sracz fotka

@sracz

sraczPeoria, Arizona, USA4652 dní na Vareche
Žena je najdokonalejšie zo všetkých stvorení a zároveň je najkrajší drahokam, ktorý príroda vybrala zo všetkých svojich pokladov pre šťastie mužov! ........ Viac »

Moje recepty

Pridaj recept


prazdny

Chlieb so špagetovou tekvicou

Chlieb

S chlebíkom som, vďaka našej úžasnej babičke lady Ann, sťa pupočnou šnúrou pevne spojený od detského veku....

prazdny

Farfalle s kuracími prsami a so smotanou

Kuracie mäso

Na rozdiel od mojich predkov po meči som sa „nepochlapil“....

prazdny

Pečené papriky plnené dvomi druhmi syra podávané s plantainom

Bezmäsité jedlá

Motivácia je už viac ako 70-ročná. Pochádza od mojej mamičky presladkej....

prazdny

Restovaná zelenina ako raňajky na vidličku

Raňajky

Od základnej školy som mal šťastie na vynikajúcich učiteľov, až po profesorov na brnenskej technike....

prazdny

Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou

Cestoviny

Pritrafilo sa mi vrecúško zvláštnych makarónov v tvare špirál, predávaných pod označením Cavatappi № 87....

prazdny

Pečené morčacie stehná so zemiakovými guľkami

Hlavné jedlá

…alebo tiež, zemiakové guľky, plnené dusenou zeleninou ako príloha k pečeným stehnám z morky....

prazdny

Rascový zemiakový chlebík z dvojnulky

Chlieb

Chlebíku som odjakživa preukazoval náležitú úctu. Od skorého detstva nás k nej viedla naša úžasná babička lady Ann....

prazdny

Kelovica po mojom

Kuracie mäso

Roky som na Furči v Košiciach pestoval ružičkový kel, ale ani raz som ho v kuchyni nepripravil....

prazdny

Bravčové karé dusené so zeleninou

Bravčové mäso

Variant bravčového pliecka so zeleninou, ktorú som práve našiel v chladničke....

prazdny

Karfiolová polievka s morčacím vývarom

Večera

Polievky sú moja chvála i slabina. Hovädziu ma moje dve dobré víly naučili ako prvú....

prazdny

Hovädzia špička s hladkolistým kelom

Hovädzie mäso

Niečo pre chalupárov, alebo aj fanúšikov grilovania. Rýchlovka, ktorá sa oplatí...

prazdny

Ľahká polievka so sladkými zemiakmi

Večera

Na bataty v našej kuchyni ma nalákal môj švagor Laci Maci. Výborne vraj pôsobia na kvalitu zraku a pomáhajú proti ateroskleróze, cholesterolu, mŕtvici, nespavosti a depresii....

prazdny

Jemná teľacia sekaná Bankov

Hlavné jedlá

Teľacie mäso je v mojich spomienkach spojené s obľúbenou pochúťkou môjho otca, B. P. Plnená teľacia hruď....

prazdny

Obrátené fliačky so šunkou

Cestoviny

Čas poveľkonočný je pre túto domácu dobrotu ako stvorený....

prazdny

Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom

Nátierky

Veľa času ubehlo, odkedy nám naša babička i mamička, čoby „kotňakom smarkatým“, spravodlivo nadeľovali pečeň domácej pernatej „hadziny“ a králikov či zajacov, chutne urestovanú na domácom „šmaľci“ a cibuľke...

prazdny

Krevety v studenej smotanovej omáčke

Predjedlá

Nie som závislý na plodoch mora, ale hrebenatky (vegetariáni mora) a krevety som si veľmi obľúbil....

prazdny

Spätzle, halušková – nokerlová príloha zo Švábska

Cestoviny

...čo sú v podstate naše halušky, či nokerle, pripravované v redšej konzistencii. Známe sú po celom Nemecku....

prazdny

Paprikáš z hlivy ustricovej

Hlavné jedlá

Huby, zvlášť čerstvé, majú v našej rodinnej kuchyni „po praslici aj po meči“, nezastupiteľné miesto....

prazdny

Teplý fazuľkový šalát so slaninou

Šaláty

...a keď z technologického postupu vynecháte slaninu, bude to vzápätí opäť jedno z pôstnych resp. vegetariánskych jedál....

prazdny

Špagety s paradajkovou omáčkou a hrebenatkami

Cestoviny

Cestoviny sú v regiónoch pod našimi majestátnymi Tatrami spojené aj s hovädzími či kuracími polievkami....

prazdny

Vegetariánsky hrniec z apartmánu 408

Bezmäsité jedlá

Nuž priznávam, že v našej rodine, po meči aj po praslici, sme predveľkonočné pôstne dni neriešili špeciálnou zostavou jedál....

prazdny

Bravčové kúsky na hodvábe zo zeleniny

Bravčové mäso

V našom živote je to zariadené tak, že po príchode na tento svet musíme rok-dva počkať, než sa naše ústa naplnia prvými zubami....

prazdny

Zemiakové placky, ale inak

Bezmäsité jedlá

Doma by som tento recept nazval „naľečňiki od Marušky z TV Jarková“. Tam totiž bývala jedna z mojich naozajstných pravých priateliek, kamalások....

prazdny

Kuracie stehná na hnedých šampiňónoch s kuskusom

Kuracie mäso

Valentín má Covid19 i všetky jeho varianty „na háku” ale so svojou „prišahanou najsamkrajšejšou polovičkou” rozhodne musím rátať....

prazdny

Cestoviny bucatini s krevetami a arrabbiata omáčkou

Cestoviny

Krevety majú vysoké hladiny omega-3 mastných kyselín, nízke hladiny ortuti, vysoký obsah vápnika, jódu a bielkovín, ale majú nízky obsah potravinovej energie....

prazdny

Pečené šťavnaté prsia z morky s krutónovou prílohou

Hlavné jedlá

Tak toto je rada, ako spríjemniť v detstve zásadne odmietanú konzumáciu „suchého” mäsa z kuracích či morčacích pŕs....

prazdny

Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách

Hovädzie mäso

Obľubujem hovädzie mäso s jemným tukovým „mramorovaním“, výdatne napomáhajúcim jeho šťavnatosti v priebehu dusenia, pečenia, či varenia....

prazdny

Polievka z čiernookej fazule

Bravčové mäso

Existuje viac ako 600 kultivarov fazule....

prazdny

Bravčové plátky s kelom, hubami a paradajkami

Bravčové mäso

Bravčové karé je mäso dosť suché, vhodnou technológiou dusenia či varenia ale z neho pripravíte výbornú chuťovku....

prazdny

Cestoviny s omáčkou z kuriatok

Cestoviny

Tento recept mám ešte z januára 2018, kedy som v arizonskej Peorii kúpil nie celý „funt“ čerstvých húb kuriatok za vyše 40 €....

prazdny

Morčacie drobky s orzom podľa seniora

Hlavné jedlá

Cestoviny, hlavne ako príloha k rôzne pripraveným mäsám, sú na stole našej kuchyne častým a obľúbeným „hosťom“....

prazdny

Bravčové pliecko s marinádou

Bravčové mäso

Veľmi jednoduchý, pre niekoho až asketický recept. Výsledok však stojí za trpezlivosť....

prazdny

Teplý šalát zo strukovej fazuľky

Večera

Takto pripravenú fazuľku je možné použiť ako teplý šalát, ale aj ako chutnú prílohu k rôzne pripraveným mäsám....

prazdny

Kuracina zapečená s paprikami a paradajkami

Kuracie mäso

Kuracina je všeobecne obľúbená na všetkých svetových stranách našej zemegule....

prazdny

Chalupárske zemiaky zapečené s hubami

Hlavné jedlá

Verte mi, prosím, že najradšej ich robím a mám s čerstvou „úrodou“ vlastnoručne nazbieranej zmesi čerstvých, či sterilizovaných húb....

prazdny

Omáčka z bystrických sliviek

Prílohy

...to až v dnešných časoch, ale na jazyku mi ostala chuť omáčky lady Ann, ešte z 50. rokov, ktorú nám varila z bielych sliviek, pravdepodobne druhu „Tipala“....