sracz nemá fotku

Sracz

«1 2 ...24 »

Šampiňóny s vajíčkami a s roquefortom (fotorecept) Šampiňóny s vajíčkami a s roquefortom (fotorecept) Vaše

Veľký pór si kupujem často. Obľubujem ho hlavne v surovom stave, pokrájaný na tenko, rozložený na krajci chleba s maslom, posypaný soľou, čerstvo mletým čiernym korením a turmeric-om. Po rolovanej kuracine s – roquefort-om mi ostal kúsok tohoto syra s kultúrnou plesňou. Keďže v chladničke sa delili o miesto v dosť tesnom susedstve, doprial som im spoločnosť aj v tomto raňajkovom jedle. Chutilo fantasticky a navyše som si opäť vyslúžil uznanie mojej krajšej polovičky! Veď vyskúšajte a uvidíte!

Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami (fotorecept) Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami (fotorecept) Vaše

Variant klasiky slovenskej kuchyne som tentoraz obohatil „pikantériou” z jalopeño a salsy, ktorú podľa potreby hravo nahradím domácim štipľavým paprikovým krémom. Jalopeño i salsa mi ostali po poslednom varení mafiniek z mletého mäsa a v chladničke, už raz otvorené, mi robili len oštaru. Zaužívané domáce maslové „hokerliky“ (nokerdle) som v prílohe nahradil „kúpenskou Chicago“ parenou knedľou. Nebola zlá, ale predsa len pripravená vlastnými rukami je iný „level“! …. domáca je domáca, …. ta ňe?!

Dusený hrášok na pancette a šalotke (fotorecept) Dusený hrášok na pancette a šalotke (fotorecept) Vaše

Veľmi jednoduchý, no na druhej strane chutný recept, ktorým ma inšpirovala Contessa, moja obľúbená kuchárka, v TV reláciách predstavujúca svoje gurmánske špeciality. Než však tú, ktorú ukáže divákom, odskúša ju vopred na svojom manželovi! … aj to je jedna z výhod modernej kooperácie v družne fungujúcom partnerstve. Univerzálnosť tohoto jedla spočíva v tom, že ho môžete podávať samostatne, alebo tak, ako Vám ho prezentujem dnes ja. Prílohu ku kúpenému grilovanému kuraťu som teraz riešil zeleninou.

Kombinovaný rezeň s mortadelou a paradajkou (fotorecept) Kombinovaný rezeň s mortadelou a paradajkou (fotorecept) Vaše

Variantné využitie zvyšku kuracieho a bravčového mäsa po varení domácej „šunky“. Po pravde? Parodoval som slovenské halušky s „cottage cheese“ a ostala mi zvyšná časť kuracieho stehna bez kostí i kože a „štanglička“ šťavnatého „medzireberného zos šviňki“. Jednoduché a navyše som si krásne „šplhol“ u tej krásnej pani, ktorá ma pri sebe strpí. Všetko so skratkou ČSD-TDD-FSMN (Čo Sa Divíš – To Dom Dal – Fantázii Sa Medze Nekladú). … aj na pamätnom porceláne s „historickou“, hodnotou to bolo chutné!

Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) Vaše

Naši „druhokolenoví” švagrovci, večne sa ľúbiaci bratránek Slávek a jeho švárna Flérka Naděnka, budú na Mikuláša oslavovať „zlatú svadbu“, tak som „skrzevá“ Skype zavčasu skontroloval stav ich prípravy na intenzívne spolunažívanie i v druhej polovici storočnice. Za moju iniciatívu ma Naděnka odmenila „per huba“ receptom na tento vynikajúci zákusok. Prvý rok zavŕšený v 8. dráhe mojeho behu životom sme oslávili v príjemnej spoločnosti našich susedovcov, ktorých som počastoval aj novým „šuteméňom"!

Chlpaté krajce z parenej knedle s ozdobou (fotorecept) Chlpaté krajce z parenej knedle s ozdobou (fotorecept) Vaše

…ale môže to byť aj „Bundáš chlebík“, pokiaľ Vám zvyšok knedle nezavadzia v chladničke, tak ako mne. Variant v tejto podobe vznikol aj preto, lebo som už dávno nepridal rcp s odloženými jadrovníkmi či aj „srdiečkami“ paprík. Ak si ich pripravíte na domácej údenej slanine, so zväzkom zelenej cibuľky, na tanieroch ozdobíte petržlenovou vňaťou a strúhaným parmezánom, alebo oštiepkom, máte efektné a chutné raňajky. Nuž a to ostatné už záleží len na tom, čo máte po ruke a následne na Vašej fantázii.

Kapor s trikolórou pečených paprík (fotorecept) Kapor s trikolórou pečených paprík (fotorecept) Vaše

Vraj do tretice všetko dobré! Preto pridávam tentoraz môj vlastný recept na úpravu ľahkostráviteľných filetov z mladého kapra. … a v súvislosti so slovanskou pohostinnosťou, som predsa len povinný reciprocitou našim susedom. Uznávam, jedál s rybacími špecialitami je aj doma, v slovenských regiónoch nadostač, ale jeden navyše, s netradične upraveným „podložím“, snáď neuškodí a nikomu neublíži. Aj mladé zuccinni, paradajky, či farebné mäsité papriky sú pre zdravé ľudské telo prospešné! … ta ňe?

Šťavnaté guľky z kapra v aspiku (fotorecept) Šťavnaté guľky z kapra v aspiku (fotorecept) Vaše

Alias Saškov flanc” z originálneho názvu: „Залевная фаpшировленная рыба”. O tento rcp sa musím s Vami podeliť. S dovolením Sašku, majstra rybára, ktorý chytil jazerné kaprie „ikernačky” bez typickej rybacej vône, som asistoval pri príprave dvoch výnimočných jedál našich východných susedov. Priznávam, že som bol gurmánsky skeptik, až do času, kedy sme s mojou „prisahanou“ tieto šťavnaté raňajkové guľky na druhý deň neochutnali. Verte-neverte, od stola sa odísť nedalo, pokiaľ ostala posledná!

Jemné vyprážané medailóniky z kaprích ikier (fotorecept) Jemné vyprážané medailóniky z kaprích ikier (fotorecept) Vaše

Vopred sa vám musím ospravedlniť za výnimočne nedostatočný fotomateriál. Na prezentáciu tejto pochúťky som sa rozhodol až v poslenej chvíli, po ochutnaní prvého tucta týchto „medajlónkov“, kedy hneď z panvice putovali do úst. Chuť a záujem nedočkavcov boli veľké a neostal čas na odkladanie pred ich rozložením a dekorovaním na „repre“ porcelánové tanieriky. Doposiaľ sme v našej rodine ikry vyhadzovali, ale po novej skúsenosti sa budú u mňa, hneď za čerstva, pripravovať podľa tejto technológie.

Hubová polievka – Hurban a Komenský (fotorecept) Hubová polievka – Hurban a Komenský (fotorecept) Vaše

… tiež Barčianska – Lesná, v politike snáď fúzia, v matematike, geometrii i deskriptíve prienik priamok, rovín atď. Tak by bolo možné kombinovať názov tejto originálnej slovenskej hubovej polievky. Podobne ako s mnohými ďalšími jedlami, aj pre túto pochúťku s vôňou slovenských hôr, lesov a lúk, totiž platí východniarske: „Co chyžka to inakša variška”! My sme ju s „moju prišahanu”, tentoraz rukou spoločnou pripravili takto a Vy si ju, s úctivým dovolením, môžete pripraviť tiež podľa Vašich chutí!

Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič (fotorecept)                          Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič (fotorecept) Vaše

Na začiatku mojich aktivít na Vareške, som si dovolil Vašu pozornosť upriamiť na skutočnosť, že pochádzam zo širokorozvetvenej rodiny od našich krásnych Tatier až po starobilú Šumavu. Skrátka my sme Čechoslováci bez pomlčky a kadejakých prívlastkov. Aj vo Svitávách žije jeden z mojich priateľov a zároveň príbuzný, Peter, synovec mojej milej švagrinky Naďky, Hanáčky pobývajúcej na Slovácku vo Veľkých Pavloviciach. Práve Peťo, ktorého volám žoviálne Peldič, ma inšpiroval k tomuto „šmačnému” rcp.

Rezance nielen pre unaveného kuchára (fotorecept) Rezance nielen pre unaveného kuchára (fotorecept) Vaše

Keď som sa okolo roku 1970 mojeho, vtedy trojročného syna opýtal, Bobčo, čo budeš papať? Pohotovo odrapotal požiadavku, nacvičenú dedkom Miškom „rezanečky s mašelkom a vecej nič“! Verte-neverte, ale podobné chúťky na rezance má aj profesionálny kuchár, ale aj kuchárka unavení po celodennej „šichte“. Dozvedeli sme sa to počas „surfovania“ po TV kanáloch. Na otázku diváka, čo si najradšej pripravia doma vo svojej kuchyni, odpovedal (a), super špeciálne rezance so strúhaným parmegianno-reggianom.

Restované reďkovky s bylinkami ako teplý šalát (fotorecept) Restované reďkovky s bylinkami ako teplý šalát (fotorecept) Vaše

Jemne upravený variant receptu Steven R. Gundry, MD „The Plant Paradox Cookbook“ str. 197. Obľúbili sme si ho hlavne pre jeho nové pohľady na svet úžitkových rastlín a ich vplyv na zdravú výživu. Rýchlo sme si obaja na nový trend zvykli a zhodne potvrdzujeme priaznivé odrazy na naše „telesné schránky“ ako na vonok, tak aj z vnútra. Prezentovaný šalát je vhodný ako samostatné jedlo i ako príloha nielen pre Váš „figurálny“ vzhľad, ale aj pre dietárov, žaludkárov a žĺčnikárov. Načim iba „vydržať“!

Kuracia pečeň so škvarkami (fotorecept) Kuracia pečeň so škvarkami (fotorecept) Vaše

Jednoduchú restovanú pečeň som obohatil podľa mojej predstavy a našich chutí. Vynikajúco zaúradovala i kombinácia údenej slaniny, červenej kapie a polokyslého jablka. Chutné raňajkové jedlo s francúzskou bagetkou, alebo obedňajšie so slovenskou ryžou, či so zemiakovou kašou. Za čias našeho bezstarostného detstva, sme sa s bratom Imrom predbiehali v „móresnosti“, lebo podľa vyššieho princípu mravného našej Mamky, najbližšiu restovanú pečeň dostal ten, kto cez týždeň nazbieral viac „plus” bodov.

Fazuľka so šunkou a s pečenou pablano paprikou (fotorecept) Fazuľka so šunkou a s pečenou pablano paprikou (fotorecept) Vaše

V obchode som „narazil“ na menej ako „šesťtýždňovú“ jemnú zelenú fazuľku a ponuku troch druhov pablano paprík (sladké, pikantné a štípľavé). Bolo rozhodnuté. Pripravím kombináciu a pochutíme si. Novinka je iba opečené, olúpané a olivovým olejom obliate „pablanos“. O kvalitu výsledného kuchárskeho snaženia som sa neobával. Správnosť mojeho rozhodnutia použiť červenú cibuľu, zelerové stonky a petržlenovú i zelerovú vňať, potvrdzovala aj predstava servírovania hotového jedla s celozrným pečivom.

Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept) Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept) Vaše

Ďalší z mojich receptov „do plaviek“, aj keď nám leto máva z jachajúceho rýchlika. Ľahko stráviteľné, nízkokalorické, rýchlo a jednoducho pripravené jedlo, navyše s celosvetovo požadovanou Ω3, predstavuje aj táto zostava. Beží už 40. rok, kedy som sa, ďakujúc mojemu milému a váženému priateľovi a „šéfovi“ Ing. Milanovi Šulovi naučil piť „nesladeného turka“. Tak podobne to bolo aj s klasickými prílohami k mäsám, kedy som si rýchlo zvykol na čisto zeleninové na čele s ružičkovým kelom a petržlenom.

Fazuľkový prívarok à la lady Ann (fotorecept) Fazuľkový prívarok à la lady Ann (fotorecept) Vaše

Veľmi rád siahnem po rcp s vôňou spomienok na moju babičku lady Ann. Na dvore „šéfovala” asi stohlavej čriede pernatej a chlpatej hávede, nám dvom stálym a 8 prechodným „kotňakom”, t.j. svojim vnúčatám. Mimo stály služobný príjem bola aj neoficiálna vodkyňa „kofárskeho cechu” na Dominikánskom pľaci v košickom starom meste. … a to všetko pri 140 cm výšky a 44 kg hmotnosti aj s topánkami. Varila jednoducho no úžasne chutne, ako na ňu spomína aj moja prisahaná „šéfka”, hlavne na zelený petržlen.

Raňajkové reďkovky s údenou parenicou (fotorecept) Raňajkové reďkovky s údenou parenicou (fotorecept) Vaše

Variant prípravy našej obľúbenej červenej redkvičky, ktorú som zrealizoval a ochutnal. Napodiv boli sme touto ľahkou várou príjemne prekvapení. Urobil som s ňou ešte niekoľko jedál, s ktorými si Vás dovolím postupne zoznámiť. Redkvičky tepelnou úpravou získajú jemnú konzistenciu, úžasne chutia aj so strúhanou „Liptov“ údenou parenicou, znásobenou vôňou čerstvo mletej borievky z planiny nad Turňou. Bielu redkvičku mám tiež odskúšanú a s čiernou som získal obdiv, zvlášť u krajších 1/2 , už dávno.

Kuracie prsia s parmezánom (fotorecept) Kuracie prsia s parmezánom (fotorecept) Vaše

Vždy keď naďabím na rcp s parmigiano reggiano dostanem úžasnú chuť na slovenský údený oštiepok. Už som ho pár razy nechal mierne vysušiť, následne postrúhal do, či na jedlo a nikdy som to neoľutoval. Kuracie prsia, vzhľadom na svoju suchšiu a tuhšiu konzistenciu, nie sú, zvlášť u detí, dva razy obľúbené. Ale vhodnou úpravou sa všetko, sťa šibnutím čarovného prútika zmení. To som si všimol aj v rcpt Varešky Elenas na „Kyjevské kotlety“. Teraz to bude s paradajkovou omáčkou a talianskym syrom.

Rizoto z kuracieho perkeltu (fotorecept) Rizoto z kuracieho perkeltu (fotorecept) Vaše

Ani tak nejde o recept, ako o moju samochválu a aby si moja mamka i babička z kuchyne na Nebeských obláčikoch nemysleli, čo to za „drongaľa“ vycvičili. Roky sa točím v zástere okolo šporáka, ale taktiež roky som sa neodvážil variť rizoto tak, ako moje dve dobré Víly a Učiteľky za čias mojeho dávneho ranného detstva. Urobiť perkelt, potom doň vsypať „baj očko“ ryžu a dovariť. Ja som si pomohol tak, že som perkelt uvaril šťavnatejší, potom som doň nasypal ryžu tak, aby bolo nad mäsom dosť vody!!!


«1 2 ...24 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist