Marhuľová roláda
Marhuľová roláda

Roláda s marhuľovou plnkou fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. augusta 2024
Roláda s marhuľovou plnkou (fotorecept)
Foto: sracz

Zahĺbil som sa do čítania, na feminity.zoznam.sk, receptu „marhuľová švajčiarska roláda“ a veľmi sa mi zapáčil. Pravda je, že prvá myšlienka patrila starej Zobraziť celý popisZahĺbil som sa do čítania, na feminity.zoznam.sk, receptu „marhuľová švajčiarska roláda“ a veľmi sa mi zapáčil. Pravda je, že prvá myšlienka patrila starej slovenskej múdrosti: „Zo sliviek sa dá urobiť aj niečo múdrejšie, ako obyčajný lekvár“. Podobne ako Slováci so slivovicou, tak dozaista aj Švajčiari so zrelými marhuľami, negujú zúfalý pokus feministiek, zachrániť zrelé ovocie pre domáce špajzy! No musím priznať, že s roládou im to vyšlo taktiež dobre. Experimentoval som (vraj) a chutilo!

10-12
porcií
30 minút
príprava
12-15 minút
na 200 °C

Suroviny

Marhuľová plnka:
100-120 ml horúca
2 PL jemný
10-12 ks zrelé
2 KL
2 PL
Cesto:
4-5 ks
145 g (alebo krupicový)
2 KL
115 g
1/2 KL
35+15 g (plus na vymastenie papiera na pečenie)
Šľahačka:
236 ml
3-4 PL
štipka
1 ks




Postup

  1. 1

    Marhuľová plnka: 2 PL jemného hnedého trstinového cukru som nechal rozpustiť v 100 ml vody na strednom ohreve. Pridal som na drobno pokrájané marhule, 2 KL vanilkového extraktu (alebo ho nahradiť obsahom polovičky vanilkového struku) a 2 PL rumu so slaným karamelom (nemal som marhuľový likér), premiešal a 12-15minút podusil na malom ohreve. Potom som marhule scedil na jemnom sitku (šťavu použijem neskôr na dokončovaciu etapu) a nechal vychladnúť.

    Roláda s marhuľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokračoval som prípravou cesta. Vyšľahal som vajíčka s práškovým cukrom, zmäknutým maslom a vanilkovým extraktom (kto má nahradí ho druhou polovicou obsahu vanilkového struku), primiešal hladkú múku a 1/2 KL prášku do pečiva (v originálnom recepte je používaná samokypriaca múka; o pár dní som ju v obchode objavil pod názvom „Marzili Beach – Self rising flour“, nuž nabudúce uvidíme).

    Roláda s marhuľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som hladké cesto rovnomerne rozprestrel na pekáč 30x20 cm s papierom na pečenie, vymastenom maslom a asi 11 minút piekol v rúre vyhriatej na 200 °C.

    Roláda s marhuľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečený korpus som vybral z pekáča aj s papierom na pečenie, prstami posypal jemným hnedým trstinovým cukrom, zroloval a zavinul do vlhkej utierky.

    Roláda s marhuľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A po vychladnutí rozbalil.

    Roláda s marhuľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V pomocnej miske som pomocou ručného šľahača, na pomalých otáčkach, pripravil šľahačku zo škatuľky šľahačkovej smotany, práškového cukru a štipky soli.

    Roláda s marhuľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Šľahačku som rozotrel na rozbalený korpus (bol som nešikovný a pozdĺžne mi praskol).

    Roláda s marhuľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Následne doplnil aj vychladnutou marhuľovou plnkou,

    Roláda s marhuľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    spätne zroloval, polial odloženou šťavou zo scedených marhúľ a prasklinu „zamaskoval“ čokoládovou polevou a

    Roláda s marhuľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pred podávaním aj šľahačkou. Napriek estetickému „defektu“ chutila vynikajúco!

    Roláda s marhuľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

farbuska
Práve som si prisadla s hrnčekom čierneho čaju s mliekom, že si urobím desiatovú prestávku bez desiatej. A hľa! Akoby sa kúsok tvojej marhuľovej rolády k tomu čaju hodil... Nuž, aspoň si tú chuť predstavím, lebo marhule milujem: od čerstvých až po kalíšok tej marhuľovice.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia