Tiramisu - Lady session fotorecept
Foto: sracz
Čo som ja horší!? Opýtal som sa sám seba, keď som na našej „Vareške“ videl množstvo variantov na taliansku špecialitu tiramisu. V Zobraziť celý popisČo som ja horší!? Opýtal som sa sám seba, keď som na našej „Vareške“ videl množstvo variantov na taliansku špecialitu tiramisu. V septembri sme s mojou „Prišahanou“ oslavovali Máriu a tak som ju a jej gratulantky počastoval svojím dielom. Nebolo to síce talianske, no bolo moje. Aj teraz ma navigovalo motto môjho krstného otca Jána, B. P.: ak do svojho jedla dáš samé dobroty, tak výsledok musí byť prefajný! Alebo po „vihodňarski: aj tak še dá i tak še dá“! Ak sa páči, skúste aj Vy!
porcií
príprava
Postup
-
1
Šľahačku som kúpil v hotovom veľkom balení, tak som ňou nešetril a do krému, okrem islandského jogurtu skyr, ricotty a tvarohu LIFEWAY, zakomponoval aj konzervu banketového ovocia. Ukážka je ako stôl „kofy“ na perzskom trhu, ale oplatilo sa...
-
2
Do veľkej misy z jenského skla som uložil po 250 g jemného tvarohu, islandského jogurtu a ricotty, 2 PL preosiateho práškového cukru, PL vanilkového extraktu, 3 PL Amaretto likéru.
-
3
Všetko som dôkladne zmiešal pomocou šľahača na malých otáčkach.
-
4
Potom ručne, pomocou stierky, vmiešal polovicu kúpenej hotovej šľahačky z „plastového kontajnera“ a následne misu pripraveného krému vložil do chladničky.
-
5
... než som si pripravil „tortovnicu“, uvarenú vychladnutú kávu zmiešanú s PL práškového cukru a 100 ml kávového likéru (Copa de Oro), konzervu „banketová zmes“ ovocia (sirup vypijem) a dlhé piškóty. Všetkým odborníkom a znalcom pravého talianskeho tiramisu sa vopred ospravedlňujem za odvahu, trúfalosť a drzosť predstavenia mojej verzie, lebo to talianske sa robí iba s mascarpone.
-
6
Teraz to išlo „krát dva“ piškóty som jednu za druhou obojstranne namáčal do kávy a ukladal na dno formy pre tortu,
-
7
zakryl vrstvou odpočinutého krému,
-
8
rozložil „banketové“ ovocie, poukladal ďalšiu vrstvu piškót namočených v káve,
-
9
opäť zakryl krémom a šľahačkou.
-
10
Cez sitko posypal kakaom a uložil na tri hodiny do chladničky, alebo cez noc, čo je ešte lepšie.
-
11
...a teraz sa už iba porcovalo a hodovalo. Chutilo všetkým a zožal som obdiv jemnejšej a krajšej polovice ľudstva, i pochvalu pred rozvinutým „bandolierom“. Krému som pripravil ako pre rotu ženijných mostárov - pontonierov, tak som ho použil do nedeľňajšej piškótovej rolády.
-
12
...ešte kytica pre oslávenkyňu, nositeľku krásneho mena slávnej to patrónky Slovenska.
Diskusia k receptu