Bravčový paprikáš so zelerom a šampiňónmi fotorecept
Foto: sracz
S mojou krajšou a najsamlepšejšou polovičkou sme obaja narodení v Košiciach a krstení čerstvou vodou z Hornádu. Nie div, že okrem materského mlieka, Zobraziť celý popisS mojou krajšou a najsamlepšejšou polovičkou sme obaja narodení v Košiciach a krstení čerstvou vodou z Hornádu. Nie div, že okrem materského mlieka, sme vyrastali aj na guášoch, perkeltoch, tokáňoch i paprikášoch. Dodnes sa nám neprejedli a tak si Vám dovoľujem predstaviť môj variant paprikáša z bravčového mäsa so zelerom a čerstvými šampiňónmi. Moja mamka i babka, B. P. boli verné „nokerdliam“, ja som podával tokáň taktiež s nimi a tak sme si ich pamiatku uctili s dávnou chuťou.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
850-950 g |
|
120-150 g |
|
240-250 ml |
|
2-3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
400-500 ml (alebo vriaca voda s bujónom) |
|
2-3 KL Picante (alebo Salsa) |
|
1,5-2 KL (Nahrin) |
|
2-3 ks |
|
150-200 g |
|
3-4 ks strúčiky |
|
12-15 ks (crimini) |
|
200-250 ml |
|
2-3 KL (alebo Maizena) |
|
100-120 g (biela časť) |
|
Postup
-
1
Takto to vyzeralo na začiatku!
-
2
V rajnici som vyškvaril na drobno pokrájanú cibuľu a bielu časť póru, nadstavenú kockou masla.
-
3
Než sa orestovala do sklovita, na väčšie kusy som pokrájal sympatický plát bravčového pliecka (viem, že krkovička by bola „bizovňe šmačňejša“, ale o tej si môžem nechať iba snívať), následne som „štangličky“ mäsa obojstranne posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením i mletou sladkou paprikou.
-
4
Potom som mäso nechal po obidvoch stranách (asi po 5 minút) zatiahnuť na orestovanej cibuli.
-
5
Mäso som zalial mäsovým vývarom a po prevretí vsypal postrúhanú buľvu i na „céčka“ pokrájané stonky zeleru.
-
6
Po dobrej pol hodinke dusenia, som pretlačil strúčiky cesnaku a jemne zmiešal.
-
7
Pridal som na plátky pokrájané crimini (lesné šampiňóny) a zľahka premiešal.
-
8
Jedlo som "korunoval" hustou kyslou smotanou, ktorú som „rozšprúdľoval” naberačkou paprikášovej šťavy a s PL kukuričného škrobu, 3-4 minúty povaril, „aby sme nepodľahli neplánovanému hustému behaniu“ :)
-
9
Podával som s maslovými nočkami alias „nokerdľami“!
Diskusia k receptu