Pečené kuracie stehná
Pečené kuracie stehná

Kuracie motýliky s majonézovou omáčkou fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. júla 2024
Kuracie motýliky s majonézovou omáčkou (fotorecept)
Foto: sracz

Nepamätám sa kde som videl predprípravu kuracích paličiek či „drumstickov“ (podľa mojich vnúčeniec Lilinky a Samka, vraj mäsa s rúčkou), ale ja som ich Zobraziť celý popisNepamätám sa kde som videl predprípravu kuracích paličiek či „drumstickov“ (podľa mojich vnúčeniec Lilinky a Samka, vraj mäsa s rúčkou), ale ja som ich pomenoval ako „motýliky“. Upiekol som ich podľa osobného variantu a servíroval s pečenými zemiakmi. Zloženie marinády a aj ostatných zložiek receptu, si môže každý z Vás upraviť podľa vlastných chutí a možností. Pochutíte si a určite nebudete ľutovať. Už slávny Jan Žižka povzbudzoval svoje „deti“: „Nepřátel se nelekejte a na množství nehleďte!“

4-6
porcie
30 minút
príprava
50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

4-6 ks (dolná časť)
Marináda:
2-3 PL
3-4 strúčiky (pretlačený)
2-3 ČL
1 KL
1 ČL (alebo korenie štyroch farieb)
1 PL
podľa chuti
1 vetvička (nadrobno naseekaný)
2-3 vetvičky (nadrobno naseekaný)
Pečené zemiaky:
1-1,2 kg žlté
2-3 PL (olivový)
1 PL
1 ČL (alebo korenie štyroch farieb)
0,5 KL
1 KL drvená
2-3 ČL
1 KL (alebo v prášku)
1 KL
1 PL
Majonézová omáčka:
200-250 ml kvalitná
1 KL (nadrobno nasekané lístočky)
1 KL (lístočky)
2-3 strúčiky
z 1 citróna (nastrúhaná)
1 ČL (alebo korenie štyroch farieb)




Postup

  1. 1

    Na začiatku trošku práce s roztvorením kuracích lýtok. Ja som ich pozdĺžne rozrezal a pomocou kuchynských nožníc obojstranne okolo kosti uvoľnil a roztvoril, jemne posypal soľou i mletým čiernym korením.

    Kuracie motýliky s majonézovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiešal som marinádu z uvedených surovín.

    Kuracie motýliky s majonézovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Marinádou som kuracie „motýliky“ obojstranne ponatieral a poukladal ich do misy z jenského skla.

    Kuracie motýliky s majonézovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prikryl celofánovou fóliou a na noc (teda aspoň na 2-3 hodinky) uložil do chladničky.

    Kuracie motýliky s majonézovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na druhý deň som začal majonézovou omáčkou (opäť podľa uvedených surovín) a v chladničke ju vystriedal s „motýlikmi“.

    Kuracie motýliky s majonézovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na mesiačiky nakrájané zemiaky (3-5 minút predvarené v osolenej vode) som ručne premiešal s emulziou pripravenou zo surovín uvedených v časti „Pečené zemiaky“. Zemiaky som rozložil na papier na pečenie v pekáči, prikryl kovovou mriežkou.

    Kuracie motýliky s majonézovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na mriežku som rozložil „motýliky“, 2-3 minúty predpečené na panvici s olejom.

    Kuracie motýliky s majonézovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ponatieral som ich zvyškom marinády (môžete opakovať aj v priebehu pečenia až do vyčerpania zásoby).

    Kuracie motýliky s majonézovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Piekol 45 minút na 180 °C, prikryté druhým pekáčom, ktorý som potom sňal a kožu „motýlikov“ dopiekol ešte 12-15 minút.

    Kuracie motýliky s majonézovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nuž a napokon, za čerstva, ich podával s opečenými zemiakmi a majonézovou omáčkou. Dúfam, že som Vás neodradil množstvom surovín a technologickým postupom prípravy, ale výsledné „dielo“ naozaj stojí za ochutnanie!

    Kuracie motýliky s majonézovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ... červené gerbery s bielymi karafiátmi nám robili milú spoločnosť.

    Kuracie motýliky s majonézovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
Povedené motýlky i způsob pečení na roštu se mi líbí. Mně by chutnalo. Zdravím!
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia