Cuketový perkelt so šampiňónmi fotorecept
Foto: sracz
Vlastne je to perkelt ako s bársakým mäsom, ale ono je nahradené zeleninou a hubami. Chutí aj ako kvázi vegetariánske jedlo, alebo ako Zobraziť celý popisVlastne je to perkelt ako s bársakým mäsom, ale ono je nahradené zeleninou a hubami. Chutí aj ako kvázi vegetariánske jedlo, alebo ako „švindeľ“ s mäsom. Trebárs, ako v našom prípade s plneným rezňom. Na „sucho“ by som pri mojej sladkej „mäsovej“ „prišahanej“ admirálke, určite veľmi problematicky „zmaturoval“! Surovinovú kombináciu je možné realizovať podľa stavu zásob v komore, alebo podľa súčasnej naplnenosti „bugiľara“. Ako by bol povedal Paľko Mikulík, B. P., „aj tak še dá i tak še dá“!
porcie
tepelná úprava
Suroviny
330-350 g mladá |
|
220-250 g |
|
6-7 ks |
|
2-3 ks |
|
2 ks (červená a žltá) |
|
240 ml (pokrájaný) |
|
3-4 PL (alebo rastlinný) |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 KL (Nahrin) |
|
2-3 KL |
|
2-3 PL pikantný (Salsa) |
|
750-800 ml |
|
200 g postrúhaný (na zahustenie) |
|
Príloha: | |
2 kg malé (žlté, červené a fialové) |
|
Postup
-
1
Pripravil som si zeleninu a šampiňóny v takejto príjemne zladenej „palete“.
-
2
Vo väčšom liatinovom hrnci som na oleji jemne orestoval pokrájaný zväzok mladej cibuľky ak s jej „pierkami“, bielu i zelenú časť póru a zelerové stonky (musel som priebežne premiešavať a pozorne sledovať ohrev, lebo liatinové hrnce „rady“ znásobujú teplotu).
-
3
Restovanie som „stopol“ kockou čerstvého masla, hrniec odstavil z ohrevu.
-
4
Pokrájal som umytú zeleninu i šampiňóny a následne ich
-
5
rozložil na už orestovaný cibuľkovo-pórovo-zelerový základ, posypal ho soľou, čerstvo mletým čiernym korením, korením „Nahrin“, mletou sladkou paprikou.
-
6
A „hranu“ nadstavil našou obľúbenou pikantnou Salsou (vhodná je aj Harissa, alebo domáci „silný Piťko“, poprípade aj adekvátne množstvo feferóniek či jalopeño). Teraz už stačilo premiešať, 3-4 minúty podusiť, zaliať vriacou vodou (alebo vývarom) a povariť, 33 minút...
-
7
než som predvaril malé zemiaky v troch farbách a potom ich opiekol premiešané s olejom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením (alebo korením na tzv. americké zemiaky).
-
8
V polovici varenia som zeleninovo-šampiňónový perkelt zahustil väčším zemiakom postrúhaným na veľkých „slzičkách“, dovaril na požadovanú konzistenciu.
-
9
Hotovo!
-
10
Podával som s plneným rezňom a pečenými zemiakmi, posypané lístočkami petržlenovej i zelerovej vňate a pokrájanou zelenou časťou póru.
Diskusia k receptu