Bok choy ako príloha fotorecept

sracz - fotkasracz, 6. februára 2024
Bok choy ako príloha (fotorecept)
Foto: sracz

Trvalo mi dlho, než som si zvykol na zeleninové prílohy a nahradil ich za cestoviny, zemiaky a ryžu. Dnes som k mäsovým muffinom Zobraziť celý popisTrvalo mi dlho, než som si zvykol na zeleninové prílohy a nahradil ich za cestoviny, zemiaky a ryžu. Dnes som k mäsovým muffinom udusil chutný baby bok choy - druh čínskej kapusty (uvarí sa za 2-3 minúty v pare, restovaním za 8 minút). Listy sa varia rýchlejšie ako stonka. Používa sa podobne ako iná listová zelenina (špenát i kapusta). Môže sa konzumovať aj surový, bežne v šalátoch. Má chuť medzi špenátom a tzv. vodnými gaštanmi, no je o niečo sladší a jemne korenistý, zelené listy ako mladá jarná cibuľka.

2-4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

3 ks čerstvý
2-3 PL (olivový)
3-4 strúčiky
2-3 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
Voliteľné:
3-4 ks
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Na túto prílohu nepotrebujete veľa. Kúpil som baby bok choy v mini zväzku, nuž a mäsové muffiny po našom, som už uverejnil 16. októbra 2010.

    Bok choy ako príloha (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vo vyššej rajnici som rozohrial olej (môže aj klasický olivový, ale určite nie extra panenský, ktorým môžete pokvapkať až hotové jedlo), pretlačený cesnak, poprípade mladú cibuľku aj s „pierkami“ a väčšiu kocku masla.

    Bok choy ako príloha (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po rozpustení masla som poukladal dočistený, umytý a osušený, následne po dĺžke rozrezaný mladý bok choy (odstránil som nevhodné listy, odrezal spodnú časť „buľvy“, list po liste skontroloval vnútro). Prstami jemne posolil (opatrne, lebo ešte príde sójová omáčka).

    Bok choy ako príloha (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prikryté pokrievkou som dusil na strednom ohreve 3-4 minúty, pomocou kuchynských klieští otočil a na druhej strane opäť 3-4 minúty dodusil. Pokvapkal sójovou omáčkou, posypal sezamovými semienkami (kto rád, môže aj mandľovými lupienkami), prikryté pokrievkou nechal, už bez ohrevu na šporáku...

    Bok choy ako príloha (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...než som na porcelánovú tácňu poukladal muffiny z mletého mäsa a následne aj dusený bok choy sťa prílohu. Možno zachutí aj Vám.

    Bok choy ako príloha (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ... príjemný pohľad poskytujú aj kvety bok choy, mne farbou a tvarom pripomínajú repku olejnatú, možno aj horčicu siatu (zdroj foto: wikipedia).

    Bok choy ako príloha (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

zahra
U nas je zauzivane pomenovanie pak choy, pestujeme si ho a milujeme najma v azijskych jedlach. Vyborne si navaril.
2x sobon a sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia