sracz nemá fotku

Sracz

«1 2 ...23 »

Raňajkové reďkovky s údenou parenicou (fotorecept) Raňajkové reďkovky s údenou parenicou (fotorecept) Vaše

Variant prípravy našej obľúbenej červenej redkvičky, ktorú som zrealizoval a ochutnal. Napodiv boli sme touto ľahkou várou príjemne prekvapení. Urobil som s ňou ešte niekoľko jedál, s ktorými si Vás dovolím postupne zoznámiť. Redkvičky tepelnou úpravou získajú jemnú konzistenciu, úžasne chutia aj so strúhanou „Liptov“ údenou parenicou, znásobenou vôňou čerstvo mletej borievky z planiny nad Turňou. Bielu redkvičku mám tiež odskúšanú a s čiernou som získal obdiv, zvlášť u krajších 1/2 , už dávno.

Kuracie prsia s parmezánom (fotorecept) Kuracie prsia s parmezánom (fotorecept) Vaše

Vždy keď naďabím na rcp s parmigiano reggiano dostanem úžasnú chuť na slovenský údený oštiepok. Už som ho pár razy nechal mierne vysušiť, následne postrúhal do, či na jedlo a nikdy som to neoľutoval. Kuracie prsia, vzhľadom na svoju suchšiu a tuhšiu konzistenciu, nie sú, zvlášť u detí, dva razy obľúbené. Ale vhodnou úpravou sa všetko, sťa šibnutím čarovného prútika zmení. To som si všimol aj v rcpt Varešky Elenas na „Kyjevské kotlety“. Teraz to bude s paradajkovou omáčkou a talianskym syrom.

Rizoto z kuracieho perkeltu (fotorecept) Rizoto z kuracieho perkeltu (fotorecept) Vaše

Ani tak nejde o recept, ako o moju samochválu a aby si moja mamka i babička z kuchyne na Nebeských obláčikoch nemysleli, čo to za „drongaľa“ vycvičili. Roky sa točím v zástere okolo šporáka, ale taktiež roky som sa neodvážil variť rizoto tak, ako moje dve dobré Víly a Učiteľky za čias mojeho dávneho ranného detstva. Urobiť perkelt, potom doň vsypať „baj očko“ ryžu a dovariť. Ja som si pomohol tak, že som perkelt uvaril šťavnatejší, potom som doň nasypal ryžu tak, aby bolo nad mäsom dosť vody!!!

Vajíčka v očistci – shakshuka (fotorecept) Vajíčka v očistci – shakshuka (fotorecept) Vaše

… alias v „purgatóriu“ (Eggs in Purgatory); tak k tomuto poetickému prekladu som dospel pri bádaní využitia obsahu náhodne kúpenej konzervy „mina Shakshuka Moroccan Tomato Sauce“. Srdce mi zaplesalo, pri rcp varecháčov Tassiedevil a Bogar, ktorí shakshuku už predstavili. Ja som tentoraz použil kúpený konzervovaný základ, po doplnení podľa mojich predstáv chutil naozaj úžasne. Ešteže mám púchovskú pikantnú klobásu zo Slovenska, pripomínajúcu chute domova. Detský variant je prémia trpezlivým!

Hovädzie rebrá s feniklom (fotorecept) Hovädzie rebrá s feniklom (fotorecept) Vaše

Ina Garten je jedna z najobľúbenejších profesionálnych kucháriek a v TV programoch svoje umenie prezentuje pod „alias dictus” Contessa. Tentoraz ma oslovila prípravou buľvy fenikla. Ja s Mojou ho dva razy nemôžeme, lebo v surovom stave nás, „naj prebača a prepitujem“, nepríjemne nadúva. Tepelnou úpravou však získa lahodnú chuť a „neublíži“ nám. Jemne som si jej rcp poupravil, podobne ako som to urobil, už v dávnejšie prezentovaným, s predvareným feniklom, prosciuttom a mozzarellou Marty Stewart.

Hovädzí paprikáš s hubami (fotorecept) Hovädzí paprikáš s hubami (fotorecept) Vaše

Slovenské paprikáše ma sprevádzajú odjakživa. Kurací bol najlepší v košickej reštaurácii „Baránok“, držkový v motoreste „Eva“ pri obci Figa a z býčich žliaz, budete sa diviť, v bratislavskej záhradnej reštaurácii po ľavej strane cesty zo železničnej stanice na Patrónku, ešte pred VÚ Dionýza Štúra. Do dnešného som použil mix sušených húb z okolia Košíc, výborné už v obchode „nakockované“ hovädzie mäso, kyslú smotanu a „šlahetku”. Maslové „nočky” sťa prílohu, som nahradil slovenskou ryžou (orzom).

Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) Vaše

Variant slovenského guľáša, ale aj zemiakového paprikáša. Pretože „polszka kielbasa“ z tunajšieho trhu je na dve veci, nadstavil som ju „púchovskou pikantnou“ z našeho domova, šťavu som tentoraz zahustil strúhaným sladkým zemiakom. Inovované prvky predstavujú aj výpek z mojeho rcp: https://varecha.pravda.sk/recepty/lilinkina-pecena- kuracinka-a-styridsat-garlico/22696-recept.html , šalotka, mladá zelená cibuľka a jalapeño i serrano papričky z vlastnej úrody. Guláš sme jedli „velkó žečkó“ = Haná!

Šampiňóny na červenej cibuli a zeleri (fotorecept) Šampiňóny na červenej cibuli a zeleri (fotorecept) Vaše

Na čerstvé huby z okolia mojich rodných Košíc si budeme musieť ešte nejaký ten piatok počkať, ale aj z konzervovaných šampiňónov je praženica chutná. Nutričný prínos húb spočíva v ich zložení a vysokom obsahu vlákniny. Obsahujú bielkoviny i sacharidy, tuky sú však zastúpené iba minimálne. Naopak vyšší podiel vody má za následok nízku energetickú (kalorickú) hodnotu, 25 kcal/105 kJ v 100 g, čiže sú porovnateľné s nízkokalorickými druhmi zeleniny a ovocia. Nie sú teda žiadnou „kalorickou bombou“.

Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami (fotorecept) Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami (fotorecept) Vaše

Varianty slávnych chutných slovenských paprikášov sú nevyčerpateľné. Tentoraz som ho uvaril s mladou zelenou i žltou cuketkou, sterilizovanými šampiňónmi a shitake hubami. Kto vynechá hustú kyslú smotanu a „šlahetku“, pochutná si na perkelte, ale tiež nebude banovať. Na docielenie pikantnej chuti som použil i sterilizované kolieska jalapeño a zvláštnosť som dosiahol aj netradičnou prílohou, ktorú predstavovali julienne sladkých zemiakov a zucinni jednoducho s cesnakom restované na oleji a masle.

Zelerovo-jablková nátierka s červenou cibuľou (fotorecept) Zelerovo-jablková nátierka s červenou cibuľou (fotorecept) Vaše

Južná Morava a Slovácko zvlášť, bolo, je a ostane „nafurt“ mojou veľkou láskou. Nielen preto, že tam žije viac ako polovica našej rodiny, ale hlavne preto, že mám na ňu úžasné spomienky a zážitky. Kto sa nechá zlákať jej vínkom, folklórom, pamiatkami, krásami prírody a domácimi lahôdkami, určite nebude ľutovať. Dnešný rcp má pôvod v Božiciach u Znojma, od pani Ančurky Čadovej a jej manžela Boříka, mojeho dávneho super kamaráta. Trošku som ho pozmenil, ale naozaj iba trošičku, podľa našich chutí.

Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou (fotorecept) Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou (fotorecept) Vaše

Recept, kde by nebol problém zmeniť názov. Inšpirovali ma tri impulzy. Prvý, z nového časopisu „Milk street“, kde na str. 17 je uvedený taliansky rcp „Bagna d´Interno”, čo je vlastne pikantná paradajková omáčka s cesnakom a ančovičkami. Ten druhý ma zaviedol do 50. rokov, kedy moja babka „čarovala“ so žltou kukuričnou „puľentou“, teda s polentou. Nuž a napokon krehký kotletový bok z novozelandských jahniat, ktoré ešte nepoznali chuť trávy. Ich „mixom“ vznikla podoba aj tohoto mojeho trojreceptu.

Bravčové medailóniky s parmezánovou kôrkou (fotorecept) Bravčové medailóniky s parmezánovou kôrkou (fotorecept) Vaše

Výsledok mojeho kuchárskeho experimentovania so spomienkou na roky mladého „oteckovania“, či skôr, ako ma nazývali moje deti, „tatínkovania“. Vždy som veľmi rád varieval pre mojich „Čvorgľov“, ktoré ma za to odmenili nielen krásnym detstvom, ale aj rastom, výsledkami vo vzdelávaní a dnes už aj vynikajúcimi postaveniami vo svojich lekárskych odbornostiach. Bravčová panenka, alebo ak chcete „zajačik“, bola a podnes je najobľúbenejší druh mäsa mojej dcérky Bábiky, ktorej tento rcp s úctou venujem!

Kubánska fazuľová polievka s jalapeño (fotorecept) Kubánska fazuľová polievka s jalapeño (fotorecept) Vaše

Jednoduchá „rýchlovka“ na chalupe, či chate, ale aj po príchode zo zdravotnej prechádzky. Na myseľ mi prišiel slogan mojej presladkej mamky, B. P., s mne podnes chýbajúcim košickým dialektom: „Keď to nebude dobré, zjedia to deti“! V tom prípade vynecháme jalapeño, no lístočkami petržlenovej a zelerovej čerstvej vňate nešetríme. Recept som upravil po jeho TV uzkážke v podaní herečky Valerie Bertinelli, šikovného to žieňaťa aj v kuchyni. Kimlo si jalapeño znásobí podľa vlastnej predstavy a chuti!

Zeleninová triešť – Smoothie mixtúra (fotorecept) Zeleninová triešť – Smoothie mixtúra (fotorecept) Vaše

Majster „N“ a jeho „Žabí sliz“, tak to bolo prvé, čo mi napadlo pri pohľade na môj výtvor. Inšpiráciu na jeho zostavenie som čerpal zo Steven R. Gundry_ho, M. D. „ The Plant Paradox-Cookbook“. Krajšia ½-čka ľudstva urobí pre svoju „ šlang líniu“ bársčo a nás ostatných „dobrovoľníkov“ hravo presvedčí, že je to vhodné aj pre nás. Vlákniny vo všeobecnosti patria k potrebným zložkám zdravej výživy a v tejto mixovanej zeleninovej dreni, či ak chcete „Smoothie“, je ich vskutku dostatočné množstvo!

Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept) Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept) Vaše

Som ortodoxný vyznávač jedál s hubami, hlavne s čerstvými. Medzi ne patrí aj hliva ustricová, ktorej využitie v posledných desaťročiach enormne narástlo. Nečudujem sa, pretože hliva priaznivo ovplyvňuje krvný tlak, upravuje hladinu cholesterolu, znižuje hladinu cukru, ako aj zlepšuje metabolizmus a regeneruje vnútorné orgány. Pomáha aj alergikom, astmatikom a trpiacim na rôzne zápaly, kĺbové a kožné ochorenia, navyše je chutná i ľahko stráviteľná. Takže, dnešok naštartujem zdravými raňajkami.

Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) Vaše

Viem, dobre viem, že každá šikovná slovenská gazdinka má svoj, ten najsamlepšejší ako aj najsamchutnejší recept na domácu „bábovečku“. Dokonca viem aj to, že ja, aj keď starý známy „gazdiniak“, by som sa žiadnej z nich do „formy“ pchať nemal. Buď mi odpustené, ale rcp musím pridať, už z úcty k dame, ktorá ma inšpirovala. Joanna Gaines, mamka piatich detí, navyše riadi, s manželom Chipom, firmu „Magnolia”, na rekonštrukciu starých domov. Má sa teda čo „obracať“, no ale aj ako kuchárka je super.

Teplý šalát z lacinato kelu so sladkými zemiakami (fotorecept) Teplý šalát z lacinato kelu so sladkými zemiakami (fotorecept) Vaše

Variant zostavy ingediencií do studených i teplých šalátov volíme sami, podľa toho, čo nám v jednotlivých kútoch našeho bytu „zavadzia“. Keďže moja „prišahana“ rozhodla, že pokračujeme v chudnutí do plaviek, skombinoval som listový kel so sladkými zemiakmi. Konzervované artičoky a kapary už druhý rok „strašili“ v komore, tak putovali aj ony do šalátu. Príjemne ma prekvapila chuť červených sladkých zemiakov, pečených v „alobale“. Tento šalát bol hlavným jedlom, ale i s rezňom bude určite dobrý!

Mix troch druhov húb na šalotke (fotorecept) Mix troch druhov húb na šalotke (fotorecept) Vaše

Vďaka modernej dobe som dostatočne informovaný aj o stave „hubovej žatvy“ na slovenských lúkach, stráňach i v lesoch. S veľkými úspechmi sme ich využívali v kuchyniach našich rodičov i prarodičov. Každý hubár má v zásobe mnoho chutných receptov, ktoré sú zvyčajne veľmi jednoduché, takže ich zvládne pripraviť aj menej zručný kuchár. V tunajších podmienkach som však odkázaný iba na huby „kupenské“, ale aj z nich sa dá pripraviť chutné jedlo s variabilitou húb, dodávajúcich jedlu špecifickú chuť.

Hovädzie kocky na pive (fotorecept) Hovädzie kocky na pive (fotorecept) Vaše

Voľba druhu a typu mäsa každého z nás sa riadi tromi základnými zásadami! Ad 1.) Chuťami postupujúcimi desaťročiami zvykov v každej kuchyni. Ad 2.) Momentálnou „hĺbkou“ tej-ktorej peňaženky. Ad 3.) Časovou „reláciou“ zubového „parku“ v našich ústnych dutinách, zvlášť u nositeľov „tretích“ zubov. Pre tých je technológia „pomalého dusenia či pečenia mäsa” tá najoptimálnejšia. Viem, že si „nešplhnem“ u vyznávačov krvavých biftekov a steakov, ale aj hovädzie à la „hodváb“, má svoje čaro!

Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) Vaše

Väčšina tzv. Československých preddemokratických kuchýň verejného stravovania, počnúc detským škôlkami a končiac domovami dôchodcov sa pýšila svojim variantom „šunkoflekov“. Moje deti, neskôr aj vnúčence, si ju v rannom veku vždy „vyžobronili“ aj v mojom predvedení. Rád som ich im pripravoval aj v kombinácii so strúhaným údeným oštiepkom, ktorého „NZ-ty“ sa mi už žiaľ minuli, ale zato mám dostatok fliačkov vo veľkosti „plachiet“ od nemenovaného výrobcu z nášho slávneho Východu! Čujece?! … ta ňe?


«1 2 ...23 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist