Kuracie mäso
Kuracie mäso

Kuracie stehná s pečeným ružičkovým kelom fotorecept

sracz - fotkasracz, včera 21:04
Kuracie stehná s pečeným ružičkovým kelom (fotorecept)
Foto: sracz

Variant spočíva v prílohe a nie v mäse. V stravovaní som sa „polepšil“ a snažím sa, čoby absolvent univerzity 3. veku, vyhýbať Zobraziť celý popisVariant spočíva v prílohe a nie v mäse. V stravovaní som sa „polepšil“ a snažím sa, čoby absolvent univerzity 3. veku, vyhýbať surovinám vedúcim k nadváhe. Východisko som našiel v pečenej koreňovej zelenine, v ktorej „boduje“ petržlen i paštrnák. Občas ich vymením za surové či dusené šaláty z rôzne listových mladých špecialít (listový kel, listový kaleráb, …, listová cvikla). Chutný je aj ľadový šalát, jarný jemný šalát , alebo Roma, či arugula. Teraz som pripravil pečený ružičkový kel.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
90-100 minút
na 200/180 °C

Suroviny

3-4 ks (horná časť s kosťou a kožou)
3-4 PL
2-3 KL (Nahrin)
2-3 KL domáce
2-3 ČL
110-120 g
400-600 ml horúca (alebo vývar mäsový)
podľa chuti
podľa chuti
1÷2 ČL




Postup

  1. 1

    Dočistené, umyté a osušené kúsky mäsa som pokvapkal olivovým olejom a vtrel ho do kože, potom som ich postupne prstami posypal „Nahrin“ korením na kuracie mäso, domácim talianskym korením (rcp som už uviedol v „Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept)“, ale pre istotu ešte „krát“: Italien seasoning: 2 PL oregano * à 1,5 PL majorán a bazalka * à PL tymian, rozmarín a šalvia => všetko sušené a drvené. Kto chce, môže doplniť: sladkú mletú papriku, mleté semienka feferónky, cibuľový a cesnakový prášok), celou rascou a jemne „vťapkal" do mäsa.

    Kuracie stehná s pečeným ružičkovým kelom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom som mäso otočil na celofánovej fólii a obslúžil aj jeho druhú stranu, zabalil do fólie, na ktorej ležali, než som pokrájal ružičky kelu.

    Kuracie stehná s pečeným ružičkovým kelom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozložil som kúsky mäsa na pekáč s alumíniovou fóliou vymastenou olejom, jemne posypal mletou údenou sladkou paprikou, pridal kúsky polovice masla, zakryl na tesno fóliou a zakryté piekol 33 minút na 200 °C.

    Kuracie stehná s pečeným ružičkovým kelom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som pekáč s mäsom vybral z rúry, zalial asi 150 ml vriacej vody, výpekom polial kúsky mäsa, pridal kúsky z druhej polovice masla a opätovne zakryté fóliou piekol ďalších 44 minút (mäso som ešte dva razy polial výpekom).

    Kuracie stehná s pečeným ružičkovým kelom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do rúry sa vmestil aj druhý pekáč s rozkrojenými ružičkami kelu, ktoré som pokvapkal olejom, ľahko osolil, okorenil mletým čiernym korením a v „polčase“ pečenia pridal aj po štipke masla. Po upečení som polružičky pretrasením zamiešal.

    Kuracie stehná s pečeným ružičkovým kelom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po viac ako hodine pečenia, som opäť mäso pooblieval výpekom, pridal asi „decko“ vriacej vody, teplotu znížil na 180 °C a odkryté mäsko, opakovane polievané výpekom, získalo asi po 12-15 minútach krásnu zlatočervenú farbu.

    Kuracie stehná s pečeným ružičkovým kelom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ... no a mohli sme obedovať. Dobrú chuť i Vám priatelia vážení a milí!

    Kuracie stehná s pečeným ružičkovým kelom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečenú kuracinu som vyskúšal aj s vareným ružičkovým kelom, ale s pečeným chutil viac!

    Kuracie stehná s pečeným ružičkovým kelom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu