sracz nemá fotku

Sracz

«1 2 ...20 »

Uhorky alias kvašáky spod AZ Slnka (fotorecept) Uhorky alias kvašáky spod AZ Slnka (fotorecept) Vaše

Spomienková, aj keď podľa mojeho gusta, no hlavne možností, pripravená lahôdka našej úžasnej babičky lady Ann. Na výsadbu, či výsev záhradky používala svojský kalendár. Napr. posledný deň pre cesnak do hriadky 15. 11., pre zemiaky do „hroblí“ 9. máj, pre uhorky zas na Urbana t. j. 25. 5. S uhorkami súvisí aj táto jej špecialita, pre ktorú používala tzv. vyradené. Krivé, väčšie, alebo výrezky. Pán Učiteľ Ondrej Čisárik nás naučil ako mať uhorky len rovné. Sadiť ich s oporou, ako fazuľu na sucho.

Perkelt z drobkov moriek (fotorecept) Perkelt z drobkov moriek (fotorecept) Vaše

Variant s ryžou ako prílohou. Ale áno! Dobre viem, že s rcp na perkelt, zvlášť na našom krásnom rodnom Slovensku, možno ani u našich južných susedov, dieru do sveta neurobím. Na jeho prípravu a zverejnenie ma však motivovali hrejivé spomienky na môjho vzácneho otca Tatiho, B. P. Perkelt zo „zuziek“ hydiny všetkého druhu miloval nadovšetko. Naša mamička Aňuci, ani celé príbuzenstvo, však nesmela z nich vyrezávať spojovacie tvrdšie časti. So slastným výrazom v očiach ich so škripotom vychutnával!

Morčacia pečeň na bielej cibuli a paprike (fotorecept) Morčacia pečeň na bielej cibuli a paprike (fotorecept) Vaše

Kupujúci má vždy a všade chodiť s otvorenými očami. Tentoraz sa to oplatilo aj mne. „Narazil“ som na asi 2, 5 kg balenie vnútorností z moriek (pečene, srdcia a „zuzky“) za „smiešnu“ cenu. No, nekúp to! Kúpi to iný a ja budem mať hriech. Podľa hesla: „Všetko, okolo čoho prasiatko len prebehne, chutí najlepšie“, som olej na základ vymenil za vyškvarené kúsky údenej slaniny. No nebudem za „múdreho“! Bolo to na vyslovene prikázanie mojej „tigrice“, ktorá je, okrem petržlenovej aj slaninová kráľovná!

Kôprovka s hovädzími plátkami pre švagra Luxiho (fotorecept) Kôprovka s hovädzími plátkami pre švagra Luxiho (fotorecept) Vaše

Klasika aj slovenskej kuchyne. Tento variant som pripravil na objednávku mojeho švagra, ktorý za „morom“, prežíva už 50. rok a doslova „baží“ po každej domácej, pre nás, „samozrejmosti“! Vianoce 2005 oslávil bryndzovými haluškami, každú návštevu v Des Moines Iowa hovädzou polievkou; ryžový nákyp to musel! Guľáše, paprikáše, perkelty, …, koložvárska, segedín, … . Nuž a v arizonskej Peorii sa mu zachcelo kôprovej omáčky. Uvaril som mu ju na bešamelovom základe a so špeciálnou hovädzinkou navrch.

Pečené kurča s ryžou za 18 minút (fotorecept) Pečené kurča s ryžou za 18 minút (fotorecept) Vaše

Vy spokojne spíte, dokonca ste sa ešte ani nestihli otočiť na druhý bok. Medzi Slovenskom a Arizónou je totiž 9 hod. rozdiel, čo mi na Varecha.sk dá koľaj na „voľno” a ja môžem nerušene skopírovať túto dobrotu aj pre Vás. Inšpiroval ma vynikajúci kuchár Jacques Pépin - http://jacquespepin.com - 82 ročný večne usmiaty „mladík”. Varí ľahko, rýchlo, s „nonšalantnou bravúrou” pravého Francúza. Myslel som si, že už poznám všetky „finty” na tie najlepšie a najrýchlejšie kurčacie recepty. Mýlil som sa!

Slávna antirakovinová polievka (fotorecept) Slávna antirakovinová polievka (fotorecept) Vaše

Sľúbil som Vám niečo nové, pre zdravie, nerušený chod zažívacieho traktu a naviac aj pre štíhlu líniu. Vždy som sa snažil by „galanterný” ku krajšej nežnej časti populácie našej spoločnej Matičky Zemi. Preto nezabúdam, že míľovými skokmi sa aj ku nám rúti leto a ony sa nám potrebujú predviesť v nových plavkách. Motivácia z rcp „Dr. Fuhrman´s famous anti-cancer soup” v „Jedz aby si žil” na str. 264. Množstvo surovín v rcp je však pre veľkú rodinu. Stačí ½, možno 1/3. .… sľuby sa majú dodržiavať!

Gazpacho, pravé španielske z Andalúzie (fotorecept) Gazpacho, pravé španielske z Andalúzie (fotorecept) Vaše

Teplo mám rád už od detstva, ale čo je veľa, toho je až príliš! Vstup do tunajšej klímy dával tušiť, že nás čakajú poriadne „hice”. Máj sa rýchlo „vyšplhal„ cez 40 °C a podnes ideme „durch” 42÷45 °C. Každodenne. Nie div, že sme teplotám prispôsobili aj stravovanie. Menej, ľahšie a občerstvujúcejšie. Z večera do rána, doslova, som si obľúbil aj gazpacho. Mňa inšpirovala „Mom of Juan”. Večer sme ho pripravili, na noc „šturili” do chladničky a ráno už bolo chutné, voňavé a „prudko jedlé”, po ruke.

Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept) Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept) Vaše

Nie som fanúšik „hrnčekovej technológie” v kuchyni, ale tento recept ma nadchol svojou jednoduchosťou, rýchlou realizáciou, ale hlavne, že som konečne mohol zúžitkovať časť veľkej úrody citrónov. Nechal som sa „zmanipulovať” výstrižkom z časopisu Saveur/asi 1992, kde na str. 100, pani Maida Heatter, tento koláč predstavuje s názvom „East 62nd Streed Lemon cake”. My sme ho pretransformovali na bábovku. Pekáč som nahradil našou silikónovou formou v tvare ruže a pripravil som prekvapenie k 70-inám.

Domáci - Peoria AZ - chlieb štvormúkový (fotorecept) Domáci - Peoria AZ - chlieb štvormúkový (fotorecept) Vaše

Desaťročiami sa pre mňa príprava chleba stala posvätným rituálom. Už samotná myšlienka, že Božieho daru by bolo načim, ma s láskavou starostlivosťou prenesie na pomyselnú štartovaciu čiaru spred viac ako 50 rokov. Som v našom dome, na Barčianskej č. 32, v tých časoch ešte hradskej, pod Šibenou horou. Aj na nej som s našou zbožňovanou lady Ann zbieral klásky, podobne, ako aj za malou stanicou. Naučila ma aj láske k chlebu, rodine, k prírode, ako aj k úcte k histórii, no i rešpektu k budúcnosti!

Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) Vaše

Ctených ortodoxných konzumentov „segedínu” vopred prosím za odpustenie, že som si dovolil túto, aj na Slovesku obľúbenú, špecialitu uvariť podľa seba. Teda podľa dostupnosti potrebných ingrediencií. Ale na toto „zimušné” jedlo som presne 1. mája dostal neodolateľnú chuť. Skôr asi zapracoval náš dedičný „syndróm” po praslici, ktorý sa traduje po „nénike Maňi” z Bušoviec pri Spišskej Belej a jej „zachcivaňom”. Tzn., že ak naň nereagovala, mať niečo na čo mala chuť v tej sekunde, tak skolabovala.

Špargľová krémová polievka špeciál (fotorecept) Špargľová krémová polievka špeciál (fotorecept) Vaše

Táto lahodná polievka vznikla vďaka trom impulzom. Ad 1.), už ma dlhšiu dobu provokuje tunajšia TV relácia „Chopped”, v ktorej štvorica súťažiacich kuchárov má do 30´ uvariť jedlá so „zvlástnou” kombináciou ingrediencií. Ad 2.), v chladničke ma „strašili” prsia grilovaného kurčaťa. Nuž a napokon ad 3.), som povaha, charakterizujúca Škóta, Žida a černocha. Šetrím, kde sa len dá. „Co večše jak voš, šicko odlož”! Tentoraz to bol opäť zvyšok zväzku špargle. Tak vznikol mix 1.÷3. s chutným výsledkom.

Špenátovo-šalátový prívarok (fotorecept) Špenátovo-šalátový prívarok (fotorecept) Vaše

Na svete je veľa samoukov „gazdiniakov”, no ale aj profesionálov, ktorí za pozitívny vzťah k vareniu, vďačia svojim mamkám, no hlavne babičkám. Ani ja nie som výnimka. Mamka mojej Mamky, úžasná lady Ann, B. P., bola vzrastom o niečo málo väčšia, ako „kýbel”. Ešte aj jahody musela oberať z rebríka. No dušou a srdcom bola obrovský Atlas, Samson a Herkules v jednej osobe. Milovali sme sa navzájom. Veľmi mala rada prívarky všetkého druhu a čerstvú petržlenovú vňať. Tento je na jej počesť i pamiatku.

Raňajková morčacia pečeň na slanine (fotorecept) Raňajková morčacia pečeň na slanine (fotorecept) Vaše

Vopred sa Vám všetkým ospravedlňujem za nekvalitný titulný obrázok. Niečo sa mi pri fotení „poondilo, potentočkovalo, či podžubalo” a ja doposiaľ neviem, v čom je moja chyba. Ak budem môcť, tak obrázok určite vymením. Ale na kvalite tejto restovanej morčacej pečene to neubralo. Mal som iba jednu, tak som ju orestoval pre moju krajšiu ½, veliaceho to kontraadmirála. Podobne to robila v detstve naša mamka. Na „striedačku” pre mňa a brata. Pečeň potrebovali deti, vraj na podporu ich zdravého rastu!

Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou (fotorecept) Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou (fotorecept) Vaše

… Tak toto je jedno z kúzelných jedál mojeho detstva a rannej mladosti, ktoré mi varili a hlavne ma naučili moje dve najsamlepšejšie víly, mamka - presladká Aňuci a babička - úžasná lady Ann. Naša najchutnejšia príloha bol čerstvo strúhaný divoko rastúci chren s varenou cviklou strúhanou na malých „slzičkách” s octom a troškou cukru. My, mamkiny traja „Judáši”, otec Tati, brat Čiňu a ja, sme paprikované „krumple” jedli rozpučiac ich vidličkami. Aňuci spôsobne, príborom a na nás sa akože hnevala.

Placky zo zemiakovej slamy a ovčieho syra (fotorecept) Placky zo zemiakovej slamy a ovčieho syra (fotorecept) Vaše

Zemiakové placky, haruľa i šarišské „naľešňiki” v chutnej úprave od výmyslu sveta. Kto by ich nemal rád. Snáď až na výnimky všetci, bez rozdielu veku, pohlavia, telesnených proporcií a príslušnosti k forme vierovyznania. Starší i mladší, deti aj dospelí. Presne pred rokom, ešte v Des Moines Iowa, som ich pripravil po svojom. Na novo. So zvyškom ovčieho syra. Slovenský ovčí syr prepraviť za oceán je veľký problém, ale podarilo sa mi to. Ako? Neprezradím, lebo aj „protivník” vie čítať a odpočúva!

Zajačie kúsky s kozákom brezovým (fotorecept) Zajačie kúsky s kozákom brezovým (fotorecept) Vaše

Skoro rok čakal tento rcp v archíve na zverejnenie. Pripravil som ho vlani, keď som tu mal vzácnu návštevu. Dcérku Angeliku s deťmi. Mojimi vnukmi blížencami, Lilllinkou a Samkom. Pripravil som im aj moju tradičnú klasiku. Klasiku v jedle, ktorá podobne ako v móde, nikdy nesklame. Teda aspoň mňa. Nie som obdivovateľ módnych hitov, ale predsa len dievčence našej mladosti, boli aj v obliekaní sa, nóóó akési iné. Krajšie, pôvabnejšie, voňavejšie. Ako kvietky na lúkach. Aj bez piercingu i tetovania!

Teplý šalát s cícerom (fotorecept) Teplý šalát s cícerom (fotorecept) Vaše

Nikdy by som si nebol pomyslel, že si tak rýchlo obľúbim zeleninovú stravu. Nie som ortodoxný vegetarián, ale už 1/2 roka sa zelenina, vo forme príloh zvlášť, stala každodennou súčasťou našeho jedálnička. Ak do jej prípravy zaradíte sem-tam aj slaninu, cesnak, sušené chilli alebo semienka feferóniek, či strúhaný syr, vrátane slovenského oštiepku, zvýrazníte nielen chuť jednotlivých zložiek, ale aj finálnej zostavy. Nuž a potom si takúto prílohu bez problémov pridáte aj k mäsám v rôznej úprave.

Krevety so špagetami a s paradajkovou omáčkou (fotorecept) Krevety so špagetami a s paradajkovou omáčkou (fotorecept) Vaše

Z času na čas má aj našinec právo, zvlášť podložené aktuálnym dôvodom, byť za „lenivého”. Technológiou, použitou v tomto mojom rcp, to dokumentujem s ohľadom na fakt, že teplomer sa dnes u nás „vyšplhal” na vyše + 41 °C (107 °F). Keďže jesť, aj keď pomenej, je treba, tak som na varenie v omámení použil polotovary. Paradajkovú omáčku som si navaril aj do zásoby, krevety kúpil už predvarené, špagety sú k dostaniu na každom kroku a bazalička voňavá sa mi statočne drží aj v arizónskych horúčavách.

Kuracie prsia z citrónovej marinády (fotorecept) Kuracie prsia z citrónovej marinády (fotorecept) Vaše

O výhodách tohoto rcp môžem citovať len a len superlatívy. Počnúc jednoduchosťou, cez rýchlu prípravu, lahodnú chuť, ľahké strávenie, vhodnosť pre diabetikov i tých, čo priebežne sledujú svoju hmotnosť alebo stav svojich „bugiľárov” v podobe finančnej zábezpeky. Pred 20 rokmi moja krajšia ½ týmto jedlom korigovala „cukor” svojej mamky Nušty, B.P., ale ako k nemu prišla to je už vo hviezdach, no ja som pri ňom konečne prišiel aj na chuť brokolice, ktorú som ešte do nedávna jedol iba z povinnosti.

Kuracia pečeň s jadrovníkmi paprík a hubami (fotorecept) Kuracia pečeň s jadrovníkmi paprík a hubami (fotorecept) Vaše

Ďalší variant využitia „srdiečok” veľkých paprík. Tentoraz som zvolil ich chutnú kombináciu s opečenými plátkami slaniny, červenej cibule, sterilizovaných šampiňónov a hlivy ustricovej. Pri servírovaní som túto, pre nás vyslovenú pochúťku, korunoval strúhaným údeným oštiepkom. Roky využívam jednu z rád mojej vzácnej kolegyne a vynikajúcej kuchárky, pani Blaženiakovej, marinovanie pečene v jemnom horčicovom „kúpeli”, tak príprava tohoto jedla bola naozaj rýchla, expressná, ba priam „bleksová”!


«1 2 ...20 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist