Pečené bravčové mäso
Pečené bravčové mäso

Bravčové pliecko ako krkovička fotorecept

sracz - fotkasracz, včera 09:44
Bravčové pliecko ako krkovička (fotorecept)
Foto: sracz

Neviem ako pre koho, ale pre mňa, „staroverca“, je bravčová krkovička ten najchutnejší kúsok z „bravka“, získaného pri domácej zabíjačke. Ostane mi Zobraziť celý popisNeviem ako pre koho, ale pre mňa, „staroverca“, je bravčová krkovička ten najchutnejší kúsok z „bravka“, získaného pri domácej zabíjačke. Ostane mi navždy tajomstvom, prečo už za skoro 20 rokov som krkovičku na pultoch tunajších obchodov nikdy nevidel. Jej chuť však mám v mozgových závitoch hlboko zakorenenú. Variant som zvolil v napodobení pečenia s lákavým kúskom šťavnatého pliecka. Nuž a ako inak s dusenou červenou kapustou a s pamätnou „Karlevarle“ knedľou podľa Marušky, B. P., z Paričova.

6-8
porcií
30 minút
príprava
180-210 minút
na 180 °C

Suroviny

1 750 g
150-200 g prerastená
2 PL
8-10 strúčikov
1 ks veľká
2-3 ks
podľa chuti
podľa chuti
2-3 KL
2 KL
Dusená kapusta:
150 g prerastená
2 PL
1 ks
2-3 PL
1 ks tvrdé
1 750 g
120-150 ml výber




Postup

  1. 1

    Základná „štvorka“ so slaninovou časťou pliecka narezanou do „mriežky“.

    Bravčové pliecko ako krkovička (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso som nepravidelne z spodnej časti a z bokov ostrým nožom narezal do „#“ a otvory som striedavo vyplnil prispôsobenými kúskami cesnakových strúčikov a „hranolkami“ údenej slaniny. Celý kus mäsa som „vymasíroval“ soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

    Bravčové pliecko ako krkovička (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na dno „Tupperware“ pekáča som rozložil kúsky bravčovej masti a zvyšky orezu a

    Bravčové pliecko ako krkovička (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na ne uložil upravený kus pliecka, posypal ho KL celej rasce a uložil ho na hodinu do rúry vyhriatej na 180 °C (355 °F). Potom som mäso otočil polial výpekom, posypal KL mletej červenej papriky, na dno pekáča rozložil na 1/8 pokrájanú veľkú cibuľu a dve rozkrojené šalotky a opäť hodinu nechal piecť. Tento proces som ešte dva razy zopakoval.

    Bravčové pliecko ako krkovička (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Počas pečenia mäsa som pripravil aj dusenú červenú kapustu, tentoraz kúpenú sterilizovanú. Výpek z kociek vyškvarenej údenej slaniny som nadstavil 2 PL masti, vložil pokrájanú červenú cibuľu, po krátkom podusení aj

    Bravčové pliecko ako krkovička (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    plátky veľkého červeného jablka aj s kožou (šupkou),

    Bravčové pliecko ako krkovička (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    premiešal, podusil, v prostriedku hmoty varechou vytvoril ostrovček, na ktorom som skaramelizoval dve kopcovité polievkové lyžice kraštálového cukru, premiešal a z fliaš

    Bravčové pliecko ako krkovička (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    preložil sterilizovanú červenú kapustu. Po premiešaní zo päť minút nechal prejsť varom a priebežne podlieval červeným vínom (tentoraz som mal Portské „Santa Barbara r. 2015“) a postupne ho nechal odparovať. Do slabej ¼ hodiny bola kapusta hotová.

    Bravčové pliecko ako krkovička (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Medzitým sa dopieklo aj mäso.

    Bravčové pliecko ako krkovička (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Receptov na bavorskú či viedenskú knedľu je naozaj dostatok, ale ja som ostal verný spomienke na dávny to darček Marušky Davalovie, B. P., ktorej pôvodná receptúra je na: https://varecha.pravda.sk/recepty/varena-maruskina-karlevarle-knedla-fotorecept/31691-recept.html – čerstvá sa pri krájaní veľmi drobí, tak som ju pripravil už ráno a servírovanie prečkala v chladničke.

    Bravčové pliecko ako krkovička (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takto vyzerá v reze a

    Bravčové pliecko ako krkovička (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    takto v kompletnej porcii s orosenou „třetinkou ze Splzně“.

    Bravčové pliecko ako krkovička (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

farbuska
Krásny a chutný to trojboj! Tú knedľu musím vyhľadať a pozrieť, akosi ušla mojej pozornosti.
1x sracz