sracz nemá fotku

Sracz

«1 2 ...21 »

Cestovinový teplý šalát s bazalkovým pestom (fotorecept) Cestovinový teplý šalát s bazalkovým pestom (fotorecept) Vaše

Vo väčšine mojich receptgov a nie je tomu inak ani v tomto, Vám predstavujem chute a zvyky, vládnuce v našej kuchyni, ako aj pri našom jedálenskom stole. Na rozdiel od mojej „veliacej kontraadmirálky“, teda pôvobnejšej a milšej ½, som radšej na cestoviny, chlieb, pečivo a sladkosti! Okrem „šmakov“ zdedených po praslici, ma navigovali aj šikovné kolegyne z čias mojeho „kvestorovania“ košickej VLA. Úprimná vďaka za to patrí pani Blaženiakovej i Jánošíkovej, ....., Jarke Novickej, Norike, Soničke.

Pečená koreňová zelenina a zemiaky (fotorecept) Pečená koreňová zelenina a zemiaky (fotorecept) Vaše

… rady, návody, skúsenosti?! Pravdepodobne do niektorej z týchto troch „podskupín”, nie medzi rcp, patrí tento príspevok. Nikoho nechcem obmedzovať, nedaj Bože „znásilňovať“, no nedá mi pochváliť sa, ako som si zvykol na prílohy z koreňovej a listovej zeleniny, ktorými som nahradil cestoviny, zemiakové kaše, klasickú i slovenskú ryžu, aj orzo a knedlíky. Nehovorím, že mi nechýbajú, ale po pečenej zelenine sa môj organizmus cíti akosi lepšie. Pochúťkou sa mi stal pečený ružičkový kel a petržlen.

Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept) Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept) Vaše

Viem! Dobre viem, že každá rodinka na našom Slovensku má svoj osvedčený recept na túto chuťovo úžasnú prílohu k mäsám. Na minuloročný „sviatok vďaky vzdania“ po slovensky a „thanksgiving“ rečou „domorodcov“, sme boli pozvaní k rozvetvenej rodinke švagra Lacka. Pripravil som plný „weindlig“ našeho zemiakového šalátu, ale hlavne môj variant dusenej červenej kapusty, vylepšenú domácim džemom z čerstvých brusníc. Vydarila sa mi a aj na moju radosť, zo stola zmizla skôr, než tradičný upečený „vták“!

Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) Vaše

Aj Vám sa pre dvoch varí s takými ťažkosťami ako aj mne? No na druhej strane to umožňuje experimentovať so surovinami podľa ľubovôle. Tentoraz som to skúsil s čerstvo mletým čiernym korením, drvenou dutou byľou ~ 70 mm ligurčeka lekárskeho, ale aj čerstvo mletá borievka, alias jalovec, tam vytvorili voňavý základ. Po krátkom „odležaní“ mäsa, stačí ešte čerstvá zelenina a môžeme začať. Ak máte podobné poznatky z Vašich kuchýň aj Vy, neváhajte a sem s nimi! Milerád sa priučím niečomu novému aj ja.

Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) Vaše

Vo svojej kuchyne experientujem s viacerými druhmi marinády. Klasickú predstavuje kombinácia „ČDD“ (napr. kečup, cesnak, horčica, sójovka, Worchester, soľ a čMČK), potom tzv „suchá“ iba soľ a čMČK, či hočicová, alebo voda + 2:1 cukor a soľ. V tomto rcp Vám predstavujem nový variant, v ktorom som použil iba kyslé mlieko. Novú chuť vyprážaného kuracieho mäsa získate aj jeho dvojnásobnou tepelnou úpravou. Znásobite ju, ak po klasickom vyprážaní, dopečiete mäso asi 33´ v rúre. Príloha je už na Vás!

Paprikáš z kuracích srdiečok (fotorecept) Paprikáš z kuracích srdiečok (fotorecept) Vaše

V časoch mojeho detstva na Barčianskej č. 32 v mojich milovaných rodných Košiciach bolo kuracie srdce pre nás formou odmeny. Spravidla bolo uvarené v polievke a striedavo nás, s bratom Čiňum, ním počastovávala naša sladká mamka. Aj keď pernatej „hávede“ bolo na našom dvore neúrekom, nikdy sa ale do kuchyne naraz neodsťahovali viac, ako dva kusy. Zmena nastala po naštartovaní veľkochovu hydiny v našom bývalom spoločnom štáte a vtedy aj u nás v kuchyni, keď vzrástla aj „sláva“ kuracích paprikášov!

Hliva kotúčová na slanine (fotorecept) Hliva kotúčová na slanine (fotorecept) Vaše

Mám rád čerstvé huby vo všetkých ich variantoch v našom domácom „jedálničku”. Samozrejme najradšej mám tie naše, zo slovenských lesov, lúk a strání. Gurmánskou „rozprávkou” sú aj halušky so zmesou húb z okolia mojich rodných Košíc, korunované 2÷3 hríbmi „pravákmi“. V tunajších podmienkach však môžem o nich iba snívať. „Kupenských” je tu „haďabej”, i kráľovských trúb. Priateľka @Mariamka ma poučila, že u nás je to chránená hliva kotúčová „Pleurotus eryngii”. Urobil som z nej praženicu na slanine.

Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept) Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept) Vaše

Variabilita s rcp „Dedkova miLilliová polievka“, obľuby mojej vnučky, princezničky Lillinky, už od útleho detstva, spoločne s bratom Samkom. Dnes som využil zvyšok z „karfiolového steaku“ a stonkový zeler. Postupne som pridával, na čo som „natrafil“ v chladničke. Výsledok bol „superprudko jedlý“, tak ako ho má rada aj naša spoločná priateľka @Sovka62, lebo vo finálnom predvedení „stojí“ lyžica. He-he, aká bude zajtrajšia konzistencia tejto „polievky“, keď v nej napuchnú ňočky z hrubej SVK múky.

Cestoviny s hubovou omáčkou z kuriatok (fotorecept) Cestoviny s hubovou omáčkou z kuriatok (fotorecept) Vaše

Variant s tzv. „angel hair = anjelskými vlasmi“, čo sú vlastne niťovky, ale môžete použiť aj iné cestoviny podľa vlastného výberu, obľúbenosti, či chutí! Podobne je to aj s druhom húb. Ja som sa „ako slepé kura k zrnu“, dostal ku kuriatkám, tak som tú náhodu využil ku našej všeobecnej spokojnosti. Výsledné dielo predstavuje jednoduchý, veľmi chutný, časovo nenáročný a na počet ingrediencií optimálny obsah i objem pochúťky pre širokú laickú obec, ale aj gurmáni či „feinschmekri“ prídu na svoje.

Kuracie prsia na avokádovom oleji a citrónovej šťave (fotorecept) Kuracie prsia na avokádovom oleji a citrónovej šťave (fotorecept) Vaše

Už som Vám spomenul meno novodobého „fanatika“ na zdravú výživu Dr. Steven R. Gundry-ho, MD. v spojitosti s jeho novou knihou „The Plant Paradox – Paradox rastlín”. Komu sa páči zdravie v jeho črevnom trakte, túži po dokonalom „diétovaní”, či štíhlej línii a ľúbi jedlo plné vitamínov, nech sa ráči pridať k nám. Tí, ktorí rozšírili obec „žĺčnikárov” môžu nasledovať moju maličkosť. Rcp „prepožičaný” zo str. 315 uvedenej knihy, je na množstvo ingrediencií až asketicky jednoduchý, rýchly a chutný!

Rýchla diétna zeleninová polievka – LG – s tortellini (fotorecept) Rýchla diétna zeleninová polievka – LG – s tortellini (fotorecept) Vaše

Variant s mladými strúčikami hrášku, červenou i žltou karotkou, vodnými čínskymi „gaštanami“, šampiňónami a cibuľou. Ja som sa teraz na dlho stal „LG“ t. j. „Lenivým Gazdiniakom“ a tak som varil s mrazenou zeleninou a s tortelliny pirôžkami vo forme polotovaru. Uznávam! Čerstvé je čerstvé, ale v mojom predvedení je to pohodlnejšie a hlavne rýchlejšie. Ak servírujete plnené tortellini samostatne, môžete ich posypať na drobno pokrájanou „zucchini“, „mozzarella_ou“ a opraženými kúskami mandlí!

Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) Vaše

„Prišiel na psa mráz, doskákal junáčik“! Sedemdesiat rokov som odolával chirurgickým zákrokom pri plnej anastézii na mojej „chabej“ telesnej stránke. … ale už došlo aj na mňa. 30. novembra a 1. decembra t. r. som s dôverou, na „rozrezávacom“ oddelení tunajšej nemocnice, na dva razy odovzdal tri svoje žlčníkové kamene s Ø 20 mm až do veľkosti golfovej loptičky. Bez následného násilia som prišiel na to, že človek bez jedla vydrží aj týždeň. Aj potom však je potrebné jesť s mierou, ľahko a pomenej.

Bravčová pečeň restovaná na škvarkách (fotorecept) Bravčová pečeň restovaná na škvarkách (fotorecept) Vaše

Už dávnejšie som sa Vám bol vyspovedal z mojej velikej vďaky šikovnej pani Blaženiakovej, mojej vzácnej kolegine z čias, keď som bol kvestor Vojenskej leteckej akadémie v Košiciach. Bola nielen vynikajúca majsterka kuchárskeho umenia, ale aj učiteľka, tentoraz aj „fínt“ zo svojeho odboru. Mimo iné ma naučila akým „kumštom“ pripraviť pečeň bársakého pernatého, srstnatého či chlpatého zvieraťa. Verte_neverte, tajomstvo spočíva v mojej obľúbenej plnotučnej liptovskej horčici a v 2x4´-vom restovaní!

Kapustnica na rozlúčku s Des Moines Iowa (fotorecept) Kapustnica na rozlúčku s Des Moines Iowa (fotorecept) Vaše

Vyše dvanásť rokov nám bola Iowa dočasným domovom. Mňa s mojou krajšou ½ však teší na duši a hreje na srdci, že za ten tucet rokov sme rukou spoločnou obrátili na „pravú vieru” množstvo priateľov a známych, ktorí si obľúbili naše slovenské špeciality. Na rozlúčku som im pripravil „gazdiniakovu“ kapustnicu. Chutila im a tak som im navaril aj Tatušove strapačky s kyslou kapustou a s bravčovými výpečkami. Už asi tušíte, že tento môj rcp čakal na svoje zverejnenie až do dnešných predvianočných.

Hrianky à la Edith (fotorecept) Hrianky à la Edith (fotorecept) Vaše

Tento zaujímavý, jednoduchý a zároveň chutný rcp som dostal od mojej super kamalásky Edith Piaf Dolného Šariša. Zaujal ma a pretože predstavoval ingrediencie podľa našich chutí, bolo rozhodnuté. Najbližšie raňajky budú obohatené chlebíkom s týmto zvláštnym technologickým postupom. V budúcnosti ešte budem musieť z výsledného „diela“ odstrániť drobné chybičky krásy, ale nám chutil aj v tejto prvotinovej podobe. Náplň hrianok si môžete skombinovať podľa Vašich chutí a možností jednotlivých kuchýň!

Hovädzie – Tri tip – s čiernym pivom Modelo Negra (fotorecept) Hovädzie – Tri tip – s čiernym pivom Modelo Negra (fotorecept) Vaše

Chutný a hlavne rýchly variant úpravy hovädzieho mäsa s troškou jablkového octu a s tmavým pivom. My sme ho jedli s tarhoňou, určite Vám bude chutiť aj s klasickou či slovenskou ryžou, ale aj so zemiakovou kašou. Pri servírovaní môžete výrobok pokrájať na „gustušné“ plátky, alebo pomocou dvoch vidličiek porozoberať. Druhý spôsob je výhodný, keď svojich potomkov pripravujete na výlet a vtedy na krajce chlebíka s listom šalátu uložíte „rezance“ mäsa a dochutíte ich červenou cibuľou a „tatarkou“.

Jambalaya po slovensky (fotorecept) Jambalaya po slovensky (fotorecept) Vaše

Základ tohoto, v mojom prípade zeleninového, jedla je najpravdepodobnejšie v hispánskej kuchyni, kde má pôvod aj jeho predchodca, paella. Výrazné sú prvky francúzskej kuchyne, cajunskej oblasti, ako aj africko- indiánskych zvykov. Kreolská verizia pozostáva hlavne z ryže, s pridaním cibule, cesnaku, papriky a paradajok. Ako naše guľáše, paprikáše a perkelty, má mnoho verzií, podľa ponuky trhu, možností a chutí konkrétnej domácnosti. V Louisiane sa používajú aj plody mora, krevety, kraby aj raky.

Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry (fotorecept) Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry (fotorecept) Vaše

Variant jednoduchého, rýchleho, no hlavne chutného rcp zo „šalátového“ vydania KK mojej krajšej ½_ičky. Rcp je odskúšaný na jej mamke Nušte, B. P., ktorá bola odkázaná na prísne diabetes kuchyňu. Nuž a „cukrovkári“ si ako prílohu „zvolia“ niečo s čerstvou, alebo dusenou aj listovou zeleninou. My „zdravší“ sa uspokojíme so slovenskou ryžou, alebo so zemiakovou kašou. Emulzia ťažšieho červeného vína „Marsala“ a suchšieho „Sherry“ a ich „bukéty“ vytvoria „slastnú“ chuť skaramelizovaných húb a mäsa.

Hubový paprikáš (fotorecept) Hubový paprikáš (fotorecept) Vaše

Varím rád už od čias ranného detstva. Nemali sme s bratom sestru a tak nás naša sladká mamka Aňuci zavčasu zaučila do tajov „čarovania“ s vareškou, aj s metlou, či ihlou a naša úžasná babička „lady Ann“ jej bez problémov „kontrovala“ s chovom domácej pernatej či chlpatej „hávede“, prácou okolo záhradky, ako aj s pestovaním vzťahu k prírode (huby, bylinky, zelinky a inšó), no predovšetkým s úctivou láskou k domácemu chlebíku a jeho ručnej výrobe. Mali sme však dostatok času aj na pestvá šrácov.

Kuracie prsty s citrónovou šťavou k rezancom s tvarohom Kuracie prsty s citrónovou šťavou k rezancom s tvarohom Vaše

Môj variant použitia jednoduchého rcp „Arugula salad with chicken and lemon vinaigrette” z knihy Steven R. Gundry, MD. „Paradox rastlín“ (The Plant Paradox) str. 315-316. Na knižnom trhu sa objavila v IV/2017; mňa s mojou zaujala. Až sa objaví aj v slovenskom preklade, dovoľujem si Vám ju vrelo odporúčať. O ďalšie rcp tohoto autora ma požiadala naša priateľka na Varecha.sk, @Kikusiatko1507 a tak ponúkam tento. Originál tzv. „zoštíhľujúcu“ verziu som obohatil rezancami s Cottage Cheese po našom.


«1 2 ...21 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist