sracz fotka

@sracz

sraczPeoria, Arizona, USA4768 dní na Vareche
Žena je najdokonalejšie zo všetkých stvorení a zároveň je najkrajší drahokam, ktorý príroda vybrala zo všetkých svojich pokladov pre šťastie mužov! ........ Viac »

Moje recepty

Pridaj recept


prazdny

Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách

Hovädzie mäso

Obľubujem hovädzie mäso s jemným tukovým „mramorovaním“, výdatne napomáhajúcim jeho šťavnatosti v priebehu dusenia, pečenia, či varenia....

prazdny

Polievka z čiernookej fazule

Bravčové mäso

Existuje viac ako 600 kultivarov fazule....

prazdny

Bravčové plátky s kelom, hubami a paradajkami

Bravčové mäso

Bravčové karé je mäso dosť suché, vhodnou technológiou dusenia či varenia ale z neho pripravíte výbornú chuťovku....

prazdny

Cestoviny s omáčkou z kuriatok

Cestoviny

Tento recept mám ešte z januára 2018, kedy som v arizonskej Peorii kúpil nie celý „funt“ čerstvých húb kuriatok za vyše 40 €....

prazdny

Morčacie drobky s orzom podľa seniora

Hlavné jedlá

Cestoviny, hlavne ako príloha k rôzne pripraveným mäsám, sú na stole našej kuchyne častým a obľúbeným „hosťom“....

prazdny

Bravčové pliecko s marinádou

Bravčové mäso

Veľmi jednoduchý, pre niekoho až asketický recept. Výsledok však stojí za trpezlivosť....

prazdny

Teplý šalát zo strukovej fazuľky

Večera

Takto pripravenú fazuľku je možné použiť ako teplý šalát, ale aj ako chutnú prílohu k rôzne pripraveným mäsám....

prazdny

Kuracina zapečená s paprikami a paradajkami

Kuracie mäso

Kuracina je všeobecne obľúbená na všetkých svetových stranách našej zemegule....

prazdny

Chalupárske zemiaky zapečené s hubami

Hlavné jedlá

Verte mi, prosím, že najradšej ich robím a mám s čerstvou „úrodou“ vlastnoručne nazbieranej zmesi čerstvých, či sterilizovaných húb....

prazdny

Omáčka z bystrických sliviek

Prílohy

...to až v dnešných časoch, ale na jazyku mi ostala chuť omáčky lady Ann, ešte z 50. rokov, ktorú nám varila z bielych sliviek, pravdepodobne druhu „Tipala“....

prazdny

Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál

Bravčové mäso

Od Holíča až po Ubľu rozvoniavajú podobné varianty tejto dobroty a každá z nich je určite tá najoriginálnejšia a najsamlepšejšia!...

prazdny

Zemiaky na kyslo s vôňou húb

Bezmäsité jedlá

...alebo aj zemiaky „tokajúceho tetrova hlucháňa, či hlucháňa lesného“....

prazdny

Kurací perkelt s koreňovým petržlenom

Kuracie mäso

Na vyše „dospelé kolená“ som si obľúbil jednoducho pečenú koreňovú zeleninu a zvlášť petržlen....

prazdny

Mleté bravčové so zemiakmi z jedného pekáča

Bravčové mäso

Väčšina z Vás, zvlášť „skôr narodených“, mi dá určite za pravdu, že variť v našom veku pre dvoch je nanajvýš viacnásobný problém....

prazdny

Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom

Dezerty

Minulý rok náš synovec Erick v zdraví oslávil 50-ku....

prazdny

Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej

Večera

Domáca podľa vyše polstoročného receptu. Polievky ma sprevádzali od detstva po celý život....

prazdny

Hovädzie mäso s paprikami a s ryžou

Hovädzie mäso

...alebo aj, ak sa Vám tak viac páči, obrátené rizoto z Košíc. Je v ňom viac mäsa, ako ryže....

prazdny

Dusené marinované bravčové karé s hubami

Bravčové mäso

Dobre pripraviť bravčové karé už chce bohaté skúsenosti....

prazdny

Hubník s bielou omáčkou

Bezmäsité jedlá

Ferkóóó, poď k nám, robila som fazuľovú a Ágika ju nechce jesť! Kričala Marikanéni z...

prazdny

Šarišské rezne s hubami

Bravčové mäso

Rezne potria k milému spomienkovému jedlu, spravidla po nedeľňajšej „koscelkovej” polievke, mojej povojnovej generácie...

prazdny

Hliva kotúčová – kráľovské trúby s vajíčkami

Bezmäsité jedlá

Slovenské čerstvé tu nenájdem. Siahol som po „kúpenských umelých“ kráľovských trúbach (hliva kotúčová, Pleurotus eryngii)....

prazdny

Domáci chlieb s cibuľou na slanine

Chlieb

Ako ten čas letí... V sobotu 4. septembra to bolo už 14 rokov, čo som v Iowe upiekol svoj 1. slovenský chlieb. Tento bol na objednávku mojej pani grófky, notorickej konzumentky všetkého so slaninou....

prazdny

Slivkové buchtičky, pýcha mojej babičky

Koláče

Rád sa vraciam pod „šurc“ našej babičky. Som už skoro ¾ storočia na svete, ...

prazdny

Zeleninová polievka naozajstného kamarátstva

Bezmäsité jedlá

Dáte mi isto za pravdu, že univerzálny variant na slovenskú zeleninovú polievku neexistuje....

prazdny

Koložvárska kapusta podľa mňa

Bravčové mäso

U nás už od dávna nazývaná ako skladaná. Variantov na jej technológiu je veľa. V...

prazdny

Varená knedľa s kypriacim práškom podľa strýka Jendu

Prílohy

Vopred si dovoľujem upozorniť milovníkov hebkej parenej knedle, že tento recept ich naozaj neuspokojí. „Gazdiniaci“...

prazdny

Kuracie stehná à la Znojmo

Kuracie mäso

Môj variant so slovenskou ryžou, ale aj so zemiakovou kašou, či s knedľou. Zamiloval...

prazdny

Hovädzie s trikolórou paprík

Hovädzie mäso

Variant s ryžou, či orzom, ale aj so zemiakovou kašou. Každý chutí vynikajúco a prítomnosť mäsitých paprík ich zvýrazňuje do labužníckych snov a predstáv....

prazdny

Fettuccine zapečené s jadrovníkmi čerstvých paprík

Cestoviny

Variantov prípravy jadrovníkov, alias „srdiečok“ čerstvých veľkoplodých paprík je naozaj mnoho. Ja ich úspešne používam aj vo svojej kuchyni už vyše polstoročia a vždy ma ešte napadne nová možnosť....

prazdny

Zemiaková polievka s cuketkou a so špargľou

Bezmäsité jedlá

Zemiaková polievka bola odjakživa neodlúčiteľným sprievodcom nášho rodinného života už od mojej mladosti, detských i „šrácovských“...

prazdny

Zemiaky na paprike s kuracinou

Kuracie mäso

Ak dočítate môj recept, určite väčšina so šomraním skonštatuje, veď je to variant obyčajného zemiakového paprikáša (po starokošicky „paprikáškrumpli“)!...

prazdny

Hovädzie na shiitake a judášovom uchu

Hovädzie mäso

Variantov na prípravu mäsa s paletou húb je v slovenskej kuchyni nespočetne mnoho. Rád s voňavou...

prazdny

Zemiaky zapečené s mletou teľacinou

Hlavné jedlá

Vyše polroka som „laboroval“ so svojou infikovanou nohou a tak mal dostatok času na potulky so svákom Google-om...

prazdny

Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa

Hlavné jedlá

O tom, že talianske rizotá sú vďaka svojej chuti a pestrosti slávne na celom svete niet pochýb. Ale ani naše slovenské, čo sa týka chuti, v ničom nezaostáva....

prazdny

Kapustová polievka so scirankou k MDŽ

Večera

Tradícia štedrovečernej kapustnice v prvý deň vianočných sviatkov je na Slovensku neodškriepiteľná. Dokonca povýšená nad zákon. Ale prečo by si našinec nemohol na polievke z kyslej kapusty pochutiť aj v priebehu roka....

prazdny

Drobné paradajky, ružičkový kel a plantain ako zoštíhľovací obed

Bezmäsité jedlá

Teraz sa zavďačím vegetariánom, ale aj našinec sa občas dostane do situácie, kedy je „postavený“ pred zelený tanier....