Bravčové pliecko ako krkovička fotorecept
Neviem ako pre koho, ale pre mňa, „staroverca“, je bravčová krkovička ten najchutnejší kúsok z „bravka“, získaného pri domácej zabíjačke. Ostane mi Zobraziť celý popisNeviem ako pre koho, ale pre mňa, „staroverca“, je bravčová krkovička ten najchutnejší kúsok z „bravka“, získaného pri domácej zabíjačke. Ostane mi navždy tajomstvom, prečo už za skoro 20 rokov som krkovičku na pultoch tunajších obchodov nikdy nevidel. Jej chuť však mám v mozgových závitoch hlboko zakorenenú. Variant som zvolil v napodobení pečenia s lákavým kúskom šťavnatého pliecka. Nuž a ako inak s dusenou červenou kapustou a s pamätnou „Karlevarle“ knedľou podľa Marušky, B. P., z Paričova.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 750 g |
|
150-200 g prerastená |
|
2 PL |
|
8-10 strúčikov |
|
1 ks veľká |
|
2-3 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 KL |
|
2 KL |
|
Dusená kapusta: | |
150 g prerastená |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
2-3 PL |
|
1 ks tvrdé |
|
1 750 g |
|
120-150 ml výber |
|
Postup
-
1
Základná „štvorka“ so slaninovou časťou pliecka narezanou do „mriežky“.
-
2
Mäso som nepravidelne z spodnej časti a z bokov ostrým nožom narezal do „#“ a otvory som striedavo vyplnil prispôsobenými kúskami cesnakových strúčikov a „hranolkami“ údenej slaniny. Celý kus mäsa som „vymasíroval“ soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
-
3
Na dno „Tupperware“ pekáča som rozložil kúsky bravčovej masti a zvyšky orezu a
-
4
na ne uložil upravený kus pliecka, posypal ho KL celej rasce a uložil ho na hodinu do rúry vyhriatej na 180 °C (355 °F). Potom som mäso otočil polial výpekom, posypal KL mletej červenej papriky, na dno pekáča rozložil na 1/8 pokrájanú veľkú cibuľu a dve rozkrojené šalotky a opäť hodinu nechal piecť. Tento proces som ešte dva razy zopakoval.
-
5
Počas pečenia mäsa som pripravil aj dusenú červenú kapustu, tentoraz kúpenú sterilizovanú. Výpek z kociek vyškvarenej údenej slaniny som nadstavil 2 PL masti, vložil pokrájanú červenú cibuľu, po krátkom podusení aj
-
6
plátky veľkého červeného jablka aj s kožou (šupkou),
-
7
premiešal, podusil, v prostriedku hmoty varechou vytvoril ostrovček, na ktorom som skaramelizoval dve kopcovité polievkové lyžice kraštálového cukru, premiešal a z fliaš
-
8
preložil sterilizovanú červenú kapustu. Po premiešaní zo päť minút nechal prejsť varom a priebežne podlieval červeným vínom (tentoraz som mal Portské „Santa Barbara r. 2015“) a postupne ho nechal odparovať. Do slabej ¼ hodiny bola kapusta hotová.
-
9
Medzitým sa dopieklo aj mäso.
-
10
Receptov na bavorskú či viedenskú knedľu je naozaj dostatok, ale ja som ostal verný spomienke na dávny to darček Marušky Davalovie, B. P., ktorej pôvodná receptúra je na: https://varecha.pravda.sk/recepty/varena-maruskina-karlevarle-knedla-fotorecept/31691-recept.html – čerstvá sa pri krájaní veľmi drobí, tak som ju pripravil už ráno a servírovanie prečkala v chladničke.
-
11
Takto vyzerá v reze a
-
12
takto v kompletnej porcii s orosenou „třetinkou ze Splzně“.
Diskusia k receptu