sracz nemá fotku

Sracz

«1 2 ...21 »

Hovädzie – Tri tip – s čiernym pivom Modelo Negra (fotorecept) Hovädzie – Tri tip – s čiernym pivom Modelo Negra (fotorecept) Vaše

Chutný a hlavne rýchly variant úpravy hovädzieho mäsa s troškou jablkového octu a s tmavým pivom. My sme ho jedli s tarhoňou, určite Vám bude chutiť aj s klasickou či slovenskou ryžou, ale aj so zemiakovou kašou. Pri servírovaní môžete výrobok pokrájať na „gustušné“ plátky, alebo pomocou dvoch vidličiek porozoberať. Druhý spôsob je výhodný, keď svojich potomkov pripravujete na výlet a vtedy na krajce chlebíka s listom šalátu uložíte „rezance“ mäsa a dochutíte ich červenou cibuľou a „tatarkou“.

Jambalaya po slovensky (fotorecept) Jambalaya po slovensky (fotorecept) Vaše

Základ tohoto, v mojom prípade zeleninového, jedla je najpravdepodobnejšie v hispánskej kuchyni, kde má pôvod aj jeho predchodca, paella. Výrazné sú prvky francúzskej kuchyne, cajunskej oblasti, ako aj africko- indiánskych zvykov. Kreolská verizia pozostáva hlavne z ryže, s pridaním cibule, cesnaku, papriky a paradajok. Ako naše guľáše, paprikáše a perkelty, má mnoho verzií, podľa ponuky trhu, možností a chutí konkrétnej domácnosti. V Louisiane sa používajú aj plody mora, krevety, kraby aj raky.

Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry (fotorecept) Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry (fotorecept) Vaše

Variant jednoduchého, rýchleho, no hlavne chutného rcp zo „šalátového“ vydania KK mojej krajšej ½_ičky. Rcp je odskúšaný na jej mamke Nušte, B. P., ktorá bola odkázaná na prísne diabetes kuchyňu. Nuž a „cukrovkári“ si ako prílohu „zvolia“ niečo s čerstvou, alebo dusenou aj listovou zeleninou. My „zdravší“ sa uspokojíme so slovenskou ryžou, alebo so zemiakovou kašou. Emulzia ťažšieho červeného vína „Marsala“ a suchšieho „Sherry“ a ich „bukéty“ vytvoria „slastnú“ chuť skaramelizovaných húb a mäsa.

Hubový paprikáš (fotorecept) Hubový paprikáš (fotorecept) Vaše

Varím rád už od čias ranného detstva. Nemali sme s bratom sestru a tak nás naša sladká mamka Aňuci zavčasu zaučila do tajov „čarovania“ s vareškou, aj s metlou, či ihlou a naša úžasná babička „lady Ann“ jej bez problémov „kontrovala“ s chovom domácej pernatej či chlpatej „hávede“, prácou okolo záhradky, ako aj s pestovaním vzťahu k prírode (huby, bylinky, zelinky a inšó), no predovšetkým s úctivou láskou k domácemu chlebíku a jeho ručnej výrobe. Mali sme však dostatok času aj na pestvá šrácov.

Kuracie prsty s citrónovou šťavou k rezancom s tvarohom Kuracie prsty s citrónovou šťavou k rezancom s tvarohom Vaše

Môj variant použitia jednoduchého rcp „Arugula salad with chicken and lemon vinaigrette” z knihy Steven R. Gundry, MD. „Paradox rastlín“ (The Plant Paradox) str. 315-316. Na knižnom trhu sa objavila v IV/2017; mňa s mojou zaujala. Až sa objaví aj v slovenskom preklade, dovoľujem si Vám ju vrelo odporúčať. O ďalšie rcp tohoto autora ma požiadala naša priateľka na Varecha.sk, @Kikusiatko1507 a tak ponúkam tento. Originál tzv. „zoštíhľujúcu“ verziu som obohatil rezancami s Cottage Cheese po našom.

Papriková raňajková panvica LG (fotorecept) Papriková raňajková panvica LG (fotorecept) Vaše

Aj chlapi majú „svoje dni“. Ukážkový variant predstavuje weekend, keď moja krajšia najsamlepšejšia ½ vyrazí so švagrinou na organizované nákupy, niekoľkosto kilometrov za hranice našeho spoločného domova. V to ráno vstanem o ktorej hodine chcem. Raňajky si pripravím kedy chcem a hlavne aké chcem. Naviac sa nemusím „tentočkovať“ s výberom repre riadu, lebo v čom si uvarím, z toho aj zjem. Hej a aby som nezabudol, varím a jem oblečený v tom, v čom som spal. To len aby som nevyšiel zo stereotypu!

Krevetový šalát s kuracími prsiami a cestovinou (fotorecept) Krevetový šalát s kuracími prsiami a cestovinou (fotorecept) Vaše

KK „Spoonbread & Strawberry Wine“ od Norma Jean a Carole Darden, predstavuje ukážku jednoduchých receptov nielen týchto sestier, ale ich celej rozvetvenej rodiny. Život černochov nebol ľahký a naučil ich do posledného „štikľiku“ využiť všetko, čo ich žalúdky strávili. Tak sa v tejto knižôčke objavili skúsenosti ich starých rodičov, rodičov, tiet a strýkov, sesterníc i bratrancov. Preto sú aj v rcp „Cousin Johnnie K. S MACARONI & SHRIMP SALAT“ uvedené suroviny ako pre 6, tak aj pre 50 stravníkov.

Kuracia pečeň restovaná s paprikou (fotorecept) Kuracia pečeň restovaná s paprikou (fotorecept) Vaše

Chutný variant, tentoraz s klasickou, ktorý nahradil slovenskú ryžu. Ako prílohu však môžete zvoliť a použiť pečivo, či domáci chlebík, ale aj so zemiakovou kašou však nemusí byť „zlá“. Základ, vyškvarená údená slanina s troškou kukuričného oleja, biela cibuľa a hrubo-stenná „polokapia“ dodá jedlu lahodnú chuť. Ryža, pripravená s petržlenovou vňaťou a hráškom, výsledný optický, ale aj chuťový, efekt „korunujú“. Marinovanie pečení v plnotučnej liptovskej horčici, sa u mňa stalo nepísaným zákonom.

Kurča z jedného hrnca podľa Gertrúdy (fotorecept) Kurča z jedného hrnca podľa Gertrúdy (fotorecept) Vaše

Už som Vám dávnejšie predstavil útlu KK „Spoonbread & Strawberry Wine“ od Norma Jean a Carole Darden, sestier, černošiek. Dnes je to kurča pripravené v jednom hrnci, podľa ich tety Gertrúdy, s receptom na str. 358. Varenie som zrealizoval presne podľa pôvodnej receptúty a viem, že v budúcností bude treba kurča rozporcovať a potom na zaliatie bude stačiť o viac ako 1/3 menej vody. Krúžky citróna aj navyše pásiky jeho kôry, dodajú jedlu osviežujúcu chuť. Ja som ich po uvarení zjedol a chutili mi.

BBQ kuracie prsia marinované s tequilou (fotorecept) BBQ kuracie prsia marinované s tequilou (fotorecept) Vaše

Nie som vyznávačom BBQ posedení, zvlášť nie v tunajších klimatických podmienkach pod priam „vražedným“ slnkom Arizóny. Rodinné spoločenské „povinnosti“, nás však zaviali aj na jedno z nich. Tak sme s mojou sladkou ½, kúpili štyri balenia kuracích pŕs a tri dni pred akciou ich naložili do tejto zvláštnej marinády. Rcp máme z našeho „stenografického záznamu“ country speváčky Trisha Yearwood. Množstvo na drobno pokrájaných jalapeños a habaneros papričiek si zvoľte, prosím, podľa vlastných chutí!

Koláč so zelenými jablkami (fotorecept) Koláč so zelenými jablkami (fotorecept) Vaše

Variant „gramotného“ použitia jabĺk, ako by bol riekol pán Prof. Ing. Tobiáš Lazar, DrSc. Ale nebazírujte iba na jablkách. Na tento jednoduchý koláč môžete použiť bársaké ovocie. Originál rcp „Clafoutis aux Pommes“, pochádza z francúzskej kuchyne. Ja som sa dostal k výstrižku zo str. 50 časopisu SAVEUR, niekedy z konca minulého storočia. Pani Evelyne Geoffray ho upiekla v keramickom okrúhlom pekáči s Ø väčším než 500 mm. Ja som ho zrealizoval v mojej obľúbenej obdlžníkovej „tepši“ s 300 x 200 mm.

Jednoduché francúzske zemiaky po našom (fotorecept) Jednoduché francúzske zemiaky po našom (fotorecept) Vaše

Vaše domácnosti, s úctou myslím na všetky patriace veľaváženej obci Varecha.sk, určite vládnu aj týmto, všeobecne uznávaným receptom. Napriek obrovským horúčavám sme sa rozhodli aj pre náš, tentoraz „AZ-variant“. Okrem dvojkombinácie, hustá kyslá smotana a „šlahetka (šľahačková smotana v starokošickom dialekte)“ sme si chuť efektu výsledného diela zvýšili aj „kvašákmi“, ktoré dozreli pod slnkom Peorie. Pridal som k nim aj kolieska mrkvy a farebné papriky. Cesnak sme schrúmali iba tak, priebežne.

Jadrovníky paprík č. 18, tentoraz s liptovskou parenicou (fotorecept) Jadrovníky paprík č. 18, tentoraz s liptovskou parenicou (fotorecept) Vaše

Urobil som si prehľad a tak viem, že toto je už môj 18. rcp, v ktorom využívam jadrovníky paprík, čoby všeobecne zaznávanú a do odpadkov vyhadzovanú surovinu. Keby ste len tušili, koľko nevyužitých možností existuje na prípravu lahodných pokrmov, v ktorých je možné „srdiečka“ paprík pretransformovať na delikatesu. Dnes som ich zostavil à la lečo „torta“ a vrstvil som ich s tým, čo som v chladničke našiel. „Čerešničkou na šľahačke“ bola strúhaná parenica a výsledok bol chutný a viac ako výborný.

Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept) Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept) Vaše

Veľmi jednoduchý recept na prípravu karfiolu pre tých, ktorí majú problémy s nadváhou, diabetes a či „len“ so sledovaním štíhlej línie. Inšpiráciou pre mňa bola kniha MUDr. Steven R. Gundry-ho „The Plant Paradox (Paradox rastlín)“, apríl 2017. Na str. 357÷358 je popísaná príprava obľúbeného, teda aspoň pre mňa s mojou prisahanou 1/2, karfiolu podľa novej technológie. Komu nechutí avokádový olej, môže ho vymeniť za perilla, či olej z orechov macadamia, alebo za olivový. Komu ako ktorý chutí.

Krehký koláč s tvarohom a marhuľami (fotorecept) Krehký koláč s tvarohom a marhuľami (fotorecept) Vaše

Motivovaný kladnou reakciou na koláč alias „buchtu“ som si trúfol aj na ďalší, tentoraz jemný s tvarohom. Boli sme pozvaní na nedeľňajšiu návštevu s obedom, tak predsa neprídeme s prázdnymi rukami. Našu kuchyňu sme, vďaka Skype a hlavne švagrinke Naďke, reprezentovali naozaj dôstojne. Koláč bol chutný, ľahký, občerstvujúci. Kto má radšej sladšie, nech si láskavo nadstaví množstvo cukru v ceste i kréme podľa vlastných chutí. Podobne aj ovocie, či už čerstvé alebo konzervované, je na Vašej voľbe!

Koláč s ringlotami (fotorecept) Koláč s ringlotami (fotorecept) Vaše

Letné sady i záhrady, v neposlednom rade aj možnosti obchodnej siete, pozývajú chute našich jazykov na posedenia s ovocnými koláčikmi. Možností je neúrekom, stačí len mať dobrý podklad, či základ. Ten som získal práve od mojej milej švagrinky Naďušky. Buchta je pre mojeho bratránka Slávka všetko, čím sa končí stolovanie. … a netýka sa to iba nedeľňajšieho. Buchtou nazval, niekedy pred viac než 40 rokmi, aj našu slávnu „ZBLANT“ narodeninovskú tortu. Dnes som broskyne nahradil zrelými ringlotami!

Kurací flamender podľa Flérky Naďky (fotorecept) Kurací flamender podľa Flérky Naďky (fotorecept) Vaše

Strávil som 10 dní v Pavlůvkách – Velkých Pavlovicích na južnej Morave v tej najpríjemnejšej spoločnosti bratránka Slávka a jeho úžasnej manželky Naďky, ktorú s láskou oslovuje „moje Flérka nejmilejší”. Práve Ona mi pripravila túto lahôdku prenáramnú a ja som ju, po návrate do Peorie s doslova „vraždiacimi“ teplotami, naozaj málo pod 50 °C, prihotovil aj pre moju kráľovnú vznešenú. No áno, chválim sa ako páv, aj keď s cudzím perím. Tento flamender bol hneď po prvom ochutnaní schválený aj u nás.

Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka (fotorecept) Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka (fotorecept) Vaše

Variabilita a pestrosť technologickej prípravy kuracieho mäsa je dobre známa. Mňa osobne vždy zaujmu tie, ktoré sa odvolávajú na rady dobrých víl. Takým je aj tento, ktorým Lee Drumond - „The Pioneer Woman“ – prieskumníčka, spomína na svoju mamku. Hlavne na „fígeľ“ či trik, využiť ľahko dostupné kyslé mlieko, ako marinádu na kurčacinu. … a to som si naivne myslel, že v tejto oblasti už recept na jednoduchú a zároveň chutnú prípravu nenájdem. Vyskúšal som, ochutnal, ale hlavne, rád som sa mýlil.

Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) Vaše

Variant so slovenskou ryžou, ale aj so zemiakovou kašou „šmakuje“ úžasne! Nedávno som túto technológiu použil na prípravu plátkov hovädziny a keďže chutili všetkým, skúsil som aj s bravčovinou. Určite neľutujeme! Pomalým dusením a postupným podlievaním dosiahneme nielen jemné mäso, ale aj úžasnú omáčku s „lepkavou” konzistenciou. Postup sa dá použiť pre každý druh mäsa. Technológia je o niečo náročnejšia na čas, ale výsledný chuťový efekt a hlavne zaslúžený obdiv Vašich stravníkov je toho hoden!

Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) Vaše

… zámerne som v názve tohoto rcp „zdupľoval“ hlavnú ingredienciu. Viem! Najlepšia praženica je po rannej „hubačke“ nad Nižným Klatovom, pri chate na Lajoške, či Prednej Holici, …, pod „Kojšovkou“, v okolí Slavošoviec, na Orave, …! Veľmi túžim po pravej slovenskej praženici s našimi naozajstnými hubami rodných lesov, hôr, lúk a strání. Tu v Arizone však skôr nájdete nepoškvrnené dievča medzi obyvateľkami v domove dôchodcov, ako plávky, bedle jedlé, hlivy, či pôvabnice a hríby už ani nespomínam.


«1 2 ...21 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist