sracz nemá fotku

Sracz

«1 2 ...20 »

Jadrovníky paprík č. 18, tentoraz s liptovskou parenicou (fotorecept) Jadrovníky paprík č. 18, tentoraz s liptovskou parenicou (fotorecept) Vaše

Urobil som si prehľad a tak viem, že toto je už môj 18. rcp, v ktorom využívam jadrovníky paprík, čoby všeobecne zaznávanú a do odpadkov vyhadzovanú surovinu. Keby ste len tušili, koľko nevyužitých možností existuje na prípravu lahodných pokrmov, v ktorých je možné „srdiečka“ paprík pretransformovať na delikatesu. Dnes som ich zostavil à la lečo „torta“ a vrstvil som ich s tým, čo som v chladničke našiel. „Čerešničkou na šľahačke“ bola strúhaná parenica a výsledok bol chutný a viac ako výborný.

Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept) Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept) Vaše

Veľmi jednoduchý recept na prípravu karfiolu pre tých, ktorí majú problémy s nadváhou, diabetes a či „len“ so sledovaním štíhlej línie. Inšpiráciou pre mňa bola kniha MUDr. Steven R. Gundry-ho „The Plant Paradox (Paradox rastlín)“, apríl 2017. Na str. 357÷358 je popísaná príprava obľúbeného, teda aspoň pre mňa s mojou prisahanou 1/2, karfiolu podľa novej technológie. Komu nechutí avokádový olej, môže ho vymeniť za perilla, či olej z orechov macadamia, alebo za olivový. Komu ako ktorý chutí.

Krehký koláč s tvarohom a marhuľami (fotorecept) Krehký koláč s tvarohom a marhuľami (fotorecept) Vaše

Motivovaný kladnou reakciou na koláč alias „buchtu“ som si trúfol aj na ďalší, tentoraz jemný s tvarohom. Boli sme pozvaní na nedeľňajšiu návštevu s obedom, tak predsa neprídeme s prázdnymi rukami. Našu kuchyňu sme, vďaka Skype a hlavne švagrinke Naďke, reprezentovali naozaj dôstojne. Koláč bol chutný, ľahký, občerstvujúci. Kto má radšej sladšie, nech si láskavo nadstaví množstvo cukru v ceste i kréme podľa vlastných chutí. Podobne aj ovocie, či už čerstvé alebo konzervované, je na Vašej voľbe!

Koláč s ringlotami (fotorecept) Koláč s ringlotami (fotorecept) Vaše

Letné sady i záhrady, v neposlednom rade aj možnosti obchodnej siete, pozývajú chute našich jazykov na posedenia s ovocnými koláčikmi. Možností je neúrekom, stačí len mať dobrý podklad, či základ. Ten som získal práve od mojej milej švagrinky Naďušky. Buchta je pre mojeho bratránka Slávka všetko, čím sa končí stolovanie. … a netýka sa to iba nedeľňajšieho. Buchtou nazval, niekedy pred viac než 40 rokmi, aj našu slávnu „ZBLANT“ narodeninovskú tortu. Dnes som broskyne nahradil zrelými ringlotami!

Kurací flamender podľa Flérky Naďky (fotorecept) Kurací flamender podľa Flérky Naďky (fotorecept) Vaše

Strávil som 10 dní v Pavlůvkách – Velkých Pavlovicích na južnej Morave v tej najpríjemnejšej spoločnosti bratránka Slávka a jeho úžasnej manželky Naďky, ktorú s láskou oslovuje „moje Flérka nejmilejší”. Práve Ona mi pripravila túto lahôdku prenáramnú a ja som ju, po návrate do Peorie s doslova „vraždiacimi“ teplotami, naozaj málo pod 50 °C, prihotovil aj pre moju kráľovnú vznešenú. No áno, chválim sa ako páv, aj keď s cudzím perím. Tento flamender bol hneď po prvom ochutnaní schválený aj u nás.

Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka (fotorecept) Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka (fotorecept) Vaše

Variabilita a pestrosť technologickej prípravy kuracieho mäsa je dobre známa. Mňa osobne vždy zaujmu tie, ktoré sa odvolávajú na rady dobrých víl. Takým je aj tento, ktorým Lee Drumond - „The Pioneer Woman“ – prieskumníčka, spomína na svoju mamku. Hlavne na „fígeľ“ či trik, využiť ľahko dostupné kyslé mlieko, ako marinádu na kurčacinu. … a to som si naivne myslel, že v tejto oblasti už recept na jednoduchú a zároveň chutnú prípravu nenájdem. Vyskúšal som, ochutnal, ale hlavne, rád som sa mýlil.

Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) Vaše

Variant so slovenskou ryžou, ale aj so zemiakovou kašou „šmakuje“ úžasne! Nedávno som túto technológiu použil na prípravu plátkov hovädziny a keďže chutili všetkým, skúsil som aj s bravčovinou. Určite neľutujeme! Pomalým dusením a postupným podlievaním dosiahneme nielen jemné mäso, ale aj úžasnú omáčku s „lepkavou” konzistenciou. Postup sa dá použiť pre každý druh mäsa. Technológia je o niečo náročnejšia na čas, ale výsledný chuťový efekt a hlavne zaslúžený obdiv Vašich stravníkov je toho hoden!

Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) Vaše

… zámerne som v názve tohoto rcp „zdupľoval“ hlavnú ingredienciu. Viem! Najlepšia praženica je po rannej „hubačke“ nad Nižným Klatovom, pri chate na Lajoške, či Prednej Holici, …, pod „Kojšovkou“, v okolí Slavošoviec, na Orave, …! Veľmi túžim po pravej slovenskej praženici s našimi naozajstnými hubami rodných lesov, hôr, lúk a strání. Tu v Arizone však skôr nájdete nepoškvrnené dievča medzi obyvateľkami v domove dôchodcov, ako plávky, bedle jedlé, hlivy, či pôvabnice a hríby už ani nespomínam.

Zelerovo-vajíčková nátierka / šalát (fotorecept) Zelerovo-vajíčková nátierka / šalát (fotorecept) Vaše

… a čas kráča míľovými krokmi. V tohoročnú prvú júlovú nedeľu som po tridsiatich rokoch navštívil Božice u Znojma a v nich našich milých priateľov Ančurku a Boříka Čadových. Privítali nás ako na malej svadbe. Mimo iného aj touto chutnou nátierkou. Keď zeler uvaríte iba „al dente”, môžete z neho pripraviť aj chrumkavý šalát, trebárs ku rezňom a určite si na ňom pochutnáte tak, ako aj my. Po návrate do Peorie som pripravil túto nátierku podľa seba a mali sme ju na raňajkových hriankach.

Uhorky alias kvašáky spod AZ Slnka (fotorecept) Uhorky alias kvašáky spod AZ Slnka (fotorecept) Vaše

Spomienková, aj keď podľa mojeho gusta, no hlavne možností, pripravená lahôdka našej úžasnej babičky lady Ann. Na výsadbu, či výsev záhradky používala svojský kalendár. Napr. posledný deň pre cesnak do hriadky 15. 11., pre zemiaky do „hroblí“ 9. máj, pre uhorky zas na Urbana t. j. 25. 5. S uhorkami súvisí aj táto jej špecialita, pre ktorú používala tzv. vyradené. Krivé, väčšie, alebo výrezky. Pán Učiteľ Ondrej Čisárik nás naučil ako mať uhorky len rovné. Sadiť ich s oporou, ako fazuľu na sucho.

Perkelt z drobkov moriek (fotorecept) Perkelt z drobkov moriek (fotorecept) Vaše

Variant s ryžou ako prílohou. Ale áno! Dobre viem, že s rcp na perkelt, zvlášť na našom krásnom rodnom Slovensku, možno ani u našich južných susedov, dieru do sveta neurobím. Na jeho prípravu a zverejnenie ma však motivovali hrejivé spomienky na môjho vzácneho otca Tatiho, B. P. Perkelt zo „zuziek“ hydiny všetkého druhu miloval nadovšetko. Naša mamička Aňuci, ani celé príbuzenstvo, však nesmela z nich vyrezávať spojovacie tvrdšie časti. So slastným výrazom v očiach ich so škripotom vychutnával!

Morčacia pečeň na bielej cibuli a paprike (fotorecept) Morčacia pečeň na bielej cibuli a paprike (fotorecept) Vaše

Kupujúci má vždy a všade chodiť s otvorenými očami. Tentoraz sa to oplatilo aj mne. „Narazil“ som na asi 2, 5 kg balenie vnútorností z moriek (pečene, srdcia a „zuzky“) za „smiešnu“ cenu. No, nekúp to! Kúpi to iný a ja budem mať hriech. Podľa hesla: „Všetko, okolo čoho prasiatko len prebehne, chutí najlepšie“, som olej na základ vymenil za vyškvarené kúsky údenej slaniny. No nebudem za „múdreho“! Bolo to na vyslovene prikázanie mojej „tigrice“, ktorá je, okrem petržlenovej aj slaninová kráľovná!

Kôprovka s hovädzími plátkami pre švagra Luxiho (fotorecept) Kôprovka s hovädzími plátkami pre švagra Luxiho (fotorecept) Vaše

Klasika aj slovenskej kuchyne. Tento variant som pripravil na objednávku mojeho švagra, ktorý za „morom“, prežíva už 50. rok a doslova „baží“ po každej domácej, pre nás, „samozrejmosti“! Vianoce 2005 oslávil bryndzovými haluškami, každú návštevu v Des Moines Iowa hovädzou polievkou; ryžový nákyp to musel! Guľáše, paprikáše, perkelty, …, koložvárska, segedín, … . Nuž a v arizonskej Peorii sa mu zachcelo kôprovej omáčky. Uvaril som mu ju na bešamelovom základe a so špeciálnou hovädzinkou navrch.

Pečené kurča s ryžou za 18 minút (fotorecept) Pečené kurča s ryžou za 18 minút (fotorecept) Vaše

Vy spokojne spíte, dokonca ste sa ešte ani nestihli otočiť na druhý bok. Medzi Slovenskom a Arizónou je totiž 9 hod. rozdiel, čo mi na Varecha.sk dá koľaj na „voľno” a ja môžem nerušene skopírovať túto dobrotu aj pre Vás. Inšpiroval ma vynikajúci kuchár Jacques Pépin - http://jacquespepin.com - 82 ročný večne usmiaty „mladík”. Varí ľahko, rýchlo, s „nonšalantnou bravúrou” pravého Francúza. Myslel som si, že už poznám všetky „finty” na tie najlepšie a najrýchlejšie kurčacie recepty. Mýlil som sa!

Slávna antirakovinová polievka (fotorecept) Slávna antirakovinová polievka (fotorecept) Vaše

Sľúbil som Vám niečo nové, pre zdravie, nerušený chod zažívacieho traktu a naviac aj pre štíhlu líniu. Vždy som sa snažil by „galanterný” ku krajšej nežnej časti populácie našej spoločnej Matičky Zemi. Preto nezabúdam, že míľovými skokmi sa aj ku nám rúti leto a ony sa nám potrebujú predviesť v nových plavkách. Motivácia z rcp „Dr. Fuhrman´s famous anti-cancer soup” v „Jedz aby si žil” na str. 264. Množstvo surovín v rcp je však pre veľkú rodinu. Stačí ½, možno 1/3. .… sľuby sa majú dodržiavať!

Gazpacho, pravé španielske z Andalúzie (fotorecept) Gazpacho, pravé španielske z Andalúzie (fotorecept) Vaše

Teplo mám rád už od detstva, ale čo je veľa, toho je až príliš! Vstup do tunajšej klímy dával tušiť, že nás čakajú poriadne „hice”. Máj sa rýchlo „vyšplhal„ cez 40 °C a podnes ideme „durch” 42÷45 °C. Každodenne. Nie div, že sme teplotám prispôsobili aj stravovanie. Menej, ľahšie a občerstvujúcejšie. Z večera do rána, doslova, som si obľúbil aj gazpacho. Mňa inšpirovala „Mom of Juan”. Večer sme ho pripravili, na noc „šturili” do chladničky a ráno už bolo chutné, voňavé a „prudko jedlé”, po ruke.

Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept) Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept) Vaše

Nie som fanúšik „hrnčekovej technológie” v kuchyni, ale tento recept ma nadchol svojou jednoduchosťou, rýchlou realizáciou, ale hlavne, že som konečne mohol zúžitkovať časť veľkej úrody citrónov. Nechal som sa „zmanipulovať” výstrižkom z časopisu Saveur/asi 1992, kde na str. 100, pani Maida Heatter, tento koláč predstavuje s názvom „East 62nd Streed Lemon cake”. My sme ho pretransformovali na bábovku. Pekáč som nahradil našou silikónovou formou v tvare ruže a pripravil som prekvapenie k 70-inám.

Domáci - Peoria AZ - chlieb štvormúkový (fotorecept) Domáci - Peoria AZ - chlieb štvormúkový (fotorecept) Vaše

Desaťročiami sa pre mňa príprava chleba stala posvätným rituálom. Už samotná myšlienka, že Božieho daru by bolo načim, ma s láskavou starostlivosťou prenesie na pomyselnú štartovaciu čiaru spred viac ako 50 rokov. Som v našom dome, na Barčianskej č. 32, v tých časoch ešte hradskej, pod Šibenou horou. Aj na nej som s našou zbožňovanou lady Ann zbieral klásky, podobne, ako aj za malou stanicou. Naučila ma aj láske k chlebu, rodine, k prírode, ako aj k úcte k histórii, no i rešpektu k budúcnosti!

Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) Vaše

Ctených ortodoxných konzumentov „segedínu” vopred prosím za odpustenie, že som si dovolil túto, aj na Slovesku obľúbenú, špecialitu uvariť podľa seba. Teda podľa dostupnosti potrebných ingrediencií. Ale na toto „zimušné” jedlo som presne 1. mája dostal neodolateľnú chuť. Skôr asi zapracoval náš dedičný „syndróm” po praslici, ktorý sa traduje po „nénike Maňi” z Bušoviec pri Spišskej Belej a jej „zachcivaňom”. Tzn., že ak naň nereagovala, mať niečo na čo mala chuť v tej sekunde, tak skolabovala.

Špargľová krémová polievka špeciál (fotorecept) Špargľová krémová polievka špeciál (fotorecept) Vaše

Táto lahodná polievka vznikla vďaka trom impulzom. Ad 1.), už ma dlhšiu dobu provokuje tunajšia TV relácia „Chopped”, v ktorej štvorica súťažiacich kuchárov má do 30´ uvariť jedlá so „zvlástnou” kombináciou ingrediencií. Ad 2.), v chladničke ma „strašili” prsia grilovaného kurčaťa. Nuž a napokon ad 3.), som povaha, charakterizujúca Škóta, Žida a černocha. Šetrím, kde sa len dá. „Co večše jak voš, šicko odlož”! Tentoraz to bol opäť zvyšok zväzku špargle. Tak vznikol mix 1.÷3. s chutným výsledkom.


«1 2 ...20 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist