Roláda s marhuľovou plnkou fotorecept
Foto: sracz
Zahĺbil som sa do čítania, na feminity.zoznam.sk, receptu „marhuľová švajčiarska roláda“ a veľmi sa mi zapáčil. Pravda je, že prvá myšlienka patrila starej Zobraziť celý popisZahĺbil som sa do čítania, na feminity.zoznam.sk, receptu „marhuľová švajčiarska roláda“ a veľmi sa mi zapáčil. Pravda je, že prvá myšlienka patrila starej slovenskej múdrosti: „Zo sliviek sa dá urobiť aj niečo múdrejšie, ako obyčajný lekvár“. Podobne ako Slováci so slivovicou, tak dozaista aj Švajčiari so zrelými marhuľami, negujú zúfalý pokus feministiek, zachrániť zrelé ovocie pre domáce špajzy! No musím priznať, že s roládou im to vyšlo taktiež dobre. Experimentoval som (vraj) a chutilo!
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Marhuľová plnka: | |
100-120 ml horúca |
|
2 PL jemný |
|
10-12 ks zrelé |
|
2 KL |
|
2 PL |
|
Cesto: | |
4-5 ks |
|
145 g (alebo krupicový) |
|
2 KL |
|
115 g |
|
1/2 KL |
|
35+15 g (plus na vymastenie papiera na pečenie) |
|
Šľahačka: | |
236 ml |
|
3-4 PL |
|
štipka |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Marhuľová plnka: 2 PL jemného hnedého trstinového cukru som nechal rozpustiť v 100 ml vody na strednom ohreve. Pridal som na drobno pokrájané marhule, 2 KL vanilkového extraktu (alebo ho nahradiť obsahom polovičky vanilkového struku) a 2 PL rumu so slaným karamelom (nemal som marhuľový likér), premiešal a 12-15minút podusil na malom ohreve. Potom som marhule scedil na jemnom sitku (šťavu použijem neskôr na dokončovaciu etapu) a nechal vychladnúť.
-
2
Pokračoval som prípravou cesta. Vyšľahal som vajíčka s práškovým cukrom, zmäknutým maslom a vanilkovým extraktom (kto má nahradí ho druhou polovicou obsahu vanilkového struku), primiešal hladkú múku a 1/2 KL prášku do pečiva (v originálnom recepte je používaná samokypriaca múka; o pár dní som ju v obchode objavil pod názvom „Marzili Beach – Self rising flour“, nuž nabudúce uvidíme).
-
3
Potom som hladké cesto rovnomerne rozprestrel na pekáč 30x20 cm s papierom na pečenie, vymastenom maslom a asi 11 minút piekol v rúre vyhriatej na 200 °C.
-
4
Upečený korpus som vybral z pekáča aj s papierom na pečenie, prstami posypal jemným hnedým trstinovým cukrom, zroloval a zavinul do vlhkej utierky.
-
5
A po vychladnutí rozbalil.
-
6
V pomocnej miske som pomocou ručného šľahača, na pomalých otáčkach, pripravil šľahačku zo škatuľky šľahačkovej smotany, práškového cukru a štipky soli.
-
7
Šľahačku som rozotrel na rozbalený korpus (bol som nešikovný a pozdĺžne mi praskol).
-
8
Následne doplnil aj vychladnutou marhuľovou plnkou,
-
9
spätne zroloval, polial odloženou šťavou zo scedených marhúľ a prasklinu „zamaskoval“ čokoládovou polevou a
-
10
pred podávaním aj šľahačkou. Napriek estetickému „defektu“ chutila vynikajúco!
Diskusia k receptu