Bravčové mäso
Bravčové mäso

Bravčový paprikáš so zelerom a šampiňónmi fotorecept

sracz - fotkasracz, 28. februára 2024
Bravčový paprikáš so zelerom a šampiňónmi (fotorecept)
Foto: sracz

S mojou krajšou a najsamlepšejšou polovičkou sme obaja narodení v Košiciach a krstení čerstvou vodou z Hornádu. Nie div, že okrem materského mlieka, Zobraziť celý popisS mojou krajšou a najsamlepšejšou polovičkou sme obaja narodení v Košiciach a krstení čerstvou vodou z Hornádu. Nie div, že okrem materského mlieka, sme vyrastali aj na guášoch, perkeltoch, tokáňoch i paprikášoch. Dodnes sa nám neprejedli a tak si Vám dovoľujem predstaviť môj variant paprikáša z bravčového mäsa so zelerom a čerstvými šampiňónmi. Moja mamka i babka, B. P. boli verné „nokerdliam“, ja som podával tokáň taktiež s nimi a tak sme si ich pamiatku uctili s dávnou chuťou.

4-6
porcie
15 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

850-950 g
120-150 g
240-250 ml
2-3 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
400-500 ml (alebo vriaca voda s bujónom)
2-3 KL Picante (alebo Salsa)
1,5-2 KL (Nahrin)
2-3 ks
150-200 g
3-4 ks strúčiky
12-15 ks (crimini)
200-250 ml
2-3 KL (alebo Maizena)
100-120 g (biela časť)




Postup

  1. 1

    Takto to vyzeralo na začiatku!

    Bravčový paprikáš so zelerom a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V rajnici som vyškvaril na drobno pokrájanú cibuľu a bielu časť póru, nadstavenú kockou masla.

    Bravčový paprikáš so zelerom a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Než sa orestovala do sklovita, na väčšie kusy som pokrájal sympatický plát bravčového pliecka (viem, že krkovička by bola „bizovňe šmačňejša“, ale o tej si môžem nechať iba snívať), následne som „štangličky“ mäsa obojstranne posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením i mletou sladkou paprikou.

    Bravčový paprikáš so zelerom a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som mäso nechal po obidvoch stranách (asi po 5 minút) zatiahnuť na orestovanej cibuli.

    Bravčový paprikáš so zelerom a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso som zalial mäsovým vývarom a po prevretí vsypal postrúhanú buľvu i na „céčka“ pokrájané stonky zeleru.

    Bravčový paprikáš so zelerom a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po dobrej pol hodinke dusenia, som pretlačil strúčiky cesnaku a jemne zmiešal.

    Bravčový paprikáš so zelerom a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridal som na plátky pokrájané crimini (lesné šampiňóny) a zľahka premiešal.

    Bravčový paprikáš so zelerom a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Jedlo som "korunoval" hustou kyslou smotanou, ktorú som „rozšprúdľoval” naberačkou paprikášovej šťavy a s PL kukuričného škrobu, 3-4 minúty povaril, „aby sme nepodľahli neplánovanému hustému behaniu“ :)

    Bravčový paprikáš so zelerom a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podával som s maslovými nočkami alias „nokerdľami“!

    Bravčový paprikáš so zelerom a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

farbuska
So zelerom mi ešte neprišlo na um - hoci oba druhy mám veľmi rada - ale čo nebolo, môže byť! Nabudúce prihodím aj zeler. Vďaka za inšpiráciu. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia