Teplý šalát
Teplý šalát

Teplý šalát so šalotkou, hráškom a čerstvou mätou fotorecept

sracz - fotkasracz, 14. augusta 2023
Teplý šalát so šalotkou, hráškom a čerstvou mätou (fotorecept)
Foto: sracz

Čerstvé šaláty z čerstvej zeleniny, ale aj tepelne pripravené, sú vhodným doplnkom i spestrením v našom potravinovom reťazci. Napriek tomu, že sacharidy poskytujú Zobraziť celý popisČerstvé šaláty z čerstvej zeleniny, ale aj tepelne pripravené, sú vhodným doplnkom i spestrením v našom potravinovom reťazci. Napriek tomu, že sacharidy poskytujú nášmu telu energiu a medzi ich najbežnejšie zdroje patrí napr. pečivo, prílohy (ryža, zemiaky, cestoviny), ovocie, zelenina či sladkosti a sladené nápoje, moja veliaca a hlavne vedúca krajšia „Polovička“, im každoročne zopár razy vyhlasuje embargo, až štrajk. Ale so šalátmi tohto typu si u nej vždy „šplhnem“ a navyše chutia aj mne.

2-4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

120-150 g (alebo údená slanina)
240-250 ml (alebo červená cibuľa)
podľa chuti
podľa chuti
200-225 g mrazený (alebo čerstvý)
2-3 KL
150-200 ml čerstvá (alebo aj arugula baby)




Postup

  1. 1

    Nuž a toto je všetko, čo som na prípravu šalátu potreboval...

    Teplý šalát so šalotkou, hráškom a čerstvou mätou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pancettu som pokrájal na malé kocky, šalotku na „slížiky“ a postupne

    Teplý šalát so šalotkou, hráškom a čerstvou mätou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vyškvaril pancettu,

    Teplý šalát so šalotkou, hráškom a čerstvou mätou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vložil pokrájanú šalotku, premiešal a

    Teplý šalát so šalotkou, hráškom a čerstvou mätou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    podusil až šalotka zmäkla „pod zub“, jemne ochutil soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

    Teplý šalát so šalotkou, hráškom a čerstvou mätou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V servírovacej mise som tento pancetto-šalotkový základ zmiešal s polvrecúškom mrazeného hrášku, ktorý som iba zopár minút prepláchol v horúcej vode (čerstvý by som obvaril na polomäkko), pokropil extra panenským olivovým olejom a na tanieroch ho posypal pokrájanou čerstvou mätou piepornou. Tento šalát najlepšie chutí ešte teplý. Ja som ho podával ku grilovanému kuraťu, ale vhodný je aj k rezňom, či bársakému mäsu. Často ho pripravujem aj do domácich žemlí s „hamburgermi“, alebo s „trhaným“ mäsom.

    Teplý šalát so šalotkou, hráškom a čerstvou mätou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

pivonka
Ja som dnes tvoj šalát už aj urobila. Obohatila som ho gréckym syrom a s dobrým chlebíkom som mala ľahkú večeru, zapíjala som čajom. Veľmi som si pochutila. Vďaka za recept.