Rožky na narodeninové raňajky fotorecept
Foto: sracz
Domáce pečivo, no hlavne chlebík, ma doprevádza na životnom putovaní už od detstva. Jeho hlavným tvorcom bola moja úžasná babička lady Ann, B. Zobraziť celý popisDomáce pečivo, no hlavne chlebík, ma doprevádza na životnom putovaní už od detstva. Jeho hlavným tvorcom bola moja úžasná babička lady Ann, B. P. a dva razy do mesiaca som na saniach či talige, ťahal peceň, vykysnutý na šírku stola, do starej pekárne. Patrím k pamätníkom Košičanov na dávnu pekáreň vyhrievanú drevom, kedy oproti dnešnému OD Astória v nej nám náš strýko Berco chlebík upiekol. Dnešné rožky som zmajstroval vďaka našej šikovnej @Cesminaz, ktorej veľmi pekne ďakujem za inšpiráciu.
porcií
na 210 °C
Suroviny
1 kg (Caputo 00) |
|
17,6 g (Enfamil-Infant) |
|
150 ml |
|
700 ml vlažná |
|
60 g rozpustené |
|
7 g (alebo 1/2 kocky čerstvé) |
|
1 ČL |
|
1,5 KL |
|
Postup
-
1
Múku so soľou, ovsenými vločkami a dojčenským sušeným mliekom som premiešal v miske „kyske“, potom pridal rozpustené maslo a v 350 ml vlažnej vody rozmiešané sušené droždie (žiaľ čerstvé tu nemali ani „pod pultom“) a mocca lyžičku cukru.
-
2
Stierkou premiešal, postupne pridával ďalších 350 ml vlažnej vody a rukou vypracoval cesto, vytvaroval bochník, vložil ho do jemne pomúčenej „kysky“ následne ju „zadekľoval“ príslušným vekom a niečo vyše hodiny nechal vykysnúť.
-
3
Vykysnuté cesto som vyklopil na pomúčenú tablu a vyvaľkal z neho valček.
-
4
Ten som pokrájal na 10 kúskov a
-
5
postupne ich rozvaľkal na tenko, zroloval a vytváral ohnuté rožky.
-
6
Rožky som poukladal do pekáča vystlaného papierom na pečenie a postriekal ich studenou vodou.
-
7
Zakryl ich druhým pekáčom a 12 minút piekol v rúre vyhriatej na 210 °C, potom som horný pekáč sňal a ešte dopiekol asi 10 minút.
-
8
Upečené rožky som preložil na mriežku, nechal asi 12 minút vychladnúť a podával ich na raňajky.
-
9
Biele gerbery vo váze doplnili príjemnú sviatočnú narodeninovú atmosféru.
Niekto v rodinke mal narodeniny, tak blahozelam :-).
Myslela som, ze rozteky su makove, alebo niecim plnene, tak sa mi zdalo podla fotky.