Kuracie motýliky s majonézovou omáčkou fotorecept
Foto: sracz
Nepamätám sa kde som videl predprípravu kuracích paličiek či „drumstickov“ (podľa mojich vnúčeniec Lilinky a Samka, vraj mäsa s rúčkou), ale ja som ich Zobraziť celý popisNepamätám sa kde som videl predprípravu kuracích paličiek či „drumstickov“ (podľa mojich vnúčeniec Lilinky a Samka, vraj mäsa s rúčkou), ale ja som ich pomenoval ako „motýliky“. Upiekol som ich podľa osobného variantu a servíroval s pečenými zemiakmi. Zloženie marinády a aj ostatných zložiek receptu, si môže každý z Vás upraviť podľa vlastných chutí a možností. Pochutíte si a určite nebudete ľutovať. Už slávny Jan Žižka povzbudzoval svoje „deti“: „Nepřátel se nelekejte a na množství nehleďte!“
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
4-6 ks (dolná časť) |
|
Marináda: | |
2-3 PL |
|
3-4 strúčiky (pretlačený) |
|
2-3 ČL |
|
1 KL |
|
1 ČL (alebo korenie štyroch farieb) |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
1 vetvička (nadrobno naseekaný) |
|
2-3 vetvičky (nadrobno naseekaný) |
|
Pečené zemiaky: | |
1-1,2 kg žlté |
|
2-3 PL (olivový) |
|
1 PL |
|
1 ČL (alebo korenie štyroch farieb) |
|
0,5 KL |
|
1 KL drvená |
|
2-3 ČL |
|
1 KL (alebo v prášku) |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
Majonézová omáčka: | |
200-250 ml kvalitná |
|
1 KL (nadrobno nasekané lístočky) |
|
1 KL (lístočky) |
|
2-3 strúčiky |
|
z 1 citróna (nastrúhaná) |
|
1 ČL (alebo korenie štyroch farieb) |
|
Postup
-
1
Na začiatku trošku práce s roztvorením kuracích lýtok. Ja som ich pozdĺžne rozrezal a pomocou kuchynských nožníc obojstranne okolo kosti uvoľnil a roztvoril, jemne posypal soľou i mletým čiernym korením.
-
2
Vymiešal som marinádu z uvedených surovín.
-
3
Marinádou som kuracie „motýliky“ obojstranne ponatieral a poukladal ich do misy z jenského skla.
-
4
Prikryl celofánovou fóliou a na noc (teda aspoň na 2-3 hodinky) uložil do chladničky.
-
5
Na druhý deň som začal majonézovou omáčkou (opäť podľa uvedených surovín) a v chladničke ju vystriedal s „motýlikmi“.
-
6
Na mesiačiky nakrájané zemiaky (3-5 minút predvarené v osolenej vode) som ručne premiešal s emulziou pripravenou zo surovín uvedených v časti „Pečené zemiaky“. Zemiaky som rozložil na papier na pečenie v pekáči, prikryl kovovou mriežkou.
-
7
Na mriežku som rozložil „motýliky“, 2-3 minúty predpečené na panvici s olejom.
-
8
Ponatieral som ich zvyškom marinády (môžete opakovať aj v priebehu pečenia až do vyčerpania zásoby).
-
9
Piekol 45 minút na 180 °C, prikryté druhým pekáčom, ktorý som potom sňal a kožu „motýlikov“ dopiekol ešte 12-15 minút.
-
10
Nuž a napokon, za čerstva, ich podával s opečenými zemiakmi a majonézovou omáčkou. Dúfam, že som Vás neodradil množstvom surovín a technologickým postupom prípravy, ale výsledné „dielo“ naozaj stojí za ochutnanie!
-
11
... červené gerbery s bielymi karafiátmi nám robili milú spoločnosť.
Diskusia k receptu