sracz fotka

@sracz

sraczPeoria, Arizona, USA5237 dní na Vareche
Žena je najdokonalejšie zo všetkých stvorení a zároveň je najkrajší drahokam, ktorý príroda vybrala zo všetkých svojich pokladov pre šťastie mužov! ........ Viac »

Moje recepty

Pridaj recept


prazdny

Tokáň čermeľského pytliaka

Bravčové mäso

Pytliacky by mal byť z diviačiny, ale kde ju tu zoženiem. Tokáň, podobný gulášu, má menej šťavy, pripravuje sa z bravčového, hovädzieho, či z jahňacieho mäsa....

prazdny

Focaccia so zemiakmi, pórom a syrom

Bezmäsité jedlá

Už pred rokmi sme prišli na chuť nielen talianským cestovinám (vraj ich vytvorili vo vyše 700 variáciách), ale aj ciabatte a focaccii, ktoré je možné pripraviť i v domácej kuchyni, dokonca s rôznymi surovinovými dodatkami....

prazdny

Bravčový paprikáš so zelerom a šampiňónmi

Bravčové mäso

S mojou krajšou a najsamlepšejšou polovičkou sme obaja narodení v Košiciach a krstení čerstvou vodou z Hornádu....

prazdny

Pečeň pre záhradkára i zajačiara

Hlavné jedlá

Je to už dávno, keď som sa na našej záhradke na Furči v mojich rodných Košiciach venoval aj chovu zajacov. Často ich bolo aj okolo stovky a tak som ich pečeň pripravoval v rôznych kombináciách....

prazdny

Bok choy ako príloha

Bezmäsité jedlá

Trvalo mi dlho, než som si zvykol na zeleninové prílohy a nahradil ich za cestoviny, zemiaky a ryžu....

prazdny

Maslové rožteky po mojom

Chlieb

Teda „moje ako moje“! Nechal som sa (a rád) inšpirovať našou priateľkou na Varecha.sk, kuchárkou a zároveň prispievateľkou par excellence, @Cesminaz....

prazdny

Tiramisu - Lady session

Dezerty

Čo som ja horší!? Opýtal som sa sám seba, keď som na našej „Vareške“ videl množstvo variantov na taliansku špecialitu tiramisu....

prazdny

Dusené šampiňóny portobello a biele shimeji s nivou

Bezmäsité jedlá

Huby bársakého druhu i počtu, ale hlavne čerstvé a z okolia mojich rodných Košíc vlastnoručne nazbierané, boli a už asi aj navždy ostanú moja vášeň a záľuba!...

prazdny

Raňajková polievka s vajíčkami

Bezmäsité jedlá

Leto odovzdalo vládu jeseni a táto, „krok za krokom“, smeruje s čoraz chladnejšími ránami, do vlády sychravého novembra....

prazdny

Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom

Bravčové mäso

Chuťovka mojej dcérky bábiky Angie. Dovoľujem si Vám predstaviť môj variant, tentoraz s údeným mäsom....

prazdny

Slovenský chlebík z talianskej múky

Chlieb

Napriek tomu, že sa domácemu chlebíku, ďakujúc mojej úžasnej Babičke „lady Ann“, venujem už od predškolského veku, neubral som v rituály jeho prípravy ani „fň“....

prazdny

Teplý šalát so šalotkou, hráškom a čerstvou mätou

Šaláty

Čerstvé šaláty z čerstvej zeleniny, ale aj tepelne pripravené, sú vhodným doplnkom i spestrením v našom potravinovom reťazci....

prazdny

Kúsky kuracích stehien z ČKD marinády

Kuracie mäso

V kalendári 2023 - 30. týždeň, ma zaujal recept - morčacie prsia v orientálnej marináde. Inšpirovaný predstavou chutného mäsa, som sa rozhodol pre repete....

prazdny

Zemiaková polievka s úžasnou chuťou

Bravčové mäso

Doma je sezóna húb v plnom „cvale, až trysku“, ja v tunajších podmienkach môžem o nej iba snívať....

prazdny

Kuracie rezance s paletou chutí, farieb a vôní

Kuracie mäso

Záleží na nás, čo sa nám podarí objaviť v zákutiach našich kuchýň, komôr, či „špajzov“!...

prazdny

Krémová polievka z pečených kápií

Bezmäsité jedlá

Vďaka ozaj šikovným Mexičanom je tunajší trh nasýtený dostatkom veľkých hrubostenných paprík v rôznych farbách....

prazdny

Mleté mäso medzi dvomi vrstvami

Hlavné jedlá

Mleté mäso, klasika mojej v kuchyne, sa mi už prejedlo. Siahol som po inovácii, v ktorej hlavnú pozíciu zaujal syr ricotta a zachutilo nám aj v tejto podobe....

prazdny

Kurča v pekáči na chalupe

Kuracie mäso

Ušetriť čas, to je zbožné želanie každej gazdinky i nejedného gazdiniaka! Čas, to sú peniaze a to platí aj v dnešnej extra uponáhľanej dobe....

prazdny

Zeleninová polievka s hlivou kotúčovou

Bezmäsité jedlá

Jednoduchá, málopočetná, no chutná polievka....

prazdny

Bravčové plátky z jednej tepši pre dvoch

Bravčové mäso

Lahôdkové mäkučké mäsko pre seniorov „hádzajúcich tretie zuby“, ktoré si pripravíte ľahko, rýchlo, ručne a stručne na jednej ploche a na „pečpapieri“....

prazdny

Pikantná polievka s oranžovou šošovicou

Bezmäsité jedlá

Variant jemnej strukoviny s jednoduchou, no zato s bohatou paletou chutí so sladkosťou šošovice, vôňou rasce, kyslosťou citróna, čarom paradajok, pikantnosťou ďumbiera a chilli papričky....

prazdny

Perkelt z našej rodinnej kuchyne k bársčomu

Hovädzie mäso

Rýchlo pripravený, chutný a jedlý s dobrým domácim chlebíkom...

prazdny

Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom

Cestoviny

Náhodou som naďabil na nové talianske cestoviny (vraj je ich vyše 700 druhov) s pomenovaním „gigli“....

prazdny

Bravčové pliecko so zelerom na smotane

Bravčové mäso

Variant bravčoviny pripravenej so zelerom v dvoch jeho podobách, buľva a stonky....

prazdny

Kuracie stehná na mäsitých paprikách

Kuracie mäso

Vo väčšine domácností, ktoré mi bolo umožnené spoznať v priebehu mojej ¾-storočnej púte po našej spoločnej Matičke Zemi, som videl chutnú, pestrú i praktickú „symbiózu“ rôznych druhov mäsa s rôznymi druhmi zeleniny....

prazdny

Rezance s kuriatkovou omáčkou

Cestoviny

Nemožné na počkanie a zázraky do troch dní. Aj tak by som mohol parafrázovať názov tohto môjho receptu....

prazdny

Pečená kuracina pre môjho patróna

Kuracie mäso

Receptov na prípravu a použitie kuracieho mäsa je na našej Varecha.sk, neúrekom....

prazdny

Rezance s paradajkami a hrebenatkou

Cestoviny

Hrebenatka jakubovská, vegetárián mora, má mäso s jemnou lieskovoorieškovou chuťou....

prazdny

Jemná polievka z morčaciny s pečeňovými haluškami

Večera

Každá starostlivo uvarená mäsová polievka predstavuje, podľa múdrosti našich rodičov i prarodičov, „ľudový penicilín“....

prazdny

Bravčové plátky na hubách

Bravčové mäso

Jedlá s hubami patrili v našej domácnosti odjakživa k tým najžiadanejším....

prazdny

Kapie pečené s ančovičkami a paradajkami

Večera

V druhej polovici „babského, či indiánskeho leta“ naše krajšie a lepšie „polovičky“ už odkladajú plavky do „šifonérov“, no ja viem, že dobrým receptom pre „šlanglíniu“ si šplhnem aj tak! ...

prazdny

Jemná polievka so sladkými zemiakmi a s koriandrom

Večera

Moja gurmánska závislosť je varecháčskej verejnosti dobre známa už druhé desaťročie. Dnes sa Vám priznávam aj ku mojej druhej „neresti“, ktorou sú polievky....

prazdny

Hovädzí guláš Tatuš z paneláka

Hovädzie mäso

Náš dedko Tatuš by bol 9. októbra oslávil 125. ročné narodeniny. Na svojom rodnom Šariši patril medzi vychýrených silákov, no ale aj v kuchyni sa rád a hlavne chutne obracal....

prazdny

Fazuľkový prívarok

Bezmäsité jedlá

Hlásim sa k tým, ktorí vďaka svojim rodičom, ja osobne i prarodičom, menovite našej úžasnej babičke lady Ann, pri „variovaní“ s mladou fazuľkou, pamätajú výraz „šesťtýždňová“....

prazdny

Rizoto s bravčovým mäsom - špeciál

Bravčové mäso

Toto bolo u našich doma odjakživa rizoto, pripravované z perkeltu s bársakým mäsom, od bravčového až po zajačie...

prazdny

Kurací paprikáš, ten náš

Kuracie mäso

Doma, ešte na Barčianskej 32, naši paprikáš pripravovali z celých kurčiat, ja ho „fušujem“ len z ich stehien....