Omáčka z tmavých ringlôt fotorecept
Slivková omáčka patrí do našej rodinnej kuchynskej šperkovnice už druhé storočie. Svojho času som na našej Vareške zverejnil z „bystričiek“ lady Ann ich Zobraziť celý popisSlivková omáčka patrí do našej rodinnej kuchynskej šperkovnice už druhé storočie. Svojho času som na našej Vareške zverejnil z „bystričiek“ lady Ann ich v 50. rokoch pripravovala z bielych „tipala“ a ja dnes z tmavých ringlôt, ktoré som napodiv, dobre prezreté, kúpil v našom „markete“. Podával som ju vo vymyslenej no praktickej kombinácii. Teda s tým, čo už bolo navarené a upečené. Ťažko uveriť, ale so zapečenými „šunkoflekmi“ a pečenou plnenou kapiou, vytvorila úžasnú paletu chutí a vôní!
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Začal som na kuchynskom pulte.
-
2
Očistil a olúpal ringloty aj jablko bez „jadrinca“.
-
3
Priamo do hrnca som na veľkých slzičkách postrúhal cibuľu, zalial ju rastlinným olejom a jemne orestoval na strednom ohreve. Restovanie som zastavil pridaním masla.
-
4
Vložil pokrájané olúpané ringloty, pretlačené strúčiky cesnaku a pokrájané žlté mäkšie jablko.
-
5
Zostavu som premiešal a pod pokrievkou dusil, s občasným premiešaním, asi pol hodinu.
-
6
Medzitým som pripravil zálievku z kúpeného kuracieho vývaru, po pol mocca lyžičky mletého muškátového orieška a mletých klinčekov a kopcovitej PL kukuričného škrobu (zemiakového, alebo maizeny) a
-
7
podlial udusený základ, pridal zarovnanú PL mletej škorice a
-
8
4 kopcovité PL hustej kyslej smotany, zmiešal a ešte ¼ hodinku podusil.
-
9
Cez husté sitko (pamätám na „pasírovaciu kolísku“ mojej Mamky presladkej),
-
10
prepasíroval omáčku s „kultúrnejším“ vzhľadom dochutenou tmavým rumom.
-
11
Na tanieri so zapekanými „šunkoflekmi“ a plnenou hrubostennou červenou paprikou (kapiou), nám obom naozaj chutila
-
12
Na varenie som vybral iba tie najtmavšie a najmäkšie.
Diskusia k receptu