sracz nemá fotku

Sracz

«1 2 ...18 »

Zajačina à la Stroganoff s jalovcom a drienkovicou (fotorecept) Zajačina à la Stroganoff s jalovcom a drienkovicou (fotorecept) Vaše

Ortodoxní „Stroganoff_číci‟ budú mať asi výhrady voči tomuto parafrázovanému názvu pre môj ďalší recept na zajačie mäso. Pred veľkým sťahovaním národov, teda aspoň mňa s mojou, na juh do Slnkom zaliatej Arizóny, sme likvidovali všetky zásoby z mrazničky a tak som „zhosnoval‟ aj tieto kúsky. Z posledných stehien urobím ešte rezne na cestu, ale s nimi Vás už otravovať nebudem. Jalovec mám od „skoro brata‟ TiBýka Nagya z Turne nad Bodvou a drienkovicu od Ferka Šalu, kamaráta z Hrhova pod Soroškou.

Zajačí perkelt s hráškom Zajačí perkelt s hráškom Vaše

25. februára t. r. sme sa sťahovali za teplom do Arizony. Bolo potrebné vyprázdniť mrazničku, čo platilo i pre zásoby zajačiny. Rcp je jednoduchý, preto som zvolil aj „experss‟ prezentáciu. Moji spolugazdiniaci, ale aj oponenti, chtiac nechtiac, musia uznať, že zajačinou, či králičinou svojemu organizmu, vrátane „šlang figúry‟ sa naozaj ublížiť nedá. Obohatenie perkeltu rôznou zeleninou, ako aj variabilnými prílohami už nechám na Vašej ctenej chuti a fantázii. My sme ho zajedali domácim chlebom.

Biskupský chlebíček sťa sapérov kédr (fotorecept) Biskupský chlebíček sťa sapérov kédr (fotorecept) Vaše

Pamätám sa na všetkých mojich učiteľov počnúc 1. triedou ZDŠ, podnes k nim prechovávam hlbokú úctu. Najpraktickejšie nás do života vyprevadili predsa len „majstri nad majstrov“, profesori ženijnej teórie a výcviku. Medzi nimi aj Dr. Svatomír Ambrož „minér a trhan“, ktorému s úprimnou vďakou, tento svoj recept venujem! Fyzický výkon, aj pri stavbe mostov na pevných aj plávajúcich podporách, bol náročný. Doplňovali sme ho ženijným chlebíkom (kédrom), čo som parafrázoval do názvu dnešnej sladkosti!

Ananásovo-uhorková salsa (fotorecept) Ananásovo-uhorková salsa (fotorecept) Vaše

… a prečo by nie? Ak sa môže skombinovať mango a zelená cibuľka, tak ja odskúšam ananás s anglickou uhorkou; má menej kôstok! Po ochutnaní neľutujem a po jej konzumácii ako prílohy k lososovi na grille už vôbec nie. Mám dojem, že „bruško“ nie jedného z Vás, radostne „zavýska“ z odľahčenia po sviatočných náporoch v podaní plných to tanierov slovenských Vianočných aj Novoročných pochúťok. Možnú úľavu predstavuje aj takáto jednoduchá voňavá salsa, či studený šalát, napríklad aj s rybou, či kuraťom!

Zajačia pečeň so škvarkami na vidličku (fotorecept) Zajačia pečeň so škvarkami na vidličku (fotorecept) Vaše

Aj keď nie na úplne pôvodný, ale na tento môj recept som si tu spomenul po viac ako troch desaťročiach. U nás, na košickej Furči, som vtedy mal vzácneho hosťa z Brna. Môjho konzultanta, Doc. Ing. Karla Straku, CSc. Pohostil som ho aj mojimi špeciálnymi 4_mäsovými klobásami, no na Technike v Brne si pochvaľoval, že František mu v Košiciach pripravil raňajky na vidličku a to bola práve takáto zajačia pečeň. Zajacom a sliepkam sa v mojom chove darilo, tak som aj ich mäsom zásoboval i našu kuchyňu.

Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) Vaše

Pôvodný rcp (???) som pred časom dostal E-mailom od Marušky Davalovej z Paričova a teraz mi, teda nám, prišiel vhod. Zaujal ma svojou nápaditou výzvou na rôzne kombinácie. O mojej obľúbenej bravčovej krkovičke môžem tu v Des Moines / Iowa iba snívať, ale čo sa rebierok týka, „žmurkajú“ na mňa v obchodoch z každého rohu. Tu uberiem, tu pridám, či pozmením a potom, ... „vredy a žlčník uhnite, ide nápor“! Teraz ešte malé orosené, najradšej od našich západných susedov a môžem slastne „krochkať“!

Ravioli alla puttanesca (fotorecept) Ravioli alla puttanesca (fotorecept) Vaše

Rcp som si zapísal po pamäti, sledovali sme reláciu „Bobby Flay a bitka kuchárov v jeho kuchyni“. S touto ľahkou talianskou omáčkou súťažila jedna šikovná „čučoriedka“ a už na pohľad nám veľmi zachutila. Ravioli, mini pirôžky, s plnkou zo špenátu s ricottou, som mal kúpené, no doma by som ich bez váhania nahradil spišskými pirohami. Teta Margitka ich v Kežmarku, po vyvarení ešte jemne opečie na kuracej masti. No a ja by som ich naviac zalial čerstvou puttanesca omáčkou. Úžasný to chuťový akord!

Vývar s kosťami z pečenej morky (fotorecept) Vývar s kosťami z pečenej morky (fotorecept) Vaše

Turkey Stock from Health Wire, pod týmto názvom som rcp na tento vývar prevzal z informačného systému asociácie lekárov. Na linke zdravia (Health Wire), kardiológovia, gastroenterológovia i výskumníci z oblasti zdravej výživy svojim členom predstavujú všetko, čo pomáha aj štíhlej línii. Aj ja som „žasol“ nad zvláštnou kombináciou kostí, zeleniny, octu, ďumbiera a kurkumy (turmericku). Niekde som čítal, že mnoho „profišportovcov“ si stratu „fyzičky“ doplňuje i týmto chutným vývarovým „dopingom“.

Salsa s mangom a koriandrom (fotorecept) Salsa s mangom a koriandrom (fotorecept) Vaše

Sledujeme naše ubúdajäce kilá v pokračovaní a s nádejou na úspech! Pomáha nám aj aktívny kontakt s „Vademecum medici“ Joel Fuhrmana, M.D. „Eat to Live“, kde na str. 258 je krátky rcp „Mango Salsa“. Dovoľujem si Vám ho predstaviť ako návod na kombináciu rôznych druhov ovocia a zeleniny, ktorá určite aj Vás pripraví na priehrštie dobrôt nastávajúcich Vianočných sviatkov. Takéto niečo môžete jesť bez obáv o niečo naviac na Vašej hmotnosti a bez výčitiek svedomia, že nepočúvate na múdre rady lekára!

Toskánsky kel (lacinato kale) restovaný ako príloha Toskánsky kel (lacinato kale) restovaný ako príloha Vaše

Aby bol efekt nadobúdania štíhlejších proporcií našich zovňajškov „na betón“ istý, musíme pozornosť venovať aj prílohám. Optimálne a najúčinnejšie pomáhajú zeleninové. Ja s moju krajšou môžeme potvrdiť, že z toskánskeho kelu je tiež taká. Vo svojich rcp už @alena45 , @gabrielle , @palokuchki , @janger , @lucylee , … , použili tieto tmavozelené listy „stonkového kelu“, tu ponúkané pod názvom „lacinato kale“ no aj ako Black cabbage, Tuscan kale, Tuscanblack palm, Palm tree kale, či Dinosaur kale.

Restovaná pečeň z morky à la Lady Ann (fotorecept) Restovaná pečeň z morky à la Lady Ann (fotorecept) Vaše

Pečeň, bez ohľadu na druh pôvodného nositeľa, mala v našej kuchyni špecifické miesto. Hlavne restovaná. Podľa životnej filozófie mojej úžasnej babičky, Lady Ann, bola určená hlavne nám deťom, „kotňakom a vozgrom“, na podporu nášho zdravého rastu a duševného vývoja. Všetká štvor/dvoj-nohá háveď na dvore podliehala jej „komandu“ a organizovanej selekcii. „DoDoDo“ z okolia Košíc mala v košíkoch aj mlieko, maslo, tvaroh i smotanu a tak príprava „pečene“ v maslovom kúpeli cez noc, bola samozrejmosť!

Zeleninová polievka pre zdravie a dobrý pocit (fotorecept) Zeleninová polievka pre zdravie a dobrý pocit (fotorecept) Vaše

Prvé „kg“ novým spôsobom stravovania stratené z hmotnosti, ma povzbudili, tak som odskúšal ďalší rcp Joel Fuhrman, M.D. uverejnený na str. 265. Nezdôvodňuje síce prečo, ale pomenoval ho poeticky: „Golden Austrian cauliflower cream soup“. Doslovne: karfiolová krémová polievka „Zlaté Rakúsko“. Jej krémovú konzistenciu získate nie múkou, ale na jemno pomletými „kešu“ orieškami (raw cashews). V receptoch „Eat to Live“ autor soľ zásadne nepoužíva; my sme si tento extrém rýchlo osvojili a nechýba nám.

Fiadone – cheesecake z Korziky (fotorecept) Fiadone – cheesecake z Korziky (fotorecept) Vaše

Už 7. desaťročie „narodeninovský“ deň oslavujem s tortou „ZBLANT“, z našej rodinnej pokladnice. 15. 11. t. r. bola výnimka. Chudneme! Teda, zušľachťujeme svoj vonkajší zjav. Na 72. str. časopisu „SAVEUR № 34/1996“ ma však zaujal obr., na ktorom je kocka „Fiadone“ na Korzike pečená so syrom „Brocciu“ (tam v predaji od XI.÷VII.), z fľaše polievaná „vodou života“, vínom. Rozhodol som sa! Oslavy budú s týmto dezertom, pečeným bez múky s jednoduchou prípravou. Bol síce viac sladký, no chutný a ľahký.

Pita sendvič s portobellom a rukolou (fotorecept) Pita sendvič s portobellom a rukolou (fotorecept) Vaše

… ja s mojou sme si už zvykli na redukovanú stravu a tak sme na raňajky ochutnali ďalší z Joel Fuhrman, M.D. receptov („Eat to Live, str. 278, Portobello - Red Pepper Pita“). Pitu, tentoraz mexickú, som kúpil už hotovú. Moja súkromná informačná „JPP“ agentúra mi priebežne podáva čerstvé správy o diani u nás doma, tak viem, že „pita chlebík“ je možné kúpiť dokonca aj na „Vihoďe, ta ňe?“! Ale kto si chce urobiť pitu sám-sám, tak „šikulkovníci“ si môžu pomôcť z niektorých receptov tu na Varecha.sk.

Zeleninová omeleta na odľahčenie (fotorecept) Zeleninová omeleta na odľahčenie (fotorecept) Vaše

Pochutnať si zeleninových, hoci aj vegetariánskych jedlách mi nerobí žiadne problémy. Týmto rcp z knihy „Eat to Live“ od Joel Fuhrman, M. D. „Little, Brown & Comp., January 2011“, str. 282, som sa pokúsil hlbšie votrieť do priazne mojej lepšej ½. Pripojil sam sa s ňou do permanentne sa opakujúcej akcie „IDEME CHUDNÚŤ“! Neviem ešte, aký bude výsledok, ale aspoň si na vlastnej chabej telesnej konštrukcii vyskúšam nielen nové chúťky, ale aj chute. Huby, v bársakej kombinácii, máme totiž radi obaja.

Jemná polievka z lúpaných paradajok s cuketami (fotorecept) Jemná polievka z lúpaných paradajok s cuketami (fotorecept) Vaše

Ako prvá, nás toto polievkou pohostila naša neter Haidi, počas našej návštevy v Phoénix Arizóna. To boli moje prvé Vianoce, keď som videl kvitnúť nielen kaktusy. Urobila ju v krémovom variante a nám veľmi chutila. Dostal som sa k jej originálnemu rcp v časopise „Starters & Soups Winter 2005“, s názvom „Fresh tomato soup with dised zucchini“. Suroviny, príprava i náročnosť sú naozaj jednoduché. Predpokladám však, že aj Vás milo prekvapí svojou chuťou, teda ak ste ochotní si ju uvariť a ochutnať!

Praženica so strúhaným jablkom (fotorecept) Praženica so strúhaným jablkom (fotorecept) Vaše

Rokmi praxe som nadobudol presvedčenie, hraničiace až s istotou, že najchutnejšia praženica je už od štartu pripravovaná zmiešavaním studených ingrediencií. V poslednej dobe som svoju technológiu obohatil o čerstvo postrúhané jablko, na záver vmiešané do praženice. Nezvyčajné použitie jablka som „odkopíroval“ z rcp. jednej z našich milých „Varešiek“, podľa ktorej ho už druhý rok pridávam do krupičnej kaše. Takto chutí mne, mojej krajšej a lepšej 1/2, potomkom a dokonca aj náhodným „kostovníkom“!

Hovädzie plátky na hubách Šráca z Košíc (fotorecept) Hovädzie plátky na hubách Šráca z Košíc (fotorecept) Vaše

Dostal som sa k nádherným 6 ks hovädzieho „Oko okrúhleho steak-u“. Dokonca za cenu pre „prdôcha“ (pracujúceho dôchodcu). Uznajte, že som ich tam nemohol nechať ležať v chladiacom pulte len tak. Veď čo keby ich kúpil niekto iný a ja by som potom iba utrel suchú „pusinku“! Ďakujúc vzácnym a milým priateľom, Ágike a Beďkovi Borsíkovcom, Ing. Mirkovi Hríbikovi a Prof. Ing. Víťazoslavovi Krúpovi, DrSc., mám zásobu voňavých sušených húb od nás z „Vihodu“ a tak vzišla ilúzia tohoto jednoduchého rcp.

Sendviče zo žemlí s chlebovou a ľanovou múkou (fotorecept) Sendviče zo žemlí s chlebovou a ľanovou múkou (fotorecept) Vaše

Posledná nedeľa s čerstvými žemľami na raňajky, bola „úspešná až véééľmi“. Nie div, že tentoraz bolo repete na osobnú objednávku. Ale aby to nebolo „just ako cez kopirák“, základ boli „Mąka chlebowa żytnia, Paul´s 7- zrnná múka a ľanová múka“. Zariskoval som, ale neľutujemE! Inšpiráciu som získal po ochutnaní „slávneho“ Iowa sendviča, mäkkého sťa charakter súčastného politika a sladkého ako „bobky z nutrií“. To by bol v tom čert, aby som ja nedokázal vo svojej kuchyni urobiť lepší a chutnejší!

Zeleninová polievka s drobkami z morky (fotorecept) Zeleninová polievka s drobkami z morky (fotorecept) Vaše

Dobrá zeleninová polievka nasýti, zahreje a naviac, poteší aj oči! V chladničke mi dlhšie zavadzalo „srdiečko“ stonkového zeleru a dva „stredy“ predvareného karfiolu. Mal som ich pripravené na vyprážanie. V obchode som však naďabil na utešené balenie morčacích drobkov. Pečeň som orestoval na cibuli s červenou kápiou a „korunovanú“ vyškvarenou slaninou, potešil na raňajky moju krajšiu i lepšiu ½. Krk, srdce a „zuzka“ boli základ pre vývar a potom mäkké, pokrájané, som pridal do hotovej polievky.


«1 2 ...18 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist