Dusená zelenina
Dusená zelenina

Cuketový perkelt so šampiňónmi fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. apríla 2024
Cuketový perkelt so šampiňónmi (fotorecept)
Foto: sracz

Vlastne je to perkelt ako s bársakým mäsom, ale ono je nahradené zeleninou a hubami. Chutí aj ako kvázi vegetariánske jedlo, alebo ako Zobraziť celý popisVlastne je to perkelt ako s bársakým mäsom, ale ono je nahradené zeleninou a hubami. Chutí aj ako kvázi vegetariánske jedlo, alebo ako „švindeľ“ s mäsom. Trebárs, ako v našom prípade s plneným rezňom. Na „sucho“ by som pri mojej sladkej „mäsovej“ „prišahanej“ admirálke, určite veľmi problematicky „zmaturoval“! Surovinovú kombináciu je možné realizovať podľa stavu zásob v komore, alebo podľa súčasnej naplnenosti „bugiľara“. Ako by bol povedal Paľko Mikulík, B. P., „aj tak še dá i tak še dá“!

4-6
porcie
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

330-350 g mladá
220-250 g
6-7 ks
2-3 ks
2 ks (červená a žltá)
240 ml (pokrájaný)
3-4 PL (alebo rastlinný)
2 PL
podľa chuti
podľa chuti
2 KL (Nahrin)
2-3 KL
2-3 PL pikantný (Salsa)
750-800 ml
200 g postrúhaný (na zahustenie)
Príloha:
2  kg malé (žlté, červené a fialové)




Postup

  1. 1

    Pripravil som si zeleninu a šampiňóny v takejto príjemne zladenej „palete“.

    Cuketový perkelt so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vo väčšom liatinovom hrnci som na oleji jemne orestoval pokrájaný zväzok mladej cibuľky ak s jej „pierkami“, bielu i zelenú časť póru a zelerové stonky (musel som priebežne premiešavať a pozorne sledovať ohrev, lebo liatinové hrnce „rady“ znásobujú teplotu).

    Cuketový perkelt so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Restovanie som „stopol“ kockou čerstvého masla, hrniec odstavil z ohrevu.

    Cuketový perkelt so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokrájal som umytú zeleninu i šampiňóny a následne ich

    Cuketový perkelt so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    rozložil na už orestovaný cibuľkovo-pórovo-zelerový základ, posypal ho soľou, čerstvo mletým čiernym korením, korením „Nahrin“, mletou sladkou paprikou.

    Cuketový perkelt so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A „hranu“ nadstavil našou obľúbenou pikantnou Salsou (vhodná je aj Harissa, alebo domáci „silný Piťko“, poprípade aj adekvátne množstvo feferóniek či jalopeño). Teraz už stačilo premiešať, 3-4 minúty podusiť, zaliať vriacou vodou (alebo vývarom) a povariť, 33 minút...

    Cuketový perkelt so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    než som predvaril malé zemiaky v troch farbách a potom ich opiekol premiešané s olejom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením (alebo korením na tzv. americké zemiaky).

    Cuketový perkelt so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V polovici varenia som zeleninovo-šampiňónový perkelt zahustil väčším zemiakom postrúhaným na veľkých „slzičkách“, dovaril na požadovanú konzistenciu.

    Cuketový perkelt so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotovo!

    Cuketový perkelt so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podával som s plneným rezňom a pečenými zemiakmi, posypané lístočkami petržlenovej i zelerovej vňate a pokrájanou zelenou časťou póru.

    Cuketový perkelt so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

farbuska
Vyzerá to sympaticky a vzhľadom na zastúpenie všetkých farieb zeleniny aj mimoriadne zdravo. O chuti nepochybujem.
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia