Domáce kváskové žemle fotorecept
Tieto žemle sú z tuhšieho pšeničného kvásku, ktorý sa zvykne nazývať aj "lievito madre". Bežne sa používa na sladké pečenie, alebo tam, kde Zobraziť celý popisTieto žemle sú z tuhšieho pšeničného kvásku, ktorý sa zvykne nazývať aj "lievito madre". Bežne sa používa na sladké pečenie, alebo tam, kde nechcete cítiť typickú kyslastú chuť ražného kvásku.
porcií
príprava
na 230 °C
Suroviny
Rozkvas: | |
2 PL |
|
100 g |
|
100 g |
|
Cesto: | |
500 g |
|
150 g vlažná |
|
20 g |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
1 ČL (alebo med) |
|
|
|
Na potretie: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si rozkvas. Vymiešame kvások, múku, vodu. Môžeme použiť obyčajnú, špaldovú múku, alebo múku priamo určenú na kváskovanie.
-
2
Prikryjeme a necháme nakysnúť 6-12 hodín. V teplom letnom období vám prekysne aj za 6 hodín. Na prikrytie používam plastové "kúpacie čiapky", ktoré dostanete hocikde v drogérii :-)
-
3
Pečenie s kváskom trvá dlhšie, preto si ho treba časovo dobre naplánovať. Ja často využívam kvasenie v chladničke cez noc. Aj v tomto prípade som si večer namiešala cesto z rozkvasu a ostatných ingrediencií, znovu prikryla a nechala prekysnúť počas noci v chladničke. Ráno som ho vybrala a na doske začala tvoriť žemličky.
-
4
Cesto na žemličky si vždy vážim, aby boli rovnaké. V tomto prípade to bolo cca 80 g na jednu žemličku. Vyšlo mi 14 kusov.
-
5
Žemličky necháme v teple podkysnúť. Ja využívam rúru, ktorú mám pri funkcii "kysnutie" nahriatu na 40 °C so zapnutým ventilátorom.
-
6
Tesne pred pečením potrieme mliekom a posypeme sezamom, rascou, alebo hrubozrnou soľou podľa chuti. Pred pečením môžeme postriekať vodou. Pečieme na 230 °C cca 15 minút. Ak máme pocit, že trocha zvrchu prihárajú, ku koncu ich môžeme prikryť papierom na pečenie.
-
7
Žemličky po dopečení chladíme na mriežke a ešte za horúca postriekame niekoľkokrát vodou. Kôrka nebude tvrdá.
-
8
Dobrú chuť! :-)
Diskusia k receptu