerstvé podrobné informácie o „hubovej situácii“ na SVK....

prazdny

Zemiaková polievka s kuriatkami na kopci

Bezmäsité jedlá

Nepoznám „našinca” (čo si počnem, keď už aj mne začala ôsma „10º” spomienkového veku), ktorý by si rád nezaspomínal na už do nenávratna dávno odídené detstvo a bujaré junácke roky....

prazdny

Krémový prívarok z tekvice

Bezmäsité jedlá

Pôvodne som sa chcel o tomto prívarku zmieniť iba v zážitkoch. No spomenul som si, že to bolo najobľúbenejšie jedlo mojej presladkej Mamky....

prazdny

Dusená kapusta s údeným bravčovým mäsom

Bravčové mäso

Opäť som chcel byť „šporovlivý“ a v AJ markete som kúpil hotové mrazené zemiakové knedle (na Slovácku známe ako chlupaté knedlíky, alebo tiež blbóni)....

prazdny

Kuracie prsia s ryžou a bazalkou

Kuracie mäso

Nemám síce v obľube konzervované, či vrecúškované potraviny...

prazdny

Hovädzia špička s tarhoňou

Hovädzie mäso

Hovädzia špička, Toto mäso trojuholníkového rezu, je vo veľkej obľube, zvlášť v anglosaských krajinách....

prazdny

Bravčová minútka na mandliach a makadámiách

Bravčové mäso

Variant s bravčovými plátkami, som okopíroval z originálu s kuracinou na mandliach, pripravovanou mojim „bratránkom“ Slávkom, v Pavlůvkach na Slovácku....

prazdny

Ľahký raw šalát s avokádom

Bezmäsité jedlá

Už dlhé roky krútim hlavou nepochopením, prečo naši dedovia „neprepašovali” z juhu na Slovensko aj romain šalát, k nemu rôzne zálievky, viac druhov cestovín aj s ich špeciálnymi chutnými úpravami....

prazdny

Ham and eggs s jadrovníkmi paprík

Bravčové mäso

Netuším kedy Vy, ale ja som ho po prvýraz jedol okolo roku 1963 v rýchliku „Tatran“ počas cesty do bratislavskej La Franconi....

prazdny

Ľahká kelovica s údenou morčacinou

Večera

Určite ste riešili problém rýchleho varenia (Bo mašina, vlak, ňečeka!), no ani v tom prípade ste nechceli stratiť svoj kuchársky „ksicht“, nadobudnutý desťročiami pri šporáku....

prazdny

Restovaná kuracia pečeň s listovým kelom Tuscano

Kuracie mäso

Listový tuscano kale jemne pikantnou horkou chuťou pripomína radicchio (obidve zeleniny priaznivo pôsobia aj na našu črevnú...