Polievka s hubami shimeji, krúpami a údeným fotorecept
Polievka s hubami vždy poteší naše a predpokladám, že aj Vaše, jazýčky i brušká. Môj otec predobrý, B. P. nadovšetko obľuboval krúpy, tak Zobraziť celý popisPolievka s hubami vždy poteší naše a predpokladám, že aj Vaše, jazýčky i brušká. Môj otec predobrý, B. P. nadovšetko obľuboval krúpy, tak dnešnú polievku som varil s vďakou na neho a svetlou spomienkou na roky dávne, v kruhu našej rodiny v 50. až 70. rokoch. Nuž a na špeciálnu žiadosť mojej pôvabnej polovičky v závere ešte vopred varené údené kolienko bez kostí a kože. Keďže pred varením bolo dôkladne umyté a oholené, tak som kožu aj s mastným podkladom, zjedol sám osobne s chrenom a horčicou.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,5-2 kg |
|
200 g |
|
120-150 g |
|
3 PL |
|
300 g |
|
600 g biele |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 PL (Nahrin) |
|
1 KL |
|
2 KL |
|
1 KL |
|
4 ks |
|
2 PL |
|
4 strúčiky |
|
250 g |
|
podľa potreby (alebo horúca voda) |
|
250 ml |
|
Postup
-
1
Bravčové kolienko som uvaril včera večer aj s krúpami a nechal ho až do začiatku varenia polievky vo vývare. S čistením húb som veľa práce nemal, lebo v čínskom obchode ich balia už dôkladne očistené a perfektne zabalené. Polovica bielej cibule už čaká na postrúhanie.
-
2
Pokrájanú slaninu som vyškvaril a potom na nej orestoval postrúhanú cibuľu,
-
3
hneď do nej pridal rozobraté shimeji, zmiešal s KL soli a vložil koreniny,
-
4
polievkové korenie „Nahrin“, paprika mletá sladká, rasca mletá, list bobkový, pikantný krém „Harissa“, nuž a čerstvo mletá borievka (jalovec) v každom mojom recepte s bársakými hubami nesmie chýbať!
-
5
Po asi 5-7 minútach dusenia som pridal pretlačené strúčiky cesnaku, neviem ako Vy, ale ja mám už skoro desať rokov veľmi zlé skúsenosti s kvalitou cesnaku, bobkového listu, ale aj iných surovín a korenín, tak ich množstvo pri varení musím zvýšiť, aby som, dosiahol chuťový efekt „diela“!
-
6
Strúhaný surový žltý zemiak budem potrebovať na zahustenie polievky, ako náhradu za múku.
-
7
Základ som zalial vývarom z kolienka, povaril skoro pol hodinu a zahustil pripraveným strúhaným zemiakom. Asi po 15 minútach som do vriacej polievky vložil aj pokrájané mäso z kolienka.
-
8
Zamiešal, zo 3 minúty povaril a mohol som podávať s pokrájanými petržlenovými a zelerovými lístočkami, ktorých
-
9
zvyškom som posypal aj ostávajúcu polievku.
Diskusia k receptu