Bok choy ako príloha fotorecept
Foto: sracz
Trvalo mi dlho, než som si zvykol na zeleninové prílohy a nahradil ich za cestoviny, zemiaky a ryžu. Dnes som k mäsovým muffinom Zobraziť celý popisTrvalo mi dlho, než som si zvykol na zeleninové prílohy a nahradil ich za cestoviny, zemiaky a ryžu. Dnes som k mäsovým muffinom udusil chutný baby bok choy - druh čínskej kapusty (uvarí sa za 2-3 minúty v pare, restovaním za 8 minút). Listy sa varia rýchlejšie ako stonka. Používa sa podobne ako iná listová zelenina (špenát i kapusta). Môže sa konzumovať aj surový, bežne v šalátoch. Má chuť medzi špenátom a tzv. vodnými gaštanmi, no je o niečo sladší a jemne korenistý, zelené listy ako mladá jarná cibuľka.
porcie
príprava
Suroviny
3 ks čerstvý |
|
2-3 PL (olivový) |
|
3-4 strúčiky |
|
2-3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Voliteľné: | |
3-4 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Na túto prílohu nepotrebujete veľa. Kúpil som baby bok choy v mini zväzku, nuž a mäsové muffiny po našom, som už uverejnil 16. októbra 2010.
-
2
Vo vyššej rajnici som rozohrial olej (môže aj klasický olivový, ale určite nie extra panenský, ktorým môžete pokvapkať až hotové jedlo), pretlačený cesnak, poprípade mladú cibuľku aj s „pierkami“ a väčšiu kocku masla.
-
3
Po rozpustení masla som poukladal dočistený, umytý a osušený, následne po dĺžke rozrezaný mladý bok choy (odstránil som nevhodné listy, odrezal spodnú časť „buľvy“, list po liste skontroloval vnútro). Prstami jemne posolil (opatrne, lebo ešte príde sójová omáčka).
-
4
Prikryté pokrievkou som dusil na strednom ohreve 3-4 minúty, pomocou kuchynských klieští otočil a na druhej strane opäť 3-4 minúty dodusil. Pokvapkal sójovou omáčkou, posypal sezamovými semienkami (kto rád, môže aj mandľovými lupienkami), prikryté pokrievkou nechal, už bez ohrevu na šporáku...
-
5
...než som na porcelánovú tácňu poukladal muffiny z mletého mäsa a následne aj dusený bok choy sťa prílohu. Možno zachutí aj Vám.
-
6
... príjemný pohľad poskytujú aj kvety bok choy, mne farbou a tvarom pripomínajú repku olejnatú, možno aj horčicu siatu (zdroj foto: wikipedia).
Diskusia k receptu