sracz nemá fotku

Sracz

«1 2 ...22 »

Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) Vaše

Väčšina tzv. Československých preddemokratických kuchýň verejného stravovania, počnúc detským škôlkami a končiac domovami dôchodcov sa pýšila svojim variantom „šunkoflekov“. Moje deti, neskôr aj vnúčence, si ju v rannom veku vždy „vyžobronili“ aj v mojom predvedení. Rád som ich im pripravoval aj v kombinácii so strúhaným údeným oštiepkom, ktorého „NZ-ty“ sa mi už žiaľ minuli, ale zato mám dostatok fliačkov vo veľkosti „plachiet“ od nemenovaného výrobcu z nášho slávneho Východu! Čujece?! … ta ňe?

Kuracie stehná na dubákoch (fotorecept) Kuracie stehná na dubákoch (fotorecept) Vaše

… alias „Neha milujúcej ženy”! Variant na horné kuracie stehná bez kože a kostí, z našej slovenskej kuchyne v Peorii. … a prečo aj ten romantický názov? Nuž ako pozorný žiak svojej krásnej a zároveň šikovnej pani i veliteľky, som povinný úctou aj k jej pedagogickým schopnostiam. Pomalé dusenie bársakého mäsa, som totiž „odkukal a odkopíroval” práve od nej. Doplnil som ho iba o sušené dubáky a chutnú prílohu z pečených „baby” paradajok. Pri príprave tejto pochúťky sa, prosím, veľmi neponáhľajte.

Praženica s hlivou ustricovou na šalotke a póre (fotorecept) Praženica s hlivou ustricovou na šalotke a póre (fotorecept) Vaše

Hubárska sezóna je u nás doma v plnom prúde. S chuťou by som si zjedol buď halušky, alebo „aspoň” raňajkovú praženicu „podľa mňa” a samozrejme s čerstvými hubami. Variant využitia zvyšku šunky, v kombinácii so šalotkou, pórom a hlivou. Doma by som si hlivu dopestoval hoci aj na zasklenenom balkóne, tu som ju však kúpil v obchode. Finálna chuť je výsledkom aj mletej červenej údenej papriky, čerstvo mletej borievky a tzv. „zeleného trojboja“, v podaní petržlenovej, zelerovej i ligurčekovej vňaťky.

Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept) Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept) Vaše

Veľa vody pretieklo v našich tokoch. Niekedy okolo roku 1975 som v Brne vyhral jednu z kategórií malých javiskových foriem, s prednesom vlastnej paródie na množstvo variantov rcp mletého mäsa v zariadeniach verejného stravovania. Nuž a dnes prichádzam sám s ďalším, s koreňami talianskej kuchyne. Verte, neverte, chutil až veľmi, napriek mojim malým zásahom do pôvodnej receptúry i technológie prípravy. Ricotta a malé kocky pokrájaná mozzarella podstatne zvýšili šťavnatosť i chuť výsledného diela.

Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke (fotorecept) Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke (fotorecept) Vaše

Variant omáčky s čisto púpavovou zložkou. Naša milovaná babička lady Ann, ju síce používala iba z „Pánboškovej záhradky“ a aj to do svojeho „čuspajzu“ (alias „cibereja“ so sladko alebo kyslo mliečnej omáčky), spravidla v nepravidelných kombináciách so šalátom, špenátom, mladou pŕhľavou, šťaveľom, či listami mladých kalerábov, no vždy s hojným zásypom čerstvej petržlenovej vňate. Ja ju používam hlavne počas sviatkov Veľkonočných, do mäsového a mliečneho „syrka“. Tu v obchodoch je púpava väčšia.

Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept) Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept) Vaše

Väčšinu „váry“ prispôsobujem chúťkam mojej veliacej kapitán_admirálky. S „obyčajnou“ zemiakovou polievkou, aj keď so zmesou sušených húb s vôňou rodného Slovenska, by som u nej asi „nezabodoval“. Siahol som po chutnom výreze bravčoviny, a to už bolo „iné kaffé, alias to pravé orechové“! O každoročný „kontigent“ sušených húb sa mi starajú moji traja „dobrí abovsko- turňanskí Anjeli“, Ágika Borsíková, Víťko Krúpa a TibÝk Nagy. Nadosmrti ostanem ich vďačným dĺžnikom. Ale čím a kedy? „Ta co ja znam“?!

Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál (fotorecept) Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál (fotorecept) Vaše

Prečo univerzál? Nuž predsa vzhľadom na možnosť voľby variantu prílohy, s ktorou ju budete jesť. Alebo naopak, či ju budete jesť, iba tak bez ničoho, či načisto, len s dobrým voňavým domácim slovenským chlebíkom. Ako „mačanku“ niektorého z Východoslovenských regiónov. Ja som ju pripravil zo sušených hríbov a z konzervovaných šampiňónov, ale predsa len z čerstvých dubáčikov a mladých pečiarok ovčích je chuť tejto dobroty priam „rozprávková“! ... a keď ju ochutíte ešte aj čerstvo mletou borievkou!

Tabbouleh s karfiolom (fotorecept) Tabbouleh s karfiolom (fotorecept) Vaše

S pojmom a s rcp tabbouleh (tabúle) som sa stretol už dávno v TV pri programoch o varení. Ale pre vlastnú „tvorbu“ som sa rozhodol, až keď som minulý týždeň v obchode uvidel karfiolovú „ryžu“. Milovníci bylinek, si prídu na svoje. Na tri-štyri porcie potrebujete veľkú viazanicu petržlenovej vňate a menšiu mäty, ktorej tri druhy pestujem. Ak nebude karfiolova „ryža“, na veľkých „slzách“ postrúham jeho ½ hlávku. Chutný rcp, možno aj „do plaviek“, použiteľný ako hlavné jedlo, predjedlo, či príloha.

Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) Vaše

Variant slovenských halušiek, v pamätnej podobe na našeho Dedka z 50. rokov minulého storočia. Tak ich pripravoval v strážnom domčeku (vachtárni) medzi staničkami Šariš hrad a Šarišské Michaľany. Dedko už vyše polstoročia „vartuje štreku“ na Nebeských lúkach, ale spomienky a chute jeho kuchyne s úžasnými chuťami ostávajú! … ta ňe? Recept venujem našemu kamarátovi @Klukodvody, lebo navariť mu ich vlastnoručne, na teritóriu južnej Moravienky, mi vlani nebolo dopriané. Ale „nikdy nehovorím nikdy“!

Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) Vaše

S variantami dobrej fazuľovice je to na našom Slovensku ako s kapustnicami, hovädzími polievkami, či s guľášami. „Co chyžka, to inakša vareška“, platí spod Tatier až k Dunaju. Mamkina na „štarte“, prvá „zahraničná“, originál Záhorácka, nezabudnuteľnej Elenky Kleisovej, pamätná Šarišská „nežná“ Paľka Mikulíka a dnes „Tuscany´s Fagioli all ´Uccelletto“. Objavili sme ho v novom časopise pre domáce kuchyne „MILK STREET“ na 6. str. Zaujala ma staccato_m taliančiny, prispôsobil, uvaril som a chutila.

Kuracia polievka – do plaviek (fotorecept) Kuracia polievka – do plaviek (fotorecept) Vaše

Inšpiroval som sa receptom na linke zdravia „Health Wire“ pre dôchodcov, športovcov, rekonvalenscentov, ale aj „dobrovoľných zoštíhľovačov“, na odporúčanie kardiológov, gastroenterológov a lekárov z oblasti zdravej výživy. Originálna zostava začína kosťami z moriek, my sme v čínskom veľkoobchode „Lee-Lee“ objavili aj kuracie hrudné „koše“. Výsledné dielo, so špeci-chuťou kokosového oleja, turmeric-u a octa, sa tak stalo ešte viac „diétnym“. Bolo ho naozaj „Háďa-Bej“, voňalo a chutilo úžasne!

Leporelo sendvič s hovädzími hoblinkami (fotorecept) Leporelo sendvič s hovädzími hoblinkami (fotorecept) Vaše

K stolu, aj do prírody! Pre gazdiniaka, no týmto variantom „obloženého chlebíka“ sa zavďačíte aj deťom; dokonca aj tým, ktoré do jedenia musíte „prosiť“. Druh mäsa a finálnu úpravu si môžete voliť podľa vlastných chutí, obsahu komory, či špajze, ktorý Vám práve zavadzia vo voľnom pohybe po kuchyni. Jeden z množstva technologických krokov je však podmienkou obmedzujúcou a zároveň nutnou: použitý druh mäsa je potrebné, pred jeho následnou úpravou, trpezlivo dôkladne pokrájať na jemné „slížiky“!

Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept) Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept) Vaše

Nana, milovaná babička mojej vzácnej pani a jej brata Lacka, ktorú nazývali Nanáčka, ale aj žoviálne Eržika, varila výborne, ale nerada. Varenie ju totiž okrádalo o čas, ktorý potrebovala pre svojeho celoživotného koníčka, ktorým bolo krajčírstvo. Neuverili by ste, že táto šťúpla osôbka, vždy odetá do šatovej zástery, bola „dvornou šičkou” dám košickej smotánky, herečiek divadla a v posledných rokoch aj televízneho štábu. Bankov, vrch pod ktorým bývali, je jeden z dominánt našich rodných Košíc.

Celozelerová zoštíhľovacia polievka (fotorecept) Celozelerová zoštíhľovacia polievka (fotorecept) Vaše

… alias „komplet zelerová“, pretože na jej prípravu som použil ako buľvu, tak aj stonky zeleru. Variant Steven R. Gundry, MD. (The Plant Paradox, str. 335) v našej kuchyni. Okrem toho, že je chutná má aj iné prednosti. Je ľahkostráviteľná, pomáha pri bolestiach s kĺbmi-artritídou a aj v „pasovaní“ sa s nadváhou. Recept venujem jednej z mojich „kamalások“, ktorej nechutí avocado, so svojou neutrálnou chuťou, ale bohaté na Ω3. Môžete si ju prispôsobiť, tak ako aj mascarpone, podľa vlastných chutí.

Domáci jogurt z kozieho mlieka (fotorecept) Domáci jogurt z kozieho mlieka (fotorecept) Vaše

Čierno-biela Maňa a škoricovo-hnedo-biela Ica. Dve kozy babky „Poľky“, v kolorite vachtárne, na lúke medzi „škarpou“ a majestátne tečúcou Torysou. V časoch, bezstarostného detstva, nanútená to povinnosť pre bratov Fiňu a Čiňu, strážiť ich na paši, lebo súčasťou lúky bola aj zeleninová záhradka našich starých rodičov. Potvory rohaté priviazať ku kolíkom a poďme ho do osviežujúcej rieky. Keď sme boli hladní, pojazdná mliekáreň sa pásla na lúke a stačilo jeden druhému, nadojiť mlieko primo do úst.

Zeleninová polievka s liatymi haluškami à la Nušta (fotorecept) Zeleninová polievka s liatymi haluškami à la Nušta (fotorecept) Vaše

Variant jednej zo slovenských zeleninových polievok. Kombináciu koreňovej zeleniny si môžete voliť podľa vlastných chutí. Mňa zaujal netradičnou, teda aspoň pre mňa, „liatou“ technológiou vpúšťania riedkeho cesta do hotovej, ešte variacej sa polievky. Rcp je dedičstvo mojej nežnej pani a vládkyne, po jej mamke Nušte, B. P. Vodu som tentoraz nahradil „kúpenským“ slepačím vývarom. Bol som príjemne prekvapený vôňou a chuťou výsledného „diela“, vhodného pre „majiteľov“ maškrtných jazýčkov od 3-103.

Raňajkové bravčovinky s caesar šalátom (fotorecept) Raňajkové bravčovinky s caesar šalátom (fotorecept) Vaše

Výborné domáce fašírky vedeli vyčarovať u nás doma v Košiciach pod Šibenou horou aj naše dobré múdre víly presladké, mamka i babička. Nevedeli sme sa ich s bratom Imim a s kamarátom Ďusi od susedov Kováčovcov dojesť. Ďuskovi rodičia družne nažívali a spoločne sa podieľali aj na domácich prácach, ale odkedy Ďulabáči pomlel s mäsom aj kúsok prsta Margitnéni, ich syn jedol fašírky zásadne len u nás. Ja som ich inovoval do podoby sendviča v kukuričnej mafine s majonézou a s mojim obľúbeným šalátom.

Cestovinový teplý šalát s bazalkovým pestom (fotorecept) Cestovinový teplý šalát s bazalkovým pestom (fotorecept) Vaše

Vo väčšine mojich receptgov a nie je tomu inak ani v tomto, Vám predstavujem chute a zvyky, vládnuce v našej kuchyni, ako aj pri našom jedálenskom stole. Na rozdiel od mojej „veliacej kontraadmirálky“, teda pôvobnejšej a milšej ½, som radšej na cestoviny, chlieb, pečivo a sladkosti! Okrem „šmakov“ zdedených po praslici, ma navigovali aj šikovné kolegyne z čias mojeho „kvestorovania“ košickej VLA. Úprimná vďaka za to patrí pani Blaženiakovej i Jánošíkovej, ....., Jarke Novickej, Norike, Soničke.

Pečená koreňová zelenina a zemiaky (fotorecept) Pečená koreňová zelenina a zemiaky (fotorecept) Vaše

… rady, návody, skúsenosti?! Pravdepodobne do niektorej z týchto troch „podskupín”, nie medzi rcp, patrí tento príspevok. Nikoho nechcem obmedzovať, nedaj Bože „znásilňovať“, no nedá mi pochváliť sa, ako som si zvykol na prílohy z koreňovej a listovej zeleniny, ktorými som nahradil cestoviny, zemiakové kaše, klasickú i slovenskú ryžu, aj orzo a knedlíky. Nehovorím, že mi nechýbajú, ale po pečenej zelenine sa môj organizmus cíti akosi lepšie. Pochúťkou sa mi stal pečený ružičkový kel a petržlen.

Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept) Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept) Vaše

Viem! Dobre viem, že každá rodinka na našom Slovensku má svoj osvedčený recept na túto chuťovo úžasnú prílohu k mäsám. Na minuloročný „sviatok vďaky vzdania“ po slovensky a „thanksgiving“ rečou „domorodcov“, sme boli pozvaní k rozvetvenej rodinke švagra Lacka. Pripravil som plný „weindlig“ našeho zemiakového šalátu, ale hlavne môj variant dusenej červenej kapusty, vylepšenú domácim džemom z čerstvých brusníc. Vydarila sa mi a aj na moju radosť, zo stola zmizla skôr, než tradičný upečený „vták“!


«1 2 ...22 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist