Domáci chlieb
Domáci chlieb

Slovenský chlebík z talianskej múky fotorecept

sracz - fotkasracz, 25. augusta 2023
Slovenský chlebík z talianskej múky (fotorecept)
Foto: sracz

Napriek tomu, že sa domácemu chlebíku, ďakujúc mojej úžasnej Babičke „lady Ann“, venujem už od predškolského veku, neubral som v rituály jeho prípravy ani Zobraziť celý popisNapriek tomu, že sa domácemu chlebíku, ďakujúc mojej úžasnej Babičke „lady Ann“, venujem už od predškolského veku, neubral som v rituály jeho prípravy ani „fň“. Každý jeho variant so zvláštnosťami surovín je v mojej duši i mysli náležito archivovaný. Výber múky, jej „naladením“ na izbovú, resp. kuchynskú teplotu, prevzdušnením cez nekovové sitko, príprava semienkových aditív, …, starostlivé zháňanie čo najčerstvejšieho droždia, príprava kvásku a časový algoritmus miesenia i vlastného pečenia.

10-12
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
45 minút
na 245-250 °C

Suroviny

Kvások:
42 g čerstvé
200 ml teplá
1 KL (alebo kryštálový cukor)
1 ČL
Cesto:
2-3 PL
1 PL
1 PL
1 PL
1 KL
1 000 g (Caputo-Italia) (plus 3-4 PL na podsyp a misku kysku)
250 ml teplá
3 KL
2 PL (+ 1 PL na kysku)




Postup

  1. 1

    Vrecko hladkej múky som už večer vyložil na kuchynský pult. Na druhý deň, pred pečením chlebíka, som v malej porcelánovej miske rozdrobil kocku čerstvého droždia, pridal kopcovitú KL práškového karobu (Carob Powder), zalial „dvojdeckou“ teplej vody, zamiešal, posypal hladkou múkou a vložil narásť do rúry vyhriatej na 45 °C. Medzičas som využil na jemné pomletie 2 PL jačmenných krúp a

    Slovenský chlebík z talianskej múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    opraženie tekvicových i slnečnicových jadierok.

    Slovenský chlebík z talianskej múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do „misky kysky“ z umelej hmoty som preosial hladkú múku (ak by som chlieb piekol s 250 g uvarených a po vychladnutí na jemných „slzičkách“ postrúhaných zemiakov, tak by som použil len 750 g hladkej múky), posypal ju 3 KL soli, 1 PL celej a 1 KL mletej rasce.

    Slovenský chlebík z talianskej múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prilial som 2 PL slnečnicového oleja (ak by som bol mal klasický olivový, určite by som použil ten), opražené jadierka, premiešal vareškou a zalial narasteným kváskom.

    Slovenský chlebík z talianskej múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som postupným prilievaním asi ¼ litrom teplej vody (nevlial som všetku naraz), už rukou vymiešal a

    Slovenský chlebík z talianskej múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vyklopil na pomúčenú tablu, rukami vypracoval hebký bochník s jednoliatou konzisteciou. Boky čistej misky kysky som jemne rukou povytieral olejom, vložil do nej vymiesený bochník, nežne ho poolejoval, zakryl vekom a vložil do rúry vyhriatej na 45 °C. Po vykysnutí som cesto priamo v miske prstami „popoodťahoval“, aby z neho vyšiel vzduch a opäť ho vyklopil na pomúčenú tablu a postupne po obvode asi 10-12 razy prekladal do prostriedku. Vytvorenú guľu som vložil do košíka s čistou plienkou zdedenou po mojich „bľižňakoch“ a prikrytú druhou plienkou nechal ešte 15 minút v rúre podkysnúť.

    Slovenský chlebík z talianskej múky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som hornú plienku sňal, košík s narasteným bochníkom prikryl prispôsobeným papierom na pečenie a „denkom či lopárikom“, šikovne otočil, nechal bochník vypadnúť a aj s papierom na pečenie ho vložil do liatinového hrnca (na tento účel úspešne často používam aj hrniec Tupperware). Teraz som ho na povrchu žiletkou ponariezal do kríža, zakryl príslušnou pokrievkou, vložil do rúry, až teraz zvýšil teplotu na 245-250 °C a chlebík počas 45 minút upiekol. Ešte v hrnci som ho ponatieral studenou vodou a na mriežke ho nechal vychladnúť.

    Slovenský chlebík z talianskej múky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Asi som ho mal pred fotografovaním ešte „krát“ pretrieť studenou vodou...

    Slovenský chlebík z talianskej múky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ochutnávkový krajec s avokádo guacamole nátierkou, jemne posolený, posypaný čerstvo mletým čiernym korením a tirmerick-om (táto trojkombinácia posýpky, mimochodom aj na čistom avokáde, má vysoko blahodárne účinky a odozvy pre ľudský organizmus.

    Slovenský chlebík z talianskej múky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    S hladkou „Caputo 00“ múkou, 1. zľava, (kupujem v Gateway markete) som piekol aj tento chlebík, uprostred je vrecúško so sladkým práškom „Carob Powder“, ktorý som použil namiesto kryštálového cukru a múku „Farina 00“ som kúpil v talianskom obchode „Grazianno“.

    Slovenský chlebík z talianskej múky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ďalšie obrázky chlebov sú z mojich pokusov, ktoré mám zdokumentovaní s fotografiami. Tento chlebík, bratránek Slávek z Moravského Slovácka, je aj s 250 g varených strúhaných zemiakov a vynikajúco nám chutil s okrou, paprikou a uhorkami v znojemskom náleve.

    Slovenský chlebík z talianskej múky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Toto bol môj prvý chlieb s ražným kváskom,

    Slovenský chlebík z talianskej múky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    chlieb s kápiou bol slaná náhrada „biskupského chlebíčka“

    Slovenský chlebík z talianskej múky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    chlieb s múkou indiánskeho kmeňa Navaho, ktorého reč v šifrovanej telegrafickej komunikácii nacisti nerozlúštili do konca druhej svetovej vojny a

    Slovenský chlebík z talianskej múky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    napokon chlieb z ťažkého hrnca s 250 g špaldovej a 750 g klasickej hladkej múky. Každý chlebík pripravujem s láskou a predstavou a akou chuťou ho bude jesť každý môj „stravník“!

    Slovenský chlebík z talianskej múky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Šípová ruža iba tak pre pohľad a pre radosť srdca i duše!

    Slovenský chlebík z talianskej múky (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia