Maslové rožteky po mojom fotorecept
Foto: sracz
Teda „moje ako moje“! Nechal som sa (a rád) inšpirovať našou priateľkou na Varecha.sk, kuchárkou a zároveň prispievateľkou par excellence, @Cesminaz. Aj tento Zobraziť celý popisTeda „moje ako moje“! Nechal som sa (a rád) inšpirovať našou priateľkou na Varecha.sk, kuchárkou a zároveň prispievateľkou par excellence, @Cesminaz. Aj tento má veľké výhody vo svojich variantoch. Dovoľujem si Vám predstaviť ten najjednoduchší, teda bez plnky. Vy si môžete vložiť plnky od pudingových, cez mäsové, až po tvarohové i orechové, alebo s bársakým ovocím. Príprava kysnutého cesta je už notoricky známa, tak som sa venoval až „finálnym“ krokom v príprave týchto chutných rožtekov.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
1 kg |
|
250 ml vlažné |
|
250 ml vlažná |
|
3 PL |
|
125 g rozpustené |
|
5-6 PL |
|
2-3 KL |
|
31 g čerstvé |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1 PL rozpustené |
|
Na posypanie: | |
1 PL |
|
Postup
-
1
Ako som už poznamenal, príprava cesta je dobre známa a jednoduchá. Kvások som pripravil už s notoricky známym spôsobom - vo „vajdlingu“ som zmiešal múku (mám prístup k talianskej CAPUTO 1924 „TIPO 00“ s PL soli, vyhĺbil jamku, do ktorej som dal olivový olej, biely grécky jogurt „Fage“, polovicu zmiešaného vlažného mlieka a vody (zvyšok som prilieval podľa potreby pri miesení). Prilial som vykysnutý kvások a vypracoval cesto, ktoré so nechal dobrú „hoďku“ kysnúť. Vykysnuté cesto som na doske rozdelil na polovicu a každú vyvaľkal do kruhového plátu, asi 3 mm hrubého.
-
2
Spodný plát cesta som natrel rozpusteným maslom (asi PL som odložil na potretie) a prikryl druhým plátom.
-
3
Potom pokrájal na 16 „double“ trojuholníkov.
-
4
Každý som od širšej strany zľahka skrútil do tvaru valčeka.
-
5
Rožteky som uložil na plech, potrel vajíčkovým žĺtkom zmiešaným s vychladnutým odloženým kúskom masla.
-
6
Rožteky som rovnomerne rozmiestnil na pekáči...
-
7
...a posypal semienkami sezamu.
-
8
Piekol som asi 21 minút vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C. Podľa rady učenej inštruktorky @Cesminaz môžeme povrchy upečených rožtekov potrieť rozpusteným maslom. My sme ich už pred viac ako ¼ rokom zajedali ku polievke z mladej cvikly s kozím syrom a včera ku polievke z oranžovej šošovice. A chutilo nám naozaj „prenáramne“.
Diskusia k receptu