Kváskové žemle
Kváskové žemle

Domáce kváskové žemle fotorecept

kucharecka33 - fotkakucharecka33, včera 21:31

Tieto žemle sú z tuhšieho pšeničného kvásku, ktorý sa zvykne nazývať aj "lievito madre". Bežne sa používa na sladké pečenie, alebo tam, kde Zobraziť celý popisTieto žemle sú z tuhšieho pšeničného kvásku, ktorý sa zvykne nazývať aj "lievito madre". Bežne sa používa na sladké pečenie, alebo tam, kde nechcete cítiť typickú kyslastú chuť ražného kvásku.

14
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
15 minút
na 230 °C

Suroviny

Rozkvas:
2 PL
100 g
100 g
Cesto:
500 g
150 g vlažná
20 g
1 ks
1 ČL
1 ČL (alebo med)
Na potretie:
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si rozkvas. Vymiešame kvások, múku, vodu. Môžeme použiť obyčajnú, špaldovú múku, alebo múku priamo určenú na kváskovanie.

    Domáce kváskové žemle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prikryjeme a necháme nakysnúť 6-12 hodín. V teplom letnom období vám prekysne aj za 6 hodín. Na prikrytie používam plastové "kúpacie čiapky", ktoré dostanete hocikde v drogérii :-)

    Domáce kváskové žemle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečenie s kváskom trvá dlhšie, preto si ho treba časovo dobre naplánovať. Ja často využívam kvasenie v chladničke cez noc. Aj v tomto prípade som si večer namiešala cesto z rozkvasu a ostatných ingrediencií, znovu prikryla a nechala prekysnúť počas noci v chladničke. Ráno som ho vybrala a na doske začala tvoriť žemličky.

    Domáce kváskové žemle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto na žemličky si vždy vážim, aby boli rovnaké. V tomto prípade to bolo cca 80 g na jednu žemličku. Vyšlo mi 14 kusov.

    Domáce kváskové žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Žemličky necháme v teple podkysnúť. Ja využívam rúru, ktorú mám pri funkcii "kysnutie" nahriatu na 40 °C so zapnutým ventilátorom.

    Domáce kváskové žemle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tesne pred pečením potrieme mliekom a posypeme sezamom, rascou, alebo hrubozrnou soľou podľa chuti. Pred pečením môžeme postriekať vodou. Pečieme na 230 °C cca 15 minút. Ak máme pocit, že trocha zvrchu prihárajú, ku koncu ich môžeme prikryť papierom na pečenie.

    Domáce kváskové žemle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Žemličky po dopečení chladíme na mriežke a ešte za horúca postriekame niekoľkokrát vodou. Kôrka nebude tvrdá.

    Domáce kváskové žemle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dobrú chuť! :-)

    Domáce kváskové žemle (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu