Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Zemiaková polievka s hubami fotorecept

sracz - fotkasracz, včera 20:36
Zemiaková polievka s hubami (fotorecept)
Foto: sracz

Praktická variabilná slovenská pochúťka, podľa mňa pre každú domácnosť od Tatier k Dunaju, ale aj od Vihorlatu až po Malé Karpaty. Zemiaková polievka chutí pri Zobraziť celý popisPraktická variabilná slovenská pochúťka, podľa mňa pre každú domácnosť od Tatier k Dunaju, ale aj od Vihorlatu až po Malé Karpaty. Zemiaková polievka chutí pri každom, aj slávnostnom stole, no zvlášť vonia varená v kotlíku, pri táborovom ohni, alebo na chate, či chalupe, ak si huby nazbierate vlastnoručne na našich lúkach, stráňach a lesoch. Oslavujem svoj 15. rok na našej Varecha.sk, preto som ju trošku „okrášlil“ smotanou a údeným kolenom. Každý z Vás má určite niečo svoje, extra vlasné.

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 200 g (s kosťou)
200 g zmes
310 g
250 g
1 ks
750 g
3+2 PL (olivový)
10-12 ks
2-3 PL čerstvé
1 PL
1 ČL
1 PL
1 PL koncentrovaný
podľa chuti g
1 PL
7 PL lístky
250 ml




Postup

  1. 1

    Ako je mojím zvykom, začal som rozložením všetkého, čo som potreboval. Údené bravčové som uvaril už večer a do rána sa „čvachtalo“ v chladnúcom vývare. Očistil som zemiaky a do základného hrnca vlial 3 PL oleja, vložil zväzok pokrájanej mladej cibuľky aj s jej „pierkami“ a 2 PL masla. Na ochutenie budem potrebovať aj po PL koncentrovaného kuracieho bujónu BTB (Better Than Bouillon) a salsu pikant, na zvýraznenie „hrany“ („ostrý Piťo“ vlastnej výroby sa mi už dááávno minul).

    Zemiaková polievka s hubami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Parádnu vôňu výsledného diela som získal použitím troch druhov húb, zmesi sušených z okolia mojich rodných Košíc (namočené dobrú „hoďku“ pred vstupom do deja varenia vo vlažnej vode), sterilizovaných hríbikov a kúpené už pokrájané šampiňóny.

    Zemiaková polievka s hubami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľku som zalial rastlinným olejom, hneď na začiatku posypal PL mletej sladkej červenej papriky a

    Zemiaková polievka s hubami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridal pokrájanú cuketku a po primiešaní ČL čerstvo mletého čierneho korenia, PL Nahrin korenia a KL soli.

    Zemiaková polievka s hubami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po krátkom, asi 5-7 minútovom podusení, som základ zalial vývarom z údeného -kolienka a

    Zemiaková polievka s hubami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    tento základ rozdrobil pomocou ponorného mixéra. Pridal koncentrovaný kurací bujón a pikantnú salsu,

    Zemiaková polievka s hubami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pokrájané zemiaky a namočené sušené huby aj s vodou.

    Zemiaková polievka s hubami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V pomocnej rajnici som na oleji podusil pokrájané šampiňóny posypané hrsťou lístkov čerstvej petržlenovej vňate a za horúca preložil do základu, z ktorého som potom odobral misky

    Zemiaková polievka s hubami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    asi tri naberačky a po krátkom ochladení zmiešal s 250 ml smotany, následne prelial do hrnca so zvyškom základu a zmiešal.

    Zemiaková polievka s hubami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Záver varenia pozostával z vloženia sterilizovaných malých hríbikov a polovičky uvareného pokrájaného údeného kolienka. Krátko spoločne povariť a hotovo!

    Zemiaková polievka s hubami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takto to vyzeralo v porcelánovej miske a

    Zemiaková polievka s hubami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    takto v bielom tanieri, posypané časťou kúskov kolienka.

    Zemiaková polievka s hubami (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Ty jsi to s touto polévkou vzal hezky od podlahy, dostala mě cuketa, vidět, že miluješ zeleninu, nejenom koleno. S láskou uvařené, to je vidět!
farbuska
Fajnová polievočka. Ja zemiakovo-hubovú varievam najčastejšie bezmäsitú, ale teraz sa sama seba pýtam: prečo? Veď údené kolienko môže len dodať "šmrnc".




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia