Perkelt z kuracích pŕs do plaviek fotorecept
Foto: sracz
S mojím krajším „JA“ sa poznáme od 1. januára 1964, presne 17,30 SEČ, teda vyše 60 rokov. A presne toľko trvá každoročný predletný Zobraziť celý popisS mojím krajším „JA“ sa poznáme od 1. januára 1964, presne 17,30 SEČ, teda vyše 60 rokov. A presne toľko trvá každoročný predletný rituál, spočívajúci v štarte realizácie rozhodnutia: „Ak si chcem obliecť plavky, musím jesť bez iba čisté mäso len so zeleninovými prílohami“. Podľa toho rieš varenie! Želanie môjho „veliaceho generála“ je pre mňa viac ako rozkaz. Tak vznikol aj kompromis varenia. Moja „Prišahana“ má perkelt z kuracích pŕs s ružičkovým kelom a ja s ryžou. „I tak še dá aj tak šedá"!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
350 g (vykostené, bez kože) |
|
3-4 PL |
|
250 ml pokrájaný (biela aj zelená časť) |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
2 PL čerstvé |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 KL (Nahrin) |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
500 ml horúca (alebo zeleninový vývar) |
|
125 ML |
|
1 200 g |
|
250 ml (lístočky) |
|
Postup
-
1
Na horúcom oleji som nechal „zatiahnuť“ kocky kuracích pŕs, uložil som ich do porcelánovej misky a vo výpeku podusil pokrájaný pór, hrubostennú papriku a stonkový zeler.
-
2
Potom som tento základ zasypal opečenými kockami kuraích pŕs, priložil čerstvé maslo, premiešal a asi 7 minút pod pokrievkou podusil.
-
3
Ochutil soľou a zasypal čerstvo mletým čiernym korením, korením na kuracie mäso a mletou sladkou paprikou, hranu som „istil“ pikantnou Harissou; premiešal opäť asi 7 minút podusil a
-
4
zalial horúcou vodou (v „nechudnúcom" období kuracím vývarom) a povaril až bolo mäsko mäkké pre stravníkov 3. generácie.
-
5
Potom som polovicu vybral pre „objednávateľku“ a v druhej uvaril 125 ml ryže arborio.
-
6
S ryžou a hovädzím zo včerajška, pre mňa a bez,
-
7
iba s vareným ružičkovým kelom, pre moju Pani. Keď nariadenie, tak nariadenie!
Diskusia k receptu