Focaccia so zemiakmi, pórom a syrom fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. marca 2024
Focaccia so zemiakmi, pórom a syrom  (fotorecept)
Foto: sracz

Už pred rokmi sme prišli na chuť nielen talianským cestovinám (vraj ich vytvorili vo vyše 700 variáciách), ale aj ciabatte a focaccii, ktoré je Zobraziť celý popisUž pred rokmi sme prišli na chuť nielen talianským cestovinám (vraj ich vytvorili vo vyše 700 variáciách), ale aj ciabatte a focaccii, ktoré je možné pripraviť i v domácej kuchyni, dokonca s rôznymi surovinovými dodatkami. Nedávno ma príjemne prekvapil jeden z mojich prvých študentov - diplomantov, Ing. Marián Zuček, ktorý na facebooku uverejnil recept na focacciu s pórom a zemiakmi. „Skočil som na háčik“ a upiekol svoju, v ktorej som použil aj červenú cibuľu. Škoda, že som nemal oštiepok.

10-12
porcií
15 minút
príprava
50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
200 ml nesladený
100 ml (alebo olivový)
180 g (All Purpose alebo 00-špeciál)
3-3,5 KL
2 ČL
2 ks postrúhané
200-250 g
2 KL
120-150 g
120-150 g (alebo oštiepok)
podľa chuti (alebo zelená časť mladej cibuľky)




Postup

  1. 1

    Takto to vyzerá na pulte, než príjemne rozvonia celý byt!

    Focaccia so zemiakmi, pórom a syrom  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Detajl na zložky pre cesto s už odváženou múkou, soľou a práškom do pečiva (ten ma už pri prvom pečení príjemne prekvapil, lebo cesto utešene narástlo a pri „skúške prstom“, bolo mäkké).

    Focaccia so zemiakmi, pórom a syrom  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vo „vajndlingu“ som vyšľahal vajíčka, zalial kefírom, pridal hladkú múku „Universal“, 2 KL soli, asi ČL čerstvo mletého čierneho korenia, KL prášku do pečiva a 6 PL olivového oleja.

    Focaccia so zemiakmi, pórom a syrom  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po dôkladnom, ale jemnom, premiešaní som získal takéto cesto bez hrudiek.

    Focaccia so zemiakmi, pórom a syrom  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nechal som ho odpočívať, než som na 2-3 mm hrubé „disky“ pokrájal celý veľký pór,

    Focaccia so zemiakmi, pórom a syrom  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    postrúhal na veľkých „slzičkách“ dva žlté zemiaky. V druhom „vajndlingu“ som pór posypal kopcovitou KL sladkej mletej papriky, KL soli, ČL čerstvo mletého čierneho korenia, pridal postrúhané zemiaky a rukou opatrne premiešal.

    Focaccia so zemiakmi, pórom a syrom  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plech 330x230 mm som vyložil mokrým papierom na pečenie (ľahšie sa vo vnútri pekáča rozloží a focaccia sa po upečení vybrala bez problémov). Odpočinuté cesto som do takto pripraveného pekáča vylial a navrstvil naň zmes zemiakov a póru.

    Focaccia so zemiakmi, pórom a syrom  (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na najširšej medzere „mandolíny“ (3 mm) som pokrájal polovicu veľkej červenej cibule, posypal a zmiešal ju s KL „Semolíny“ – polohrubú ani hrubú múku tu nezoženiem a

    Focaccia so zemiakmi, pórom a syrom  (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    porozkladal som ju na povrch prvých dvoch vrstiev budúcej focaccie a vložil upiecť na 45 minút do rúry vyhriatej na 180 °C.

    Focaccia so zemiakmi, pórom a syrom  (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom som toto „dielo“ posypal strúhaným tvrdým syrom (100-120 g mexický štvorboj) a

    Focaccia so zemiakmi, pórom a syrom  (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    dopiekol ešte 12-15 minút, kedy už bola moja focaccia, posypaná zväzkom čerstvej pažítky, takto nádherne zlatistá. Poznámka: nabudúce použijem celú červenú cibuľu a pažítku, nekresťansky drahú, nahradím pokrájanými „pierkami“ mladej zelenej cibuľky.

    Focaccia so zemiakmi, pórom a syrom  (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Chutila výborne a mäkká bola aj na druhý i tretí deň (dlhšie pre nás dvoch nestačila vydržať)!

    Focaccia so zemiakmi, pórom a syrom  (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

sashan
Vyzerá to úžasne. Len sa chcem spýtať, pri tom dlhom pečení /45.min,/ sa povrch focaccie nespáli? Myslím tým červenú cibuľu a pór.
1x sracz
sracz
@sashan (3.3.2024 14:50)

Ďakujem za návštevu môjho "diela" a o výsledok sa nestrachuj! Pór je "chránený" cestom a "color" červenej cibule po upečení je zdokumentovaný fotografiou!
kata50
Vidím, že do cesta neide žiadna voda, iba kefír. TOTO je tvoja vychytávka :-) Cesto musí byť naozaj jemné a vláčne. Vyskúšam, upečiem podľa teba. Ďakujem ti za recept, a prajem všetko najlepšie a najzdravšie :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia