Šunková nátierka
Šunková nátierka

Jemná šunková nátierka fotorecept

sracz - fotkasracz, včera 11:11
Jemná šunková nátierka (fotorecept)
Foto: sracz

Tri roky mladosti na Lanfranconi som vychutnával rôzne nátierky mjr. Hrču , nesmrteľného „provianťáka VŠJŽ v Bratislave“, ktorý ich pre pol tisícku večne hladných Zobraziť celý popisTri roky mladosti na Lanfranconi som vychutnával rôzne nátierky mjr. Hrču , nesmrteľného „provianťáka VŠJŽ v Bratislave“, ktorý ich pre pol tisícku večne hladných „vlčiakov“ dokázal pripraviť z bársčoho. Všetky ich varianty zmizli zo stolov, než by bol našinec okom mrkol! Medzi nimi kraľovala chutná salámová, ktorá ma inšpirovala ku tej mojej dnešnej, ktorú som namiešal zo šunky a obohatil ju parmezánom. Oštiepok som nemal! Chutí na domácom chlebíku, pečivu, či ako náplň do vajíčok a roliek.

10-12
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

200-250 g
120 g zmäknuté
100 ml
2-3 KL
3-4 PL
3-4 PL strúhaný (parmigiano reggiano)
podľa chuti
1 KL
1 ČL
1/4 ks strúhaný




Postup

  1. 1

    Okrem uvedených ingrediencií budete potrebovať mixér alebo výkonný šľahač, s ktorým budete pracovať už od počiatku.

    Jemná šunková nátierka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Maslo som z chladničky vybral asi dve hodiny pred použitím, aby zmäklo, parmezán som postrúhal na „malých slzičkách“ a šunku pokrájal na menšie kúsky.

    Jemná šunková nátierka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Postupne som rozmixoval pokrájanú šunku, maslo, cream cheese (môžete ho nahradiť Karičkou, Lučinou, jemným tvarohom, bol by som postrúhal aj oštiepok, ale už dávno je „fuč“), nasledovali parmezán, horčica (z Liptova tu nedostanem, tunajšia je „na dve veci“, tak som použil francúzsku, aj keď obohatenú s chrenom).

    Jemná šunková nátierka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dôkladne, ale pozorne rozmixoval, priebežne podlieval šľahačkovou smotanou a

    Jemná šunková nátierka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    napokon postrúhal ¼-ku muškátového orieška, okorenil KL korenia štyroch farieb, ČL mletej sladkej papriky a podľa chuti dosolil.

    Jemná šunková nátierka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Až teraz som poriadne rozmixoval, až do úplného hladko-hladka.

    Jemná šunková nátierka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotová jemná nátierka získala takúto peknú „marhuľkovú“ farbu.

    Jemná šunková nátierka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z mixéra som pomazánku preložil do plastového „kontajnera“ a na noc uložil do chladničky.

    Jemná šunková nátierka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Napriek tomu, že som si dal záležať na tom, aby bola jemná, vplyvom chladu stuhla, tak sa ťažko natierala na chlebík s paradajkou ku raňajkovej káve. Takže rada na záver, vybrať ju z chladničky, než vykonáte povinnosti v kúpeľni! Dobrú chuť!

    Jemná šunková nátierka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

farbuska
Tvoj predslov k receptu mi pripomenul aj moje dávne ešte detské, resp. zédéeškárske, časy na Dubovej ulici v Bratislave: vtedy v školskej jedálni nevarili len obedy, ale pripravovali nám aj kompletné desiate. Pozostávali zväčša z pohára/hrnčeka nápoja (rôzne čaje, biela káva, kakao, čaj s mliekom) a krajca chlebíka alebo rohlíka či žemle zvyčajne natreté niektorou z nátierok. Tiež ich bolo nespočetné množstvo, v mesiaci sa sotva niektorá opakovala. Občas býval kus bábovky alebo ovocného koláča. Nátierku zo šunky alebo salámy nazývali šunková alebo salámová pena. V našej škole varili chutne, na mnohé jedlá rada spomínam.