Bravčové mäso
Bravčové mäso

Tokáň čermeľského pytliaka fotorecept

sracz - fotkasracz, 3. marca 2024
Tokáň čermeľského pytliaka (fotorecept)
Foto: sracz

Pytliacky by mal byť z diviačiny, ale kde ju tu zoženiem. Tokáň, podobný gulášu, má menej šťavy, pripravuje sa z bravčového, hovädzieho, či Zobraziť celý popisPytliacky by mal byť z diviačiny, ale kde ju tu zoženiem. Tokáň, podobný gulášu, má menej šťavy, pripravuje sa z bravčového, hovädzieho, či z jahňacieho mäsa. Na Furči v Košiciach som ho varil i zo zajačiny a počas štúdia v Brne, som mal aj mäso z mladých nutrií, chutné a vhodné nielen na „všelijako“, ale i do klobás. Okoreňuje sa mletým čiernym korením, bez mletej papriky. Pridávam huby, údeniny, paradajky, papriku i smotanu. Chutí s tarhoňou, orzom, pečenými zemiakmi i zemiakovým pyré.

4-6
porcie
30 (+ 8 hod) minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

800-900 g
podľa chuti
podľa chuti
1 ČL čerstvo mletá
3-4 KL
2-3 KL
Zálievka:
100-120 ml (červené, sladké, husté)
3 PL
3 PL
3 PL
4-5 PL (alebo olivový)
5-6 ks menšia
2-3 strúčiky
120-150 g
2 ks
3-4 ks
2 ks čerstvé (feferónka)
2-3 KL
1,5-2 ČL drvený (alebo majorán)




Postup

  1. 1

    Ukážka ingrediencií ako u „kofy na pľaci“ pri Dominikánoch v Košiciach.

    Tokáň čermeľského pytliaka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bravčové pliecko som rozkrojil na 10-12 mm hrubé pláty a tie následne na tenšie „hranolky“.

    Tokáň čermeľského pytliaka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uložené v pomocnej miske som ho následne prstami osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením i borievkou (jalovcom) a kopcovitou KL kukuričného škrobu, pokropil worcesterskou omáčkou a rastlinným olejom, premiešal, zakryl celofánom a nechal do rána odstáť v chladničke.

    Tokáň čermeľského pytliaka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dobrú „polhoďku“ pred podávaním obeda som pripravil zálievku. V v miske z jenského skla som zmiešal asi tri „poldecáky“ sladkého portského vína, KL kukuričného škrobu a po 3 PL nálevu z uhoriek, šampiňónov a kapie. V rozbehu som pokrájal malé šalotky a cesnak, do pomocného taniera potom sterilizované šampiňóny, kapiu i sladkokyslé uhorky a jalapeño.

    Tokáň čermeľského pytliaka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokračoval som v restovaní na dvoch veľkých panviciach s teflónovým povrchom. V jednej som na oleji pripravil pokrájané šalotky a plátky cesnaku a priebežne v druhej, opäť na oleji, „odležané hranolky“ mäsa, ktoré som na vysokom ohreve, rýchlo ( 3-4 minúty) oddeľovaním a premiešavaním pomocou kuchynskej „špachtle“, opražil až boli svetlé, kedy som ich preložil do porcelánového taniera, prikryl obráteným druhým a uložil do „broderňi“.

    Tokáň čermeľského pytliaka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Výpek som prelial do prvej panvice so šalotkovo-cesnakovým základom a z pomocného taniera vložil šampiňóny, kapiu i sladkokyslé uhorky a jalopeño, pridal kečup a mrvený tymian. Pokvapkal troškou worcestru a minútku-dve, priebežne premiešavajúc, teplom spojil chute.

    Tokáň čermeľského pytliaka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A ideme do finále! Z „broderňi“ som do základu v panvici pridal opečené mäso, zalial ho premiešanou zálievkou, premiešal a po „zatiahnutí“ odstavil.

    Tokáň čermeľského pytliaka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pytliacky bravčový tokáň som podával s pečenými žltými zemiakmi (krátko, na polovicu predvarené, scedené, rozložené v pekáči s alobalom, osolené, okorenené, pokropené olejom, rukou premiešané a 12-15 minút pečené na 200 °C).

    Tokáň čermeľského pytliaka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A ďalej aj so šalátom z červenej kapusty (na „rezance“ pokrájanú červenú kapustu a červenú cibuľu osoliť, pridať mleté korenie štyroch farieb a premiešať, pridať čerstvú šťavu z jedného citróna - kto rád, i viac, ČL cukor krupica, premiešať, pridať majonézu a kyslú smotanu, premiešať, nechať odležať).

    Tokáň čermeľského pytliaka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nuž a tak to potom vyzeralo na tanieri,

    Tokáň čermeľského pytliaka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pod kyticou bielych karafiátov.

    Tokáň čermeľského pytliaka (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

zahra
Najprv sa pochvalim, ze som po babke zdedila karlovarsky porcelan, co ma velmi tesi a tesi ma tiez tvoj recept. Maso je uz nalozene, pustim sa do kapustoveho salatu, odlezanie mu neublizi. Zajtra nam pride svokor stepit stromy a stale sa obava, ze ho pohostim veganskym jedlom.:))) Tak si pochutna, dakujem.
1x sracz
janamaria
Paradny recept a uz aj ulozeny na kvetnu nedzelu budze uskutocneny. Ty a nechces se vracic nazad na sk.? Bo vidni ze se ci bars cne .Ta ja esci vytrimem do dochodkoveho obdobia a potom berem nohy na pleca a idzem het do frasa stadzi choc by som male totu siroku mlaku i preplavac jak by nahodov litadla nefjurkali
1x sracz
zahra
Dnes zaznamenany uspech s prosbou o zabalenie domov na veceru.:))) Este raz dakujem.
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia