Jemná šunková nátierka fotorecept
Tri roky mladosti na Lanfranconi som vychutnával rôzne nátierky mjr. Hrču , nesmrteľného „provianťáka VŠJŽ v Bratislave“, ktorý ich pre pol tisícku večne hladných Zobraziť celý popisTri roky mladosti na Lanfranconi som vychutnával rôzne nátierky mjr. Hrču , nesmrteľného „provianťáka VŠJŽ v Bratislave“, ktorý ich pre pol tisícku večne hladných „vlčiakov“ dokázal pripraviť z bársčoho. Všetky ich varianty zmizli zo stolov, než by bol našinec okom mrkol! Medzi nimi kraľovala chutná salámová, ktorá ma inšpirovala ku tej mojej dnešnej, ktorú som namiešal zo šunky a obohatil ju parmezánom. Oštiepok som nemal! Chutí na domácom chlebíku, pečivu, či ako náplň do vajíčok a roliek.
porcií
príprava
Suroviny
200-250 g |
|
120 g zmäknuté |
|
100 ml |
|
2-3 KL |
|
3-4 PL |
|
3-4 PL strúhaný (parmigiano reggiano) |
|
podľa chuti |
|
1 KL |
|
1 ČL |
|
1/4 ks strúhaný |
|
Postup
-
1
Okrem uvedených ingrediencií budete potrebovať mixér alebo výkonný šľahač, s ktorým budete pracovať už od počiatku.
-
2
Maslo som z chladničky vybral asi dve hodiny pred použitím, aby zmäklo, parmezán som postrúhal na „malých slzičkách“ a šunku pokrájal na menšie kúsky.
-
3
Postupne som rozmixoval pokrájanú šunku, maslo, cream cheese (môžete ho nahradiť Karičkou, Lučinou, jemným tvarohom, bol by som postrúhal aj oštiepok, ale už dávno je „fuč“), nasledovali parmezán, horčica (z Liptova tu nedostanem, tunajšia je „na dve veci“, tak som použil francúzsku, aj keď obohatenú s chrenom).
-
4
Dôkladne, ale pozorne rozmixoval, priebežne podlieval šľahačkovou smotanou a
-
5
napokon postrúhal ¼-ku muškátového orieška, okorenil KL korenia štyroch farieb, ČL mletej sladkej papriky a podľa chuti dosolil.
-
6
Až teraz som poriadne rozmixoval, až do úplného hladko-hladka.
-
7
Hotová jemná nátierka získala takúto peknú „marhuľkovú“ farbu.
-
8
Z mixéra som pomazánku preložil do plastového „kontajnera“ a na noc uložil do chladničky.
-
9
Napriek tomu, že som si dal záležať na tom, aby bola jemná, vplyvom chladu stuhla, tak sa ťažko natierala na chlebík s paradajkou ku raňajkovej káve. Takže rada na záver, vybrať ju z chladničky, než vykonáte povinnosti v kúpeľni! Dobrú chuť!
Diskusia k receptu