Focaccia so zemiakmi, pórom a syrom fotorecept
Foto: sracz
Už pred rokmi sme prišli na chuť nielen talianským cestovinám (vraj ich vytvorili vo vyše 700 variáciách), ale aj ciabatte a focaccii, ktoré je Zobraziť celý popisUž pred rokmi sme prišli na chuť nielen talianským cestovinám (vraj ich vytvorili vo vyše 700 variáciách), ale aj ciabatte a focaccii, ktoré je možné pripraviť i v domácej kuchyni, dokonca s rôznymi surovinovými dodatkami. Nedávno ma príjemne prekvapil jeden z mojich prvých študentov - diplomantov, Ing. Marián Zuček, ktorý na facebooku uverejnil recept na focacciu s pórom a zemiakmi. „Skočil som na háčik“ a upiekol svoju, v ktorej som použil aj červenú cibuľu. Škoda, že som nemal oštiepok.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
2 ks |
|
200 ml nesladený |
|
100 ml (alebo olivový) |
|
180 g (All Purpose alebo 00-špeciál) |
|
3-3,5 KL |
|
2 ČL |
|
2 ks postrúhané |
|
200-250 g |
|
2 KL |
|
120-150 g |
|
120-150 g (alebo oštiepok) |
|
podľa chuti (alebo zelená časť mladej cibuľky) |
|
Postup
-
1
Takto to vyzerá na pulte, než príjemne rozvonia celý byt!
-
2
Detajl na zložky pre cesto s už odváženou múkou, soľou a práškom do pečiva (ten ma už pri prvom pečení príjemne prekvapil, lebo cesto utešene narástlo a pri „skúške prstom“, bolo mäkké).
-
3
Vo „vajndlingu“ som vyšľahal vajíčka, zalial kefírom, pridal hladkú múku „Universal“, 2 KL soli, asi ČL čerstvo mletého čierneho korenia, KL prášku do pečiva a 6 PL olivového oleja.
-
4
Po dôkladnom, ale jemnom, premiešaní som získal takéto cesto bez hrudiek.
-
5
Nechal som ho odpočívať, než som na 2-3 mm hrubé „disky“ pokrájal celý veľký pór,
-
6
postrúhal na veľkých „slzičkách“ dva žlté zemiaky. V druhom „vajndlingu“ som pór posypal kopcovitou KL sladkej mletej papriky, KL soli, ČL čerstvo mletého čierneho korenia, pridal postrúhané zemiaky a rukou opatrne premiešal.
-
7
Plech 330x230 mm som vyložil mokrým papierom na pečenie (ľahšie sa vo vnútri pekáča rozloží a focaccia sa po upečení vybrala bez problémov). Odpočinuté cesto som do takto pripraveného pekáča vylial a navrstvil naň zmes zemiakov a póru.
-
8
Na najširšej medzere „mandolíny“ (3 mm) som pokrájal polovicu veľkej červenej cibule, posypal a zmiešal ju s KL „Semolíny“ – polohrubú ani hrubú múku tu nezoženiem a
-
9
porozkladal som ju na povrch prvých dvoch vrstiev budúcej focaccie a vložil upiecť na 45 minút do rúry vyhriatej na 180 °C.
-
10
Potom som toto „dielo“ posypal strúhaným tvrdým syrom (100-120 g mexický štvorboj) a
-
11
dopiekol ešte 12-15 minút, kedy už bola moja focaccia, posypaná zväzkom čerstvej pažítky, takto nádherne zlatistá. Poznámka: nabudúce použijem celú červenú cibuľu a pažítku, nekresťansky drahú, nahradím pokrájanými „pierkami“ mladej zelenej cibuľky.
-
12
Chutila výborne a mäkká bola aj na druhý i tretí deň (dlhšie pre nás dvoch nestačila vydržať)!
Ďakujem za návštevu môjho "diela" a o výsledok sa nestrachuj! Pór je "chránený" cestom a "color" červenej cibule po upečení je zdokumentovaný fotografiou!
Fajna, prešmačna a ďakujem za Tvoje hodnotenie!