
Zemiaková polievka s úžasnou chuťou
Doma je sezóna húb v plnom „cvale, až trysku“, ja v tunajších podmienkach môžem o nej iba snívať....

Kuracie rezance s paletou chutí, farieb a vôní
Záleží na nás, čo sa nám podarí objaviť v zákutiach našich kuchýň, komôr, či „špajzov“!...

Krémová polievka z pečených kápií
Vďaka ozaj šikovným Mexičanom je tunajší trh nasýtený dostatkom veľkých hrubostenných paprík v rôznych farbách....

Mleté mäso medzi dvomi vrstvami
Mleté mäso, klasika mojej v kuchyne, sa mi už prejedlo. Siahol som po inovácii, v ktorej hlavnú pozíciu zaujal syr ricotta a zachutilo nám aj v tejto podobe....

Kurča v pekáči na chalupe
Ušetriť čas, to je zbožné želanie každej gazdinky i nejedného gazdiniaka! Čas, to sú peniaze a to platí aj v dnešnej extra uponáhľanej dobe....

Zeleninová polievka s hlivou kotúčovou
Jednoduchá, málopočetná, no chutná polievka....

Bravčové plátky z jednej tepši pre dvoch
Lahôdkové mäkučké mäsko pre seniorov „hádzajúcich tretie zuby“, ktoré si pripravíte ľahko, rýchlo, ručne a stručne na jednej ploche a na „pečpapieri“....

Pikantná polievka s oranžovou šošovicou
Variant jemnej strukoviny s jednoduchou, no zato s bohatou paletou chutí so sladkosťou šošovice, vôňou rasce, kyslosťou citróna, čarom paradajok, pikantnosťou ďumbiera a chilli papričky....

Perkelt z našej rodinnej kuchyne k bársčomu
Rýchlo pripravený, chutný a jedlý s dobrým domácim chlebíkom...

Cestoviny s Alfredo omáčkou a krevetami po mojom
Náhodou som naďabil na nové talianske cestoviny (vraj je ich vyše 700 druhov) s pomenovaním „gigli“....

Bravčové pliecko so zelerom na smotane
Variant bravčoviny pripravenej so zelerom v dvoch jeho podobách, buľva a stonky....

Kuracie stehná na mäsitých paprikách
Vo väčšine domácností, ktoré mi bolo umožnené spoznať v priebehu mojej ¾-storočnej púte po našej spoločnej Matičke Zemi, som videl chutnú, pestrú i praktickú „symbiózu“ rôznych druhov mäsa s rôznymi druhmi zeleniny....

Rezance s kuriatkovou omáčkou
Nemožné na počkanie a zázraky do troch dní. Aj tak by som mohol parafrázovať názov tohto môjho receptu....

Pečená kuracina pre môjho patróna
Receptov na prípravu a použitie kuracieho mäsa je na našej Varecha.sk, neúrekom....

Rezance s paradajkami a hrebenatkou
Hrebenatka jakubovská, vegetárián mora, má mäso s jemnou lieskovoorieškovou chuťou....

Jemná polievka z morčaciny s pečeňovými haluškami
Každá starostlivo uvarená mäsová polievka predstavuje, podľa múdrosti našich rodičov i prarodičov, „ľudový penicilín“....

Bravčové plátky na hubách
Jedlá s hubami patrili v našej domácnosti odjakživa k tým najžiadanejším....

Kapie pečené s ančovičkami a paradajkami
V druhej polovici „babského, či indiánskeho leta“ naše krajšie a lepšie „polovičky“ už odkladajú plavky do „šifonérov“, no ja viem, že dobrým receptom pre „šlanglíniu“ si šplhnem aj tak! ...

Jemná polievka so sladkými zemiakmi a s koriandrom
Moja gurmánska závislosť je varecháčskej verejnosti dobre známa už druhé desaťročie. Dnes sa Vám priznávam aj ku mojej druhej „neresti“, ktorou sú polievky....

Hovädzí guláš Tatuš z paneláka
Náš dedko Tatuš by bol 9. októbra oslávil 125. ročné narodeniny. Na svojom rodnom Šariši patril medzi vychýrených silákov, no ale aj v kuchyni sa rád a hlavne chutne obracal....

Fazuľkový prívarok
Hlásim sa k tým, ktorí vďaka svojim rodičom, ja osobne i prarodičom, menovite našej úžasnej babičke lady Ann, pri „variovaní“ s mladou fazuľkou, pamätajú výraz „šesťtýždňová“....

Rizoto s bravčovým mäsom - špeciál
Toto bolo u našich doma odjakživa rizoto, pripravované z perkeltu s bársakým mäsom, od bravčového až po zajačie...

Kurací paprikáš, ten náš
Doma, ešte na Barčianskej 32, naši paprikáš pripravovali z celých kurčiat, ja ho „fušujem“ len z ich stehien....

Pečená paprika plnená modrým syrom
Od 50. rokov u nás, vďaka gurmánskemu pôžitkárstvu našej Mamky presladkej, v kuchyni vládla svetlá zelenožltá pikantná „PCR-ka“....

Kuracia pečeň restovaná na slanine a šalotke s paprikou
Pečeň vo všetkých variantoch je vďačnou surovinou aj v našej kuchyni....

Chlieb so špagetovou tekvicou
S chlebíkom som, vďaka našej úžasnej babičke lady Ann, sťa pupočnou šnúrou pevne spojený od detského veku....

Farfalle s kuracími prsami a so smotanou
Na rozdiel od mojich predkov po meči som sa „nepochlapil“....

Pečené papriky plnené dvomi druhmi syra podávané s plantainom
Motivácia je už viac ako 70-ročná. Pochádza od mojej mamičky presladkej....

Restovaná zelenina ako raňajky na vidličku
Od základnej školy som mal šťastie na vynikajúcich učiteľov, až po profesorov na brnenskej technike....

Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou
Pritrafilo sa mi vrecúško zvláštnych makarónov v tvare špirál, predávaných pod označením Cavatappi № 87....

Pečené morčacie stehná so zemiakovými guľkami
…alebo tiež, zemiakové guľky, plnené dusenou zeleninou ako príloha k pečeným stehnám z morky....

Rascový zemiakový chlebík z dvojnulky
Chlebíku som odjakživa preukazoval náležitú úctu. Od skorého detstva nás k nej viedla naša úžasná babička lady Ann....

Kelovica po mojom
Roky som na Furči v Košiciach pestoval ružičkový kel, ale ani raz som ho v kuchyni nepripravil....

Bravčové karé dusené so zeleninou
Variant bravčového pliecka so zeleninou, ktorú som práve našiel v chladničke....

Karfiolová polievka s morčacím vývarom
Polievky sú moja chvála i slabina. Hovädziu ma moje dve dobré víly naučili ako prvú....

Hovädzia špička s hladkolistým kelom
Niečo pre chalupárov, alebo aj fanúšikov grilovania. Rýchlovka, ktorá sa oplatí...