sracz nemá fotku

sracz

«1 2 ...25 »

Brokolicový šalát s plátkom lososa (fotorecept) Brokolicový šalát s plátkom lososa (fotorecept) Vaše

Veľmi dlho som sa nevedel dostať na chuť brokolice, až zvíťazil ten najjednoduchší variant. Uvarená v osolenej vode s bobkovým listom i s guličkami čierneho a nového korenia. Môžete ju podávať podľa Vašeho výberu, či chutí. Vaši stravníci Vám budú vďační aj za šalát. Na teplo i studeno, ale aj za kombináciu prílohy s mäsom, v bársakom podaní. Ja som ho teraz pripravil s filetami lososa, jednoducho opečenými, nie však upečenými, na olejovo-maslovej emulzii, ktorou som ich PL oblieval po otočení.

Univerzálny raw šalát z kyslej kapusty (fotorecept) Univerzálny raw šalát z kyslej kapusty (fotorecept) Vaše

Uznávam! Kyslá kapusta priamo zo suda je určená na zimné obdobie, ale v dnešných pretechnizovaných podmienkach si na nej môžeme pochutnať bárskedy. Slovenské kuchyňa disponuje bohatou škálou rôznych chutných receptov, práve s použitím kyslej kapusty. Veľkú obľubu, hlavne medzi nami obdivovanou a uznávanou jemnejšou, áno aj krajšou, polovičkou, majú zeleninové šaláty „na studeno i na teplo“. Ich pestrosť je bohatá. Ja som tento rcp odpísal z reklamného výtlačku na obale s kúpenou kyslou kapustou!

Hrianky s čerstvými hubami a oštiepkom (fotorecept) Hrianky s čerstvými hubami a oštiepkom (fotorecept) Vaše

Nájdem spriaznenú dušu, alias „Parťáka“ so spoločnými pocitmi pri „machrovaní“ v zástere a s vareškou v ruke? Pri väčšine experimentov za „šparhétom“, či šporákom, sa spravidla maznám aj s nostalgiou a spomienkami. Raz ako „kotňak“, druhý sťa „pubiš“ či junáčik, „tokajúci kurizant”, potom i manžel, otec a napokon aj ako dedko. Nemusí to byť troj michelinové, či päť hviezdičkové jedlo. Veď aj vôňa cesnaku a húb i údeného liptovského oštiepku, navodí atmosféru mladosti a domova! No a o tom to je!

Kuracie plátky na mandliach (fotorecept) Kuracie plátky na mandliach (fotorecept) Vaše

Pri zemiakovom šaláte s lístkami čerstvého koriandra a petržlenovej vňate, som Vám ľúbil, že uverejním aj postup opekania tenkých plátkov „minútky“ kuraciny. Slovo robí kráľa, vraj aj chlapa a sľuby sa majú plniť. Nebudem za „vagáňa“ a priznám sa, že túto „fintu som odkukal“ od mojeho bratránka Slávka vo Veľkých Pavloviciach na Slovácku Slávka. Múku nahradil strúhanými mandľami a „bleskovo“ nám pripravil chutné predjedlo, ako „revanš“ za pečený plnený bôčik, čo ho zas naučila moja krajšia 1/2.

Zemiakový šalát s koriandrovou a petržlenovou vňaťou (fotorecept) Zemiakový šalát s koriandrovou a petržlenovou vňaťou (fotorecept) Vaše

Myslel som si, že čo sa variantov so zemiakovými šalátmi týka, nič nového pod slnkom sa už nenájde. Mýlil som sa! Videl som, nepýtajte sa ma prosím kde, zapamätal som si a vyskúšal novú verziu. Tentoraz s použitím dvoch „zelených aditív”, lístkov koriandrovej a petržlenovej vňate. Neľutujeme, pochutnali sme si. Kto nerád „pachuť“ čerstvého koriandra, môže si ho nahradiť, trebárs bazaličkou voňavou. Tento šalát je výborný sám o sebe, ale aj ako príloha. My sme ho jedli s kuracinou na mandliach!

Polievka z údeného mäsa so zemiakami (fotorecept) Polievka z údeného mäsa so zemiakami (fotorecept) Vaše

Tak na tento variant obľúbenej slovenskej polievky ma inšpiroval švagor Luxi. Podobne, ako môj otec Tati, B. P., aj on totiž miluje krúpy, alias „geršle“, od jaterníc, cez polievky, až po teplé šaláty a prílohy. Druhý podnet súvisí s informáciou, že Japonci, hlavne na Okinawe, vraj za svoju dlhovekosť vďačia konzumácii sladkých zemiakov. On, doživší sa už 76 rokov, si z nich berie vzor i príklad a jedáva túto okopaninu 3-4 razy v týždni. Tak som to vyriešil v jednom, verte či nie, chutnom jedle!

Guláš Cassovia s hovädzinou a hubami (fotorecept) Guláš Cassovia s hovädzinou a hubami (fotorecept) Vaše

Ostala mi ½ pokrájaných húb. Gulášom nič nepokazím! Spomenul som si na rcp, aký som už pred viac ako 60 rokmi varil na akciách mladých turistov. Jednoduché jedlo s nádychom nostalgie. Kamaráti už ozdobení striebrom vo vlasoch, podaktorí už aj odídení pod celty a ku kotlíkom na „Nebeských lesných zátišiach“. Ale ako úžasne dobre padnú slová spomienok, aj na „Gulage smarkatého zálesáka“! Najdlhšiu pešiu kuchársku „púť“ som absolvoval medzi Liptovským Mikulášom a Trenčianskou Teplou v júli 1964!

Šťavnatý mäsový bochník s čerstvými hubami (fotorecept) Šťavnatý mäsový bochník s čerstvými hubami (fotorecept) Vaše

Mám nadovšetko rád potulky po lesoch, horách, lúkach a stráňach Slovenska, vždy, hlavne však počas hubárskej sezóny. Ak nájdem hojnosť húb, čo v okolí mojich rodných Košíc bývavalo často, zaplesá aj moje srdce „gazdiniaka“. Dáte mi zaiste za pravdu, že s hubami v kuchyni sa dajú vytvárať gurmánske špeciality od výmyslu sveta. Tunajšie podmienky sú na huby, ako ich poznám z domova, doslova macošské. Ale chuť a hlad, super radcovia, zavelili, tak som „sekanú s hubami” upiekol opäť so šampiňónmi.

Zemiaky na kyslo s baby šampiňónmi (fotorecept) Zemiaky na kyslo s baby šampiňónmi (fotorecept) Vaše

Pestré množstvo variantov tohoto lukulského klenotu od Tatier k Dunaju. Aj u nás, v dávne odídeného detstva a mladosti, sa aspoň „krát“ za dva týždne, objavil na stole… s vajíčkom na tvrdo, či „volským okom“, perkeltom, pečenou klobásou, či s ňou v „guľáši“, alebo iba tak, s veľkou lyžicou. Dnes som ho pripravil so šampiňónmi zo sladkokyslého nálevu, ktoré mali Ø max. 25 mm. „Ozdobil“ som ho praktickým polotovarom, kuracími stehnami v kórejskej chilli marináde. Opäť nebíčko v papuľke!

Kuracina s hustou cibuľovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) Kuracina s hustou cibuľovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) Vaše

Môj variant s obľúbenou cestovinou. Drží ma to už od detstva; keď sa mi chce niekto odvďačiť, nech ma pohostí slovenskou várou. Najradšej mám „ciky-caky, po východniarsky hev i tam-ky, či klinky” s dusenou sladkou kapustou, spravidla nasledujúce po tej najjednoduchšej fazuľovej polievke s „lečkami”. Tentoraz som siahol po „pasta fettuccine bicolor“ (čisté a so špenátom). Samozrejme, kto nerád, kto nemôže, dá si k takto pripravenej kuracine zemiakovú kašu, alebo „pučené” zemiaky, či iba chlebík.

Kuracia pečeň s jablkami a kurkumou (fotorecept) Kuracia pečeň s jablkami a kurkumou (fotorecept) Vaše

Kombináciu čerstvo mletého čierneho korenia a kurkumy som si Vám dovolil odporúčať už zopár razy. Teraz som ju použil pri restovaní kuracej pečene a neľutujem! Kurkuma má vynikajúce protizápalové účinky a je preukázateľne antioxidant. Podporuje kognitívne funkcie mozgu, hlavne u skôr narodených ľudí. Ja s „mojou“ ho používame denne pred raňajkami, na ½ zrelého avokáda, ktorú jemne posypeme soľou, čerstvo mletým čiernym korením, alebo korením 4 farieb. Veru pochutili sme si!

Zelený šalát s farro a opečeným hroznom (fotorecept) Zelený šalát s farro a opečeným hroznom (fotorecept) Vaše

Variant chutnej „zelenej” zmesi šalátu, obohatený farrou. Farro (i farro „perlato“) je taliansky názov pre „lúpanú“ pšenicu, medzi odrody ktorej patrí aj špalda, emmer a einkorn. Má príjemnú orechovú príchuť a obsahuje vysoké množstvo vlákniny, bielkovín a životne dôležitých živín. Rýchlo sme si zvykli na šaláty, hlavne „raw“, ktorými sme nahradili našu zemiakovú kašu, cestoviny, aj knedle. Ak sa chystáte do „plaviek“, alebo iba nechcete „zhrešiť“, tak so šalátmi ako tento, určite zvíťazíte!

Panenka – Čermeľ – so zelerovohubovou omáčkou (fotorecept) Panenka – Čermeľ – so zelerovohubovou omáčkou (fotorecept) Vaše

„Inkvizičný senát“ na Varecha.sk ma pre takto upraveného bravčového „zajačika“ asi poženie pred súd svojej prísnej Rady. Ja zariskujem a pretože ½ tucta tejto mäsovej pochúťky som „splašil“ s 50 % zľavou, tak ju, jemne opraženú, pripravím s lahôdkovou omáčkou dľa mojej receptúry. Vo vôni húb slovenských lesov, hôr, lúk a strání by som sa najradšej „kúpal“, ale málokedy sa k nim dostanem. Tak aspoň tunajšie „kúpenské“ nadstavím hrsťou-dvomi sušených od nás z domova! Túto zmes si prihotovte aj Vy!

Čerstvý romaine šalát s jicamou a mandľami (fotorecept) Čerstvý romaine šalát s jicamou a mandľami (fotorecept) Vaše

Rýchlo som si zvykol na čerstvé surové, alias raw, šaláty v rôznom variantnom prevedení. Dnes si Vás dovoľujem zoznámiť s jednou z mojich „zostáv“, v ktorej som použil aj, pre mňa zeleninovú novinku, s pomenovaním jicama (Pachyrhizus erosus). Zaujala ma krehkou chrumkavou sladkastou štruktúrou, ktorá mi chutila ako lieskové oriešky. Má veľmi nízky obsah nasýtených tukov a sodíka, je dobrým zdrojom vitamínu C, ale má vysoký obsah sacharidov vo forme vlákniny, najmä inulínu. Získala si náš obdiv!

Studená čerešňová polievka pre obrátenú 17-tku (fotorecept) Studená čerešňová polievka pre obrátenú 17-tku (fotorecept) Vaše

To číslo v pomenovaní receptu čítajte, prosím, od zadu. Horúčavy nás bez prestania moria a „nevynechali“ ani deň narodenín mojej „prišahanej“, ktorej oslavu som nadstavil i touto studenou lahôdkou. Podnes s hlbokou úctou spomínam na kuchárov, vojakov základnej služby, ktorí nás sapérov-špagátov v bratislavských Kutuzovkách, ochladovali podobnou polievkou. Polstoročie ubehlo ani sme sa nenazdali, snáď sa ešte nájdu pamätníci, ktorí sa s chuťou ochladia, tak ako aj my, teraz medzi kaktusmi Peórie.

Zeleninová rýchla polievka s liatymi slížami (fotorecept) Zeleninová rýchla polievka s liatymi slížami (fotorecept) Vaše

Variť tak „na friško” sa prihodilo určite aj Vám. Slovenská kuchyňa pozná veľa variantov aj tzv. hŕstkovej polievky. Ja som „hrste” nahradil zvyškami z chladničky a z komory. Nápadov máte isto aj Vy neúrekom, tak s chuťou do toho a pol bude hotovo. Iniciatívam sa medze nekladú. Navyše v kuchyni sa zdržíte naozaj krátko a naviac si „šplhnete“ v očiach členov Vašej ctenej rodiny i pochutnáte si. Kto sa hotuje do plaviek, ale i tí ktorí „zápasia” s cukrovkou, nebudú mať výčitky a určite „zabodujú”!

Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine (fotorecept) Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine (fotorecept) Vaše

Výraz „kuracie budzogániky“ som odkopíroval od mojich Čvorgľov „Bľižňakoch“, krátko na to kedy sa „vy-odkopali” z plienok. Dnes sú to už čerství maturanti; Lillinka úspešne vykonala prijímačky na LF UPJŠ, Samko na PrF alebo TU, bude pokračovať v FBI (Financie-Biznis- Investície) a 25. júla oslávia posledný rok vo „funkcii - teenagers“. Som presvedčený, že každý rodič aj prarodič, od Šumavy k Tatrám a od Váhu k Dunaju, naďalej sa budú kochať pohľadom na svoje potomstvo, pri bojoch s budzogánikmi!

Lahôdkové fašírky z tresky v zemiakoch (fotorecept) Lahôdkové fašírky z tresky v zemiakoch (fotorecept) Vaše

K tejto pochúťke som sa dostal čírou náhodou, sledovaním putovania zvedavých gurmánov a kuchárov aj po krajinách Škandinávie. Žiaľ, vlastnou nepozornosťou som akosi minul konkrétnu krajinu, kde sa jeho „in natura“ príprava vykonala. Videl som však, že rybár varil priamo na brehu mora, s čerstvo ulovenými treskami. Zemiaky majú u nás na Slovensku dávnu tradíciu, tak som neváhal a „išiel som na to priamo za pochodu“, než na receptúru zabudnem. Kto chce, môže sa ku nám pridať, my sme si pochutnali!

Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) Vaše

Týmto mojim variantom žemľovky, splácam svoj obrovský dlh Jirkovi „Ižimu“ Ing. Planičkovi, kamarátovi z najvernejších i najdávnejších. Predreli sme mierou i rukou spoločnou nielen nástupné „sapérske gate“ v bratislavských Kutuzovkách, ale aj tie najslávnejšie na Fakulte strojného inžinierstva brnenskej Akadémie. On žemľovku premenoval z originálu „zemlbába“ po svojom, s typickým moravským humorom, na „houskovou stařenu“. Ja som mu ju obliekol do slávnostnej „uniformy“ s mandľani a Gala jablkami.

Ruské vajíčka po našom (fotorecept) Ruské vajíčka po našom (fotorecept) Vaše

Dovolil som si poprosiť Vás o radu na zálievku ruských vajíčok a Vy ste ma vo „svrabe” nenechali. Bol by som „Pišta egojišta” ak by som Vám za odmenu, nepredstavil náš variant kompletnej prípravy tejto, aj silvestrovskej, tradičnej už pochúťky. Som presvedčený, že každá, snáď aj každý, z Vás má svoj vlastný, zaručene ten najsamplepšejší a najsamchutnejší recept na studený šalát s majonézovou zálievkou. Dnes pridávam aj svoj variant, doplnený exkurzom do kompletizácie mojich, ruských to, vajíčok!


«1 2 ...25 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist