Zemiaková polievka s hubami fotorecept
Foto: sracz
Praktická variabilná slovenská pochúťka, podľa mňa pre každú domácnosť od Tatier k Dunaju, ale aj od Vihorlatu až po Malé Karpaty. Zemiaková polievka chutí pri Zobraziť celý popisPraktická variabilná slovenská pochúťka, podľa mňa pre každú domácnosť od Tatier k Dunaju, ale aj od Vihorlatu až po Malé Karpaty. Zemiaková polievka chutí pri každom, aj slávnostnom stole, no zvlášť vonia varená v kotlíku, pri táborovom ohni, alebo na chate, či chalupe, ak si huby nazbierate vlastnoručne na našich lúkach, stráňach a lesoch. Oslavujem svoj 15. rok na našej Varecha.sk, preto som ju trošku „okrášlil“ smotanou a údeným kolenom. Každý z Vás má určite niečo svoje, extra vlasné.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 200 g (s kosťou) |
|
200 g zmes |
|
310 g |
|
250 g |
|
1 ks |
|
750 g |
|
3+2 PL (olivový) |
|
10-12 ks |
|
2-3 PL čerstvé |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
1 PL koncentrovaný |
|
podľa chuti g |
|
1 PL |
|
7 PL lístky |
|
250 ml |
|
Postup
-
1
Ako je mojím zvykom, začal som rozložením všetkého, čo som potreboval. Údené bravčové som uvaril už večer a do rána sa „čvachtalo“ v chladnúcom vývare. Očistil som zemiaky a do základného hrnca vlial 3 PL oleja, vložil zväzok pokrájanej mladej cibuľky aj s jej „pierkami“ a 2 PL masla. Na ochutenie budem potrebovať aj po PL koncentrovaného kuracieho bujónu BTB (Better Than Bouillon) a salsu pikant, na zvýraznenie „hrany“ („ostrý Piťo“ vlastnej výroby sa mi už dááávno minul).
-
2
Parádnu vôňu výsledného diela som získal použitím troch druhov húb, zmesi sušených z okolia mojich rodných Košíc (namočené dobrú „hoďku“ pred vstupom do deja varenia vo vlažnej vode), sterilizovaných hríbikov a kúpené už pokrájané šampiňóny.
-
3
Cibuľku som zalial rastlinným olejom, hneď na začiatku posypal PL mletej sladkej červenej papriky a
-
4
pridal pokrájanú cuketku a po primiešaní ČL čerstvo mletého čierneho korenia, PL Nahrin korenia a KL soli.
-
5
Po krátkom, asi 5-7 minútovom podusení, som základ zalial vývarom z údeného -kolienka a
-
6
tento základ rozdrobil pomocou ponorného mixéra. Pridal koncentrovaný kurací bujón a pikantnú salsu,
-
7
pokrájané zemiaky a namočené sušené huby aj s vodou.
-
8
V pomocnej rajnici som na oleji podusil pokrájané šampiňóny posypané hrsťou lístkov čerstvej petržlenovej vňate a za horúca preložil do základu, z ktorého som potom odobral misky
-
9
asi tri naberačky a po krátkom ochladení zmiešal s 250 ml smotany, následne prelial do hrnca so zvyškom základu a zmiešal.
-
10
Záver varenia pozostával z vloženia sterilizovaných malých hríbikov a polovičky uvareného pokrájaného údeného kolienka. Krátko spoločne povariť a hotovo!
-
11
Takto to vyzeralo v porcelánovej miske a
-
12
takto v bielom tanieri, posypané časťou kúskov kolienka.
Diskusia k receptu