Kuracie mäso
Kuracie mäso

Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. júna 2024
Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept)
Foto: sracz

Na výrobky z ovčieho mlieka a oštiepky extra zvlášť, nášho krásneho Slovenska, nedám dopustiť. Okrem maškrtenia v originálnej podobe, ich úspešne využívam i v Zobraziť celý popisNa výrobky z ovčieho mlieka a oštiepky extra zvlášť, nášho krásneho Slovenska, nedám dopustiť. Okrem maškrtenia v originálnej podobe, ich úspešne využívam i v našej domácej kuchyni. Na mojom novom pôsobisku pochutnávam si aj na talianskych špecialitách, zvlášť v reštaurácii „Olive Garden“. Vynikajúca je zmes surového Roma šalátu posypaná strúhaným parmigiano reggiano, no delikatesa kuracích pŕs je úžasná. Hlavný kuchár mi recept neprezradil ani za fľašu drienkovice, no čašník bol zhovorčivejší!

2-4
porcie
50 minút
na 230 °C

Suroviny

2-3 ks (bez kože a vykostené)
podľa chuti
podľa chuti (alebo štvorfarebné)
2 PL (alebo hladká)
120 ml (alebo neochutený kefír)
2 ks
2 KL
200-220 ml hrubšia (alebo panko)
60 ml mletý
1-1,2 l (Arrabbiata)
2-3 PL (alebo salsa)
5-6 KL
4-8 ks strúčikov
250-300 ml čerstvá pokrájaná
100-120 ml (rastlinný, či olivový)
6-8 PL strúhaný
4-6 PL (nakrájaný na kocky)
4-6 PL (nakrájaná na kocky)




Postup

  1. 1

    Kuracie prsia som pozdĺžne prekrojil na polovice a uložené do plastových vreciek, ich plochou stranou tĺčika zľahka rozklepal asi na 15 mm hrubé „rezne“. Každý som prstami posypal soľou, pomocou drviča čerstvo mletým čiernym korením (ani korením štyroch farieb by som nič nepokazil) a mandľovou múkou (ak by som ju nemal, tak hladkou múkou). Pripravené plátky som nechal rozložené na drevenom lopáriku „denku“.

    Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravil som si dva taniere na obaľovanie. Prvý s rozšľahaným kyslým mliekom, vajíčkami a KL talianskeho korenia a druhý so zmiešanou nepreosiatou strúhankou (možno ho nahradiť japonskou panko strúhankou), mletým parmezánom, KL talianskeho korenia a po mocca lyžičke soli a čerstvo mletého čierneho korenia. Poznámka: Talianske korenie – Italien seasoning: 2 PL oregano * à 1,5 PL majorán a bazalka * à PL tymian, rozmarín a šalvia, to všetko sušené a drvené. Kto chce, môže doplniť sladkú mletú papriku, mleté semienka feferónky, cibuľový a cesnakový prášok.

    Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Každý rezník kuracích pŕs som z lopárika postupne ponoril do rozšľahaných vajíčok a do strúhankovej zmesi, poukladal na kovovú mriežku

    Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a potom poukladal na seba, oddelené štvrťkami celofánovej fólie uložil na noc do chladničky.

    Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zvyšky vajíčok a strúhanky, doplnené mocca lyžičkou jedlej sódy bikarbóny a hrsťou lístočkov petržlenovej vňate, som zmiešal a opiekol na chutné domáce pampúšiky.

    Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď nadišiel „deň D“, nechal som rúru rozohriať na 230 °C (450 °F) a pripravil som si paradajkovú omáčku. Keďže v tento deň som bol za lenivého použil som kúpenú „Raos spicy Marinara“, okrem „Arrabbiata“ je chutná aj „Sugo pomodoro“, ale postačila by aj naša hustá domáca paradajková, s pikantnosťou na želanie podľa chuti. Do rajnice som prelial už hotovú omáčku, no doplnil som ju pikantnou harissou (vhodná je aj salsa hot, či domáci „silný Piťo erős Pista), pretlačenými strúčikmi cesnaku, maslom a pol hrnčekom pokrájaných lístočkov bazaličky voňavej a nechal prevrieť!

    Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Panvicu som naplnil 100 ml slnečnicového oleja (nedávno som odskúšal olej zo semienok hrozna, ktorý je vhodný na vyprážanie pri vysokých teplotách) a 2 PL masla. Na polovičnom ohreve som emulziu rozohrial a keď sa začala lesknúť, opražil som na nej kuracie plátky odpočinuté v chladničke, asi po 2 minúty na jednej i

    Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na druhej strane.

    Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom som po dvoch položil do pekáča (ja som mal štvorcový alumíniový) s rozotretou horúcou omáčkou a v predohriatej rúre piekol 25 minút.

    Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Následne som mäso s pekáčom vytiahol z rúry, kuchynskými kliešťami ho otočil, posypal strúhaným parmezánom, rozotrel naň druhú vrstvu omáčky, porozkladal kocky mozzarelly i provolone a porozsypoval pokrájané lístky bazalky,

    Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    posypal zvyškom strúhaného parmezánu a

    Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ešte 25 minút piekol, kým sa syr neroztopil a nezačal hnednúť.

    Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hotovo, dozdobené vrcholcovými lístkami bazaličky voňavej.

    Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Priebežne som uvaril mladú špargľu, v osolenej vriacej vode s bobkovým listom a guličkami čierneho i nového korenia (tak 5-6 minút).

    Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    A za horúca podával s pôvodnou paradajkovou omáčkou. Kto rád kaloricky výdatnejší pokrm, plátok kuracích pŕs uloží na špagetové lôžko. My sme si pochutnali na zostave len so špargľou.

    Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia