Slivková omáčka
Slivková omáčka

Omáčka z tmavých ringlôt fotorecept

sracz - fotkasracz, včera 20:28
Omáčka z tmavých ringlôt (fotorecept)
Foto: sracz

Slivková omáčka patrí do našej rodinnej kuchynskej šperkovnice už druhé storočie. Svojho času som na našej Vareške zverejnil z „bystričiek“ lady Ann ich Zobraziť celý popisSlivková omáčka patrí do našej rodinnej kuchynskej šperkovnice už druhé storočie. Svojho času som na našej Vareške zverejnil z „bystričiek“ lady Ann ich v 50. rokoch pripravovala z bielych „tipala“ a ja dnes z tmavých ringlôt, ktoré som napodiv, dobre prezreté, kúpil v našom „markete“. Podával som ju vo vymyslenej no praktickej kombinácii. Teda s tým, čo už bolo navarené a upečené. Ťažko uveriť, ale so zapečenými „šunkoflekmi“ a pečenou plnenou kapiou, vytvorila úžasnú paletu chutí a vôní!

4-6
porcie
30 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 PL
200 g
2 PL
2 ks
4 ks
1 ks
500 ml
0,5 ML
0,5 ML
3 KL
1 PL
2 KL
4÷5 PL hustá
2 PL




Postup

  1. 1

    Začal som na kuchynskom pulte.

    Omáčka z tmavých ringlôt (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistil a olúpal ringloty aj jablko bez „jadrinca“.

    Omáčka z tmavých ringlôt (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Priamo do hrnca som na veľkých slzičkách postrúhal cibuľu, zalial ju rastlinným olejom a jemne orestoval na strednom ohreve. Restovanie som zastavil pridaním masla.

    Omáčka z tmavých ringlôt (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vložil pokrájané olúpané ringloty, pretlačené strúčiky cesnaku a pokrájané žlté mäkšie jablko.

    Omáčka z tmavých ringlôt (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zostavu som premiešal a pod pokrievkou dusil, s občasným premiešaním, asi pol hodinu.

    Omáčka z tmavých ringlôt (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým som pripravil zálievku z kúpeného kuracieho vývaru, po pol mocca lyžičky mletého muškátového orieška a mletých klinčekov a kopcovitej PL kukuričného škrobu (zemiakového, alebo maizeny) a

    Omáčka z tmavých ringlôt (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    podlial udusený základ, pridal zarovnanú PL mletej škorice a

    Omáčka z tmavých ringlôt (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    4 kopcovité PL hustej kyslej smotany, zmiešal a ešte ¼ hodinku podusil.

    Omáčka z tmavých ringlôt (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cez husté sitko (pamätám na „pasírovaciu kolísku“ mojej Mamky presladkej),

    Omáčka z tmavých ringlôt (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    prepasíroval omáčku s „kultúrnejším“ vzhľadom dochutenou tmavým rumom.

    Omáčka z tmavých ringlôt (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na tanieri so zapekanými „šunkoflekmi“ a plnenou hrubostennou červenou paprikou (kapiou), nám obom naozaj chutila

    Omáčka z tmavých ringlôt (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na varenie som vybral iba tie najtmavšie a najmäkšie.

    Omáčka z tmavých ringlôt (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu